RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
Romeo and Juliet
   1. Match the following comparisons, with respect to the extracts from 'Romeo and Juliet':
      A. Romeo - iii. A snowy dove
      B. Juliet - ii. New snow on a raven’s back
      C. Juliet’s fellow dancers - i. Crows
      Answer: a. A-iii, B-ii, C-i
   2. In ‘Romeo and Juliet’, Romeo thinks that Juliet is like _______.
      Answer: a. Sun
   3. In the poem ‘Romeo and Juliet’, ________ is like ‘a rich jewel in an Ethiope’s ear’.
      Answer: a. Juliet
   4. In ‘Romeo and Juliet’, whose beauty is too rich for use and for earth too dear?
      Answer: c. Juliet’s
   5. Identify the mismatched combination among the following, with respect to 'Romeo and
      Juliet':
      Answer: d. Face of heaven – Dance Floor
   6. In 'Romeo and Juliet', _______ is described as, “gentle”, “loving, black-browed”.
      Answer: b. The night
   7. In 'Romeo and Juliet', _______ had never seen true beauty till that night.
      Answer: a. Romeo
   8. According to Juliet, after her death, Romeo should be _______.
      Answer: c. Cut out into little stars
   9. According to Juliet, the world will be in love with night, because ____________.
      Answer: c. Romeo cut out in little stars, makes the face of heaven beautiful
   10. According to the poet of 'Romeo and Juliet', evaluate the following:
       Statement: The world will not pay worship to the sun.
       Reason: Juliet's true beauty has made the face of heaven so fine.
       Answer: b. Both statement and reason are true.
   11. In 'Romeo and Juliet' the word "garish" is used to describe _______.
       Answer: a. Sun
   12. Complete the analogy with reference to ‘Romeo and Juliet’:
       Romeo: New snow on a raven’s back :: Juliet : ______________
       Answer: c. A rich jewel in an Ethiope’s ear
"Too Dear!"
   1. The population of Monaco in ‘Too Dear!’ is __________.
      Answer: c. About 7000
   2. According to the story, ‘Too Dear!’, which of the following is false?
      Answer: d. The criminal received 600 francs as his pension before leaving the kingdom of
      Monaco.
                                                  1
                           RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
   3. The special tax mentioned in the story ‘Too Dear!’ was on ___________.
      Answer: d. Gaming house
   4. Which of the following statements is not correct about the army of Monaco?
      Answer: d. Only one soldier said he would cut the criminal’s head in a rough and homely
      fashion.
   5. The people of ______ forbade their rulers to make money from gaming houses, in ‘Too
      Dear!’
      Answer: b. France
   6. Everyone who wants to gamble goes to ______, in ‘Too Dear!’
      Answer: d. Monaco
   7. The proverb, ‘You can’t earn stone palaces by honest labour’ is used in ‘Too Dear!’ to justify
      __________.
      Answer: a. The gaming houses in Monaco
   8. The new item of expenditure, the king of Monaco noticed was for _________, in ’Too Dear!’
      Answer: d. The keep of the criminal
   9. Choose the right sequence of incidents as they take place in ‘Too Dear!’
      Answer: b. Death punishment was changed to life imprisonment – expenditure came to
      600 francs – the guard was dismissed – the criminal did not run away
   10. Match the particulars in column A with the amount in column B with reference to the lesson
       ‘Too Dear!’ and choose the correct option.
       Answer: b. A-ii, B-iii, C-i
   11. The kingdom of Monaco had ________, in ’Too Dear!’
       Answer: d. A gaming house where roulette was played
   12. Choose the odd combination out with reference to ‘Too Dear!’
       Answer: c. The soldiers – Ready to cut off criminal’s head in a rough and homely fashion
   13. The king of which country is called ‘a brother monarch’ in the story ‘Too Dear’?
       Answer: a. Italy
   14. Which one of the following is not the reason stated by the criminal for not going away from
       prison in ‘Too Dear!’?
       Answer: a. He liked to fetch food from palace kitchen and stay in prison
   15. The criminal in ‘Too Dear!’ received __________ as advance of his pension before leaving the
       king’s dominions.
       Answer: c. One-third of his annuity
   16. In ‘Too Dear!’ the criminal started _______ for livelihood after leaving the king’s dominions.
       Answer: c. Market-gardening
3. On Children
   1. Match column A with column B with reference to the poem ‘On Children’:
      A. Living arrows - ii. The children
                                                  2
                             RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
       B. Bows - i. The parents
       C. Archer - iii. God
       Answer: c. A-ii, B-i, C-iii
   2. According to the prophet, parents should not seek to make children like them because:
      Answer: b. They live in the house of tomorrow
   3. Choose the false statement with reference to ‘On Children’:
      Answer: b. Parents may house the souls of children
   4. The parents can give their ______ to their children, according to Gibran:
      Answer: a. Love
   5. The souls of the children dwell in ________, according to Kahlil Gibran:
      Answer: b. The path of the infinite
   6. Statement: Parents may give their love but not their thoughts to their children.
      Reason: Children have their own thoughts.
      Answer: d. Both statement and reason are correct
   7. Complete the analogy:
      Arrows: Fly :: Bows: ______
      Answer: d. Stable
4. Everything I Need to Know I Learned in the Forest
   1. One of the dramatic Chipko actions took place in Adwani in the year:
      Answer: b. 1973
   2. Vandana Shiva’s father was a:
      Answer: b. Forest conservator
   3. The women of Adwani village held up lighted lanterns in broad daylight to:
      Answer: a. Mock the ignorance of forest officials
   4. Vandana Shiva started the:
      Answer: d. Navdanya movement
   5. Complete the analogy:
      Terra Nullius: Empty Land :: Terra Madre: ______
      Answer: a. Mother Earth
   6. Match the following:
      A. Cormac Cullinan - iii. South African environmentalist
      B. Francis Bacon - i. Father of modern science
      C. Carolyn Merchant - ii. Philosopher and historian
      Answer: b. A-iii, B-i, C-ii
   7. According to Vandana Shiva, _______ is a shift from anthropocentrism to ecocentrism:
      Answer: a. Earth Democracy
   8. The country that recognized the rights of nature in its constitution:
      Answer: c. Ecuador
                                                 3
                            RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
   9. Match the following:
      A. Tapovan - iii. An essay by Rabindranath Tagore
      B. Monocultures of the Mind - ii. A book by Vandana Shiva
      C. Gandhi and Globalization - i. A course at Earth University
      Answer: d. A-iii, B-ii, C-i
   10. Choose the right sequence of incidents in Vandana Shiva's life:
       Answer: b. Her ecological journey started in the Himalayas – She took part in Chipko
       Movement – Started Navdanya Movement – Started Navdanya Farm
   11. Tagore’s essay _______ speaks of the role of forests in Indian civilization:
       Answer: b. Tapovan
   12. According to Vandana Shiva, unity in diversity is the basis of both ecological sustainability
       and:
       Answer: a. Democracy
   13. The only answer to food and nutrition crisis, according to Vandana Shiva:
       Answer: a. Conservation of biodiversity
5. A Sunny Morning
   1. The action in ‘A Sunny Morning’ takes place in a retired corner of a park in:
      Answer: c. Seville
   2. Match the following:
      A. The Silver Maiden - ii. Laura
      B. The Gallant Young Man - i. Gonzalo
      C. The Old Man’s Servant - iii. Juanito
      Answer: c. A-ii, B-i, C-iii
   3. Dona Laura brings breadcrumbs to the park regularly for:
      Answer: c. Birds
   4. The words ‘spryest’, ‘gluttons’, ‘least timid’, and ‘philosopher’ in the play refer to:
      Answer: a. The pigeons
   5. Choose the incorrect statement with respect to ‘A Sunny Morning’:
      Answer: d. Petra and Juanito occupy Dona Laura’s regular bench
   6. Choose the correct sequence of incidents in the play:
      Answer: a. Don Gonzalo scares away the birds – Dona Laura arrives – Gonzalo and Laura
      talk about poems – A pinch of snuff makes peace
   7. Don Gonzalo goes to _______ for hunting:
      Answer: b. Aravaca
   8. Choose the true statement regarding ‘A Sunny Morning’:
      Answer: c. Don Gonzalo ran off to Paris with a ballet dancer
   9. “All love is sad, but sad as it is, it is the best thing that we know.” These lines were written by:
      Answer: c. Campoamor
                                                   4
                          RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
   10. In ‘A Sunny Morning’, _______ had sent violets for Dona Laura:
       Answer: a. Don Gonzalo
6. When You Are Old
   1. Complete the analogy:
      Other lovers: Moments of glad grace :: _______: Sorrows of changing face
      Answer: a. One man
   2. Which of the following features does not describe the lady in 'When You Are Old'?
      Answer: a. Face amid stars
   3. According to the poem, _______ paced upon the mountains and hid his face amid a crowd of
      stars.
      Answer: b. Love
   4. What did the speaker love in his beloved?
      Answer: c. Pilgrim soul
7. The Gardener
   1. In the story 'The Gardener', ________ is described as a laborer, overseer, and philosopher.
      Answer: d. The old man
   2. The old man had a spade in one hand and __________ tucked under his arm.
      Answer: b. Coconut
   3. Choose the correct order of incidents in the story:
      Answer: b. The old man arrived at the farm – The owner’s lifestyle changed – The owner’s
      wife got worried – The old man narrated his story
   4. In the story, ________ found it hard to decide whether the old man’s arrival was for better or
      worse.
      Answer: a. The owner’s wife
   5. The rivalry between Tammanna and Basavaiah started moving from the visible to the
      abstract domain when Tammanna thought of:
      Answer: a. Composing his experiences as ballads and singing them
   6. In ‘The Gardener’, ________ bedecked himself with gold, built a mansion, and invited
      scholars to his house.
      Answer: b. Basavaiah
   7. ________ had one thousand acres of land, composed ballads, gave up everything, and left
      his village.
      Answer: a. Tammanna
                                                  5
                             RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
    8. Statement: A few days after Tammanna left his village, Basavaiah passed away.
       Reason: Basavaiah had no more reason to live.
       Answer: a. Both statement and reason are correct
8. To The Foot From Its Child
    1. The foot likes to be an apple or a __________.
       Answer: b. Butterfly
    2. What is the correct order of happenings to the foot in the poem?
       Answer: a. i-ii-iii-iv
            o   i. The foot likes to be an apple or a butterfly
            o   ii. The foot is descended underground
            o   iii. The foot is defeated in the battle of life
            o   iv. Living in a shoe, the foot feels out life like a blind man
    3. In which of the following places does the foot NOT walk, according to the poem?
       Answer: c. Mines
    4. The petaled toes gradually take the shape of a ____, after getting defeated in the poem by
       Neruda.
       Answer: c. Eyeless reptile
    5. The defeated foot is a prisoner and condemned to live in ____.
       Answer: a. A shoe
9. I Believe That Books Will Never Disappear
    1. The first literary reading of Borges was:
       Answer: d. Grimm's 'Fairy Tales'
    2. Match the following:
       A. Dona Leonor - iii. His mother
       B. Blindness - i. Way of life
       C. Educated by - ii. His father's Library
       Answer: a. A-iii, B-i, C-ii
    3. Complete the analogy:
       Flowers: Women :: Life: _______
       Answer: c. River
    4. Match the following:
       A. Hands - i. Sword
       B. Sight - iii. Telescope
       C. Memory - ii. Book
       Answer: b. A-i, B-iii, C-ii
                                                      6
                           RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
   5. Borges was mostly educated by:
      Answer: a. His father’s library
   6. According to Borges, who had already tried writing a book on the history of books?
      Answer: c. Spengler
   7. Identify the wrong combination of essential metaphors:
      Answer: c. Life and death
   8. Borges believes that the 'poetic act' happens when:
      Answer: c. Both i (poet writes) and ii (reader reads) are correct
   9. Borges calls ______ the most astounding invention of man.
      Answer: a. Books
   10. Borges says poetry is not:
       Answer: d. Unexplainable
   11. Emily Dickinson’s words "This quiet dust was gentlemen and Ladies" exemplify the usage of:
       Answer: d. Precise words
   12. Borges does not make this statement about books:
       Answer: b. Modern developments would replace books with more dynamic things
   13. Match the following works with their authors:
       A. Fairy Tales - i. Grimm
       B. The Odyssey - iii. Homer
       C. Decline of the West - ii. Spengler
       Answer: a. A-i, B-iii, C-ii
   14. "Every book worth being re-read has been written by the spirit" are words of:
       Answer: a. Goethe
   15. According to Borges, which segment in Emily Dickinson’s poem uses precise words that elicit
       emotion?
       Answer: b. Quiet dust
   16. Borges dreamed of the burning of a great library. He believed that it might be:
       Answer: a. Library of Alexandria
   17. According to Borges, his blindness is:
       Answer: a. Way of life
   18. According to Borges, ______ is an extension of our imagination and memory.
       Answer: b. Book
10. Heaven, If You Are Not Here On Earth
   1. Which statement is true with respect to the poem?
      Answer: a. Heaven is here on earth only
   2. Which of the following does not make this earth heaven?
      Answer: c. Heavenly Nymphs
                                                 7
                            RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
    3. The poet creates heaven on earth by:
       Answer: a. Imbibing and spilling the song of nectar
    4. According to Kuvempu, ______ creates heaven on earth.
       Answer: c. Poet
    5. The tender sunshine falls on:
       Answer: c. Verdant gardens
11. Japan and Brazil Through a Traveler’s Eye
    1. Which country does Mikes call a ‘hopelessly overcrowded island’?
       Answer: a. Japan
    2. What is an alternative to privacy in Japan, according to Mikes?
       Answer: d. Courtesy
    3. Mikes describes ______ as "quainter, more formal, and more oriental, and it is also
       infectious" in Japan.
       Answer: c. Bowing
    4. According to Mikes, ______ has more dangers than anything else in Japan.
       Answer: c. Crossing the road
    5. The author meets a deer that courteously bows to him at:
       Answer: d. Nara
    6. Complete the analogy:
       Beautiful pavements: Copacabana :: Worst place of traffic: ______
       Answer: a. Avenida Presidente Vargas
    7. In Japan, making fearful noise while eating soup signifies:
       Answer: c. Appreciation
    8. The life of ______ is becoming more hazardous every day in Brazil.
       Answer: b. Pedestrians
    9. The mania, which the writer notices in Japan, is for:
       Answer: a. Bowing
    10. Which attitude of the Japanese has a double function?
        Answer: b. Courtesy
    11. Complete the analogy:
        Driver: Hunter :: Pedestrian: ______
        Answer: b. Prey
12. The Voter
    1. Complete the analogy:
       Marcus Ibe: Mission school teacher :: ______: Bicycle repairer’s apprentice
       Answer: c. Rufus Okeke
                                                  8
                         RAHUL BIDNAL EDUCATION CHANNEL
2. Choose the correct sequence of events:
   Answer: d. Elders agreed to vote for Marcus by taking four shillings - Roof thinks of
   returning five pounds - People vote Marcus without taking any money - POP Campaign
   Leader gives five pounds to Roof
3. Match the following:
   A. Umuro - i. Highlife Band
   B. Roof's Training - iii. Port Harcourt
   C. Mbanta - ii. Iyi
   Answer: a. A-i, B-iii, C-ii
4. Identify the correct sequence of happenings:
   Answer: a. POP Campaign Leader visited Roof - Placed five pounds on the floor - Demands
   to vote for Maduka - Makes Roof swear on iyi
5. Identify the false statement:
   Answer: a. Roof totally offered four shillings to vote for Marcus Ibe
6. "Why Walk when you can ride…" are the words of:
   Answer: b. Highlife Band
7. Match the proverbs with their meaning:
   A. Leaving ozo feast and going to a ritual meal - iii. Not choosing the best option
   B. Take down firewood from iroko tree - ii. Trying to do impossible things
   C. Fly trying to move dunghill - i. Take all the advantages possible
   Answer: c. A-iii, B-ii, C-i
8. Match the following:
   A. Motor car - ii. PAP
   B. Clay pot with feathers - iii. Iyi
   C. Man’s Head - i. POP
   Answer: c. A-ii, B-iii, C-i
9. Identify the wrong suggestion of the given statements:
   Answer: c. Both statements are related to PAP
10. Identify the correct statement:
    Answer: c. Rufus Okeke tore the ballot paper into two pieces and put one half in each box.