1.
SJSRY stands for:                               a) Chronic Poor
a) Swarna Jaynati Shahri Rozgar Yojna              b) Occasionally Poor
b) Shahari Jeewan Sudhar Rashtriya Yojana          c) Both a) and b)
c) Sampoorna Jeewan Shahari Rozgar Yojna           d) Neither a) nor b)
d) None of these                                   Ans – a)
Ans – a)                                           9. ____ refers to poverty of people, in
2. ______ poor are the ones who regularly move     comparison to other people, regions or nations.
in and out of poverty.                             a) Absolute Poverty
a) Chronic                                         b) Relative Poverty
b) Churning                                        c) Both a) and b)
c) Occasionally                                    d) Neither a) nor b)
d) None of these                                   Ans – b)
Ans – b)                                           10. Which organization collects data on poverty
3. The earlier ‘Food for work Programme’ has       in India?
now been converted into:                           a) NSSO
a) Intensive Area Development Program              b) SJSRY
b) Integrated Rural Development Program            c) MGNERGA
c) Mahatma Gandhi National Rural Employment        d) None of these
Program                                            Ans – a)
d) Minimum Needs Program                           11. Transient poor includes:
Ans – c)                                           a) Occasionally poor
4. Which of the following is a characteristic of   b) Churning Poor
poor people?                                       c) Never Poor
a) Poor health                                     d) Usually Poor
b) Debt Trap                                       Ans – a), b)
c) Smaller Families                                12. In which year, “National Food for Work
d) Gender Inequality                               Programme” was launched?
Ans – a), b), d)                                   a) 2008
5. MPCE stands for __                              b) 1999
a) Monthly Per Capital Expenditure                 c) 2004
b) Minimum Per Capita Expenditure                  d) 2010
c) Maximum Per Capital Expenditure                 Ans – c)
d) None of these                                   13. When was Natinoal Social Assistance
Ans – a)                                           Programme Initiated?
6. Self-employment programmes include:             a) 15th August 1996
a) Prime Minister’s Rozgar Yojana                  b) 15th August 1998
b) Swarna Jayanti Shahri Rozgar Yojana             c) 15th August 1997
c) National Food for Work Programme                d) 15th August 1995
d) All of the above                                Ans – d)
Ans – a), b)                                       14. The Programme initiated by the
7. Who introduced the concept of ‘Jail Cost of     Government to improve food and nutritional
Living’?                                           level of poor was:
a) Mahatma Gandhi                                  a) Public Distribution System
b) Dodabhai Naroji                                 b) Integrated Child Development Scheme
c) Jawahar Lal Nehru                               c) Midday Meal Scheme
d) None of these                                   d) All of these
Ans – b)                                           Ans – d)
8. Which one of the following are categorised as   15. Reason for chronic indebtedness among the
“Always Poor”?                                     poors.
a) Poor work mainly as landless agricultural            19. Amartya Se, noted Noble Laureate, has
laborers                                                developed an index known as
b) Poor borrow money from lenders who charge            a) Poverty Gap Index
high rates of interest                                  b) Sen Index
c) The poor are highly vulnerable. They are not         c) SQuared Poverty Gap
able to negotiate their legal wages from employers      d) Income disparity Gap Index
and are exploited                                       Ans – b)
d) Poors and landless. Even if some of them             Explanation:- Amartya Sen, noted Noble
possess land, it is only dry or wasteland.              Laureate, has developed an index known as sen
Ans – b)                                                index. it is defined as the average poverty gap in
Explanation:- Poor are unable to maintain debt          the population as a proportion of the poverty line.
payment, their accounts are suspended, and their        20. The official data on poverty is made
total debt continues to grow because of interest that   available to the public by the
leads them into chronic indebtedness.                   a) NSSO
16. How economists identity the poor?                   b) Planning commission
a) On the basis of their wealth                         c) Government of India
b) On the basis of their annual income                  d) None of the above
c) on the basis of their occupation and ownership       Ans – b)
of assets                                               21. Why per head availability of land for
d) On the basis of their savings                        cultivation has steadily declined?
Ans – c)                                                a) Rapid growth of population and without
Explanation:- Many poor are landless. Even if           alternative sources of employment
some of them possess the land, it is only dry or        b) Lands and water bodies are getting polluted due
wasteland. So, economists directly relate asset and     to excessive and improper use of agro
ownership with poor, i.e. less asset and ownership      chemicals
means more poverty.                                     c) Drought has a massive impact on agriculture,
17. Why poor have very limited economic                 land and on the ecosystem also
opportunities?                                          d) All of the above
a) As they live in a rural area                         Ans – a)
b) Scarcity of funds                                    22. The government’s approach to poverty
c) Lack of basic literacy and skills                    reduction was of _________dimensional.
d) All of these                                         a) one
Ans – c)                                                b) two
Explanation:- Literacy is the basic key to gain         c) three
employment and attaining economic development.          d) four
The poor lack basic literacy and skills and hence       Ans – c)
have very limited economic opportunities.               Explanation:- The government’s approach to
18. In pre independent India. Who was the first         poverty reduction was of three dimensions. These
to discuss the concept of a poverty line?               dimensions are 1) Growth-oriented approach, 2)
a) Dadabhai Naroji                                      Poverty alleviation programs, and 3) Providing
b) V.K.R.V Rao                                          minimum basic amenities.
c) R.C Desai                                            23. Growth-oriented approach was not much
d) Findly Shirras                                       successful because
Ans – a)                                                I) of population growth
Explanation:- One of the earliest estimations of        II) of the green revolution exacerbated
poverty was done by Dadahai Naoroji in his book.        III) there was unwillingness and inability to
Poverty and the Un-British Rule in India. He            redistribute land
formulated a poverty line ranging from ₹16 to ₹35       IV) of unequal distribution of land and other assets
per capita per year, based on 1867-68 prices.           a) Only – I
                                                        b) I and II
c) I, II, III                                         Ans – b)
d) I, II, III, IV                                     29. United Nations Development Programme
Ans – c)                                              has identified two categories of poverty
24. Which is not belongs to poverty allevaiation      I) Income POverty
programmes?                                           II) Relative Poverty
a) Rural Employment Generation Programme              III) Absolute Poverty
(REGP)                                                IV) Human Poverty
b) Prime Minister’s Rozgar Yojana                     V) Rural Poverty
c) Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana               VI) Urban Poverty
d) National Social Assistance Programme               a) I and III
Ans – d)                                              b) I and IV
25. In August 2005, the Parliament passed a new       c) II and III
act to provide guaranteed wage employment to          d) V and VI
every rural household whose adult volunteer is        Ans – b)
to do unskilled manual work for a minimum of          30. With which disparity of income and its
100 days in a year. This act is known as              distribution are associated?
a) Mahatama Gandhi National Rural Employment          a) Absolute Poverty
Guarantee Act.                                        b) Relative Poverty
b) Minimum Wages Act                                  c) Chronic Poverty
c) Minimum Wages Guarantee Act                        d) All of the above
d) Rural Employment Guarantee Act                     Ans – b)
Ans – a)                                              31. Relative Poverty is prevalent in:
26. Which schemes was launched in 2001 to             a) Capitalist Countries
improve the living condition of a slum?               b) Socialist Countries
a) Pradhan Mantri Awas Yojana                         c) Communist Countries
b) Valmiki Ambedkar Awas Yojana                       d) Developed Countries
c) Gramin Awas Yojana                                 Ans – a)
d) Rajiv Awas Yojana                                  32. Absolute Poverty is prevalent in:
Ans – b)                                              a) Communist Countries
27. Transient poor can be further categorized         b) Developing Economics
into                                                  c) Socialist Economics
a) absolute and relative                              d) Developed Countries
b) churning and very                                  Ans – b)
c) absolute and occasionally                          33. Estimation of Poverty in rural economies is
d) churning and occasionally                          at per day consumption of calories:
Ans – d)                                              a) Less than 2200
28. British rule in India is to be considered as      b) Less than 2100
one of the major reasons for poverty. Out of the      c) Less than 2400
following, find the correct reason for poverty        d) Less than 2000
due to British rule.                                  Ans – c)
I – Industrial sector was destroyed                   34. Estimation of poverty in urban areas is at
II – People forced to depend on agriculture           the consumption of per dy calories is:
III – Poor depends on indebtedness                    a) Less than 2000
Iv – Farmers are compelled to sell their produce at   b) Less than 2100
a low price                                           c) Less than 2400
V – charged high taxes                                d) Less than 2200
a) I,II,III and IV                                    Ans – b)
b) I, II, IV and V                                    35. What is the main reason for poverty in India
c) I, II, and V                                       in urban areas?
d) III, IV and V
a) Lack of Professional Education                  42. Poverty continues to persist in India,
b) Unequal Distribution                            because of:
c) Lack of Family Planning Facilities              a) rising prices
d) Money Inflation                                 b) rising population
Ans – c)                                           c) lack of opportunities for employment
36. Which of the following statement is not true   d) all of these
regarding the causes of Poverty in India?          Ans – d)
a) Excessive dependence on agriculture             43. The people who never move above the
b) Rapid increase in population                    poverty line are called:
c) Wide prevalence of illiteracy                   a) chronic poor
d) The reduction in income disparity               b) non-poor
Ans – d)                                           c) both a) and b)
37. Which of the following statement is true       d) None of these
regarding the failure of poverty alleviation       Ans – a)
programs in India:                                 44. Rural poor includes:
a) The poor still lack the basic amenity           a) landless laborers only
b) The improper implementation of various          b) marginal farmers only
schemes                                            c) tenants at will only
c) Succes of the land reform policies              d) all of these
d) The ill motives of bureaucrats.                 Ans – d)
Ans – b), d)
38. Which of the following is prominent in the
Indian Economy?
a) Relative Poverty
b) Absolute poverty
c) Both a) and b)
d) None of these
Ans – c)
39. A cut off point (in terms of per capita
expenditure) dividing people as poor and
nonpoor indicates the number of those who are:
a) relatively poor
b) absolutely poor
c) below the poverty line
d) Both b) and c)
Ans – c)
40. In India, absolute poverty is measured with
reference to:
a) Poverty line
b) GDP
c) per capita income
d) unemployment
Ans – a)
41. Which of the following is a reason for
poverty in India?
a) Low rate of growth
b) Inflation
c) Inadequacy of capital
d) All of these
Ans – d)