Downloaded from: recruitmentresult.
com
                       Aptitude :: Races and Games
Ques1: In a 100 m race, A can give B 10 m and C 28 m. In the same race B can give C:
        A.   18 m
        B.   20 m
        C.   27 m
        D.   9m
Answer: Option B
Explanation:
A : B = 100 : 90.
A : C = 100 : 72.
        B   A   90    100   90
B:C=      x   =     x     =    .
        A C     100   72    72
When B runs 90 m, C runs 72 m.
                              72
When B runs 100 m, C runs        x 100   = 80 m.
                              90       m
   B can give C 20 m.
Ques2: A and B take part in 100 m race. A runs at 5 kmph. A gives B a start of 8 m and
still beats him by 8 seconds. The speed of B is:
        A.   5.15 kmph
        B.   4.14 kmph
        C.   4.25 kmph
        D.   4.4 kmph
Answer: Option B
Explanation:
                    5          25
A's speed =    5x            =    m/sec.
                    18 m/sec   18
                                           18
Time taken by A to cover 100 m =   100 x          = 72 sec.
                                           25 sec
   Time taken by B to cover 92 m = (72 + 8) = 80 sec.
                    92 18
   B's speed =         x        = 4.14 kmph.
                    80   5 kmph
Ques3: In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3 : 4. A has a
start of 140 m. Then, A wins by:
Downloaded from: Recruitmentresult.com
Downloaded from: recruitmentresult.com
        A.   60   m
        B.   40   m
        C.   20   m
        D.   10   m
Answer: Option C
Explanation:
To reach the winning post A will have to cover a distance of (500 - 140)m, i.e., 360 m.
While A covers 3 m, B covers 4 m.
                                    4
While A covers 360 m, B covers          x 360       = 480 m.
                                    3           m
Thus, when A reaches the winning post, B covers 480 m and therefore remains 20 m behind.
   A wins by 20 m.
Ques4: In a 100 m race, A beats B by 10 m and C by 13 m. In a race of 180 m, B will beat
C by:
        A.   5.4 m
        B.   4.5 m
        C.   5m
        D.   6m
Answer: Option D
Explanation:
A : B = 100 : 90.
A : C = 100 : 87.
B   B   A   90    100   30
  =   x   =     x     =   .
C   A C     100   87    29
When B runs 30 m, C runs 29 m.
                               29
When B runs 180 m, C runs         x 180         = 174 m.
                               30           m
   B beats C by (180 - 174) m = 6 m.
Ques5: At a game of billiards, A can give B 15 points in 60 and A can give C to 20 points in
60. How many points can B give C in a game of 90?
        A.   30   points
        B.   20   points
        C.   10   points
        D.   12   points
Downloaded from: Recruitmentresult.com
Downloaded from: recruitmentresult.com
Answer: Option C
Explanation:
A : B = 60 : 45.
A : C = 60 : 40.
    B           B       A         45       60        45       90
        =           x       =          x         =        =        = 90 : 80.
    C           A       C         60       40        40       80
    B can give C 10 points in a game of 90.
Ques6:In a race of 200 m, A can beat B by 31 m and C by 18 m. In a race of 350 m, C will
beat B by:
        A.      22.75 m
        B.      25 m
        C.      19.5 m
        D.      7m
Answer: Option B
Explanation:
A : B = 200 : 169.
A : C = 200 : 182.
C       C       A           182        200
    =       x           =         x             = 182 : 169.
B       A       B           200        169
When C covers 182 m, B covers 169 m.
                                                 169
When C covers 350 m, B covers                             x 350        = 325 m.
                                                 182               m
Therefore, C beats B by (350 - 325) m = 25 m.
Ques7: In 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In this
race A beats B by:
        A.      20 m
        B.      25 m
        C.      22.5 m
        D.      9m
Answer: Option A
Explanation:
                                                     100
Distance covered by B in 9 sec. =                        x9   = 20 m.
                                                     45     m
    A beats B by 20 metres.
Downloaded from: Recruitmentresult.com
Downloaded from: recruitmentresult.com
Ques8: In a game of 100 points, A can give B 20 points and C 28 points. Then, B can give
C:
        A.   8 points
        B.   10 points
        C.   14 points
        D.   40 points
Answer: Option B
Explanation:
A : B = 100 : 80.
A : C = 100 : 72.
    B        B       A       80        100        10       100
        =        x       =         x          =        =         = 100 : 90.
    C        A       C       100       72         9        90
   B can give C 10 points.
Ques9: In a 200 metres race A beats B by 35 m or 7 seconds. A's time over the course is:
        A.   40 sec
        B.   47 sec
        C.   33 sec
        D.   None of these
Answer: Option C
Explanation:
B runs 35 m in 7 sec.
                             7
   B covers 200 m in               x 200     = 40 sec.
                             35
B's time over the course = 40 sec.
   A's time over the course (40 - 7) sec = 33 sec.
Ques10: A can run 22.5 m while B runs 25 m. In a kilometre race B beats A by:
        A.   100 m
        B.   110 m
        C.   25 m
        D.   50 m
Answer: Option A
Explanation:
                         45
When B runs 25 m, A runs    m.
                         2
When B runs 1000 m, A runs 45 x 1 x 1000                            = 900 m.
                                                                m
Downloaded from: Recruitmentresult.com
Downloaded from: recruitmentresult.com
                                   2        25
   B beats A by 100 m.
Ques11: In a 300 m race A beats B by 22.5 m or 6 seconds. B's time over the course is:
       A.   86 sec
       B.   80 sec
       C.   76 sec
       D.   None of these
Answer: Option B
Explanation:
       45
B runs    m in 6 sec.
       2
                              2
   B covers 300 m in     6x       x 300           = 80 sec.
                                            sec
Ques12: A runs 1 1/2 times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how far must the
winning post be so that A and B might reach it at the same time?
       A.   200   m
       B.   300   m
       C.   270   m
       D.   160   m
Answer: Option A
Explanation:
                                       5
Ratio of the speeds of A and B =           : 1 = 5 : 3.
                                       3
Thus, in race of 5 m, A gains 2 m over B.
2 m are gained by A in a race of 5 m.
                                            5
80 m will be gained by A in race of           x 80   = 200 m.
                                            2      m
   Winning post is 200 m away from the starting point.
Ques13: In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same
race, A can beat C by:
       A.   21   m
       B.   26   m
       C.   28   m
       D.   29   m
Answer: Option C
Downloaded from: Recruitmentresult.com
Downloaded from: recruitmentresult.com
Explanation:
A : B = 100 : 75
B : C = 100 : 96.
             A         B       100       100       100
   A:C=            x       =         x         =         = 100 : 72.
             B         C       75        96        72
   A beats C by (100 - 72) m = 28 m.
Downloaded from: Recruitmentresult.com