.
The term "management by exception" is best
         defined as:
         A. choosing exceptional managers.
         B. controlling actions of subordinates
              through acceptance of management
              techniques.
         C. investigating unfavorable variances.
         D. devoting management time to
              investigate significant variances.
         E. controlling costs so that non-zero
              variances are treated as "exceptional."
         Answer: D LO: 1 Type: RC, N
      5. Which of the following are methods for
         setting standards?
         A. Analysis of historical data.
         B. Task analysis.
         C. Task analysis and the analysis of
               historical data.
         D. Matrix application forms.
         E. Goal congruence.
         Answer: C LO: 2 Type: RC
      6. Which of the following individuals is least
         likely to become involved in the
268
270
 9. Which of the following would be
    considered if a company desires to
    establish a series of practical
    manufacturing standards?
    A. The productivity loss associated with
         a short-term worker slowdown.
    B. Normal defect rates in an assembly
         process.
    C. Highly unusual spoilage rates with
         direct materials.
    D. Quantity discounts associated with
         purchases of direct materials.
    E. Both "B" and "D"
     Answer: E LO: 2 Type: RC, N
10. Which of the following would not be
    considered if a company desires to
    establish a series of practical
    manufacturing standards?
    A. Production time lost during unusual
         machinery breakdowns.
    B. Normal worker fatigue.
    C. Freight charges on incoming raw
         materials.
    D. Production time lost during setup
         procedures for new manufacturing
         runs.
    E. The historical 2% defect rate
         associated with raw material inputs.
     Answer: A LO: 2 Type: RC, N
11. Which of the following choices correctly
    notes a characteristic associated with
    perfection standards and one associated
    with practical standards?
                      Perfection Standards
        A.   Attainable in an ideal environment
        B.   Result in many unfavorable variances
        C.   Tend to boost worker morale
        D.   Generally, are easily achieved by
             workers
        E.   Generally preferred by behavioral scientists
      Answer: B LO: 2 Type: RC, N
  12. Consider the following statements:
      I.The standard cost per unit of materials is
             used to calculate a materials price
             variance.
      II.The standard cost per unit of materials is
             used to calculate a materials
             quantity variance.
      III.The standard cost per unit of materials
             cannot be determined until the end
             of the period.
      Which of the above statements is (are)
      true?
      A. I only.
      B. II only.
      C. III only.
      D. I and II.
      E. I, II, and III.
      Answer: D LO: 3 Type: RC
272
13. Which of the following choices correctly
    notes the use of the standard price per unit
    of direct material when calculating the
    materials price variance and the materials
    quantity variance?
          Price             Quantity Variance
          Variance
    A.       Used           Always used
    B.       Used           Occasionally used
    C.       Used           Not used
    D.       Not used       Always used
    E.       Not used       Not used
     A
274
   18. If a company has an unfavorable direct-
       material quantity variance, then:
       A. the direct-material price variance is
             favorable.
       B. the total direct-material variance is
             unfavorable.
       C. the total direct-material variance is
             favorable.
       D. the direct-labor efficiency variance is
             unfavorable.
       E. any of the above variances can occur.
        Answer: E LO: 3 Type: N
   19. A favorable labor efficiency variance is
       created when:
       A. actual labor hours worked exceed
            standard hours allowed.
       B. actual hours worked are less than the
            standard hours allowed.
       C. actual wages paid are less than
            amounts that should have been paid.
       D. actual units produced exceed
            budgeted production levels.
       E. actual units produced exceed standard
            hours allowed.
        Answer: B LO: 3 Type: N
   21. Solo Corporation recently purchased
       25,000 gallons of direct material at $5.60
       per gallon. Usage by the end of the period
       amounted to 23,000 gallons. If the
       standard cost is $6.00 per gallon and the
       company believes in computing variances
       at the earliest point possible, the direct-
       material price variance would be
       calculated as:
       A. $800F.
       B. $9,200F.
       C. $9,200U.
       D. $10,000F.
       E. $10,000U.
        Answer: D LO: 3 Type: A
Use the following to answer questions 22-23:
276
The following data relate to product no. 89 of Des
Moines Corporation:
       Direct material standard: 3 square feet at
       $2.50 per square foot
       Direct material purchases: 30,000 square
       feet at $2.60 per square foot
       Direct material consumed: 29,200 square
       feet
       Manufacturing activity, product no. 89:
       9,600 units completed
  22. The direct-material quantity variance is:
      A. $1,000F.
      B. $1,000U.
      C. $1,040F.
      D. $1,040U.
      E. $2,000F.
       Answer: B LO: 3 Type: A
  23. The direct-material price variance is:
      A. $2,880U.
      B. $2,920F.
      C. $2,920U.
      D. $3,000F.
      E. $3,000U.
       Answer: E LO: 3 Type: A
  24. Consider the following information:
               Direct material purchased and
               used, 80,000 gallons
               Standard quantity of direct
               material allowed for May
               production, 76,000 gallons
               Actual cost of direct materials
               purchased and used, $176,000
               Unfavorable direct-material
               quantity variance, $9,400
       The direct-material price variance is:
       A. $11,400F.
       B. $11,400U.
       C. $12,000F.
278
D.        $12,000U.
          E. none of the above.
          Answer: C LO: 3 Type: A, N
     25. Courtney purchased and consumed 50,000
         gallons of direct material that was used in
         the production of 11,000 finished units of
         product. According to engineering
         specifications, each finished unit had a
         manufacturing standard of five gallons. If
         a review of Courtney's accounting records
         at the end of the period disclosed a
         material price variance of $5,000U and a
         material quantity variance of $3,000F,
         determine the actual price paid for a gallon
         of direct material.
         A. $0.50.
         B. $0.60.
         C. $0.70.
         D. An amount other than those shown
              above.
         E. Not enough information to judge.
          Answer: C LO: 3 Type: A, N
  26. Holland Enterprises recently used 20,000
      labor hours to produce 8,300 completed
      units. According to manufacturing
      specifications, each unit is anticipated to
      take 2.5 hours to complete. The
      company's actual payroll cost amounted to
      $370,000. If the standard labor cost per
      hour is $18, Holland's labor rate variance
      is:
      A. $10,000F.
      B. $10,000U.
      C. $10,375F.
      D. $10,375U.
      E. none of the above.
        Answer: B LO: 3 Type: A
  27. Denver Enterprises recently used 14,000
      labor hours to produce 7,500 completed
      units. According to manufacturing
      specifications, each unit is anticipated to
      take two hours to complete. The
      company's actual payroll cost amounted to
      $158,200. If the standard labor cost per
      hour is $11, Denver's labor efficiency
      variance is:
      A. $11,000U.
      B. $11,000F.
      C. $11,300U.
      D. $11,300F.
      E. none of the above.
        Answer: B LO: 3 Type: A
  28.   Alex Company recently completed 10,600
        units of its single product, consuming
        32,000 labor hours that cost the firm
        $480,000. According to manufacturing
        specifications, each unit should have
        required 3 hours of labor time at
        $15.40 per hour. On the basis of
        this information, determine Alex’s
        labor rate variance and labor
        efficiency variance.
               Rate           Efficiency
        A.   $12,720F         $3,000F
        B.   $12,720F         $3,000U
280
         C.    $12,800F          $3,080F
         D.    $12,800F          $3,080U
         E.    $12,800U          $3,080U
         Answer: D LO: 3 Type: A
Use the following to answer questions 29-30:
The following data relate to product no. 33 of La
Quinta Corporation:
         Direct labor standard: 5 hours at $14 per
         hour
         Direct labor used in production: 45,000
         hours at a cost of $639,000
         Manufacturing activity, product no. 33:
         8,900 units completed
  29. The direct-labor rate variance is:
      A. $8,900F.
      B. $8,900U.
      C. $9,000F.
      D. $9,000U.
      E. none of the above.
       Answer: D LO: 3 Type: A
  30. The direct-labor efficiency variance is:
      A. $7,000F.
      B. $7,000U.
      C. $7,100F.
      D. $7,100U.
      E. none of the above.
       Answer: B LO: 3 Type: A
       Answer: B LO: 3 Type: A, N
  32. Simms Corporation had a favorable direct-
      labor efficiency variance of $6,000 for the
      period just ended. The actual wage rate
      was $0.50 more than the standard rate of
      $12.00. If the company's standard hours
      allowed for actual production totaled
      9,500, how many hours did the firm
      actually work?
      A. 9,000.
      B. 9,020.
      C. 9,980.
      D. 10,000.
      E. None of the above.
       Answer: A LO: 3 Type: A , N
282
Use the following to answer questions 33-37:
         Cost standards for product no. C77:
            Direct           3 pounds        $ 7.50
            material         at $2.50
                             per pound
            Direct labor     5 hours at       37.50
                             $7.50 per
                             hour
         Actual results:
            Units           7,800 units
            produced
            Direct          26,000               $
            material        pounds at       70,200
            purchased       $2.70
            Direct          23,100             62,37
            material used   pounds at              0
                            $2.70
             Direct labor   40,100          292,73
                            hours at             0
                            $7.30
   33. The direct-material quantity variance is:
       A. $750F.
       B. $750U.
       C. $6,500U.
       D. $7,250U.
       E. none of the above.
        Answer: A LO: 3 Type: A
   36. The direct-labor efficiency variance is:
       A. $8,000F.
       B. $8,000U.
       C. $8,250F.
       D. $8,250U.
       E. none of the above.
        Answer: D LO: 3 Type: A
  37. The standard hours allowed for the work
      performed are:
      A. 5.
      B. 5.14.
      C. 39,000.
      D. 40,100.
      E. none of the above.
      Answer: C LO: 3 Type: A
  38. When considering whether to investigate a
      variance, managers should consider all of
      the following except the variance's:
      A. size.
      B. pattern of recurrence.
      C. trends over time.
      D. nature, namely, whether it is
           favorable or unfavorable.
      E. controllability.
      Answer: D LO: 4 Type: RC
284
39.Which of the following combinations of direct-
       material variances might prompt
       management to undertake a detailed
       variance investigation?
       A. Price, unfavorable; quantity,
             unfavorable.
       B. Price, unfavorable; quantity,
             favorable.
       C. Price, favorable; quantity,
             unfavorable.
       D. Price favorable; quantity, favorable.
       E. All of the above.
        Answer: E LO: 4 Type: N
   40. Consider the following statements about
       variance investigation:
        I.Variance investigation involves a look at
               only unfavorable variances.
        II.Variance investigation is typically based
               on a cost-benefit analysis.
        III.Variance investigation is often
               performed by establishing
               guidelines similar to the following:
               Investigate variances that are
               greater than $X or greater than Y%
               of standard cost.
        Which of the above statements is (are)
        true?
        A. I only.
        B. II only.
        C. III only.
        D. II and III.
        E. I, II, and III.
        Answer: D LO: 4 Type: RC
  41. A statistical control chart is best used for   Answer: C LO: 5 Type: N
      determining:
      A. direct-material price variances.
      B. direct-labor variances.
      C. whether a variance is favorable or
           unfavorable.
      D. who should be held accountable for
           specific variances.
      E. whether a particular variance should
           be investigated.
       Answer: E LO: 4 Type: RC
  42. The individual generally responsible for
      the direct-material price variance is the:
      A. sales manager.
      B. production supervisor.
      C. purchasing manager.
      D. finance manager.
      E. head of the human resources
           department.
       Answer: C LO: 5 Type: RC
  43. A production supervisor generally has
      little influence over the:
      A. direct-material quantity variance.
      B. direct-labor rate variance.
      C. direct-labor efficiency variance.
      D. direct-material price variance.
      E. number of units produced.
       Answer: D LO: 5 Type: N
  44. In which department would an
      investigation normally begin regarding an
      unfavorable materials quantity variance?
      A. Quality control.
      B. Purchasing.
      C. Engineering.
      D. Production.
      E. Receiving.
       Answer: D LO: 5 Type: RC
  45. Cohen Corporation has a favorable
      materials quantity variance. Which
      department would likely be asked to
      explain the cause of this variance?
      A. Engineering.
      B. Purchasing.
      C. Production.
      D. Marketing.
      E. None, because the variance is
           favorable.
286
                                                   D. Labor efficiency variance,
46. Rogers, Inc., had an unfavorable labor            unfavorable.
    efficiency variance and an unfavorable         E. All of the above.
    materials quantity variance. Which
    department might be held accountable for       Answer: E LO: 5 Type: N
    these variances?
    A. Purchasing, because bad materials
         can harm labor efficiency.
    B. Production, because inefficient
         workers may use more materials than
         allowed.
    C. Purchasing and/or production.
    D. Marketing.
    E. Shipping.
     Answer: C LO: 5 Type: N
47. A direct-material quantity variance can be
    caused by all of the following except:
    A. improper employee training.
    B. changes in sales volume.
    C. acquisition of materials at a very
         attractive price.
    D. adjustment problems with machines.
    E. disgruntled workers.
     Answer: B LO: 5 Type: N
48. A direct-labor efficiency variance cannot
    be caused by:
    A. inexperienced employees.
    B. poor quality raw materials.
    C. employee inefficiency.
    D. an out-of-date labor time standard.
    E. producing fewer finished units than
         originally planned.
     Answer: E LO: 5 Type: N
49. Justin Company recently purchased
    materials from a new supplier at a very
    attractive price. The materials were found
    to be of poor quality, and the company's
    laborers struggled significantly as they
    shaped the materials into finished product.
    In a desperation move to make up for
    some of the time lost, the manufacturing
    supervisor brought in more-senior
    employees from another part of the plant.
    Which of the following variances would
    have a high probability of arising from this
    situation?
    A. Material price variance, favorable.
    B. Material quantity variance,
         unfavorable.
    C. Labor rate variance, unfavorable.
                                                        C. provide management with a basis for
  50.   Listed below are five variances (and               performance evaluations.
        possible causes) that are under review by       D. if set correctly, can provide a
        management of Knox Company. Which                  motivational tool for employees.
        of the following is least likely to cause the   E. will provide all of the above benefits
        variance indicated?                                for a company.
        A. The need to ship goods acquired from
             a distant supplier via FedEx rather        Answer: E LO: 7 Type: RC, N
             than via truck; material price variance.
        B. The need to complete goods on a
             timely basis during a period of high
             absenteeism; labor rate variance.
        C. A work-team that is very unhappy
             with its supervisor; labor efficiency
             variance.
        D. The need to close a plant for two days
             because of blizzard conditions;
             material quantity variance, part no.
             542.
        E. A malfunctioning piece of
             manufacturing equipment; labor
             efficiency variance.
        Answer: D LO: 5 Type: N
  51.   Lucky Corporation's purchasing manager
        obtained a special price on an aluminum
        alloy from a new supplier, resulting in a
        direct-material price variance of $9,500F.
        The alloy produced more waste than
        normal, as evidenced by a direct-material
        quantity variance of $2,000U, and was
        also difficult to use. This slowed worker
        efficiency, generating a $2,500U labor
        efficiency variance. To help remedy the
        situation, the production manager used
        senior line employees, which gave rise to a
        $900U labor rate variance. If overall
        product quality did not suffer, what
        variance amount is best used in judging
        the appropriateness of the purchasing
        manager's decision to acquire substandard
        material?
        A. $4,100F.
        B. $5,000F.
        C. $7,000F.
        D. $7,500F.
        E. $9,500F.
        Answer: A LO: 5 Type: A, N
  52. Standard costs:
      A. allow a manager to assess the
          efficiency of operations.
      B. allow a company to practice
          management by exception.
288
                                                       Answer: E LO: 9 Type: RC
53. Which of the following is a criticism of
    standard costing, as applied to today's        56. To improve its manufacturing efficiency,
    manufacturing environment?                         companies should strive toward increasing
    A. Automated manufacturing processes               __________ time as a percentage of
         are very consistent in meeting                processing time + inspection time +
         production specifications, making             waiting time + move time. The blank is:
         variances very small and relatively           A. processing time.
         unimportant.                                  B. lead time.
    B. Variance information is usually                 C. waiting time.
         aggregated (i.e., combined) rather            D. move time.
         than associated with a particular batch       E. inspection time.
         of goods or a specific product line.
    C. Traditional standard costing fails to           Answer: A LO: 9 Type: RC
         focus on key business issues such as
         customer service and bringing
         products to market faster than the
         competition.
    D. Standard costing pays considerable
         attention to labor cost and labor
         efficiency, which are becoming a
         relatively unimportant factor of
         production.
    E. All of the above are valid criticisms.
     Answer: E LO: 8 Type: RC
54. Which of the following is not a valid way
    to adapt standard cost systems to today's
    manufacturing environment?
    A. Emphasize material and overhead
         costs.
    B. Use more non-traditional cost drivers
         such as number of setups or number
         of engineering change orders.
    C. Update standards more frequently to
         adjust for the elimination of non-
         value-added costs.
    D. Use additional nonfinancial measures
         for performance evaluation and
         control.
    E. Devote more resources to the tracking
         of direct labor cost.
     Answer: E LO: 8 Type: RC
55. To assess how customers perceive a
    company's products, management may
    study:
    A. the number of customer complaints.
    B. the number of warranty claims.
    C. the number of products returned.
    D. the cost of repairing returned
         products.
    E. all of the above measures.
                                                          measures.
  57. In the calculation of manufacturing cycle        D. internal-operations performance
      efficiency, which of the following                  measures.
      activities results in value-added time?          E. interdisciplinary performance
      A. Moving.                                          measures.
      B. Processing.
      C. Inspection.                                   Answer: B LO: 10 Type: RC
      D. Waiting.
      E. All of the above.                        65. When using a balanced scorecard, which
                                                      of the following is typically classified as
       Answer: B LO: 9 Type: RC                       an internal-operations performance
                                                      measure?
  58. The manufacturing cycle efficiency for          A. Cash flow.
      PQR Company when the processing time            B. Number of customer complaints.
      is six hours and inspection, waiting, and       C. Employee training hours.
      move time are one hour each is:                 D. Number of employee suggestions.
      A. 0.67.                                        E. Number of suppliers used.
      B. 0.75.
      C. 0.78.                                         Answer: E LO: 10 Type: RC
      D. 0.88.
      E. an amount other than those shown
            above.
       Answer: A LO: 9 Type: A
  59. Which of the following would not be a
      concern of a company that desires to
      compete in a global manufacturing arena?
      A. Number of new products introduced.
      B. Manufacturing cycle efficiency.
      C. Number of customer complaints.
      D. Number of on-time deliveries.
      E. All of the above would be concerns.
       Answer: E LO: 9 Type: RC
  60. An increasingly popular approach that
      integrates financial and customer
      performance measures with measures in
      the areas of internal operations and
      learning and growth is known as:
      A. the integrated performance
           measurement tool (IPMT).
      B. the balanced scorecard.
      C. gain sharing.
      D. cycle efficiency.
      E. overall quality assessment (OQA).
       Answer: B LO: 10 Type: RC
  64. When using a balanced scorecard, a
      company's market share is typically
      classified as an element of the firm's:
      A. financial performance measures.
      B. customer performance measures.
      C. learning and growth performance
290
66. Which of the following perspectives is
    influenced by a company's vision and
    strategy?
    A. Financial.
    B. Customer.
    C. Internal operations.
    D. Learning and growth.
    E. All of the above.
     Answer: E LO: 10 Type: RC
67. Which of the following journal entries
    definitely contains an error?
    A. Raw-Material Inventory
          Direct-Material Price Variance
                Accounts Payable
    B. Raw-Material Inventory
                Direct-Material Price Variance
                Accounts Payable
    C. Raw-Material Inventory
                Direct-Material Price Variance
                Work-in-Process Inventory
    D. Work-in-Process Inventory
          Direct-Material Quantity Variance
                Raw-Material Inventory
    E. Work-in-Process Inventory
                Direct-Material Quantity Variance
                Raw-Material Inventory
     Answer: C LO: 11 Type: N
68. At the end of the accounting period, most
    companies close variance accounts to:
    A. Raw-Material Inventory.
    B. Work-in-Process Inventory.
    C. Finished-Goods Inventory.
    D. Cost of Goods Sold.
    E. Income Summary.
     Answer: D LO: 11 Type: RC
EXERCISES
Setting a Standard
   69. Cloverleaf, Inc., produces glass shelves
       that are used in furniture. Each shelf
       requires 3.6 pounds of raw material at a
       cost of $2 per pound. Unfortunately,
       given the nature of the manufacturing
       process, one out of every five shelves is
       chipped, scratched, or broken at the
       beginning of production and has to be
       scrapped.
        On average, 20 good shelves are
        completed during each hour. Laborers
        who work on these units are paid $15 per
        hour.
        Required:
        A. Distinguish between perfection
           standards and practical standards.
        B. Who within an organization would be
           in the best position to assist in setting:
           1. the direct-material price
                standard?
           2. the direct-material quantity
                standard?
           3. the direct-labor efficiency
                standard?
        C. Calculate a practical direct-material
           and direct-labor standard for each
           good shelf produced.
        LO: 2, 3, 5 Type: A, N
        Answer:
        A. Perfection standards, or those achieved under nearly perfect operating conditions, assume peak
            efficiency at minimum cost. Employees are pushed to reach these ideal measures, often
            becoming discouraged. Practical standards, on the other hand, are high but attainable, thus
            presenting a realistic target for personnel. Such standards incorporate allowances for normal
            downtime and other typical inefficiencies.
        B.    1.   The purchasing manager.
              2.   The production supervisor as well as production engineers.
              3.   The production supervisor as well as industrial engineers.
        C.    Direct materials: 4.5 pounds* x $2 per pound
              Direct labor: 0.05 hours* x $15
              Total
              *Direct materials: (3.6 x 5) ÷ 4 = 4.5; direct labor: 1 ÷ 20 = 0.05
292
Required:
A.                             Compute
   the standard purchase price for one
   gallon of Proctol.
B.                             Compute
   the standard quantity of Proctol to be
   used in producing one gallon of Lush
   'N Green. Express your answer in
   quarts.
C.                             Compute
   the direct-material price variance for
   Proctol.
D.                             How much
   Proctol was used in manufacturing
   activity and how much should have
   been used? Express your answer in
   quarts.
LO: 2, 3 Type: A, N
        Answer:
        A.    Purchase price per drum
              Less: 2% discount
              Shipping fee per drum ($420 ÷ 200 drums)
              Total
              Total purchase price ($46.20) ÷ 55 gallons = $0.84 per gallon
        B.    Three quarts of Proctol are required for each gallon of Lush 'N Green; however, 4% of
              Proctol input is lost through evaporation and spills. Thus, the standard input is 3.125 quarts
              (3 ÷ 0.96).
        C.    Standard cost of purchases (1,200 drums x $46.20)
              Actual cost of purchases
              Direct-material price variance
        D.    Actual usage: (1,200 - 15) = 1,185 drums; 1,185 drums x 55 gallons x 4 quarts = 260,700
                   quarts
              Standard usage: 82,000 gallons x 3.125 = 256,250 quarts
Straightforward Calculation of Variances
   71. Quicksand Company has set the following
       standards for one unit of product:
               Direct material
                   Quantity: 6.2 pounds per unit
                   Price per pound: $11 per
             pound
               Direct labor
                   Quantity: 6 hours per unit
                   Rate per hour: $23 per hour
        Actual costs incurred in the production of
        2,800 units were as follows:
               Direct material: $194,350 ($11.50
             per pound)
               Direct labor: $393,750 ($22.50 per
             hour)
        All materials purchased were consumed
        during the period.
        Required:
        Calculate the direct-material price and
        quantity variances and the direct-labor rate
        and efficiency variances. Indicate whether
        each variance is favorable or unfavorable.
        LO: 3 Type: A
294
        Answer:
          Actual Material Cost
      Actual                  Actual        Actual
                     x
     Quantity                 Price        Quantity
      16,900         x       $11.50         16,900
                 $194,350                              $185,900
                                    $8,450U
                                Direct-material
                                 price variance
    *2,800 units x 6.2 pounds
           Actual Labor Cost
      Actual                 Actual        Actual
                     x
      Hours                   Rate          Hours
     17,500          x       $22.50        17,500
                 $393,750                              $402,500
                                    $8,750F
                                 Direct-labor
                                 rate variance
    #2,800 units x 6 hours
Straightforward Calculation of Variances
   72. Upstate manufactures a product that has
       the following standard costs:
                  Direct materials: 40          $108
                  yards at $2.70 per yard
                  Direct labor: 8 hours at       144
                  $18.00 per hour
                  Total                         $252
        The following information pertains to
        July:
                  Direct material purchased: 42,500
                  yards at $2.78 per yard, or
                  $118,150
                  Direct material used: 36,000
                  yards
                  Direct labor: 7,500 hours at
                  $18.30 per hour, or $137,250
                  Actual completed production:
                  1,050 units
        Required:
        Calculate the direct-material price and
        quantity variances and the direct-labor rate
        and efficiency variances. Indicate whether
        each variance is favorable or unfavorable.
        LO: 3 Type: A
          Answer:
           Actual Material Cost
       Actual                Actual         Actual
                    x
      Quantity                Price        Quantity
       42,500       x         $2.78         42,500
                $118,150                              $114,750
                                    $3,400U
                                 Direct-material
                                 price variance
                                                Standard Material Cost
       Actual               Standard      Standard
                     x
      Quantity                Price       Quantity
       36,000       x        $2.70         42,000*
                 $97,200                              $113,400
                                  $16,200F
                                Direct-material
                               quantity variance
  *1,050 units x 40 yards
         Actual Labor Cost
   Actual                 Actual         Actual
                   x
    Hours                  Rate          Hours
    7,500          x      $18.30         7,500
               $137,250                               $135,000
                                $2,250U
                              Direct-labor
                              rate variance
  #1,050 units x 8 hours
296
Variance Calculation and Interpretation
   73. Richie Ventura operates a commercial
       painting business in Sacramento, which
       has a very tight labor market. Much of his
       work focuses on newly constructed
       apartments and townhouses.
        The following data relate to crew no. 5 for
        a recently concluded period when 85
        apartment units were painted:
                      Three new employees were
             assigned to crew no. 5. Wages
             averaged $18.80 per hour for each
             employee; the crew took 2,550 hours
             to complete the work.
                      Based on his knowledge of
             the operation, articles in trade
             journals, and conversations with other
             painters, Ventura established the
             following standards:
                                                                     small, being less than 2% of the
Variance Computation, Analysis of Performance                        budgeted amount.
   74. Diablo Products uses a standard costing                 B.
       system to assist in the evaluation of                 Actual Labor Cost
       operations. The company has had                  Actual              Actual         Actual              Standard
                                                                    x                                   x
       considerable employee difficulties in            Hours                Rate          Hours                 Rate
       recent months, so much so that                                                      42,00
       management has hired a new production            42,000       x       $18.00*                    x      $14.00
                                                                                             0
       supervisor (Joe Simms). Simms has been                    $756,000                           $588,000
       on the job for six months and has                                          $168,000U                          $182,0
       seemingly brought order to an otherwise                                   Direct-labor                       Direct-l
       chaotic situation.                                                        rate variance                  efficiency
                                                        *$756,000  42,000 hours
       The vice-president of manufacturing              #20,000 units x 2.75 hours
       recently commented that "… Simms has
       really done the trick. Joe's team-                        C. Yes. Although the combined variance
       building/morale-boosting exercises have                      of $14,000F is small, a more detailed
       truly brought things under control." The                     analysis reveals the presence of
       vice-president's comments were based on                      sizable, offsetting variances. Both the
       both a plant tour, where he observed a                       rate variance and the efficiency
       contented work force, and review of a                        variance are in excess of 21% of
       performance report that showed a total                       budgeted amounts ($770,000). A
       labor variance of $14,000F. This variance                    variance investigation should be
       is truly outstanding, given that it is less                  undertaken if benefits of the
       than 2% of the company's budgeted labor                      investigation exceed the costs. Put
       cost. Additional data follow.                                simply, things are not going as
                      Total completed production                   smoothly as the vice-president
             amounted to 20,000 units.                              believes.
                      A review of the firm's
             standard cost records found that each
             completed unit requires 2.75 hours of
             labor at $14 per hour. Diablo's
             production actually required 42,000
             labor hours at a total cost of $756,000.
       Required:
       A.                        As judged by
          the information contained in the
          performance report, should the vice-
          president be concerned about the
          company's labor variances? Why?
       B.                        Calculate
          Diablo's direct-labor variances.
       C.                        On the basis of
          your answers to requirement "B,"
          should Diablo be concerned about its
          labor situation? Why?
       D.                        Briefly analyze
          and explain the direct-labor variances.
       LO: 3, 4, 5 Type: A, N
       Answer:
       A. No. The variance is favorable and
298
        D. The favorable efficiency variance
           means that the company is producing
           units by consuming fewer hours than
           expected. This may be the result of
           the team-building/morale-boosting
           exercises, as a contented, well-trained
           work force tends to be efficient in
           nature. However, another totally
           plausible explanation could be that
           Diablo is paying premium wages (as
           indicated by the unfavorable rate
           variance) to hire laborers with above-
           average skill levels.
Variance Analysis: Working Backward
   75. A manufacturing company is expected to
       complete a task in 45 minutes. During a
       recent accounting period, 3,200 completed
       units were produced, resulting in the
       following labor variances:
                Labor rate variance: $520
                favorable
                Labor efficiency variance: $2,800
                unfavorable
        The standard labor rate is $14 per hour.
        Required:
        Calculate (1) the standard hours allowed
        for the work performed, (2) the actual
        hours worked, and (3) the actual wage
        rate.
        LO: 3 Type: A
        Answer:
     Actual Labor Cost
Actua                            Actua
                    Actual                           Standard
   l         x                      l        x
                     Rate                              Rate
Hours                            Hours
2,600        x      $13.80       2,600      x        $14.00
         $35,850                         $36,400
                           $520F
                       Direct-labor
                       rate variance                  efficiency variance
*3,200 units x 0.75 hours
        1.   Standard hours allowed: 2,400
        2.   Actual hours worked: 2,600
        3.   Actual wage rate: $13.80
Variance Analysis: Working Backward
   76. Hermosa Enterprises recently experienced
       a fire, forcing the company to use
       incomplete information to analyze
       operations. Consider the following data
       and assume that all materials purchased
       during the period were used in production:
               Direct materials:
                   Standard price per pound: $9
                   Actual price per pound: $8
                   Price variance: $20,000F
                   Total of direct-material
            variances: $2,000F
               Direct labor:
                   Actual hours worked: 40,000
                   Actual rate per hour: $15
                   Efficiency variance: $28,000F
                   Total of direct-labor
            variances: $12,000U
                Hermosa completed 12,000 units.
        Required:
        Determine the following: (1) actual
        materials used, (2) materials quantity
        variance, (3) labor rate variance, (4)
        standard labor rate per hour, and (5)
        standard labor time per finished unit.
        LO: 3 Type: A
300
                                                                 C.                        Assume that the
        Answer:                                                       hotel received a number of complaints
                                                                      shortly after the dinner concluded.
          Actual Material Cost                                        Explain a possible reason behind the
      Actual                 Actual        Actual                     conventioneers' unhappiness.
                    x
     Quantity                Price        Quantity
      20,000        x        $8.00         20,000                LO: 3, 4, 5 Type: A, N
                 $160,000                             $180,000
                                   $20,000F
                               Direct-material
                                price variance
          Actual Labor Cost
     Actual                 Actual        Actual
                   x
     Hours                   Rate          Hours
     40,000        x        $15.00        40,000
               $600,000                               $560,000
                                  $40,000U
                                Direct-labor
                                rate variance
        1.   Actual materials used: 20,000 pounds
        2.   Materials quantity variance: $18,000U
        3.   Labor rate variance: $40,000U
        4.   Standard labor rate per hour: $14
        5.   Standard labor time per finished unit:
             3.5 hours (42,000 hours ÷ 12,000
             units)
Variance Interpretation: Restaurant
   77. Nancy Simon is the long-time catering
       director of Naples-on-the-Beach, a hotel
       noted throughout the industry for quality,
       profitability, and cost control. The hotel
       recently catered a steak dinner for a 2,000-
       person convention. Strict standards were
       in place for the dinner: 0.75 pounds of
       beef per plate at $9 per pound. A review
       of the accounting records shortly after the
       convention showed that 1,680 pounds of
       beef were purchased and consumed,
       costing the hotel $13,440.
        Required:
        A.                      Calculate the cost
           of beef budgeted for the dinner and
           the total beef variance (i.e., the
           difference between budgeted and
           actual cost). Should this variance be
           of concern to the hotel? Why?
        B.                      Assess the job
           that Simon did in "managing" the beef
           purchase by performing a variance
           analysis. Comment on your findings.
          Answer:
          A. Budget: 2,000 plates x 0.75 x $9
              Actual
              Total variance, unfavorable
               The variance should not be a concern to the hotel because it is less than 1% of the budget.
          B.   Simon did a marginal job in managing the purchase. Although the total variance is only $60U, it is
               composed of two sizable, offsetting amounts. She saved the hotel a considerable amount of money in the
               acquisition but the savings were more than consumed in excess usage.
          Actual Material Cost
       Actual                Actual           Actual
                    x
      Quantity               Price           Quantity
       1,680        x        $8.00            1,680
                 $13,440                                 $15,120
                                       $1,680F
                                    Direct-material
                                    price variance
      *2,000 plates x 0.75 pounds
          C.   It is possible that Simon bought a marginal product. The price variance and quantity variance may
               indicate that she purchased cheap beef, which turned out to be of poor quality, resulting in greater waste
               (trimming) than normal by the kitchen staff. The beef's overall quality (perhaps, toughness) may be the
               underlying reason behind the conventioneers' complaints.
302
Required:
Create a table with the following headings:
materials price variance, materials quantity
variance, labor rate variance, and labor
efficiency variance. Determine which of
these variances would be affected by the
individual events and whether the variance
would be favorable or unfavorable.
LO: 5 Type: N
Answer:
     Materials   Materials     Labor      Labor
      Price      Quantity      Rate      Efficienc
                                             y
     Variance    Variance     Varianc    Variance
                                 e
1.        U          F
2.
3.                               U             F
4.                                             U
5.                   F                         F
                                                                     Determine the proper classification
Efficiency Measures                                                  (financial, customer, learning and growth,
                                                                     or internal operations) for each of the
   79. The following information for a recent                        twelve factors listed.
       project was taken from the records of
       Argon Company:                                                LO: 10 Type: RC, N
                   Processing time              15.0                 Answer:
                                                days                 1. Customer                              7.   Customer
                   Inspection time               0.5                 2. Financial                             8.   Internal operat
                                                days                 3. Internal operations                   9.   Internal operat
                   Waiting time:                                     4. Internal operations                  10.   Financial
                        From order receipt       6.0                 5. Learning and growth                  11.   Learning and g
                   until start of production    days                 6. Learning and growth                  12.   Financial
                        From start of            3.0
                   production through           days
                   project completion
                   Move time                     1.5
                                                days
        Required:
        A. How long did it take to complete the
           project once production commenced?
        B. Compute the manufacturing cycle
           efficiency.
        C. As judged by the cycle efficiency,
           what percentage of the overall
           production time was spent on (1)
           value-adding activities and (2) non-
           value adding activities?
        D. Compute the company's delivery
           cycle time.
        LO: 9 Type: A, N
        Answer:
        A. Processing time
            Inspection time
            Waiting time in production
            Move time
            Total
        B.    Processing time (15.0) ÷ [Processing time (15.0) + inspection time (0.5) + waiting time in
              production (3.0) + move time (1.5)] = 0.75
        C.    1.      75% (cycle efficiency)
              2.      25% (100% - 75%)
        D.    Waiting time until start of project
              Manufacturing cycle time
              9. Number of vendors used
             10. Cash flow from operations
             11. Employee training hours
             12. Gross margin
        Required:
304
                                                       B. Answers will vary but often include
Balanced Scorecard                                        market share, queue time, results of a
                                                          customer quality survey, number of
  80.   Bob's Burgers and Such, a national fast-          customer complaints, number of order
        food chain, has experienced a number of           errors, and number of repeat
        problems in the past few years, and               customers.
        management is considering the adoption of
        a balanced scorecard as part of a              C. Pay creditors on a timely basis:
        turnaround effort.                                stipulated end-of-period cash balance
                                                          and current ratio
        Required:                                         Shareholder satisfaction: growth in
        A. Briefly explain the concept of a                    earnings per share, increases in
           balanced scorecard. What general                    per-share market price of Bob's
           factors are included in a typical                   stock, price-earnings ratio
           balanced scorecard?                            Profitability improvement: gross
        B. Independent of your answer in                  margin growth rates, earnings growth
           requirement "A," assume that Bob's is          rates
           very concerned about customer
           satisfaction. List four different (and
           specific) customer-satisfaction
           measures that may be appropriate for
           the firm (and for other fast-food
           providers).
        C. Independent of requirement "A,"
           assume that Bob's wants to return to
           former levels of profitability. List
           several financial measures that would
           allow management to assess success
           or failure with respect to the following
           goals: (1) pay creditors on a timely
           basis, (2) keep shareholders happy,
           and (3) improve profitability over
           time at stores that have been open at
           least one year.
        LO: 10 Type: RC, N
        Answer:
        A. A balanced scorecard is a tool that
           incorporates a variety of different
           measures, both financial and non-
           financial, in the performance-
           evaluation process. The measures are
           critical to a firm's success and are tied
           to organizational strategy. The goal
           of a balanced scorecard is to allow
           improvement in a number of broad-
           reaching areas rather than permit a
           manager to improve only a small facet
           of the business at the expense of
           others. Typical factors are often
           divided into four categories: financial,
           customer, learning and growth, and
           internal operations.
Standard Costs and Journal Entries
   82. Howell Company has established the
       following standards:
               Direct materials: 2.0 pounds at
               $4.10
               Direct labor: 1.5 hours at $7 per
               hour
       Additional information was extracted from
       the accounting records:
               Actual production: 32,000
               completed units
               Direct materials purchased: 70,000
               pounds at $3.82, or $267,400
               Direct materials consumed: 65,000
               pounds
               Actual labor incurred: 51,000
               hours at $6.30, or $321,300
               Direct-labor rate variance: $37,200
               favorable
               Direct-labor efficiency variance:
               $22,500 unfavorable
       Required:
       Prepare journal entries to record the:
       A. Purchase of direct materials.
       B. Usage of direct materials.
       C. Incurrence of direct labor costs.
       LO: 11 Type: A
       Answer:
       A. Raw-Material Inventory (70,000 x $4.10)
               Direct-Material Price Variance (70,000 x $0.28)
               Accounts Payable (70,000 x $3.82)
        B.   Work-in-Process Inventory (32,000 x 2 x $4.10)
             Direct-Material Quantity Variance (1,000 x $4.10)
                 Raw-Material Inventory (65,000 x $4.10)
        C.   Work-in-Process Inventory (32,000 x 1.5 x $7.00)
             Direct-Labor Efficiency Variance
                 Wages Payable (51,000 x $6.30)
                 Direct-Labor Rate Variance
306
DISCUSSION QUESTIONS                                 The sum of the favorable variances
                                                     exceeded the unfavorable materials price
Usefulness of Standard Costs in Performance          variance by a considerable amount. The
        Evaluations                                  quality of the output from the department
                                                     was the same as usual. BoSan operates
   83. Standard costs are said to be useful in       very close to a JIT system for materials
       performance evaluation. Assume that the       purchases, with virtually all material
       standard direct materials cost per unit of    acquired during the quarter being used in
       finished product is $6 (three pounds at $2    manufacturing activities.
       per pound).
                                                     Required:
        Required:                                    Is there any connection among these
        A. Explain how such a standard can be        variances? If so, explain.
           used to evaluate performance.
        B. Why is the degree of controllability      LO: 3, 5 Type: N
           important when utilizing standard
           costs to evaluate performance?
        LO: 1, 5 Type: RC
        Answer:
        A. The standard provides a measure of
           how much material should be used for
           a unit of product and how much each
           pound of raw material should cost.
           This standard serves as a basis for
           evaluating performance by allowing a
           comparison to be made of standard
           cost/usage against actual cost/usage.
        B. The degree of controllability is
           important because not all factors are
           subject to the same amount of control.
           For example, the market for the raw
           material may be a seller's market in
           which case management would have
           very little control over the material
           price variance. On the other hand,
           management generally has more
           control over the usage of materials
           because of the ability to influence the
           amount of scrap and rejected units
           produced.
Interaction of Material and Labor Variances
   84. For the quarter just ended, BoSan, Inc.,
       reported the following variances in one of
       its manufacturing departments:
               Material price variance, U
               Material quantity variance, F
               Labor efficiency variance, F
               Labor rate variance, negligible
               Machine hours efficiency, F
                                                        Answer:
        Answer:                                         A. An unfavorable price variance reduces
        While a connection between these                   any net favorable variance that may
        variances cannot be guaranteed, the                have arisen during the year. A
        following scenario is plausible. Better-           sufficient number of such events
        than-standard quality materials were               could cause the net materials price
        purchased, leading to an unfavorable               variance to be unfavorable and would
        materials price variance. When these               eliminate the bonus to the materials
        materials were used during the period (JIT         purchasing manager.
        basis for raw materials purchases),
        favorable efficiency variances arose            B. The use of the variance in this way
        because the material was easier for labor          would lead to an undesirable
        and machines to process.                           behavioral outcome. The materials
                                                           purchasing manager is a gatekeeper;
Motivational Effects of Standard Cost Systems              that is, this manager observes the
                                                           purchasing opportunities available and
   85. Standard cost systems can have                      determines whether or not the firm
       motivational effects; some are desirable,           will follow them. In this case, the
       some are not. Consider the following                manager would be unlikely to pursue
       situation:                                          the grade 4A material because of the
                                                           negative effect on the bonus
        The materials purchasing manager is paid           calculation. As a result, the overall
        a salary plus a bonus based on the net             possibility of offsetting higher
        favorable materials price variance.                purchase costs with savings in yield
        Generally, this bonus amounts to 30 - 40%          and productivity would not
        of the manager's total compensation. Due           materialize.
        to the bankruptcy of a company in a
        related field, there is an opportunity to buy
        a key raw material. The standards for this
        material call for grade 2A, usually
        purchased for $56 per ton. Because of the
        bankruptcy, the company can obtain a
        higher grade, 4A, for $62 per ton. While
        the quality of the final product will be the
        same regardless of the grade of material
        used, there will be substantial savings in
        material yield and labor productivity if 4A
        is used. These savings are expected to be
        two to three times the additional cost of $6
        per ton.
        Required:
        A. How would an unfavorable price
           variance on a particular purchase
           affect the overall price variance for
           the year?
        B. Would the use of the materials price
           variance as a basis for the manager's
           bonus lead to a desirable or
           undesirable behavioral outcome?
           Explain, being sure to note whether
           the manager would likely pursue
           acquisition of the grade 4A material.
        LO: 5 Type: N
308