PROVISIONAL ANSWER KEY
Question    84/2023/OL
               Paper Code:
               Category    760/2021
               Code:
               Exam:       Tradesman (Polymer Technology)
               Date of Test 15-06-2023
               Department Technical Education
Question1:-Who is known as the "Father of Modern Polymer Science"?
     A:-Wallace Carothers
     B:-Hermann Staudinger
     C:-P.J. Flory
     D:-Charles Goodyear
     Correct Answer:- Option-B
Question2:-Monomers used in addition polymerization is
     A:-Saturated compounds
     B:-Unsaturated compounds
     C:-Bifunctional saturated compounds
     D:-Trifunctional saturated compounds
     Correct Answer:- Option-B
Question3:-Polyester fibre are prepared by
     A:-Melt spinning
     B:-Dry spinning
     C:-Wet spinning
     D:-All the above
     Correct Answer:- Option-A
Question4:-Functionality of Adipic acid is
     A:-One
     B:-Two
     C:-Three
     D:-Four
     Correct Answer:- Option-B
Question5:-Which polymer is used in bullet-proof vests?
     A:-Polycarbonate
     B:-Polyurethane
     C:-Polyethylene
    D:-Kevlar
    Correct Answer:- Option-D
Question6:-Which of the following polymers can be synthesized by ring opening
polymerization?
    A:-Nylon 6
    B:-Poly (ethylene terephthalate)
    C:-Polyurethane
    D:-Polyethylene
    Correct Answer:- Option-A
Question7:-Which protein plays a role in the latex coagulation mechanism by
bridging between rubber particles?
    A:-Globulins
    B:-Hevein
    C:-Albumins
    D:-Prolamins
    Correct Answer:- Option-B
Question8:-Identify the component which has the maximum composition in the
Hevea rubber latex?
    A:-Rubber hydrocarbon
    B:-Sugar
    C:-Phosholipids
    D:-Water
    Correct Answer:- Option-D
Question9:-In the production of PLC, yellow pigments can be destroyed by
    A:-Spontaneous coagulation
    B:-Putrefaction
    C:-Fractional coagulation
    D:-None of these
    Correct Answer:- Option-C
Question10:-The concentration of Ammonia used for preserving field latex is
    A:-0.7% by weight on latex
    B:-0.2% by weight on latex
    C:-0.025% by weight on latex
    D:-1% by weight on latex
    Correct Answer:- Option-D
Question11:-Which among the tapping system is adopted one or two years before
replanting or replacing crop?
     A:-Puncture tapping
     B:-Slaughter tapping
     C:-Controlled upward tapping
     D:-Ladder tapping
     Correct Answer:- Option-B
Question12:-Natural rubber latex can be coagulated using
     A:-Ammonia
     B:-Formic acid
     C:-CBS
     D:-Silica
     Correct Answer:- Option-B
Question13:-Glass transition temperature of Natural Rubber is
     A:-+100°C
     B:-–100°C
     C:-–70°C
     D:-+70°C
     Correct Answer:- Option-C
Question14:-Surgical gloves are manufactured by
     A:-Dipping
     B:-Extrusion
     C:-Casting
     D:-Gelling
     Correct Answer:- Option-A
Question15:-Parthenium Argentatum is commonly known as
     A:-Gauyule rubber
     B:-Panama rubber
     C:-Para rubber
     D:-India rubber
     Correct Answer:- Option-A
Question16:-Electro decantation is related with
     A:-Foaming of latex
     B:-Coagulation of latex
     C:-Sludge removal from latex
     D:-Concentration of latex
     Correct Answer:- Option-D
Question17:-Linear low density polyethylene is a copolymer of ethylene and a small
fraction of _______.
     A:-Butene
     B:-Isoprene
     C:-Butadiene
     D:-Butane
     Correct Answer:- Option-A
Question18:-In Lassaigne's test for the detection of halogens, the sodium fusion
extract is first boiled with concentrated nitric acid. This is performed to
     A:-Remove silver halides
     B:-Dissolve
     C:-Decompose       and
     D:-Dissolve
     Correct Answer:- Option-C
Question19:-Which of the following fibre is known as "Dacron"?
     A:-Polyester
     B:-Polyurethane
     C:-Acrylic
     D:-Nylon
     Correct Answer:- Option-A
Question20:-Resole is an example for
     A:-Thermoplastic elastomer
     B:-Thermosetting polymer
     C:-Thermoplastic polymer
     D:-Synthetic Rubber
     Correct Answer:- Option-B
Question21:-Which of the following is a thermoplastic polymer?
     A:-PVC
     B:-Bakelite
     C:-Epoxy resin
     D:-None of these
     Correct Answer:- Option-A
Question22:-The catalyst used in the polymerization of propylene is
     A:-
     B:-
     C:-
     D:-
     Correct Answer:- Option-B
Question23:-The term "Tenacity" is associated with
     A:-Rubber
     B:-Solvent
     C:-Polymerization
     D:-Fibre
     Correct Answer:- Option-D
Question24:-Which of the following grade of polystyrene is well suited for the
purpose of insulating applications?
     A:-Expandable
     B:-General Purpose
     C:-HIPS
     D:-All the above
     Correct Answer:- Option-A
Question25:-An example for dienes used in the manufacture of EPDM is
     A:-Ethylidene norbornene
     B:-Dicyclopentadiene
     C:-Vinyl norbornene
     D:-All the above mentioned
     Correct Answer:- Option-D
Question26:-Identify the monomers of butyl rubber.
     A:-Isoprene and Isobutylene
     B:-Isoprene and Propylene
     C:-Isobutylene and methylene
     D:-Isobutylene and ethylene
     Correct Answer:- Option-A
Question27:-Which is an inorganic polymer?
     A:-Nitrile rubber
     B:-Polyurethane rubber
     C:-Silicone rubber
     D:-Chloroprene rubber
     Correct Answer:- Option-C
Question28:-Chloroprene rubber is vulcanized using
     A:-Metal oxide
     B:-Epoxy
     C:-Oxime
     D:-Peroxide
     Correct Answer:- Option-A
Question29:-The synthetic rubber used in the inner tubes of tyre is
     A:-SBR
     B:-NR
     C:-IIR
     D:-Hypalon
     Correct Answer:- Option-C
Question30:-Higher acrylonitrile content in NBR leads to
     A:-Improved hardness
     B:-Good tensile strength
     C:-Good oil resistance
     D:-All the above mentioned
     Correct Answer:- Option-D
Question31:-An example for a homopolymer is
     A:-Polybutadiene rubber
     B:-Nitrile Rubber
     C:-Styrene butadiene rubber
     D:-Acrylonitrile butadiene styrene
     Correct Answer:- Option-A
Question32:-Buna N is a copolymer of ______ and ______.
     A:-Styrene and Butadiene
     B:-Acrylonitrile and Butadiene
     C:-Isoprene and Isobutylene
     D:-Dicyclopentadiene and Isobutylene
     Correct Answer:- Option-B
Question33:-Ribbed Smoked sheets are graded according to the standards as per
     A:-IS 3708 : 1968
     B:-IS 15361 : 2003
     C:-IS 5599 : 1999
     D:-IS 6450 : 1971
     Correct Answer:- Option-B
Question34:-DIN Abrader is used to measure
     A:-Tensile strength
     B:-Resilience
     C:-Abrasion resistance
     D:-Hardness
     Correct Answer:- Option-C
Question35:-ASTM D412 standard defines procedures used to evaluate _______
properties of vulcanized thermoset rubber and thermoplastic elastomers.
     A:-Hardness
     B:-Tensile
     C:-Compression set
     D:-Resilience
     Correct Answer:- Option-B
Question36:-______ indicates the resistance of raw rubber to deterioration during
processing or aging.
     A:-FEF
     B:-PRI
     C:-DPNR
     D:-Po
     Correct Answer:- Option-B
Question37:-Hardness is measured using
     A:-Durometer
     B:-UTM
     C:-Screw gauge
     D:-Abrader
     Correct Answer:- Option-A
Question38:-In tensile testing, the standard rate of grip separation in rubbers is
     A:-120 ± 50 mm/min
     B:-75 ± 50 mm/min
     C:-500 ± 50 mm/min
     D:-50 ± 50 mm/min
     Correct Answer:- Option-C
Question39:-The percentage of dirt in ISNR 5 is
     A:-0.05%
     B:-5%
     C:-0.5%
     D:-0.005%
     Correct Answer:- Option-A
Question40:-Which among the following parameter is considered for grading ISNR?
     A:-Dirt Content
     B:-KOH number
     C:-Viscosity
     D:-Cure rate
     Correct Answer:- Option-A
Question41:-As per ASTM D395 for the determination of compression set under
constant force in air, a force of _______ is applied to the specimen for a set time at a
set temperature.
     A:-1.8 kN
     B:-1 kN
     C:-2 kN
     D:-3 kN
     Correct Answer:- Option-A
Question42:-ISNR grade which doesn't show storage hardness
     A:-ISNR-50
     B:-ISNR-20
     C:-ISNR-5
     D:-ISNR-3 CV
     Correct Answer:- Option-D
Question43:-Higher VFA number in a natural rubber latex indicates
     A:-Loss of colloidal stability
     B:-High level of Ammonia
     C:-Low level of Ammonia
     D:-Improved colloidal stability
     Correct Answer:- Option-A
Question44:-Viscosity of latex is measured using
     A:-ODR
     B:-Brookfield Viscometer
     C:-Mooney Viscometer
     D:-All the above
     Correct Answer:- Option-B
Question45:-Magnesium content of latex is estimated by direct titration with ______
using Erichrome
Black T as indicator.
     A:-0.02 N          Solution
     B:-0.1 N
     C:-0.005 M EDTA Solution
     D:-0.05 N       Solution
     Correct Answer:- Option-C
Question46:-As per IS 5430 - 1981, the maximum permissible value for Coagulum
content for preserved natural rubber latices is
     A:-1% by mass of latex
     B:-0.15% by mass of latex
     C:-0.10% by mass of latex
     D:-0.05% by mass of latex
     Correct Answer:- Option-D
Question47:-Water soluble ingredients can be added into latex as _______.
     A:-Dispersions
     B:-Solutions
     C:-Emulsions
     D:-Foaming agent
     Correct Answer:- Option-B
Question48:-Dispersions can be prepared using
     A:-Ball mills
     B:-Vibration mills
     C:-Colloid mills
     D:-All the above mentioned
     Correct Answer:- Option-D
Question49:-TMTD is added into the latex as ________.
     A:-Emulsion
     B:-Dispersion
     C:-Solution
     D:-None of the above mentioned
     Correct Answer:- Option-B
Question50:-Identify the creaming agent used for concentrating latex
     A:-Tamarind seed powder
     B:-Vulcafor F
     C:-Stearic acid
     D:-Sodium Silicofluoride
     Correct Answer:- Option-A
Question51:-KOH is added to the latex compound as
     A:-Emulsions
     B:-Dispersion
     C:-Suspension
    D:-None of the above mentioned
    Correct Answer:- Option-D
Question52:-Dry rubber content of field latex can be measured roughly using
    A:-Metrolac meter
    B:-Lactometer
    C:-Saccharometer
    D:-Acidometer
    Correct Answer:- Option-A
Question53:-Which is used for the proper alignment of the nozzle and mold of the
injection molding machine?
    A:-Spider
    B:-Sprue
    C:-Register ring
    D:-Sprue bush
    Correct Answer:- Option-C
Question54:-Which type of cooling system provides the most efficient heat
exchange in the calendaring process?
    A:-Cored roll
    B:-Surface rolls
    C:-Central rolls
    D:-Peripherally drilled rolls
    Correct Answer:- Option-D
Question55:-What is the compression ratio of a cold feed extruder?
    A:-1:1
    B:-2.5:1
    C:-1.08:1
    D:-6.08:1
    Correct Answer:- Option-B
Question56:-What type of compression mold is most suitable for extremely soft and
hard compounds?
    A:-Straight
    B:-Flash
    C:-Positive
    D:-Semi-positive
    Correct Answer:- Option-C
Question57:-The efficiency of a machine is defined as the ratio of the output work
produced by the machine to _______.
     A:-the raw material used
     B:-energy consumed
     C:-labor work
     D:-cost of machine
     Correct Answer:- Option-B
Question58:-Which is the corrective maintenance of a machine?
     A:-Lubricate rotating parts to prevent premature wear.
     B:-Check machinery power to optimize energy efficiency.
     C:-Repair or replace equipment before it fails.
     D:-Disassembling parts and replacing a worn component.
     Correct Answer:- Option-D
Question59:-Which device is used for constant temperature maintenance?
     A:-Thermocouple
     B:-Thermometer
     C:-Thermostat
     D:-Pyrometer
     Correct Answer:- Option-C
Question60:-Which molding method is used for making carbonated beverage
bottles?
     A:-Injection molding
     B:-Extrusion blow molding
     C:-Stretch blow molding
     D:-Blow molding
     Correct Answer:- Option-C
Question61:-The ratio of the die cross-section and extrudate cross-section is termed
as _______.
     A:-L/D ratio
     B:-Compression ratio
     C:-Dieswell
     D:-Fill factor
     Correct Answer:- Option-C
Question62:-Some rubber processing machines are given below, which one has
interlocking rotors and rotates at the same speed.
     A:-Mixing mill
     B:-Banbury
     C:-Intermix
     D:-Kneader
    Correct Answer:- Option-C
Question63:-Which FRP process is most suitable for chemical storage tank
manufacturing?
    A:-Centrifugal Casting
    B:-Vacuum bag molding
    C:-Hand layup
    D:-Pultrusion
    Correct Answer:- Option-A
Question64:-Which is the open method of FRP manufacturing?
    A:-Pultrusion
    B:-Continuous lamination
    C:-Matched die molding
    D:-Injection molding
    Correct Answer:- Option-A
Question65:-Which standard system is used for the identification of the hazard
material for emergency response?
    A:-OSHA
    B:-NFPA 704
    C:-NFPA 500
    D:-ICSCS
    Correct Answer:- Option-B
Question66:-The chemicals, which produce suffocation from lack of oxygen are
known as ______.
    A:-Peroxides
    B:-Narcotics
    C:-Asphyxiants
    D:-Carcinogens
    Correct Answer:- Option-C
Question67:-LD 50 and LC 50 are the measurements of _______.
    A:-fire resistance
    B:-toxicity
    C:-hazard rating
    D:-oxidation
    Correct Answer:- Option-B
Question68:-Which rubber-to-metal bonding system is most suitable for large
rubber roller manufacturing?
    A:-Epoxy adhesives
     B:-Ebonite bonding
     C:-Isocyanate bonding
     D:-Brass-plating
     Correct Answer:- Option-B
Question69:-Estimations done by standard iodine solutions are called _______.
     A:-Iodometry
     B:-Iodimetry
     C:-Iodine absorption
     D:-Iodolysis
     Correct Answer:- Option-B
Question70:-
What is the meaning of this chemical hazard symbol?
     A:-Flammable liquid
     B:-Explosive
     C:-Oxidizable liquid
     D:-Open flame
     Correct Answer:- Option-C
Question71:-Which indicator should be used for complexometric titrations?
     A:-Starch
     B:-Phenolphthalein
     C:-Eriochrome black T
     D:-Methyl orange
     Correct Answer:- Option-C
Question72:-Which intermediate solution is used in iodometry for the estimation of
potassium dichromate?
     A:-Potassium iodide
     B:-Sodium thiosulphate
     C:-Starch
     D:-Buffer
     Correct Answer:- Option-B
Question73:-The hardness of water is expressed in ______.
     A:-Shore O
     B:-Degree Celsius
     C:-Degrees
    D:-Grams
    Correct Answer:- Option-C
Question74:-Which of the following solution should be used for eye bathing, when
acids get in the eyes at the laboratory?
    A:-2%
    B:-2%
    C:-2%
    D:-2%
    Correct Answer:- Option-C
Question75:-Solutions of a weak acid and its conjugate base or weak base and its
conjugate acid can maintain pH is known as _______.
    A:-Indicator
    B:-Titrant
    C:-EDTA
    D:-Buffer
    Correct Answer:- Option-D
Question76:-How do you make o.1N aqueous         solution?
    A:-40 gm        in 1 litre water
    B:-400 gm        in 1000 ml water
    C:-4 gm        in 1000 ml water
    D:-40 gm        in 100 ml water
    Correct Answer:- Option-C
Question77:-Which of the given parameter value increases with the magnesium
content?
    A:-KOH number
    B:-DRC
    C:-Coagulum content
    D:-Sludge content
    Correct Answer:- Option-D
Question78:-Hearing protection is required when noise levels exceed OSHA's PEL of
_____ dBA.
    A:-80
    B:-90
    C:-100
    D:-110
    Correct Answer:- Option-B
Question79:-Which equipment is used in the determination of the KOH Number of
latex?
     A:-Markham still
     B:-Kjheldhal
     C:-pH meter
     D:-Condenser
     Correct Answer:- Option-C
Question80:-Which of the following chemical is used as a coagulating agent in the
VFA number determination of latex?
     A:-10% Ammonium sulfate
     B:-30% Ammonium sulfate
     C:-30% Ammonium acetate
     D:-50% Ammonium acetate
     Correct Answer:- Option-B
Question81:-What is the function of an Electrostatic precipitator in industries?
     A:-Device for pneumatic system
     B:-Device for electrical heating
     C:-Device for material handling
     D:-Device for pollution control
     Correct Answer:- Option-D
Question82:-Which of the following is most considered for approved eye protection
in labs?
     A:-goggles
     B:-goggle glasses meeting ANSI standard Z57
     C:-Reading glasses
     D:-Goggle glass meeting ANSI standard Z87
     Correct Answer:- Option-D
Question83:-Which is calculated as the percentage of the specimen's permanent
deformation to its original thickness?
     A:-Compression set under a constant deflection
     B:-Compression set under a constant force
     C:-Tension set under a constant strain
     D:-Tension set under a constant force
     Correct Answer:- Option-B
Question84:-The hazard rating diamond of a chemical label is marked 3 in the blue
zone. What does this mean?
     A:-The chemical is a minimum health hazard
     B:-The chemical is moderately explosive
     C:-The chemical is a simple asphyxiant
     D:-The chemical is a serious health hazard
     Correct Answer:- Option-D
Question85:-Which part of analytical balance is directly linked with central agate?
     A:-Pans
     B:-Stirrups
     C:-Pointer
     D:-Lever
     Correct Answer:- Option-D
Question86:-If the rider is placed at the  small division from the center of the
beam on the right side, then the effective mass due to the rider is _______.
     A:-2 mg
     B:-0.002 mg
     C:-0.2 mg
     D:-2 gm
     Correct Answer:- Option-A
Question87:-What is the first remedy for bromine burn accidents in the laboratory?
     A:-Wash with water and olive oil
     B:-Wash with petrol and apply olive oil
     C:-Wash with alkali and waer
     D:-Wash with glycerin and alkali
     Correct Answer:- Option-B
Question88:-Which laboratory flask is used for Vacuum filtration?
     A:-Conical flask
     B:-Kjheldhal flask
     C:-Buchner flask
     D:-Pear-shaped flasks
     Correct Answer:- Option-C
Question89:-The filled volume of an internal mixer = ________.
     A:-Filled volume*Specific gravity of mix
     B:-Net chamber volume*Fill factor
     C:-Volume cost/density
     D:-Total mass/density
     Correct Answer:- Option-B
Question90:-Which curing system is suitable for the epoxy resin to obtain high alkali
resistance?
     A:-Acid
     B:-Anhydride
     C:-Amine
     D:-Alkali
     Correct Answer:- Option-C
Question91:-What is the function of styrene in UP-resin compounding?
     A:-The curing agent of UP resin
     B:-Filler
     C:-Diluent of UP resin
     D:-Increase the viscosity of UPresin
     Correct Answer:- Option-C
Question92:-Which catalyst is used for elevated temperature of curing of UP resin?
     A:-Methyl ethyl ketone peroxide
     B:-Cyclohexanone peroxide
     C:-Cobalt naphthenate
     D:-Benzoyl peroxide
     Correct Answer:- Option-D
Question93:-Which promotes good adhesion between fibrous reinforcement and
resin matrix?
     A:-MEKP
     B:-Styrene
     C:-Vinyl trichlorosilane
     D:-Clay
     Correct Answer:- Option-C
Question94:-Which is used as a UV stabilizer?
     A:-Antimony trioxide
     B:-PPD
     C:-Benzotriazole
     D:-Lead oxide
     Correct Answer:- Option-C
Question95:-Which ingredient increases the tinctorial power and fastness to light of
rubber product?
     A:-Carbon black
     B:-Clay
     C:-Titanium dioxide
     D:-Calcium carbonate
     Correct Answer:- Option-C
Question96:-Which is used as a co-agent in peroxide curing of rubber?
     A:-Ethylene thio urea
     B:-Try allyl isocyanurate
     C:-Thiuramdisulphide
     D:-Thiazoles
     Correct Answer:- Option-B
Question97:-What is the function of ethylene thio urea in Chloroprene rubber
compounding?
     A:-Acid absorbent
     B:-Accelerator
     C:-Antioxidant
     D:-Activator
     Correct Answer:- Option-B
Question98:-Which type of carbon black increases the conductivity of rubber
compounds?
     A:-Acetylene black
     B:-ISAF
     C:-Thermal black
     D:-GPF
     Correct Answer:- Option-A
Question99:-Which is the most suitable reinforcing filler for fluorocarbon rubbers?
     A:-ISAF
     B:-Clay
     C:-Medium thermal black
     D:-Precipitated silica
     Correct Answer:- Option-C
Question100:-Which curing system is suitable for saturated rubbers for high-
temperature resistance?
     A:-Sulphur-CV system
     B:-Sulphur-EV system
     C:-Peroxide
     D:-Metal oxide
     Correct Answer:- Option-C