Phy 113
Phy 113
PHY113
   CALCULATIONS AND THEORY
QUESTIONS AND ANSWERS INCLUSIVE
(INCLUDING SOLVINGS OF ALL EXERCISES IN YOUR TEXTBOOK)
                                        BY KAYMATH
                                       CALL: 08068552755
                                      FOR PICKUP AND
MAKE AN EASY A                        PERSONAL TUTORING
VIBRATIONS—page 2
DAMPED OSCILLATIONS—page 3
WAVES—page 6
INTERFERENCE OF WAVES—page 8
NORMAL MODES—page 10
OPTICS—page 13
OPTICAL INSTRUEMENTS—page 18
‘ln’ is in your calculator, ln0.5=     150        question. It is same equation. Hence we find
 0.693= 150, =4.62x                     .             from equation        =0.25, =0.5
   =          =432.9secs.                                                                         (       )
                                                    = =      =1.571rad/s.from          =√
2.2 The equation given ̈ +       +    =0
represents (a) critically damped (b) lightly                      (     )
                                                  1.571=√                   , 2.468=         ,
damped (c) simple harmonic motion (d)
forcedly damped (e) none of the above                 =2.5305,        =1.59rad/s. from T=
                    SOLUTION
                                                  T=3.95s. (b) from E=                 , =
The equation given represents an equation
of damped oscillation.answer is E.note that          =5m, =                  =31.6J/kg.(c) from       =
equation for simple motion is                       = =2secs.(d) nature of oscillation rules are;
2.3 A 0.04kg mass is moving on the end of
                                                     >0 or positive+ ( it is lightly damped)
a spring with force constant k=300N/m and
                                                     =0 (it is critically damped)
is acted upon by a damping force F= bv (a)
                                                     <0 or negative- (it is heavily damped)
if b=9.00kg/s. What is the angular
                                                  thus from equation =1.571rad/s is greater
frequency of the mass? (b) for what value
of b will the                                     than 0 so it is lightly damped (e) from Q=
motion be critically damped.                      Q=      =3.142.
                    SOLUTION                      2.5 The equation for damped oscillation is given
We are asked o find the damped angular            by X=3exp(        )       . Calculate the particle
Frequency ( ) because it was acted upon           velocity (a) 2.08m/s (b) 8.43m/s (c) 1.25m/s (d)
by a force m=0.4kg, k=300N/m, b=9kg/s             none of the above
(a) From     =√          ,   =√                                       SOLUTION
                                                  when given an equation and asked to find the
     =√                =25rad/s.                  particle velocity( ) use this shortcut;
(b) for critically damped motion b= √             for equation of motion ending with sin
b= √             =21.9kg/s.                          =       . For equation of motion ending
2.4 The equation for motion of an                 with cos      =         take note hence
oscillation is given by X=5exp            ( )        =πx3=3.142x3=9.43m/s. answer is E
(a) calculate the natural angular frequency       2.6 The equation of a damped harmonic
of the oscillation and it’s period. (b) what is   oscillation is given by X=3exp(      )        ,
The initial energy per unit mass of the           What is the nature of oscillation?
damped oscillator? (c) what is the damped                              SOLUTION
time? (d) what is the nature of oscillation       In equation =π=3.142 is greater than 0 it is
(e) what is the quality factor?                   lightly damped
                    SOLUTION
                                                  2.7 =5 and          =0.25 we use our shortcut
The equation in the question conforms to
                                                  here. We have cos hence from
X= =exp (            )        . I.e (     φ)
                                                     =           =5x0.25=1.2m/s.
was broken . Note also cos is sin in this
By kaymath (call 08068552755)                                                                          5
(a) What is the wave number? (b) What is          is 2.7x    Pa. What is the maximum speed at
the wave speed? (c) what is the tension on        which transverse wave pulses can propagate
the string?                                       along this wire before this stress is exceeded?
                 SOLUTION                         (The density of steel is 7.86x    kg/ ).
 (a) from equation    =A (            )                              SOLUTION
the wave number k=2rad/m. (b) from v=             P=7.86x     kg/ , young modulus from
w=30, v= =15m/s.(c)μ=1.6X              kg/m from question is γ=2.7x     Pa from V=√ =√
V=√ , T=       xμ ,T=        X1.6X   =0.036N       V=586m/s.
4.10 A stretched string has a mass per unit        INTERFERENCE OF WAVES
length of 5g/cm and a tension of 10N. A                      (CHAPTER 5)
sinusoidal wave on this string has a an       Equation for standing wave is given by
amplitude of 0.12mm and frequency of           y=2A               , x=displacement, t=time
100Hz and is travelling towards the           w=angular frequency, a=amplitude. Node of a
decreasing .write an equation for this wave.
                                              standing wave is given by n= , λ=wavelength.
                 SOLUTION
A=0.012cm(converted to cm) μ=0.005kg/cm The nodes of a standing wave is a positive
(converted to kg). y=A        (      ) , =F , number e.g. (1,2,3,4,5,6 etc.). n= , n= , n=
expanding we have y=A                         etc. The antinode of a standing wave is given
                                                  by    = . The antinodes of a standing wave is
,T=10N, f=100Hz. we find λ, V=√ =√
                                                  an odd number e.g. (1,3,5,7,9 )       = ,      =
v=44.72m/s. from v=fλ λ= =            =0.4472m.      = etc. path length difference of a wave is
y=0.012 (                                )        given by ∆L=            = distance from 1st
 y=0.012 (                  ). We used (+)        object, = distance from 2nd object. Path
sign because it was stated that it was            difference of constructive interference is zero
travelling in decreasing direction of X           and integral multiple of the wavelength e.g.
4.11 what is the difference between speed         ∆L=0,1,2,3,4 etc. and ∆L=0,λ,2λ,3λ,4λ etc. but
of longitudinal wave in air at    C and their     λ= , hence ∆L can also be ∆L=0,           ,
speed at      C?                                  etc. The path difference of a destructive
                  SOLUTION                        interference is an odd number of half the
 From = , =17 273=290K, =57 273,                  wavelength given by ∆L=1,3,5,7 etc. but λ= ,
   =330K. =340m/s (340 Is a constant              hence ∆L can also be ∆L=          ,         etc. Note
value for speed of wave in air). =?
                         √                        that the path length difference can also be
     =     ,     =            =362.69m/s. they    gotten using Pythagoras theorem Formula for
 √    √              √
asked for difference. =362.69 340                 beats frequency is given by =          , where
difference =22.7m/s.                                 =frequency of one (e.g. speaker),
4.12 The elastic limit of a piece of steel wire     =frequency of two (e.g. speaker).
By Kaymath (call 08068552755)                                                       9
We look for the End correction of the closed           is critical. Any time you think critical angle
and open pipes as frequency is the same                think about total internal reflection. Total
,note that both are in first overtone                  internal reflection is given by n=        where
open pipes ―> 2nd harmonics ―2
                                                            =critical angle .
closed pipes―>2nd harmonics ―3 . first
                                                       EXAMPLE 7.2: a beam of light is incidental on a
overtone is same as 2nd harmonics .we have
                                                       plane mirror at an angle of                    relative to the
       =       ,          =       ,                    normal. What is the angle between the
 (     )   (   )   (       )   (    )
4(23+C)=3(30+2C), 92+4C=90+6C, C=1m.                   reflected rays and the surface
           OPTICS (CHAPTER 7)                                                       SOLUTION
                                                                            since = then =                     but
I=incident ray ( ) , R=reflected ray ( )
                                                                 Ө this is what we find.      and Ө are        (it’s a
formula for refraction from Snell’s law is
                                                       right angle . 32+Ө=                  ,Ө=     .
given by                  =              =refractive
                                                       EXAMPLE 7.3: Two plane upright mirrors touch
index of ‘’a’’ medium , =angle of ‘’a’’
                                                       along one edge where their planes make an
     =refractive index of ‘’b’’ =angle of ‘’b’’
                                                       angle of            . If a beam of light is directed onto
note this formula is very b important in
                                                       one of the mirrors at an angle of incidence of
refraction . let’s do a small review on
                                                             and is reflected onto the other mirror,
refraction
                                                       what will be the angle of reflection of the
           normal when ray of light strikes glass
                                                       beam from the second mirror.
                           block at the ( ) it is
                                                                                    SOLUTION
 medium(a)               reflected through ( ) the
                                                                              if b is the reflected ray angle of a
medium (b)      refracted ray transmitted ray from
                                                          c    d                 b=       , but to find c, b+c=
medium (a) changes direction as it enters
                                                        a b                  , c=        . but we are to find the
another medium (i.e.) medium ‘b’ This is
called refraction . note that angle of                      (reflected ray) .               +    +d=
incidence equals angle of refraction .                  d=                       =       , but d+ =         ,
                                                             + =            , =           .
Refracted index is also given by n= ,
                                                                       SOLUTION TO EXERCISE 7
c=speed of light in that material (it’s a              7.1 An optical fiber is made of clear plastic
constant given by 3x     m/s. note also this           with index of refraction n=1.50. What is the
formula =           =speed of medium 1                 minimum angle of incidence so that the total
   =speed of medium 2 , =wavelength of                 internal reflection can occur?
1 , =wavelength of 2, refractive index is                                           SOLUTION
                                                        n=1.5 , =? , from n=                     , =             ,
also given by   =      here =refracted
                                                          =
angle . At critical angle refracted angle is
                                                       7.2 Two plane mirror,         and     are placed
                           notice that the
critical angle                                        together with edges touching each other at
                 refracted angle ( ) incident angle is angle ⍺. If the light ray is incidental on    at
the critical angle we are talking about. When angle                what is the angle of reflection from
it is critical the refracted angle becomes             the second mirror        (take ⍺=     ).
Total internal reflection occurs when angle                                SOLUTION
By Kaymath (call 08068552755)                                                                14
14. V= 100cm, U=25cm, we find focal                  iv. The difference between the microscope
length first from F= =        =33.33. P              and telescope is that telescope is used to view
                                (        )
                                                     objects of large distance while microscope is
in diopters from P= =          = +3D.                used to view small objects at close distance.
PAST QUESTION 2012/2013(Q47)                         Length of a terrestrial telescope is given by
Suppose the absolute values of the radii of          L=                Where =focal length of
curvature of a double convex lens are both           objective lens, =focal length of middle
equal to 10cm and the refractive index of            lens, =focal length of eye piece
the glass is 1.52 , what is the focal length of      PAST QUESTION 2014/2015(Q 12)
the lens                                             What is the length of a terrestrial telescope
                   SOLUTION                          made of and objective lens of focal length
From =(n 1) (            ) ,it was a convex          0.5m , a middle lens of focal length 4cm and
                                                     eye piece of focal length of 6cm?
lens hence     = 10cm &         = 10cm ,
                                                                        SOLUTION
n=1.52 =(1.52 1) (                      ) , =0.104       =50cm(converted to cm) =4cm, =6cm
                            (       )
F=      = 9.6cm.                                     From L=                =50 ( )         =72cm.
PAST QUESTION 2016/2017 (Q 34)                        DISPERSION AND ABBERATION
Two thin lenses of focal lengths 9cm and                      (CHAPTER 12)
  6cm are placed in contact . Calculate the
                                                     i. The separation of white light into it’s
focal length of the combination?
                                                     component colours is called DISPERSION
                  SOLUTION
                                                     ii. The spectrum of visible light is called
 , =9cm , = 6cm, From =                              ‘ROYGBIV’ contains and stands for the
  =       , = = , F= = 18cm.                         red,orange,yellow,green,blue,indigo and violet
                                                     iii. ‘ROYGBIV’ is in the order of decreasing
EXERCISE 10.5
                                                     wavelength, decreasing speed and increasing
Two thin lenses of focal length of focal
                                                     angle of deviation (REFRACTION) .
length 12cm and 30cm are in contact
                                                     PAST QUESTION 2012/2013(Q 22)
compute the focal length and power of the
                                                     A Ray of white light incident upon a glass prism
combination
                                                     is dispersed into it’s various colour
  = 30cm , = 12cm, From =                            components, which one of the following
 =           , =     =     , F=         =20cm        colour experiences the least refraction (a)
                                                     violet (b) yellow (c) blue (d) green (e) none of
     OPTICAL INSTRUMENTS                             the above
         (CHAPTER 11)                                                    SOLUTION
i. The least distance of the eye is 25cm .           This is a dispersion question. From ‘ROYGBIV’
ii. A simple microscope makes use of a               deviation or refraction increases from red to
converging lens to further increase the              violet but in question red wasn’t given but
apparent angular size of an object.                  yellow which is next was given. So yellow has
 iii. A compound microscope consists of two          the least refraction here.
converging lens.                                     ANSWER IS B  YELLOW
JOIN KAYMATH AND OTHER STUDENTS OF TOTAL SOLUTIONS
     ON PHY113 ON WHATSAPP FOR INFO ON STUDY
      TECHNIQUES AND OTHER EXAMINATION TIPS
     JOIN THE WHATSAPP GROUPS. YOU ARE TO JOIN
    ONLY ONE BUT IF YOU SEE THAT THE FIRST ONE IS
     FULL , JOIN THE 2ND AND SO ON. GOODLUCK AS
      YOU EXPERIENCE THE UNVEILING OF PHY 113
                   whatsapp group link
        whatsapp group 1       whatsapp group 2
    https://bit.ly/3a35eEk     https://bit.ly/37PGnSG
        whatsapp group 3       whatsapp group 4
    https://bit.ly/2sgvpGJ    https://bit.ly/2uB7HFL
        whatsapp group 5       whatsapp group 6
     https://bit.ly/2FEJ9hl   https://bit.ly/36NtEQf
By Kaymath (call 08068552755)                                                      19
(a) I only (b) II only (c) III only (d) I and II only
                                                 progressive mechanical wave is correct?
(e) I and III only.                              (a) it can be plane polarized (b) it’s energy is
ANSWER- ANSWER IS E (I AND III)                  localized at specific points of it’s profile
A wavefront is a line or surface that joins      (c) it does not require a material medium for
all particles in phase or in same state of       it’s propagation (d) it’s frequency is constant
disturbance in a travelling wave .NOTE           as it travels between different media.
THAT WAVEFRONT DESCRIBES THE STATE               ANSWER- D. Mechanical waves cannot be
OF VIBRATING PARTICLES IN PHASE NOT              polarized .It is the electromagnetic waves
THEB WAVE ITSELF                                 that can be plane polarized . Travelling waves
12.      A       A     A                         transfers energy. It’s energy is therefore, not
      N     N      N      N                      localized to a point. Mechanical waves
                                                 require a material medium for propagation.
from the diagram above , the type of wave        Wave frequency depends only on source of
obtained is? . ANSWER- STANDING WAVE.            wave thus, it’s remains constant through
This diagram shows an incident and               different media. However, it’s wave and
reflected wave that superimposed to form velocity changes with medium.
a standing wave . Even though the waves          16. Which of the following characteristics of a
are transverse, The diagram illustrates a        wave is used in measuring the depth of sea?
standing wave.                                   (a) diffusion (b) interference (c) refraction (d)
13. If sound wave goes from a cold air           reflection
region to a hot air region , it’s wavelength     ANSWER- D . Echoes, which can be used in
will?.                                           determining the depth of sea , occur due to
ANSWER- DECREASE. Speed of sound in air reflection of sound.
increases with increase in temperature .         17. Which of the following properties is/are
Thus , when sound travels from cold air to common to all waves? I. diffraction II.
hot air medium (temperature of air               refraction III. Reflection
increased ), it’s speed increases accordingly ANSWER- I,II,III (THE THREE ARE COMMON
while it’s wavelength decreases.                 TO ALL WAVES).
14. The property that is propagated in a         18. A wave that travels through stretched
travelling wave is?                              strings is known as ?
ANSWER- ENERGY. Travelling waves                 ANSWER- MECHANICAL WAVE. It requires a
transfers energy.                                material medium.
15. Which of the following about a               19. Ripples on water and light waves are
progressive mechanical wave is correct?          similar because both ?
(a) it can be plane polarized (b) it’s energy is ANSWER- CAN BE REFRACTED AND
localized at specific points of it’s profile     DIFFRACTED.
(c) it does not require a material medium for 20. Which of the following is characteristic of
it’s propagation                                 stationary wave? (a) the antinode is a point of
ANSWER- ENERGY. Travelling waves                 minimum displacement (b) the distance
transfers energy.                                between two successive nodes is one
15. Which of the following about a               wavelength (c) they are formed by two
By Kaymath (call 08068552755)                                                                21
42. Light is considered as a transverse wave     Diffraction is due to spreading out of light
because it travels_____                           rays as they pass through an aperture ,such
ANSWER- IN A DIRECTION PERPENDICULAR             as the pin-hole camera.
TO THE PLANE CONTAINING THE ELECTRIC             48. Shadows and eclipses result from the
AND MAGNETIC FIELD. Light is a transverse        ANSWER- RECTILINEAR PROPAGATION OF
wave because it moves a direction                LIGHT. They result from rectilinear
perpendicular to the direction of the            propagation of light.
electric and magnetic field. It’s doesn’t        49. The eclipse of the sun occurs when the
have a material medium for propagation           ___
hence it is an electromagnetic wave.             ANSWER- MOON IS BETWEEN THE SUN AND
43. Which of the following characteristic of     THE EARTH. Eclipse literally means
light wave determines it’s colour?               obstruction . Eclipse of the sun means the sun
(a) velocity (b) wavelength (c) amplitude (d)    is not seen from the earth , if so, then the
intensity. ANSWER- B . Wavelength                moon lies between sun and earth blocking
determines colour of light. Each colour of       light from the sun from getting to the earth.
spectrum of white light (ROYGBIV)                50. Which of this below is a phenomenon of
represents one wavelength.                       total solar eclipse? I. total internal reflection
44. non-luminous object can be seen              of light II. conservative of light energy III.
because they ___                                 Relative motion of the earth, sun and moon
 ANSWER- EMIT LIGHT. They reflect light          IV. rectilinear propagation of light. (a) I and II
into the eye and thus they are seen.             only (b) II and IV only (c) I and III only (d) III
45. Which of the following is a non-             and IV only . ANSWER- D. The two
luminous body ? (a) candle flame (b) lit bulb    phenomena explain eclipse.
(c) moon (d) star.                               51. light travelling through a small pinhole
ANSWER- C. The moon has no light on it’s         usually does not make a shadow with a
own (it’s non-luminous ) . it reflects the       distinct sharp edge because of_____
sun.                                             ANSWER- DIFFRACTION. Diffraction is the
46. The sharpness of the boundary of             property of light, like all waves to bend round
shadow is determined by the ____                 obstacles or spread out through gaps. It is the
ANSWER- RAYS OF LIGHT PASSING                    reason behind blurred images seen in pin
THROUGH THE OBJECT. The sharpness of             holes that are not small enough.
the boundary is due to rectilinear               52. In daytime , it is possible to see under
propagation light i.e. because rays travel in    shady areas such as under a tree because
straight lines . It has nothing to do with the   light has undergone _____
intensity of light or nature of the object. It   ANSWER- DIFFRACTION.
is all because the light rays move in straight   53. A man standing between two parallel
lines.                                           mirrors in a barber’s shop will see the
47. Which of the following phenomenon is         following number of his own image ____
NOT a direct consequence of rectilinear           ANSWER- INFINITE. Two parallel mirrors
propagation of light?                            produce infinite number of images.
ANSWER- DIFFRACTION OF LIGHT.                    54. The instrument used by designers to
By Kaymath (call 08068552755)                                                                24
obtain different colour patterns is called         principal focus to produce parallel beam of
ANSWER- KALEIDOSCOPE.                              light . It’s distance is focal or half the radius of
55. Which of the following optical                 curvature.
instruments does not depend on the use of          64. An object O lies at a distance m in front of
plane mirrors?                                     a concave mirror of focal length f. if m ▪ f, then
ANSWER- SIMPLE MICROSCOPE. Simple                  the final image obtained will be ______
microscope make use of a single convex             ANSWER- MAGNIFIED AND ERECT.
lens.                                              65. Convex mirrors are used as driving mirrors
56. The plane mirror in a kaleidoscope are         because images formed are______
usually placed                                      ANSWER- ERECT, VIRTUAL AND DIMINISHED
ANSWER- AT AN ANGLE OF               .             66. In the microscope , the eyepiece lens
57. Which of the following statements              merely acts as _____
is/are correct about the image formed by a         ANSWER- A MAGNIFIER. While the object lens
palne mirror?. I. The magnification                produces a magnified , the eye lens multiplies
produced is 1 II. The image distance is the        this magnification producing a highly
same as object distance III. The image is          magnified image. It’s acts as a magnifier.
real IV. the image is laterally inverted. (a) I    67. The following optical instruments make
only (b) II only (c) III only (d) I and III only   use of lenses in their modes of operation
ANSWER- C. Plane mirror images are virtual         EXCEPT a (a) camera (b) microscope (c)
images.                                            periscope (d) projector (e) telescope
60. Which of the following is true for the         ANSWER- C. Periscope make use of plane
image formed by a convex mirror?. I. The           mirrors in simple periscopes and right-angled
image is always virtual II. the image is           triangular prisms in prismatic periscopes .
always erect III. The image lies between           They do not uses lenses.
focus and pole IV. the focal length is             68. The terrestrial telescope has one extra
negative. ANSWER- THEY ARE ALL                     lens more than astronomical telescope. The
PROPERTIES OF CONVEX MIRROR IMAGES.                extra lens is for
61. Which of the following statements is           ANSWER- ERECTION OF THE IMAGE.
FALSE about parabolic mirrors?. (a) They           69. In a compound microscope , the objective
are preferred in car headlamps (b) They            and the eye piece focal length are
exhibit spherical aberration (c) They focus        ANSWER- SHORT. In a compound microscope
both paraxial and marginal rays on the             , objective and eye piece lenses are convex
principal focus (d) They are improved form         lenses of short focal lengths. They are not the
of concave mirrors.                                same ;the objective’s focal length is shorter
ANSWER- B. Parabolic mirrors prevent               than eye len’s focal length
spherical aberration.                              70. An astronomical telescope is said to be in
63. In order to produce a parallel beam of         normal adjustment when the_____
light , a lamp is placed at a distance from        ANSWER- FINAL IMAGE IS AT INFINITY. Note
the concave mirror equal to.                       that at normal adjustment
ANSWER- HALF THE RADIUS OF                         (i) the erect image coincides with the
CURVATURE . A lamp is placed at the                principal focus of the eye lens which produces
By Kaymath (call 08068552755)                                                            25
a final ERECT, MAGNIFIED AND VIRTUAL           76. A projection lantern of focal length of ,
IMAGE AT INFINITY. (ii) the distance           the object distance u, Is such that ____
between the object and eye lenses and          ANSWER-                  . In a projection lantern
               where is the focal length       the object is placed between the center of
extra lens.                                    curvature and the focus of the lens.
 71. A telescope is said to be in normal       77. The eye controls the amount of light
adjustment when the _____                      reaching the retina by adjusting the____
ANSWER- OBJECTIVE FOCAL POINT                  ANSWER- PUPIL. The pupil is a space by
COINCIDES WITH THAT OF THE EYEPIECE .          within the iris through which light rays reach
In normal adjustment the objective focal       the retina . The iris controls the amount of
length COINCIDES with the eyepiece but         light reaching the retina by adjusting the
both focal lengths are NOT EQUAL.              diameter of the pupil.
72. What optical instrument can best be        78. The still pictures in films appear to have a
constructed with converging lenses of focal    continuity owing to ______
lengths 50cm and 5cm?                          ANSWER-PERSISTENCE OF VISION
ANSWER- ASTRONOMICAL TELESCOPE.                79. In comparing the camera to the human eye
Terrestrial telescope use 3 converging         the film of the camera functions as the ___
lenses . Galileo’s telescope use one           ANSWER- RETINA.
converging lens and one diverging lens.        80. Which of the following defeats of vision is
ASTRONIMICAL TELESCOPE use 2                   as a result of the eyeball being too long___
converging lenses, one with a long focal       ANSWER- SHORT SIGHT. While a short
length (e.g. 50cm) and the other with short    eyeball causes long-sight.
focal length (e.g. 5cm). COMPOUND              81. For a short sighted person , light rays from
MICROSCOPE use 2 converging lenses both        a point on a very distant object is focused __
of short focal lengths.                        ANSWER- IN FRONT OF THE RETINA.
73. In a compound microscope____               82. For correction of the myopic defects in the
ANSWER- THE OBJECTIVE LENS HAS A               human eye we require______
SHORTER FOCAL LENGTH THAN THE                  ANSWER- A CONCAVE LENS.
EYEPIECE WHICH IS CONVEX. In a                 83. Presbyopia is a defect of the eye resulting
compound microscope the objective lens         from ___. ANSWER- LOSS OF SPHERICITY OF
and eyepiece lenses are convex and the         THE LENS. Presbyopia is a loss of lens
objective’s focal length is shorter than the   elasticity and increased sphericity due to
eyepiece’s focal length.                       hardening seen in old age. Presbyopia literally
74. The Galilean telescope has an advantage    means ageing.
over all other telescope in that it_____       84. ASTIGMATISM IS USED IN CORRECTING
ANSWER- IS SHORTEST IN LENGTH.                 EYE DEFECTS USING CYLINDRICAL LENS
75. A convex lens of long focal length and     85. The angular dispersion of a prism depends
another convex lens of short focal length      on__. ANSWER- THE INDEX OF REFRACTION
was used to make an optical instrument,        ONLY. Angular dispersion in a prism depends
The distance between the lenses is_____        only on the refractive index or index of
ANSWER-            .                           refraction of the prism.
By Kaymath (call 08068552755)                                                                  26
86. A narrow beam of white light can be           Thus violet has the least wavelength.
split up into different colours by a glass        93. A spectrum of light is said to be impure
prism . The correct explanation is that___        when__ANSWER- THE DIFFERENT COLOURS
ANSWER- DIFFERENT COLOURS OF WHITE                IN IT OVERLAP.
LIGHT TRAVELS WITH DIFFERENT SPEED IN             94. Production of pure spectrum could easily
GLASS. Dispersion results from the                be achieved using a _____
different speeds of the components of             ANSWER- TRIANGULAR PRISM WITH TWO
white light due to the different                  CONVEX LENSES
wavelengths. Keep in mind that one                95. In sunlight a blue flower looks blue
wavelength represents one colour of light.        because we see the flower by the light it ___
87. The angle of deviation of light of various    ANSWER- REFLECTS. Non-luminous objects
colours passing through a triangular prism        are seen by the light they reflect.
increases in the order____ (a) green              96. What is the apparent colour of a RED SHIRT
―>violet―>blue (b) blue ―>red―>green              when viewed in pure green light?
(c) blue―>green―>red (d) red                      ANSWER- BLACK. The red colour absorbs the
―>green―>blue                                     green colour with nothing to reflect , the shirt
ANSWER- RED ―>GREEN―>BLUE. The                    appears black. Red + green―>yellow ,
angle of deviation increases in the order of      red + blue―> magenta(purple) , blue + green
the spectrum from ROYGBIV. Take note.             ―>cyan(bluish green), red + green + green
88. The spectrum of white light consists of       ―>white.
colouring lights arranged in the following        97. When light is incident on an object which is
order; . ANSWER- RED, ORANGE, GREEN,              magenta in colour ,which of the following
BLUE, INDIGO, VIOLET. From ROYGBIV                colours would be absorbed?
89. Dispersion of white light is the ability of   ANSWER- GREEN ONLY
white to___                                       98. The electromagnetic waves that are
ANSWER- SEPARATE INTO IT’S                        sensitive to temperature changes are____
COMPONENT. Dispersion is the separation           ANSWER- INFRARED RAYS
of the components of white light after            99. INFRARED RAYS ARE THE LEAST
refraction through a prism.                       ENERGETIC RAYS
90. The colours seen in soap bubbles are          100. Of the following, which is different from
due to______                                      the others? (a) X-rays (b) gamma rays (c)
ANSWER- DISPERSION                                cathode rays (d) ultraviolet rays (e) infrared
91. Which of the following pairs of light rays    rays. ANSWER- C. Cathode rays are electrons .
shows the widest separation in the                They are not part of the E-M spectrum.
spectrum of white light?                          101. Which of the following are true about
ANSWER- BLUE AND RED.                             infrared radiation? I. It is invisible II. It is called
92. When white light is dispersed by a            heat ray III. It’s frequency is higher than that of
spectrometer the components having the            blue light IV. It travels as a transverse, (a)
shortest wavelength is____                        I,II,III, and IV (b) I,II and IV (c) I,III and IV only
ANSWER- VIOLET. The spectrum ROYGBIV              (d) II,III and IV only.
is in the order of decreasing wavelength          ANSWER- B . The E-M spectrum in order
By Kaymath (call 08068552755)                                                                  27