1st Semester Model MCQ First Paper
1. Matrilocal families can be found among –
A. Santal
B. Bhil
C. Khasi
D. Kuki                                        Answer:         B
2. Example of associative social process is-
A. Assimilation
B. Conflict
C. Competition
D. None of the above                           Answer:         A
3. Which among the following is not a component of culture-
A. Beliefs
B. Values
C. Signs
D. Development                               Answer:           D
4. Which among the following is not the cause of conformity?
A. Socialization
B. Insulation
C. Ideology
D. Weak sanction                               Answer:         D
5. Which among the following is not the function of deviant behaviour?
A. It works as a safety valve
B. It may increase unity of the group
C. May clarify the rules
D. May lead to disorganisation                  Answer:         D
6. Who defined Norms as ‘group-shared expectations’?
A. McIver
B. Young and Mack
C. Haralambos
D. Johnson                                   Answer:           B
7. Which among the following not a characteristic of norm?
A. Norms are related to facts
B. Norms include value judgement
C. Norms vary with sanctions
D. Norms are value free                        Answer:         D
8. The general standards that maybe regarded as higher order norms are called-
A. Norms
B. Values
C. Mores
D. Customs                                    Answer:         B
9. Which among the following is not the characteristic of dominant value?
A. Intensity
B. Prestige of value carriers
C. Extensiveness
D. Short term                                  Answer:          D
10. Slavery is a form of=
A. Social mobility
B. Social Change
C. Social Stratification
D. Social Control                                Answer:         C
11. Estate system was found in-
A. Europe
B. Africa
C. Asia
D. None of the above                             Answer:         A
12. Which among the following is not the characteristic of estate?
A. It is a political group
B. It has legal basis
C. It represents division of labour
D. It has religious basis                      Answer:           D
13. The example of open group is-
A. Caste
B. Class
C. Gender
D. None of the above                             Answer:         B
14. Sanskritisation is a form of-
A. Social mobility
B. Social change
C. Social disorganisation
D. Social Movement                               Answer:         A
15. Which of the following is deliberately formed?
A. Community
B. Society
C. Association
D. None of the above                             Answer:         C
16. According to Ogburn, the rate of change in material culture is-
A. The same as that of non-material culture
B. Faster than that of non-material culture
C. Slower than that of non-material culture
D. None of the above                            Answer:          B
17. The book ‘Origin of Species’ was written by?
A. H. Spencer
B. G. Simmel
C. C. Darwin
D. K Marx                                        Answer:       C
18. The initial name of Sociology according to Auguste Comte was-
A. Social Static
B. Social Dynamics
C. Social Physics
D. Social Biology                                Answer:       C
19. Which of the following of Social Change regards change in a linear manner?
A. Evolutionary Theory
B. Cyclical Theory
C. Conflict Theory
D. None of the above                            Answer:          A
20. Who propounded Conflict Theory of Social Change?
A. T. Parsons
B. P.V. Sorokin
C. K. Marx
D. E. Durkheim                                Answer:          C