EXAMINATION PREPARATION NOTICE
Verbal Analogies
    TECHNEUVO
                            Objectives
• Why Verbal Analogies?
• Assessment Parameters.
• How to read an Analogy?
• Tips for doing Analogies.
• No. of questions in Verbal Ability test.
               Assessment Parameters
•   Reasoning skills
•   Problem solving
•   Constructing explanations
•   Building arguments
                         Analogies
• An Analogy compares two pairs of words that are related in the
  same way.
                 shovel : dig :: pencil : write
This is an analogy because shovel and dig go together in the
same way that pencil and write go together.
   How To Read This Analogy:
      • “Shovel is to dig as pencil is to write.”
                          or
• “Shovel goes with dig like pencil goes with write.”
                Tips for Doing Analogies
• Try to determine the relationship between the first pair of words.
• Eliminate any pairs in your answer choices that don’t have the same
  relationship.
• Try putting the first pair into a sentence: "Aspirin relieves a
  headache. Therefore, a nap relieves fatigue".
• Sometimes paying attention to the words’ parts of speech helps.
  Example: "Knife" (noun) : "cut" (verb) :: "pen" (also a noun) : "write"
  (also a verb).
      Sort these words into the three categories
                       below-
• Synonyms
• Antonyms
• Object/Action
                                Words-
sun : shine        ambulance : rescue            laugh : cry
pen : write        transparent : opaque   right : correct    divide :
multiply     liquid : fluid               shout : scream clock : tick
      give : receive
                            Solution-
Synonyms               Antonyms           Object/Action
right : correct   laugh : cry            sun : shine
liquid : fluid    give : receive         clock : tick
shout : scream    transparent : opaque   pen : write
                  divide : multiply      ambulance : rescue
    Sort these words into the three categories
                     below-
• Source/Product
• Part/Whole
• Animal/Habitat
                               Words-
dime : dollar      bead : necklace eagle : forest
tree : walnuts horse : stable        whale : ocean      key :
piano       toe : foot          bees : honey       student : class
stream : gold nuggets
                           Solution-
Source/Product          Part/Whole        Animal/Habitat
tree : walnuts          dime : dollar       eagle : forest
stream : gold nuggets   bead : necklace     horse : stable
bees : honey            key : piano         whale : ocean
                        toe : foot
                        student : class
             Solve these analogies and sort them in:
                           Synonym
                           Antonym
                         Object/Action
1. hand : touch :: eye : __?___
2. car : automobile :: ship : __?__
3. work : labor :: incinerate : __?__
4. failure : success :: mistaken : __?___
5. world : earth :: teacher : __?__
                               Solution-
1) hand : touch :: eye : see                  (Object/Action)
2) car : automobile :: ship : boat            (Synonyms)
3) work : labor :: incinerate : burn          (Synonyms)
4) failure : success :: mistaken : correct     (Antonyms)
5) world : earth :: teacher : instructor     (Synonyms)
                        Quiz on Analogy
Directions: For each item write the word that completes the analogy (that
has the same relationship as the pair on the left).
1. BEWILDERMENT : CONFUSION : :_____?______
A. bursa : sack                   B. fantod : nervousness
C. bewitched : alliteration D. coracle : lodestar
Answer:-B. fantod : nervousness
Note:-Bewilderment is the state of Confusion
                       Quiz on Analogy
2. PREAMBLE : STATUTE : :_____?_______
A. prologue : novel                B. sketch : drawing
C. movement : sympathy        D.index : book
Answer- A. prologue : novel
Note:- Preamble is an introductory part of a statute. Prologue is an
introductory part of a novel. Hence option A.
                    Quiz on Analogy
3. FOX : CUNNING :: RABBIT : _____?_______
A. Courageous           B. Dangerous
C. Timid                D. Ferocious
Answer- A. Courageous
                        Quiz on Analogy
4. FLEXIBLE : RIGID :: CONFIDENCE : _____?_______
A. Diffidence           B. Indifference
C. Cowardice            D. Scare
Answer- A. Diffidence
                          Quiz on Analogy
5. WORK : MOTIVE :: _____?_______
A. Body : Mind            B. Wall : Paint
C. Body : Food            D. Petrol : Car
Answer- D. Petrol : Car
                     Quiz on Analogy
6. WINDOW : CURTAIN :: _____?_______
A. Door : Frame      B. Book : Jacket
C. CPU : Cabinet           D. Casing : Wire
Answer- C. CPU : Cabinet
                     Quiz on Analogy
7. MIND : BODY :: _____?______
A. Water : Air        B. CPU : Hard Disk
C. Ship : Oil         D. Software : Computer
Answer- D. Software : Computer
                     Quiz on Analogy
8. SUNFLOWER : LIGHT :: _____?______
A. Torch : Battery           B. Scholar : Books
C. Ink : Print               D. Mould : Humidity
Answer- B. Scholar : Books
                        Quiz on Analogy
9. EXTORT : OBTAIN :: _____?______
A.   Purify : Strain                B.   Steal : Borrow
C.   Explode : Ignite         D.   Pilfer : Steal
Answer- D. Pilfer : Steal
Note- Extort is a synonym of Obtain. Pilfer is a synonym of steal.
                       Quiz on Analogy
10. SIMMER : BOIL ::    _____?______
A. glide : drift        B. drizzle : down-pour
C. gambol : play        D. stagnate : flow
Answer- B. drizzle : downpour
Note- Simmer is to undergo heating slowly while boil is to heat to the
point where it begins to turn into a gas. Drizzle is light rain while
downpour is a heavy rain.
                         Quiz on Analogy
11. TALLY : VOTES :: _____?______
A. census : population       B. government : laws
C. taxation : revenue        D. team : athletes
Answer- A. census : population
                       Quiz on Analogy
12. Pituitary : Brain : : Thymus : _____?______
A. Larynx              B. Spinal Cord
C. Throat              D. Chest
Answer- D. Chest
                      Quiz on Analogy
13. Blunt : Sharp : : Sow : _____?______
A. Water                    B. Crow
C. Farm                     D. Reap
Answer- D. Reap
                      Quiz on Analogy
14. Amnesia : Memory : : Paralysis : _____?______
A. Movement                     B. Limbs
C. Handicapped             D. Legs
Answer- A. Movement
                       Quiz on Analogy
15. Venerate : Worship :: Extol : _____?______
A. Recommend                 B. Compliment
C. Glorify                        D. Homage
Answer- C Glorify
Venerate meaning : To Respect
Extol meaning : To praise
Glorify meaning : praise
                   Quiz on Analogy
16. car : road : : train :_____?______
     a)track            b)vehicle
     c)fast             d)wheel
Answer- A. Track
                   Quiz on Analogy
17. baiting hook : fishing : : ___?____ : hunting
     a)loading gun          b)firing gun
     c)stalking game        d)aiming gun
Answer- A. Loading Gun
                   Quiz on Analogy
18. violence : activity : : melancholy : ___?___
     a)evening              b)cruelty
     c)mood                 d)silence
Answer- C. Mood
                   Quiz on Analogy
19. man : trousers : : woman : ___?____
     a) clothing          b) skirt
     c) hat               d) blanket
Answer- b. skirt
                      Quiz on Analogy
20. university : institution : : mayor :___?____
     a) official               b) town
     c) law                  d) councilman
Answer- a. official
                   Quiz on Analogy
21. grass : soil : : seaweed : ___?____
a) water              b) salty
c) river              d) fish
Answer- a. water
                   Quiz on Analogy
22. truthfulness : court : : cleanliness : ___?___
a) virtue       b) restaurant
c) bath               d) pig
Answer- c. bath
                   Quiz on Analogy
23. egg : fish : : ____?____ : plant
a) leaf                b) root
c) seed                 d) stem
Answer- c. seed
                   Quiz on Analogy
24. lion : animal : : flower : _____?_____
a) plant       b) grass
c) roots       d) rose
Answer- a. plant
                  Quiz on Analogy
25. wave : crest : : ____?____ : peak
a) water              b) top
c) moving             d) mountain
Answer- d. mountain
                   Quiz on Analogy
26. falling : gravitation : : collapse : ____?____
a) balloon              b) electricity
c) pressure             d) destruction
Answer- c. pressure
                    Quiz on Analogy
27. professor : _____?_____: : musician : entertainment
a) pupils           b) school
c) homework              d) instruction
Answer- d. instruction
                    Quiz on Analogy
28. grains : sand : : drops : ____?_____
     a) rain             b) snow
     c) surf             d) flood
Answer- a. rain
                   Quiz on Analogy
29. wave : tide : : moment : ____?____
     a) time            b) ocean
     c) tardiness        d) clock
Answer- a. time
                  Quiz on Analogy
30. flower : weed : : ___?___ : buzzard
      a)plant            b)swan
      c)bird             d)vulture
Answer- b. swan
WE WISH YOU ALL THE BEST IN YOUR EXAMINATIONS