Chap 3.5 : Gender, Religion and Caste                                                                          www.cbse.
online
                                                                         CHAPTER 3.5
CBSE BOARD Objective Questions Exam 2019-2020
CLASS : 10th
SUB : Social Science
Unit 3 : Democractic Politics - II
For 15 Years Exams Chapter-wise Question Bank
visit www.cbse.online or whatsapp at 8905629969
                                                                   Gender, Religion and Caste
   1. OBJECTIVE QUESTIONS                                          9.    Gender means differentiation between male and
                                                                         female based on:
                                                                         (a) sex                   (b) society
   1.   Women also do outside work like:                                 (c) religion              (d) none of the above
        (a) fetching water        (b) collecting fuel
                                                                         Ans : (a) sex
        (c) working in fields     (d) all of the above
        Ans : (d) all of the above                                 10. “Religion can never be separated from politics” is said
                                                                         by
   2.   It is believed that the main responsibility of a girl is         (a) BR Ambedkar                (b) GK Gokhale
        to:                                                              (c) Mahatma Gandhi             (d) Swami Vivekananda
        (a) take care of house
                                                                         Ans : (c) Mahatma Gandhi
        (b) look after children to cook
        (c) to cook                                                11.   Family law deals with
        (d) all of the above                                             (a) marriage                   (b) divorce
        Ans : (d) all of the above                                       (c) adoption                   (d) inheritance
                                                                         Ans : (d) inheritance
   3.   The participation of women in public life is very high
        in                                                         12. Most of the victims of communal riots in our country
        (a) Sweden                 (b) Norway                            are
        (c) Finland                (d) All of these                      (a)   people from religious minorities
        Ans : (d) All of these                                           (b)   women and children
                                                                         (c)   illiterate people
   4.   Which is not a threat to Indian democracy?                       (d)   All of the above
        (a) Low gender ratio        (b) Caste system
                                                                         Ans : (a) people from religious minorities
        (c) Communalism             (d) None of these
        Ans : (a) Low gender ratio                                 13. Communalism problem is associated with
                                                                         (a) religion                   (b) caste
   5.   Communal politics is based on the idea that religion is          (c) secularism                 (d) inequalities
        the principal basis of :
        (a) social community        (b) society                          Ans : (a) religion
        (c) people                  (d) none of the above          14. Communal politics is based on the idea of
        Ans : (b) society                                                (a)   caste is the basis of social community
                                                                         (b)   religion and caste are the basis of social community
   6.   Choose the correct option about matriarchal society.
                                                                         (c)   religion is the basis of social community
        (a) Educated society
                                                                         (d)   None of the above
        (b) Male dominated society
        (c) Female dominated society                                     Ans : (c) religion is the basis of social community
        (d) Equal gender society                                   15. The women’s movement is called:
        Ans : (c) Female dominated society                               (a) Women’s movement           (b) Female Agitation
                                                                         (c) Feminist Movement          (d) none of the above
   7.   Urban areas have become particularly .......... for
        women.                                                           Ans : (c) Feminist Movement
        (a) safe               (b) Unsafe                          16. Which social division is unique to India?
        (c) both (a) and (b)   (d) none of the above                     (a) Economic division          (b) Caste division
        Ans : (b) Unsafe                                                 (c) Racial division            (d) Religious division
   8.   The hierarchical unequal roles assigned to men and               Ans : (b) Caste division
        women by the society is known as                           17.   Heredity, rituals, birth are the basis of
        (a) sex ratio              (b) equal wages ratio                 (a) economic system            (b) caste system
        (c) gender division        (d) male ratio                        (c) racial division            (d) class system
        Ans : (c) gender division
   Download all GUIDE and Sample Paper pdfs from www.cbse.online or www.rava.org.in                                        Page 12
Chap 3.5 : Gender, Religion and Caste                                                                             www.rava.org.in
     Ans : (b) caste system                                               discrimination against the .......... groups.
                                                                          Ans : outcaste
18. Who among the following fought against caste
     inequalities?
     (a) Periyar Ramaswami Naiker                                    3. TRUE/FALSE
     (b) BR Ambedkar
     (c) Jotiba Phule                                                DIRECTION : Read each of the following statements and
     (d) All of them                                                 write if it is true or false.
     Ans : (d) All of them                                           1.   In today’s scenario, we can claim that casteism has
                                                                          completely disappeared from our society and politics.
19. Which factor does not weaken the caste inequalities?
     (a) Urbanisation                (b) Literacy growth                  Ans : False
     (c) Education                   (d) Politics                    2.   To a political party, ‘Vote Bank’ of a caste means
     Ans : (d) Politics                                                   a large proportion of the voters from the caste may
                                                                          probably vote for a particular party.
20. The literacy rate among the women as compared to                      Ans : True
     men in only:
     (a) 54%                         (b) 98%                         3.   Political parties and candidates hardly use caste
     (c) 68%                         (d) 70%                              sentiments.
     Ans : (a) 54%                                                        Ans : False
21. Literacy rate means ratio of                                     4.   How are boys and girls brought up in India for the
     (a)   educated people in a country                                   division of labour?
     (b)   uneducated people in a country                                 Ans : True
     (c)   educated women in the country                             5.   Shifting of population from rural to urban areas is
     (d)   All of the above                                               known as migration.
     Ans : (a) educated people in a country                               Ans : False
22. The gender division is mainly:
     (a) private                     (b) public                      4. ASSERTION AND REASON
     (c) both (a) and (b)            (d) none of the above
     Ans : (c) both (a) and (b)                                      DIRECTION : Mark the option which is most suitable :
                                                                          (a) If both assertion and reason are true and reason is
23. In 2011, sex ratio was                                                    the correct explanation of assertion.
     (a) 914                         (b) 900
                                                                          (b) If both assertion and reason are true but reason is
     (c) 850                         (d) 950                                  not the correct explanation of assertion.
     Ans : (a) 914                                                        (c) If assertion is true but reason is false.
                                                                          (d) If both assertion and reason are false.
2. FILL IN THE BLANK                                                 1.   Assertion : Sex-selective abortion led to decline of sex
                                                                          ratio in India.
DIRECTION : Complete the following statements with                        Reason : Desire of for a male child makes Indian
appropriate word(s).                                                      families abort girl.
                                                                          Ans : (a) Both assertion and reason are true and
1.   Women’s movements have argued that .......... of all                 reason is the correct explanation of assertion.
     religious discriminate against women.
                                                                          Sex-selective abortion led to decline of sex ratio in
     Ans : family laws
                                                                          India. Indian parents want to have son and want ways
2.   Sex selective abortion led to a .......... in child sex ratio        to abort girl child. However, sex-selective abortion is
     in the country to merely 914.                                        immoral and legally banned in India. The reason thus
                                                                          explains the assertion.
     Ans : decline
                                                                     2.   Assertion : Universal Adult Franchise gives right to
3.   A communal mind often leads to quest for .......... of               vote to everyone.
     one’s own religious community.                                       Reason : Right to vote should be given to people of
     Ans : political dominance                                            upper caste and class for taking wise decision.
                                                                          Ans : (c) Assertion is true but reason is false.
4.   .......... of gender division has helped to improve
     women’s role in public life.                                         Universal Adult Franchise gives right to vote to
     Ans : political expression                                           everyone irrespective of caste, religion, colour or
                                                                          gender. It is based on the principle of equality. Right
5.   Caste system was based on exclusion of and                           to vote should be given to everyone because that is the
                                                                          whole essence of a democracy, equal representation.
Get all GUIDE and Sample Paper PDFs by whatsapp from +91 89056 29969                                                      Page 13
Chap 3.5 : Gender, Religion and Caste                                                                     www.cbse.online
     Class cannot determine wisdom.                                 reason is the correct explanation of assertion.
3.   Assertion : Stereotypical gender roles for males and           India is a secular state. The Constitution gives freedom
     females helps in avoiding conflicts.                           to everyone to profess, practice and propagate any
     Reason : India is a matriarchal society.                       religion. There is no official religion of India. The
     Ans : (d) Both assertion and reason are false.                 reason explains the assertion.
     Stereotypical|gender roles where females are expected     9.   Assertion : Sometimes a caste group becomes vote
     to do household work and males are expected to earn            bank for a party.
     living is unjustifiable. The female should also get            Reason : Selecting the candidate from same caste
     equal rights as the male. Also, India is a patriarchial        helps in ensuring better governance.
     society, Men are in authority over women in different          Ans : (c) Assertion is true but reason is false.
     aspects of society.                                            Sometimes a caste group becomes vote bank for a party
4.   Assertion : Equal Remuneration Act, 1976, provides             as people select the candidate belonging to their own
     that equal wages should be paid for equal work,                caste. This helps in representing and communicating
     irrespective of gender and caste.                              their personal interests on a wider front. However, it
     Reason : Women are physically weak so they are                 is wrong to select a candidate on the basis of caste
     righteously paid less than men.                                instead of personal abilities. Thus the assertion is
     Ans : (c) Assertion is true but reason is false.               true,-the reason is false.
     Equal Remuneration Act, 1976, provides that equal         10. Assertion : Men and women should be given equal
     wages should be paid for equal work. However, women            rights.
     are considered to be inferior to men and that is why,          Reason : Men are superior to women physically and
     they are paid less. However, this belief is not correct        emotionally.
     and should not be justified. Thus, unequal payment             Ans : (c) Assertion is true but reason is false.
     should not be advocated. This belief is unjustifiable          Men and women should be given equal rights as both
     as both are equal.                                             are equal is every respect. Thus the reason is false.
5.   Assertion : Communal ism is based on the idea that                              WWW.CBSE.ONLINE
     religion is the principal basis of social community.
     Reason : Caste should be kept away from politics.                   NO NEED TO PURCHASE ANY BOOKS
     Ans : (b) Both assertion and reason are true but           For session 2019-2020 free pdf will be available at
     reason is not the correct explanation of assertion.        www.cbse.online for
     Communalism is based on the idea that religion is the      1. Previous 15 Years Exams Chapter-wise Question
     principal basis of social community. It considers that         Bank
     people of different religion can’t be equal citizen and    2. Previous Ten Years Exam Paper (Paper-wise).
     one should dominate the other. Caste creates social        3. 20 Model Paper (All Solved).
     conflicts and should be kept away from politics as it      4. NCERT Solutions
     leads to violence. The reason, however true, does not        All material will be solved and free pdf. It will be
     explain the assertion.                                     provided by 30 September and will be updated regularly.
6.   Assertion : Women face discrimination and
     disadvantage in India in many ways.
     Reason : India is a patriarchal society.
     Ans : (a) Both assertion and reason are true and
     reason is the correct explanation of assertion.
     India is a patriarchal society where men are considered
     superior to women. Hence, women face discrimination
     and disadvantage in India in many ways. Yet, it is not
     justifiable. The reason explains the assertion.
7.   Assertion : A casteist is a person who thinks that
     caste is the principal basis of community. Reason : All
     castes are equal and man-made.
     Ans : (c) Assertion is true but reason is false.
     A castiest is a person who thinks that caste is the
     principal basis of community. However, such a belief
     is faulty as everyone is equal and no caste is superior
     to other. Thus, both reason & assertion are true but
     the reason does not explain the assertion.
8.   Assertion : India is a secular state.
     Reason : Constitution gives freedom to everyone to
     profess, practice and propagate any religion without
     prejudices or any discrimination.
     Ans : (a) Both assertion and reason are true and
Download all GUIDE and Sample Paper pdfs from www.cbse.online or www.rava.org.in                                  Page 14