ESI memory based paper 2017
1 marker
1. Which organization that releases Ease of Doing Business Index?:
Solution: World Bank Group.
2. How much is the fund allocation for diary development scheme 2017/18
3. Government of India decided to replace 12th five-year plan with a 15-year long through:
Solution: National Development Agenda
4. Number of SDG goals and targets
Answer: 17 and 169
5. What is the aim of Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBM Act ) 2003?
Solution: Reduce India’s Fiscal deficit
6. According to the recent “India development report” released by the World Bank in 2017, the
participation of women in workforce in India was found to be around
Solution: 27%
7. Who is the head of the task force constituted by Prime Minister Narendra Modi to suggest
solutions for having timely & reliable employment data for policy making?
Solution: Arvind Panagariya
8. Recently which country has ratified automatic exchange of financial account information with
India and 40 other jurisdiction to facilitate immediate sharing of details about black money?
Solution: Switzerland
9. Economic globalization refers to the free movement of goods, services, information and
Solution: Capital
10. Who was the head of Fiscal Responsibility and Budget Management Committee constituted in
2016?
Solution: N.K. Singh
11. According to the The World Population Prospects: 2015 Revision, India is expected to surpass
China in population by which year?
Solution: 2022
12. According to the ‘Wild Water’, Water Aid’s State of the World’s Water 2017’ approximately how
many people in rural areas of India are without access to clean water?
Solution: 63 million
13. According to World Economic Forum Report 2017, which are the most crowded cities of India?
Solution: Mumbai and Kota
14. What is 4th quarter GDP growth of 2016/17?
Solution: 6.3 percent
15. Brundtland Commission that put forth the concept of Sustainable Development was formerly
known as:
Solution: World Commission on Environment and Development
16. Which country has withdrawn itself from the Paris Agreement 2015?
Solution: USA
17. What is the full form of FSDC?
Solution: Financial Stability and Development Council
18. Under which ministry does Department of Industrial Policy & Promotion work?
Solution: Ministry of Commerce and Industry
19. In 2000, the International Monetary Fund (IMF) identified four basic aspects of globalization
which are
Solution: Trade and transactions, capital and investment movements, migration and movement of
people, and the dissemination of knowledge
20.Where was 30st ASEAN Summit 2016 held recently?
Solution: Vientiane, Laos
21. The Balance of Payment of a country consists of
Solution: Imports and exports of goods, services and capital, as well as transfer payments such as
foreign aid and remittances.
22. HDI was published by
Answer: UNDP
23. Which PSU was approved for restructuring in may 2017
24. According to the Organization of Economic Cooperation and Development (OECD), what is the %
of young aged between 15 to 29 not in employment, education or train (NEETs)?
Solution: Approximately 30%
25. Which organization established the Central Asia Regional Economic Cooperation (CAREC)
Program 1997?
Solution: Asian Development Bank (ADB)
26. India’s 1st Tribal Entrepreneurship Summit was hosted by
Solution: Dantewada
27. Who headed the task force constituted to assess the extent of employment creation at different
points of time, based on “credible data”?
Solution: Arvind Panagriya
28. Which bank has launched iWork@home programme for its women employees?
Solution: ICICI Bank
29. SECC- % of rural households in India
30. GDP-DEPRECIATION =
Answer: NDP
2 Marker
Passage about evolution RTI Act
1. Which social organisation mentioned in the passage fought for the introduction of RTI legislation?
Answer: MKSS
2. In which year RTI act was enacted?
Answer: 2005
3. The slogan of the RTI movement mentioned in the passage was
Answer : the right to know is the right to live”
4.The organisation mentioned in the passage focused on understanding the root cause of:
Answer: Non-payment of wages to workers employed by the government
Passage about Monetary policy committee
5. Number of members from RBI in the MPC is
Answer: THREE
6. Which of the following is wrong about MPC?
Answer: External members are eligible for reappointment
7. External members of MPC are appointed for a period of
Answer: FOUR years
8. The MPC was formed in September 2016 with a clear mandate to get headline inflation in the
range of
Answer: 2 to 6 %
Passage about a scheme related to poverty alleviation and employment generation in India
9. Name the scheme mentioned in the passage?
Answer: Jawahar Rozgar yojana
10. The scheme mentioned in the passage was launched by merging
Answer: National Rural Employment Program (NREP) and Rural Landless Employment Guarantee
Programme
11. The scheme mentioned in the passage is merged with …….. in 2001
Answer: Sampoorna Grameen Rozgar Yojna
Passage about recent revision in IIP and WPI
12. Why base year is revised for IIP?
Answer: Helps in aligning with international measurements
13. Which of the following is/are the new feature/s of revised IIP?
14.The revised IIP series Introduced index for capital goods creation-name it?
Answer: Work in progress
Passage about Scheme related to adolescent girls
15. Name the scheme mentioned in the passage
Answer: Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram (RKSK)
16. Name the app designed for adolescent girls
Answer: saathiya salah
Passage about recent FDI reforms
17. What was abolished recently in relation with issue mentioned in the passage?
Answer: FIPB
18. After abolition of the said board, in how many days FDI proposals should be approved?
Answer: 60 days
19. Why the changes mentioned in the passage was made?
Answer: To boost make in India
20. Regarding countries of concern- how is FDI regulated through such countries?
Passage about a Paris based think tank report on INDIAN ECONOMY
21. Which body published the report?
Answer: OECD
22. What is the growth rate for India for the year 2017/18 as per the institution?
23. What are the concerns pointed out by the institute in the report?
Passage about Heritage city development scheme
24. Name the scheme mentioned in the passage?
Answer: HRIDAY
25. Which of the following cities are not associated with the scheme mentioned in the passage?
Answer: Aurangabad
Passage about Recently released Niti Aayog Action agenda report
26. What is the duration of Action agenda plan of Niti Aayog mentioned in the passage
Answer: Three years
27. The action agenda mentioned in the passage is related to which of the following sectors?
28. The report mentioned about launching CEZ. What is the full form of CEZ?
Answer: Coastal economic zone
Passage about some index released recently
29. Name the index mentioned in the passage
Answer: Gender Inequality index
30. What are the parameters used by the index mentioned in the passage?
Answer: productive health, empowerment and the labour market participation
31. Rank of India in the index mentioned in the passage?
Passage about a new employment generation scheme
32. The scheme mentioned in the passage is related to
Answer: Start up India
33. Which sector will be gain through the scheme mentioned in the passage
Answer: MSME