0% found this document useful (0 votes)
1K views9 pages

8th Maths Chapter 12

Uploaded by

akpro5rul
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
1K views9 pages

8th Maths Chapter 12

Uploaded by

akpro5rul
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 9

www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.

com

Exercise 12.1 : Solutions of Questions on Page Number : 197


Q1 :

Evaluate

(i) 3 - 2 (ii) ( - 4) - 2 (iii)

Answer :

(i)

(ii)

(iii)

Q2 :

Simplify and express the result in power notation with positive exponent.

(i) (ii)

(iii) (iv)

(v)

Answer :

(i) ( - 4)5 ÷ ( - 4)8 = ( - 4)5 - 8 (am ÷ an = am - n)


www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.com

= ( - 4) - 3

(ii)

(iii)

(iv) (3 - 7 ÷ 3 - 10) × 3 - 5 = (3 - 7 - ( - 10)) × 3 - 5 (am ÷ an = am - n)

= 33 × 3 - 5

= 33 + ( - 5) (am × an = am + n)

= 3-2

(v) 2 - 3 × ( - 7) - 3 =

Q3 :
www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.com

Find the value of.

(i) (30 + 4 - 1) × 22 (ii) (2 - 1 × 4 - 1) ÷2 - 2

(iii) (iv) (3 - 1 + 4 - 1 + 5 - 1)0

(v)

Answer :

(i)

(ii) (2 - 1 × 4 - 1) ÷ 2 - 2 = [2 - 1 × {(2)2} - 1] ÷ 2 - 2

= (2 - 1 × 2 - 2) ÷ 2 - 2

= 2 - 1+ ( - 2) ÷ 2 - 2 (am × an = am+ n)

= 2 - 3 ÷ 2 - 2

= 2 - 3 - ( - 2) (am ÷ an = am - n)

= 2-3+2 = 2 -1

(iii)
www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.com

(iv) (3 - 1 + 4 - 1 + 5 - 1)0

= 1 (a0 = 1)

(v)

Q4 :

Evaluate (i) (ii)

Answer :

(i)

(ii)

Q5 :
www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.com

Find the value of m for which 5m ÷5-3 = 55.

Answer :

5m ÷ 5-3 = 55

5m - (- 3) = 55 (am ÷ an = am- n)

5m+ 3 = 55

Since the powers have same bases on both sides, their respective exponents must be equal.

m+3=5

m=5-3

m=2

Q6 :

Evaluate (i) (ii)

Answer :

(i)

(ii)
www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.com

Q7 :

Simplify. (i) (ii)

Answer :

(i)

(ii)
www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.com

Exercise 12.2 : Solutions of Questions on Page Number : 200


Q1 :

Express the following numbers in standard form.

(i) 0.0000000000085 (ii) 0.00000000000942

(iii) 6020000000000000 (iv) 0.00000000837

(v) 31860000000

Answer :

(i) 0.0000000000085 = 8.5 x 10-12

(ii) 0.00000000000942 = 9.42 x 10-12

(iii) 6020000000000000 = 6.02 x 1015

(iv) 0.00000000837 = 8.37 x 10-9

(v) 31860000000 = 3.186 x 1010

Q2 :

Express the following numbers in usual form.

(i) 3.02 x 10-6 (ii) 4.5 x 104

(iii) 3 x 10-8 (iv) 1.0001 x 109

(v) 5.8 x 1012 (vi) 3.61492 x 106

Answer :

(i) 3.02 x 10-6 = 0.00000302

(ii) 4.5 x 104 = 45000


www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.com

(iii) 3 x 10-8 = 0.00000003

(iv) 1.0001 x 109 = 1000100000

(v) 5.8 x 1012 = 5800000000000

(vi) 3.61492 x 106 = 3614920

Q3 :

Express the number appearing in the following statements in standard form.

(i) 1 micron is equal to m.

(ii) Charge of an electron is 0.000, 000, 000, 000, 000, 000, 16 coulomb.

(iii) Size of a bacteria is 0.0000005 m

(iv) Size of a plant cell is 0.00001275 m

(v) Thickness of a thick paper is 0.07 mm

Answer :

(i) = 1 × 10 - 6

(ii) 0.000, 000, 000, 000, 000, 000, 16 = 1.6 × 10 - 19

(iii) 0.0000005 = 5 × 10 - 7

(iv) 0.00001275 = 1.275 × 10 - 5

(v) 0.07 = 7 × 10 - 2

Q4 :
www.ncrtsolutions.in www.ncrtsolutions.com

In a stack there are 5 books each of thickness 20 mm and 5 paper sheets each of thickness 0.016
mm. What is the total thickness of the stack?

Answer :

Thickness of each book = 20 mm

Hence, thickness of 5 books = (5 x 20) mm = 100 mm

Thickness of each paper sheet = 0.016 mm

Hence, thickness of 5 paper sheets = (5 x 0.016) mm = 0.080 mm

Total thickness of the stack = Thickness of 5 books + Thickness of 5 paper sheets

= (100 + 0.080) mm

= 100.08 mm

= 1.0008 x 102 mm

You might also like