0% found this document useful (0 votes)
460 views39 pages

Tripura GK

Tripura is a state in India with an area of 10,491 km² and its capital is Agartala. The state has eight districts and is governed by Chief Minister Manik Saha from the BJP party. It is known for its rich cultural heritage, including various festivals, dances, and historical sites.

Uploaded by

Secret Poet
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
460 views39 pages

Tripura GK

Tripura is a state in India with an area of 10,491 km² and its capital is Agartala. The state has eight districts and is governed by Chief Minister Manik Saha from the BJP party. It is known for its rich cultural heritage, including various festivals, dances, and historical sites.

Uploaded by

Secret Poet
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 39

No.

Field Answer

1 Area 10,491 km2

2 Capital Agartala

3 Districts Eight (8)

4 Official languages Bengali, Kokborok, Hindi

5 Chief Minister Manik Saha

6 Deputy Chief Minister ~

7 Governor Nallu Indrasena Reddy

8 Party In Power BJP (32+1 IPFT)

1. Which Indian states share their border with Tripura?

Answer: Mizoram and Assam

2. Which Dynasty Ruled Tripura for many Centuries?

Answer: Manikya Dynasty

3. Which is the Third Smallest State in India?

Answer: Tripura
Explanation: The First Smallest State is Goa with an area of 3,702 km 2, the Second is Sikkim
with an area of 7,096 km2, the third is Tripura with an area of 10,491 km2

4. Which National Highway connects Tripura with other States in India?

Answer: National Highway 8

5. Which are the Five Mountain Ranges in Tripura?

Answer:
1) Atharamura
2) Boromura
3) Jampui Hills
4) Longtharai
5) Shakhan

6. What is the Capital of Tripura?

Answer: Agartala

7. According to the 2011 Census, What is the Literacy Rate of Tripura?

Answer: 87.75%

8. What are the Names of the Sculptures at the Archaeological Sites of Tripura?

Answer:
1) Unakoti
2) Pilak
3) Devtamura
9. Which Missionary Schools are Present in Tripura?

Answer:
1) Don Bosco School (CBSE)
2) Holy Cross School (CISCE)
3) St. Arnold’s School (CBSE)
4) St. Paul’s School (CISCE)
5) St. John’s School (CBSE)
6) Saint Andre School (CBSE)

10. Which Country shares its border with Tripura?

Answer: Bangladesh

11. Which direction does Bangladesh share its border with Tripura?

Answer: North, South, and West

12. When did Tripura get its Statehood?

Answer: 21st January 1972

13. Which is the Largest City in Tripura?

Answer: Agartala

14. Which Municipal Body Governs and Maintains Agartala City?

Answer: Agartala Municipal Corporation

15. How many Districts are in Tripura?

Answer: 8 (Eight)

16. Name the 8 Districts of Tripura?

Answer:
1) Dhalai
2) Gomati
3) Khowai
4) North Tripura
5) Sepahijala
6) South Tripura
7) Unakoti
8) West Tripura

17. What are the Official Languages of Tripura?

Answer:
1) Bengali
2) English
3) Kokborok

18. Who is the Chief Minister of Tripura?

Answer: Manik Saha

19. Who is the Deputy Chief Minister of Tripura?

Answer: To Be Announced

20. What is the State Code of Tripura?


Answer: TR

21. When was Tripura Declared as a Union Territory by the Indian Government?

Answer: 1st November 1956

22. Who is the Last King of Tripura?

Answer: Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya Debbarman Bahadur

23. How many Commercial Airports are in Tripura?

Answer: 1 (One)

24. What is the Name of the Airport located in Agartala City?

Answer: Maharaja Bir Bikram International Airport

25. When did The Independent Tripuri Kingdom join the newly Independent India?

Answer: 15 October 1949

26. What is the Meaning of Tripura?

Answer: Twi: Water and Pra: Near

27. What is the Literal Meaning of Tripura?

Answer: Land Near the Water (Kokborok)

28. What are the Alternative Names of Tripura?

Answer:
1) Tippera
2) Tripra
3) Tuipura
4) Twipra

29. What is the Name of the Highest Peak in Tripura?

Answer: Betlingchhip (930m/3,051ft)


Location: North Tripura District

30. Which are the Two National parks of Tripura?

Answer:
1) Bison (Rajbari) National Park: South Tripura District
2) Clouded Leopard National Park: Sepahijala District

31. What are the State Symbols of Tripura?

Answer:
1) Animal: Phayre’s Leaf Monkey
2) Bird: Green Imperial Pigeon
3) Tree: Agarwood
4) Flower: Mesua Ferrea
5) Fruit: Queen Pineapple

32. How many Sub-Divisions are in Tripura?

Answer: 23 (Twenty-Three)
(List Given Below)
33. What is the name of the Autonomous District Council of Tripura?

Answer: Tripura Tribal Areas Autonomous District Council

34. Which are the Newly created Districts of Tripura in 2012?

Answer:
1) Gomati
2) Khowai
3) Sipahijala
4) Unakoti

35. Which are the Newly created Sub-Divisions of Tripura in 2012?

Answer:
1) Jampuijala
2) Jirania
3) Karbook
4) Kumarghat
5) Mohanpur
6) Panisagar

36. Which are the Five New Development Blocks of Tripura created in 2012?

Answer:
1) Durga Chowmuhani
2) Jolaibari
3) Lefunga
4) Silachari
5) Yuvaraj Nagar

37. What is the Historic Name of Tripura?

Answer: Tipperah

38. Where is the Headquarters of the 8 Districts in Tripura?

Answer:
1) Dhalai: Ambassa
2) Gomati: Udaipur
3) Khowai: Khowai
4) North Tripura: Dharmanagar
5) Sepahijala: Bishramganj
6) South Tripura: Belonia
7) Unakoti: Kailashahar
8) West Tripura: Agartala

39. In which Pillar is the Earliest Trace of the Ancient Tripura found?

Answer: Ashokan Pillar Inscriptions

40. Which District has Only One Municipal Council in Tripura?

Answer: North Tripura (Dharmanagar Municipal Council)

41. Which Municipal is Located in Jirania Sub-Division?

Answer: Ranirbazar Municipal Council

42. Which are the Two Municipal Councils in Unakoti District?


Answer:
1) Kumarghat Municipal Council
2) Kailashahar Municipal Council

43. Which District in Tripura is Mostly Populated?

Answer: West Tripura

44. Which is the Old Capital of Tripura?

Answer: Udaipur

45. Which place is Known as Old Agartala?

Answer: Khayerpur

46. Which is the Second-Largest city in Northeast India after Guwahati?

Answer: Agartala

47. Which River is Located in Agartala?

Answer: Haora River

48. What is the Area of Agartala?

Answer: 76.51 km²

49. Who is the Education Minister of Tripura?

Answer: To Be Announced

50. Which Court is Located in Tripura?

Answer: High Court Of Tripura

No. Chief Minister Term In Term Out Total Term Party

Sachindra Lal Singh


1 01 Jul 1963 1 Nov 1971 8Y, 123D INC
(Agartala Sadar II)

~ President’s Rule 01 Nov 1971 20 Mar 1972 140D ⟰

Sukhamoy Sen Gupta


2 20 Mar 1972 31 Mar 1977 5Y 11D INC
(Agartala Town III)

Prafulla Kumar Das


3 01 Apr 1977 25 Jul 1977 115D CFD
(Bamutia)

Radhika Ranjan Gupta


4 26 Jul 1977 04 Nov 1977 101D JP
(Fatikroy)

~ President’s Rule 05 Nov 1977 05 Jan 1978 61D ⟰

Nripen Chakraborty
5 05 Jan 1978 05 Feb 1988 10Y 31D CPI(M)
(Pramodnagar)

Sudhir Ranjan Majumdar


6 05 Feb 1988 19 Feb 1992 4Y 14D INC
(Town Bordowali)

7 Samir Ranjan Barman 19 Feb 1992 10 Mar 1993 1Y 19D INC


No. Chief Minister Term In Term Out Total Term Party

(Bishalgarh)

~ President’s Rule 11 Mar 1993 10 Apr 1993 30D ⟰

Dasarath Deb
8 10 Apr 1993 11 Mar 1998 4Y 335D CPI(M)
(Ramchandraghat)

Manik Sarkar
9 11 Mar 1998 09 Mar 2018 19Y 363D CPI(M)
(Dhanpur)

Biplab Kumar Deb


10 09 Mar 2018 14 May 2022 4Y 67D BJP
(Banamalipur)

Manik Saha
11 14 May 2022 Incumbent ~ BJP
(Town Bordowali)

Acronyms
1) INC: Indian National Congress
2) CFD: Congress for Democracy
3) JP: Janata Party
4) CPI(M): Communist Party of India (Marxist)
5) BJP: Bharatiya Janata Party

51. What is the Full Form of GBP Hospital?


Answer: Govind Ballabh Pant Hospital

52. Where is Tripura Legislative Assembly located?


Answer: Kunjaban Agartala near Tripura High Court

53. Which Government Office is Located near Tripura Legislative Assembly?


Answer: The Secretariat

54. What is the Pin Code of Krishnan Nagar Agartala?


Answer: 799001

55. Which Districts have the least number of Police Stations in Tripura?
Answer: Khowai and Unakoti Districts (5 Police Stations each)

56. What are the Popular Dances of Tripura?


Answer:
1) Goria Dance
2) Jhum Dance
3) Lebang Dance
4) Mamita Dance
5) Mosak Sulmani Dance
6) Hojagiri Dance
7) Bizhu Dance
8) Wangala Dance
9) Hai-Hak Dance
10) Owa Dance

57. What is the Name of the State Museum located in Agartala?


Answer: Ujjayanta Palace
58. Which God is Believed to be the Patron Goddess of Tripura by the Hindus of
Tripura?
Answer: Tripura Sundari

59. What are the Important Festivals of Tripura?


Answer:
1) Ashokastami
2) Dolyatra
3) Durga Puja
4) Ganga Puja
5) Garia puja
6) Kali Puja
7) Ker puja
8) Kharchi puja

60. What is the Name of the Water Palace of Tripura?


Answer: Neermahal

Tripura Municipals District Wise

No. District Municipal

a) Kamalpur Nagar Panchayat


1 Dhalai
b) Ambassa Municipal Council

a) Udaipur Municipal Council


2 Gomati
b) Amarpur Nagar Panchayat

a) Khowai Municipal Council


3 Khowai
b) Teliamura Municipal Council

a) Dharmanagar Municipal Council


4 North Tripura
b) Panisagar Nagar Panchayat

a) Bishalgarh Municipal Council


5 Sipahijala b) Sonamura Nagar Panchayat
c) Melaghar Municipal Council

a) Santirbazar Municipal Council


6 South Tripura b) Belonia Municipal Council
c) Sabroom Nagar Panchayat

a) Kumarghat Municipal Council


7 Unakoti
b) Kailashahar Municipal Council

a) Agartala Municipal Corporation


b) Ranirbazar Municipal Council
8 West Tripura
c) Mohanpur Municipal Council
d) Jirania Nagar Panchayat

61. Which is the Oldest Church in Tripura?


Answer: Union Baptist Church
62. Who are the Major News Publishers of Tripura?
Answer:
1) Dainik Sambad (Bengali)
2) Syandhan Patrika (Bengali)
3)Tripura Darpan (Bengali)
4) Tripura Times (English)
5) Ajker Fariad (Bengali)
6) Bartaman (Bengali)
7) Daily Desher Katha (Bengali)
8) Dainik Ganadoot (Bengali)

63. What is the Name of the Central University of Tripura?


Answer: Tripura University

64. Which is the only State University of Tripura?


Answer: Maharaja Bir Bikram University

65. When was Maharaja Bir Bikram University established?


Answer: 2015

66. Who is the first Vice-Chancellor of Maharaja Bir Bikram University?


Answer: Gautam Kumar Basu

67. Which Colleges are Affiliated with MBB University?


Answer:
1) Bir Bikram Memorial College
2) Maharaja Bir Bikram College
3) Tripura Government Law College

68. Which National Institute is Present in Tripura?


Answer: National Institute of Technology Agartala

69. Which is the only State Own Engineering College in Tripura?


Answer: Tripura Institute of Technology

70. Which is the Oldest School In Tripura?


Answer: Umakanta Academy

Padma Shri Award Recipients

No. Recipient Year Field

10 Chitta Ranjan Debbarma 2024 Spiritualism

9 Smriti Rekha Chakma 2024 Art

8 Narendra Chandra Debbarma 2023 Public Affairs

7 Bikram Bahadur Jamatia 2023 Social Work

6 Satyaram Reang 2021 Art

5 Benichandra Jamatia 2020 Literature & Education

4 Thanga Darlong 2019 Arts


No. Recipient Year Field

3 Somdev Kishore Devvarman 2018 Sports

2 Dipa Karmakar 2017 Sports

1 Rathindra Datta 1992 Medicine

71. What is the Kokborok Term for King?


Answer: Habugra & Bubagra

72. Where does the number of Rivers originating in the hills of Tripura flow?
Answer: Bangladesh

73. Which are the Major Rivers in Tripura?


Answer:
1) Dhalai River
2) Feni River
3) Gomati River
4) Haora River
5) Juri River
6) Longai River
7) Manu River
8) Muhuri River
9) Khowai River
10) Sunai River

74. What are the Crops Found in Tripura?


Answer:
1) Jackfruit
2) Jute
3) PineApple
4) Potato
5) Pulses
6) Rice
7) Sugarcane

75. Which is the Major Crop of Tripura?


Answer: Rice

76. Which River has Hydro Power Station in Tripura?


Answer: Gumti River (or Gomati)

77. Name the Wildlife Sanctuaries of Tripura?


Answer:
1) Gumti Wildlife Sanctuaries
2) Rowa Wildlife Sanctuaries
3) Sipahijola Wildlife Sanctuaries
4) Trishna Wildlife Sanctuaries

78. How many seats are reserved for Tripura in Lok Sabha?
Answer: 2 (Two ST seats)

79. How many seats are reserved for Tripura in Rajya Sabha?
Answer: 1 (one)
80. What is the Next Railway Station after Agartala Railway Station?
Answer: Jogendranagar Railway Station

Cabinet Ministers Of Tripura 2025

No Part
Minister Portfolio
. y

1) Home
Manik Saha 2) Health & Family Welfare
1 Chief Minister 3) PWD BJP
(Town Bordowali) 4) All other departments that are not allocated to any
Minister

1) Power
Ratan Lal Nath 2) Agriculture & Farmers’ Welfare
2 BJP
(Mohanpur) 3) Law (Parliamentary Affairs)
4) Election

Pranjit Singha 1) Finance


3 Roy 2) Planning & Coordination BJP
(Radhakishorpur) 3) Information Technology

1) Industries & Commerce


Santana Chakma
4 2) Jail (Home) BJP
(Pencharthal)
3) Welfare of OBCs

Sushanta 1) Food, Civil Supplies & Consumer Affairs


5 Choudhury 2) Transport BJP
(Majlishpur) 3) Tourism

1) Youth Affairs & Sports


Tinku Roy
6 2) Social Welfare & Social Education BJP
(Chandipur)
3) Labour

1) Tribal Welfare
Bikash Debbarma
7 2) Handloom, Handicrafts & Sericulture BJP
(Krishnapur)
3) Statistics

1) Welfare of Scheduled Castes


Sudhangshu Das
8 2) Animal Resource Development BJP
(Fatikroy)
3) Fisheries

Sukla Charan 1) Cooperation


9 Noatia 2) Tribal Welfare (TRP & PTG) IPFT
(Jolaibari) 3) Welfare of Minorites

Animesh 1) Forest
10 Debbarma 2) General Administration (Printing & Stationary) TMP
(Asharambari) 3) Science, Technology & Environment

Minister of State
No. Minister Portfolio Party

Brishaketu Debbarma
1 Industries & Commerce TMP
(Simna)

81. Which Religions are found in Tripura?


Answer:
1) Hindu
2) Islam
3) Christianity
4) Buddhism
5) Jainism, etc

82. Name the Folk Dances of Tripura?


Answer:
1) Goria
2) Lebang Bumani
3) Mamita
4) Mosak Sulmani
5) Hojagiri, etc

83. What are the Major Cuisines of Tripura?


Answer:
1) Gudok
2) Chakhwi
3) Mosdeng
4) Mwkhwi
5) Bangwi, etc

84. Where is Tripura Sundari Temple Located?


Answer: Udaipur

85. Who is the Minister of Finance in Tripura?


Answer: Pranjit Singha Roy

86. What is the Full Form of TIDC?


Answer: Tripura Industrial Development Corporation

87. Where does the Tripura Sundari Express Train Run?


Answer: Vihar Terminal (Delhi) to Agartala (Tripura)

88. What is the name of the Lake where Neer Mahal is Located?
Answer: Rudra Sagar Lake

89. Where did the First Tea Industry Begin in Tripura?


Answer: Hiracherra Tea Estate (1916)

90. What is the Name of the Artificial Lake in Tripura?


Answer: Kamalasagar

Senior Officers In Administration


Last Update: 15/3/2023

No
Name Position Departments
.

1) General Administration
Jitendra Kumar (Personnel & Training)
1 Chief Secretary
Sinha (IAS) 2) General Administration
(Confidential & Cabinet)

1) Revenue (Including Relief &


Rehabilitation and Disaster
2 Puneet Agarwal (IAS) Principal Secretary Management)
2) Industries & Commerce
(Information Technology)

1) Fisheries
3 B. S. Mishra (IFS) Principal Secretary
2) Animal Resources Development

1) Principal Chief Conservator of


Forests & Head of Forest Force
Khushwant Singh
4 Principal Secretary 2) Forest Department (Additional)
Sethi (IFS)
3) Science, Technology &
Environment

Legal
1) Law
5 Biswajit Palit (TJS Gr-I) Remembrancer &
2) Legal Remembrancer
Secretary, Law

1) General Administration (Political)


Tushar Kanti 2) General Administration
6 Chakma (IAS) Secretary (Secretariat Administration)
[Re-Employment] 3) Secretary to Governor, Tripura
(Additional)

1) SC Welfare
Abhishek
7 Special Secretary 2) Industries & Commerce
Chandra (IAS)
(Including HH&S & Excluding IT)

1) Finance
2) Power
3) Chairman (Non-Executive)
8 Brijesh Pandey (IAS) Secretary TSECL (Ex-officio) (Additional)
4) Audit (Additional)
5) Member, Tripura VAT Tribunal
(Additional)

Dr. Debasish
9 Basu (Retd. IAS) Secretary Health & Family Welfare
[Re-Employment]

Gitte Kirankumar Chief Electoral


10 Election
Dinkarrao (IAS) Officer & Secretary
No
Name Position Departments
.

1) Labour (including E.S & M.P)


2) Public Works (including DWS)
11 Abhishek Singh (IAS) Secretary 3) Urban Development (Additional)
4) GA (Administrative Reforms)
(Additional)

Now on CCL for 365 days w.e.f


12 Dr. Deepa D. Nair (IFS) Secretary
01/01/2022

1) Planning (Excluding Statistics)


2) Agriculture & Farmers’ Welfare
Apurba Roy (IAS) (Additional)
13 Secretary
[Re-Employment] 3) Home (Fire & Emergency
Service)
4) General Administration (P&T)

1) Information & Cultural Affairs


2) Education (YAS)
Pradip Kumar 3) Secretary, Tripura Human Rights
14 Chakraborty (IAS) Secretary Commission (Additional)
[Re-Employment] 4) Secretary to the Hon’ble Chief
Minister
5) GA (Confidential & Cabinet)

1) Education (Higher)
Saradindu
2) Education (School)
15 Choudhury (IAS) [Re- Secretary
3) Home (Excl. Jail and Fire &
Employment]
Emergency Services)

1) Minorities’ Welfare
2) OBC Welfare
3) Home (Prison)
16 Tapas Roy (IAS) Secretary
4) Co-operation
5) Education (Social Welfare &
Social Education)

1) Planning (Statistics)
Mohd. Zubair Ali
17 Secretary 2) State Commissioner for Persons
Hashmi (IAS)
with Disabilities (Additional)

1) Tribal Welfare (including TRP &


Lalhming Thanga
18 Secretary PTG)
Darlong (IAS)
2) Director, Tribal Welfare

1) Transport
2) Tourism (Additional)
Uttam Kumar 3) Ex-Officio Chairman, Tripura
19 Secretary
Chakma (IAS) Urban Transport Company Ltd.
(TUTCL) (Additional)
4) GA (Printing & Stationery)
No
Name Position Departments
.

1) RD (Includ. Panchayats)
Raval Hamendra (Additional)
20 Special Secretary
Kumar (IAS) 2) Director (Projects), SLMC of RD
3) Food, Civil Supplies & CA

1) GA (AR)
2) Revenue
3) Director, Civil Defense
Anindya Kumar
21 Special Secretary (Additional)
Bhattacharya
4) Director, RR & DM (Additional)
5) Director, Fire & Emergency
Services (Additional)

Related: General Knowledge On Assam: 150+ Questions And Answers

91. Which Fruit of Tripura is tagged as a product of Geographical Indication(GI)?


Answer: Tripura Queen Pineapple

92. From where does the Agartala Flyover Start and End?
Answer: Drop Gate to Fire Brigade Chowmuhani

93. Where is India’s first Cyber Forensic Lab set up?


Answer: Tripura
Explanation: It was set up on 11 August 2013 at the Tripura High Court. The purpose of the
lab was to facilitate information related to court cases.

94. Where is Coconut Island in Tripura?


Answer: Dumboor

95. Which Tree is the state Tree of Tripura?


Answer: Agar Tree

96. Who was the first Chief Minister of Tripura?


Answer: Sachindra Lal Singh

97. Which is the Longest River in Tripura?


Answer: Manu River

98. Where was Northeast’s first Kisan Call Center Setup?


Answer: Agartala
Explanation: It was Launched on 9 March 2015 by former Chief Minister Manik Sarkar.

99. Who served as the Longest Chief Minister of Tripura?


Answer: Manik Sarkar (20 Years)

100. Who gave the Name for the Ujjyanta Palace Located in Agartala?
Answer: Rabindranath Tagore

101. Who was the Chief Minister of Tripura From 10 April 1993 to 11 March 1998?
Answer: Dasarath Deb
102. Which is the Largest District of Tripura?
Answer: Dhalai (2,400 km2)

103. When is Garia Puja Performed?


Answer: Vaishak

104. Which King built Neermahal?


Answer: Bir Bikram Kishore Manikya

105. Which is The First Daily Newspaper of Tripura?


Answer: Jagaran

106. Which Country is Comparable to Tripura by its size? (10,491.69 km2)


Answer: Lebanon (10,452 km2)

107. What is the distance between Udaipur to Agartala?


Answer: 50 Km (Approx.)

108. How many numbers of teachers were terminated from their Government jobs?
Answer: 10,323

109. Who is the founder of Ganamukti Parishad?


Answer: Dasarath Deb

110. How many districts of Tripura does Dhalai District share its border?
Answer: 4 (Gomati, Khowai, Unakoti, North Tripura)

General Information Of Tripura Border

No. Heading Length

1 Tripura-Assam 53 km

2 Tripura-Mizoram 109 km

3 Tripura-Bangladesh 856 km

4 Altitude 12.80 m

5 Extreme Length 183.5 km

6 Extreme width 112.7 km

7 National Highway 448 km

Related: 160+ Meghalaya GK Multiple Choice Questions For MPSC (2025)

111. What is the border length of Tripura with Bangladesh?


Answer: 856 km

112. Where is the Headquarters of TTAADC?


Answer: Radhapur (Khumulwng)
113. Who is the first Union Minister of Tripura?
Answer: Pratima Bhoumik (BJP: 7th July 2021)

114. Which Governor of Tripura took office on 14th July 2021?


Answer: Satyadev Narayan Arya

115. Who was the Spouse of Maharaja Bir Bikram Kishore Debbarman?
Answer: Kanchan Prava Devi

116. Who was the Son of Maharaja Bir Bikram Kishore Debbarman?
Answer: Kirit Bikram Kishore Deb Barman

117. Who was the Son of Kirit Bikram Kishore Deb Barman?
Answer: Maharaja Pradyot Bikram Manikya Deb Barman

118. Which King of Tripura established Umakanta Academy?


Answer: Maharaja Bir Chandra Manikya

119. Who is regarded as the first female photographer in India?


Answer: Maharani Khuman Chanu Manmohini Devi

120. Who created the post of chief secretary in Tripura?


Answer: Maharaja Birendra Kishore Manikya

Manikya Dynasty

Maharaja Reign Spouse Father Mother

Pradyot Kishore Bikram Titular: Kirit Bikram


Bibhu Kumari
Manikya DebBarman 2006- ~ Kishore Manikya
Devi
D.O.B: 4 Jul 1978 Present DebBarman

1947-
Kirit Bikram Kishore 1949 Bir Bikram
Bibhu Kumari Kanchan
Manikya DebBarman (Titular: Kishore Manikya
Devi Prava Devi
D.O.B: 1949- DebBarman
2006)

Bir Bikram Kishore Birendra Kishore


1923- Kanchan Arundhuti
Manikya DebBarman Manikya
1947 Prava Devi Devi
D.O.B: 19 Aug 1908 Debbarman

Birendra Kishore 1909- Arundhuti Radha Kishore


~
Manikya DebBarman 1923 Devi Manikya

Khuman
Bir Chandra
Radha Kishore Manikya 1896- Chanu
~ Manikya
DebBarman 1909 Manmohini
DebBarman
Devi

Khuman
Bir Chandra Kishore 1862- Chanu
~ ~
Manikya DebBarman 1896 Manmohini
Devi
Maharaja Reign Spouse Father Mother

Ishan
1849- Krishna Kishore
Chandra Kishore Maniky ~ ~
1862 Manikya
a DebBarman

Source

TTAADC Related GK

121. Who is the new Chief Executive Officer (CEO) of TTAADC?


Answer: Chandra Kumar Jamatia (IAS 2006)

122. The newly elected members of TTAADC 2021 sworn under which Governor?
Answer: Ramesh Bais

123. Who is the administrator of TTAADC?


Answer: G.K. Rao

124. Who is the P.S. to the Chief Executive Officer of TTAADC?


Answer: Ratul Debbarma

125. Who is the Health Minister of TTAADC?


Answer: Kamal Kalai

Organizational
Chart Of TTAADC

Ministers Of TTAADC

No. Minister Portfolio

1 Purna Chandra Jamatia 1) General Administration


(Chief Executive Member) 2) Finance
3) Law
4) Planning
No. Minister Portfolio

5) Industries
6) Village Committee
7) All other Portfolios not allocated to any Minister

Ananta DebbarmaNew 1) Co-Operatives


2
(Executive Member) 2) Science, Technology, & Environment

Rabindra DebbarmaNew 1) Education


3
(Executive Member) 2) Kokborok Department

1) Health
Kamal Kalai
4 2) Tribal Welfare
(Executive Member)
3) Tourism

1) Agriculture & Horticulture


Bhaba Ranjan Reang
5 2) Forest
(Executive Member)
3) Land Revenue

Dolly Reang 1) Social Welfare


6
(Executive Member) 2) Social Education

Runiel DebbarmaNew 1) Public Works Department


7
(Executive Member) 2) Rural Development

Rajesh Tripura. 1) Fisheries


8
(Executive Member) 2) Animal Resources Development

Suhel Debbarma 1) Youth Affairs


9
(Executive Member) 2) Sports

Related: Quiz On Geography Of India And The World (UPSC Syllabus)

126. Who is the Chairman of the TIPRA Motha Party?


Answer: Pradyot Bikram Manikya DebBarman

127. Who is the President of the Youth Tipra Federation?


Answer: Runiel Debbarma (MDC)

128. Who is the President of the TIPRA Motha Party?


Answer: Bijoy Kumar Hrangkhawl

129. When was the TIPRA Motha Praty Founded?


Answer: 2019

130. What are some of the Slogans of the TIPRA Party?


Answer:
1) Tiprasa Ayuk Lokthung
2) Swkang Dopha Ulobo Dopha
3) Puila Jati Ulobo Jati
4) Pal Hinkhe Sa
131. Who was the first MLA of Tripura who resigned from his post as a Member of
the Legislative Assembly?
Answer: Brishaketu Debbarma (Ex IPFT)

132. How many Zonal Development Offices (ZNOs) are in TTAADC?


Answer: Eight

133. How many Sub Zonal Development Offices (SZNOs) are in TTAADC?
Answer: 37 (Thirty-Seven)

List Of Sub Zonal Development Offices

Member of District Councils

No
Constituency Elected MDCs Category
.

1 Damchharra-Jampui Bhaba Ranjan Reang ST

2 Machmara Sailendra Nath Unreserved

3 Dasda-Kanchanpur Swapnarani Das Unreserved

4 Karamchharra Bimal Kanti Chakma ST

5 Chhawmanu Hongsha Kumar Tripura ST

6 Manu-Chailengta Sanjoy Das Unreserved

7 Demchara-Kachucharra Dhirendra Debbarma ST

Ganganagar-
8 Bhowmika Nanda Reang ST
Gandachharra

9 Hala Hali-Asharambari Ananta Debbarma ST

10 Kulai-Champahour Animesh Debbarma ST

11 Maharanipur-Teliamura Kamal Kalai ST

12 Ramchandra Ghat Suhel Debbarma ST

13 Simna-Tamakari Rabindra Debbarma ST

Budhjung Nagar-
14 Runiel Debbarma ST
Wakkinagar

Jagadish Debbarma
15 Jirania ST
(Chairman)

16 Mandainagar-Pulinpur Chitta Ranjan Debbarma ST

17 Pekuarjala-Janmejaynagar Ganesh Debbarma ST

18 Takarjala-Jampuijala Pradyot Bikram Manikya ST


No
Constituency Elected MDCs Category
.

Debbarma

19 Amtali-Golaghati Uma Shankar Debbarma ST

Purna Chandra Jamatia


20 Killa-Bagma ST
(CEM)

21 Maharani-Chellagang Samrat Jamatia ST

22 Kathalia-Mirja-Rajapur Padhaluchan Tripura ST

23 Ampinagar Sadagar Kalai ST

24 Raima Valley Rajesh Tripura ST

25 Natunbazar-Malbasa Dolly Reang ST

26 Birchandranagar-Kalashi Sanjit Reang ST

27 Purba Mahuripur-Buratali Debajit Tripura ST

28 Silachari-Manubankul Kangjaong Mog ST

29 Nominated Member Shibsen Kaipeng From Minority Group

As Governor’s
30 Nominated Member Bidyut Debbarma
Decision

134. How many Village Councils are in TTAADC?


Answer: 527

135. What is the term limit of the Winning Party in the TTAADC election?
Answer: 5 Years

136. Who is the chairman of the Legislative Council of TTAADC?


Answer: Jagadish Debbarma

137. How many seats were won by the TIPRA Motha in the TTAADC Election 2021?
Answer: 18 (Eighteen)

138. How many seats were won by the BJP in the TTAADC Election 2021?
Answer: 9 (Nine)

139. How many members are nominated by the Governor of Tripura in the Tripura
Tribal Areas Autonomous District Council?
Answer: 2 (Two)

140. What is the total number of Seats in the TTAADC?


Answer: 30 Seats

Zonal Headquarters Of TTAADC


No. Name of Zone Headquarter

1 West Zone Khumulwng, West Tripura

2 South Zone Birchandra Manu, South Tripura

3 North Zone Machmara, North Tripura

4 Dhalai Zone Manughat, Dhalai Tripura

5 Gandacharra Zone Gandacharra, Dhalai Tripura

Related: Ladakh Static GK Questions And Answers (Union Territory)

141. Who was the independent member who won the seat in TTAADC Election?
Answer: Bhowmika Nanda Reang (Ganganagar-Gandacherra Constituency)

142. How many Constituencies of TTAADC are unreserved?


Answer: 3 (Three)

143. Which are the unreserved Constituencies of TTAADC?


Answer:
1) Machamara
2) Dasda-Kanchanpur
3) Manu-Chailengta

144. When was the headquarters of TTAADC shifted to Khumulwng from Agartala?
Answer: 23 August 1992

145. What are the two types of Power of TTAADC under the Sixth Schedule
Constitution of India?
Answer: Legislative Power & Executive Power

146. Who is the Principal Officer of TTAADC?


Answer: K. Chakraborty

147. When was the last election held in TTAADC?


Answer: 6 April 2021

148. When was the Tripura Tribal Areas Autonomous District Council (TTAADC) Act
passed in the Indian Parliament?
Answer: 1979

149. When did the TTAADC Act come into effect?


Answer: 15 January 1982

150. What is the total area of TTAADC?


Answer: 7,132.56 km2 (68 % of Tripura’s Total Area of 10,491 km2)

151. When was the first time Pecharthal RD Block was bifurcated?
Answer: 28 November 1994

152. When was the second time Pecharthal RD Block was bifurcated?
Answer: 1 April 1999
153. Which RD Block was created by the bifurcation of Pecharthal RD Block?
Answer: Damcherra RD Block

154. When is TTAADC Day celebrated every year?


Answer: 23rd August

155. When was the 6th Schedule for TTAADC Approved by the Indian Parliament?
Answer: August 23, 1984

Rural Development Blocks In TTAADC

No. District Development Blocks

1) Lefunga
2) Hezamara
3) Jampuijala
4) Mandwi
5) Mungiakami
1 West Tripura
6) Padmabil
7) Tulashikhor
8) Bishramganj
9) Amtali
10) Gulaghati

1) Damcherra
2) Jampui Hill
2 North Tripura
3) Pecharthal
4) Dasda

1) Ompinagar
2) Killa
3 South Tripura
3) Korbuk
4) Rupaichhori

1) Chhawmanu
2) Manu
3) Dumburnagar
4 Dhalai 4) Salema
5) Ambassa
6) Ganganagar
7) Raisyabari

General Knowledge Questions

156. Who is the first Padma Shri Recipient from Tripura?


Answer: Rathindra Datta (1992 for Medicine)

157. Who is the Padma Shri Recipient from Tripura in 2021?


Answer: Satyaram Reang (for Arts)

158. Who is the Chief Secretary of Tripura?


Answer: Jitendra Kumar Sinha
159. Who is the 19th Governor of Tripura?
Answer: Satyadev Narayan Arya

160. Who was the first Governor of Tripura?


Answer: B. K. Nehru (21 Jan 1972 – 22 Sep 1973)

161. In which year did Tathagata Roy become the Governor of Tripura?
Answer: 2015

162. Who is the Minister of Fisheries in Tripura?


Answer: Sudhangshu Das

163. Who is the only Female Cabinet Minister in Tripura?


Answer: Santana Chakma

164. Who is the Principal Secretary of Transport in Tripura?


Answer: Uttam Kumar Chakma (IAS)

165. Who is the INC MLA of the Agartala Constituency?


Answer: Sudip Roy Barman

166. How many Constituencies are in Tripura for the Member of Legislative
Assembly?
Answer: 60 Constituencies

167. How many MLAs were from IPFT when the 2018 Government was formed?
Answer: 8 MLAs

168. How many MLAs were from CPI (M) when the 2018 Government was formed?
Answer: 16 MLAs

169. How many MLAs were from BJP when the 2018 Government was formed?
Answer: 36 MLAs

170. Which Padma Award is the only award received by the Citizens of Tripura?
Answer: Padma Shri Award

171. When was the Maharaja Bir Bikram Airport built?


Answer: 1942

172. What is the IATA of Maharaja Bir Bikram Airport?


Answer: IXA

173. The Maharaja Bir Bikram Airport is the second-largest Airport in North East
India, which is the first one?
Answer: Lokpriya Gopinath Bordoloi Airport (Guwahati)

174. What is the budget of the Airport Authority of India (AAI) to upgrade the
Maharaja Bir Bikram Airport to an International Airport to provide world-class
facilities?
Answer: ₹438 crores (US$61 million)

175. Who is appointed as the new Lokayukta of Tripura?


Answer: Kalyan Narayan Bhattacharjee

176. For how many years has the new Lokayukta of Tripura Veteran advocate
Kalyan Narayan Bhattacharjee been appointed?
Answer: 3 Years
177. When was the oath-taking ceremony of the new Lokayukta of Tripura held in
2021?
Answer: 11 August

Lokayukta Chairman Of Tripura

No. Chairman Term In Term Out

1 Pradip Kumar Sarkar 2011 2014

2 Subal Baidya 2014 2017

3 Kalyan Narayan Bhattacharjee 2021 2024

178. When is the birth anniversary of Bir Bikram Kishore Debbarman?


Answer: 19th August 1908

179. Where is the new Party Office of Bharatiya Janata Party in Agartala?
Answer: Bidurkarta Chowmuhani, Krishna Nagar, Opposite Longtrai Hotel

180. Where was the new Governor House of Tripura built?


Answer: New Capital Complex, Kunjaban

181. What is the other name of Gol Bazar?


Answer: Maharajganj Bazar

182. When was the first Territorial Council of Tripura formed?


Answer: 15 August 1957

183. How many members were nominated by the Government of India when the
first Territorial Council of Tripura was formed?
Answer: 2 Members (30 Elected Members)

184. When was the Agartala Railway Station opened to the public?
Answer: 2008

185. What is the Station Code for Agartala Railway Station?


Answer: AGTL

186. What is the approximate distance between Agartala Railway Station to the
last station of Tripura before entering Assam?
Answer: 153 Km

187. When was the Railway Track of Tripura converted to a Broad Gauge from
Meter-Gauge?
Answer: 2016

188. What does the architecture of the Agartala Railway Station resemble?
Answer: Ujjayanta Palace

189. How much money did the Northeast Frontier Railway (NRF) spend to connect
Agartala by rail?
Answer: ₹900 crores ($190 million)

190. How many tunnels are there between Agartala Railway Station and the last
station of Tripura?
Answer: Three Tunnels (Longtharai Valley, Baramura, and Atharamura Hills)
191. What is the length of the Longtrai Tunnel of Tripura?
Answer: 1,962 metres (6,437 ft)

192. Which is the Longest Railway Tunnel in eastern India?


Answer: Longtharai Tunnel

193. Which Railway Minister of India inaugurated the Agartala–New Delhi ‘Tripura
Sundari Express’?
Answer: Suresh Prabhu

194. When was the Agartala–New Delhi ‘Tripura Sundari Express’ inaugurated?
Answer: 31 July 2016

195. How many ST seats are in the Legislative Assembly?


Answer: 20 Seats

196. How many SC seats are in the Legislative Assembly?


Answer: 10 Seats

197. Who is the youngest TPS Officer in Tripura?


Answer: Lima Debbarma (Cracked Exam at the age of 24 Years)

198. When will the Tour Train from Agartala to Goa be operated?
Answer: 30 September 2021

199. How much amount was announced by Finance Minister Nirmala Sitharaman for
the development projects for Tribal Areas in Tripura?
Answer: 1300 Crores (27 August 2021)

200. Under which project did FM Nirmala Sitharaman announce the development of
Tribal Areas in Tripura?
Answer: EAP (Externally Aided Project)

201. What is the mother’s name of Maharaja Pradyot Kishore Manikya?


Answer: Bibhu Kumari Devi

202. When did the new Cabinet Ministers of Tripura take oath as the new Council of
Ministers in 2023?
Answer: 8 Mar 2023

203. How many new Cabinet Ministers were elected on 8 Mar 2023?
Answer: 8 Ministers (Excluding Chief Minister)

204. Who are the new Cabinet Ministers of Tripura in 2023?


Answer:
1) Tinku Roy
2) Bikash Debbarma
3) Sudhangshu Das
4) Sukla Charan Noatia

205. After the reshuffling of new Cabinet Ministers, who is the minister of
Fisheries?
Answer: Sudhangshu Das

206. Who is the new Forest Minister of Tripura?


Answer: Manik Saha

207. Which Portfolio does the newly elected Cabinet Minister Mr. Sukla Charan
Noatia hold?
Answer: 1) Cooperation
2) Tribal Welfare (TRP & PTG)
3) Welfare of Minorites

208. Which Portfolio does the newly elected Cabinet Minister Mr. Bikash Debbarma
hold?
Answer: 1) Tribal Welfare
2) Handloom, Handicrafts & Sericulture
3) Statistics

209. Which Portfolio does the newly elected Cabinet Minister Mr. Sudhangshu Das
hold?
Answer: 1) Welfare of Scheduled Castes
2) Animal Resource Development
3) Fisheries

210. Who is the Minister of Tourism in Tripura?


Answer: Sushanta Choudhury

211. The new Minister of Youth Affairs & Sports is Tinku Roy, who held the post
before him?
Answer: Sushanta Chowdhury

212. Which Indian Foreign Service batch does Mr. Thanglura Darlong belong to?
Answer: 1988

213. Which post was newly created in the Tripura Tribal Areas Autonomous District
Council?
Answer: Deputy Chief Executive Member

214. Who is the newly elected Deputy Chief Executive Member of TTAADC?
Answer: Animesh Debbarma (Resigned 14/3/2023)

215. When was the period of the first Tripura Legislative Assembly?
Answer: 1 July 1963 to 12 January 1967

216. What is the other name of the Tripura Legislative Assembly?


Answer: Tripura Vidhan Sabha

217. Who was the speaker of the 1st Tripura Legislative Assembly?
Answer: Upendra Kumar Roy

218. Who were the leaders of the opposition to the 1st Legislative Assembly of
Tripura?
Answer: Aghore Deb Barma and Nripendra Chakraborty

219. Who was the speaker of the 2nd Tripura Legislative Assembly?
Answer: Manindra Lal Bhowmik

220. Who was the leader of the opposition to the 2nd Legislative Assembly of
Tripura?
Answer: Bidya Chandra Deb Barma

221. Who was the Leader of the house of both the 1st and 2nd Legislative Assembly
of Tripura?
Answer: Sachindra Lal Singh

222. When was the first Lok Sabha Election held in Tripura?
Answer: 1952
223. When was “Ganamukti Parishad” founded?
Answer: 1945

224. What does Ganamukti Parishad mean in English?


Answer: Tripura State Indigenous People’s Liberation Council

225. Who represented the Tripura East Lok Sabha Constituency in the first General
Elections in 1952?
Answer: Dasarath Deb

226. Who has been elected to the Lok Sabha in 2019 from Tripura East as a
National Democratic Alliance candidate?
Answer: Rebati Tripura

227. For how many terms was Dasarath Deb, a Member of the Parliament (MP)?
Answer: 4 Terms (1952-1957, 1957-1962, 1962-1967, 1971-1977)

228. When did Maharaja Kirit Bikram Kishore DebBarman become a Member of the
Parliament (MP)?
Answer: 1967

229. Who is the longest-serving Member of the Parliament (MP) from Tripura?
Answer: Baju Ban Riyan (1980, 1984, 1996, 1998, 1999, 2004, 2009)

230. Who was the opponent of Rebati Tripura in the 2019 Indian General Election
from the Indian National Congress?
Answer: Maharaj Kumari Pragya DebBarman

231. How many General Elections did the Communist Party of India (Marxist) win in
Tripura?
Answer: 9 Elections (3 by Communist Party of India)

232. How many General Elections did the Indian National Congress win in Tripura?
Answer: 4 Elections (1967, 1977, 1989, 1991)

233. How many members were nominated by the Governor of Tripura for the post
of Members of the District Council (MDC) of TTAADC?
Answer: Two

234. Who were the two nominated members for the post of Members of the District
Council (MDC) of TTAADC by the Governor of Tripura?
Answer: Bidyut Debbarma and Shibsen Kaipeng

235. How much amount was sanctioned by the Ministry of Civil Aviation for the
Infrastructure Upgradation of the Maharaja Bir Bikram Airport on 10 th September
2021?
Answer: 490 Crores (With the new investment upgrade, MBB Airport will have a throughput
capacity of 1200 passengers per hour)

236. Which Minister of Civil Aviation announced the Infrastructure Upgradation of


the Maharaja Bir Bikram Airport on 10th September 2021?
Answer: Jyotiraditya Scindia

237. Who was elected as the new President/Speaker of the Tripura Assembly
(2021)?
Answer: Mr. Ratan Chakraborty
238. Who was the Chief Executive Officer (CEO) of TTAADC before Chandra Kumar
Jamatia?
Answer: Abhishek Chandra

239. Which retired IAS was re-employed as the Chief Executive Officer of TTAADC
before Abhishek Chandra?
Answer: Balin Debbarma

240. What is the helpline number started by ex-Chief Minister Biplab Kumar Deb as
a direct medium between citizens and CM’s Office?
Answer: 1905 (Started on 6 September 2021)

241. Who is the present Minister of Agriculture and Farmers Welfare (2025)?
Answer: Ratan Lal Nath

242. Who is the Chairman of Agartala Smart City Limited?


Answer: Abhishek Singh (IAS)

243. Who launched the Agartala Smart City Project?


Answer: M. Venkaiah Naidu (Vice President of India) on 6 th October 2021

244. What is the budget for the Agartala Smart City Project launched by the Vice
President of India?
Answer: ₹444 Crores

245. Who inaugurated the Oxygen Park of Salbagan?


Answer: Bipab Kumar Deb (CM)

246. Who was the first Chief Justice of the Tripura High Court?
Answer: Deepak Gupta (23 March 2013 – 15 May 2016)

247. Who is the present Chief Justice of Tripura High Court?


Answer: Aparesh Kumar Singh

248. When did Aparesh Kumar Singh swear in as the new Chief Justice of Tripura
High Court?
Answer: 18 April 2023

249. From 2013 to date, How many Chief Justice has been elected to the Tripura
High Court?
Answer: 8

250. Earlier Tripura and the other six states of the NorthEast of India were under
which High Court?
Answer: Gauhati High Court

251. When was the Permanent Bench of the Gauhati High Court established in
Agartala?
Answer: 1992

252. What is the Judge term length of the Judges of the High Courts in India?
Answer: Mandatory retirement by the age of 62

253. Who is the Minister of Power in Tripura?


Answer: Ratan Lal Nath

254. What portfolio does Smt. Pratima Bhoumik holds in the Second Modi Ministry?
Answer: Ministry of Social Justice and Empowerment
255. Who is the first Lokayukta of Tripura?
Answer: Justice Pradip Kumar Sarkar (2012)

256. Who is the Principal Secretary of Fisheries?


Answer: B. S. Mishra (IFS)

257. In how many municipalities, the 2021 Municipal Election was held?
Answer: 20 Municipals (Where 6 are Nagar Panchayats)

258. How many wards are in the Agartala Municipal Corporation?


Answer: 49 Wards

257. Who is the Chief Electoral Officer & Secretary of Tripura?


Answer: Gitte Kirankumar Dinkarrao

258. When was the State Election Commission of Tripura established?


Answer: 26th April 1994

259. Who is the Municipal Commissioner of Agartala Municipal Corporation?


Answer: Debapriya Bardhan (IAS)

260. When was the Agartala Municipality instituted?


Answer: 1871 [during the reign of Maharaja Chandra Manikya (1862-96 AD)]

261. Who was the first Chairman of the Agartala Municipality?


Answer: Mr. A.W.B. Power (1st British Political Agent)

262. Which is the oldest municipal body in Northeast India?


Answer: Agartala Municipal Corporation

263. Who is the newly elected Mayor of Agartala Municipal Corporation after the
2021 Municipal Election?
Answer: Dipak Majumder (Since 6 Dec 2021)

264. Who is the first Chairman of Agartala Municipal Corporation after the
Independence of India?
Answer: Kumar Ramendra Kishor Debbarma (1949-1950)
Read More

265. Who was the first Chief Executive Officer (CEO) of Agartala Municipal
Corporation?
Answer: Amar Sinha (TCS) (01 May 1955 – 03 Nov 1955)

266. Who is the present Chief Executive Officer (CEO) of Agartala Municipal
Corporation?
Answer: Dr. Siddharth Shiv Jaiswal (IAS) [Since 18 Aug 2020]
Read More

267. How many wards did BJP win the seats in the 2021 Municipal Election?
Answer: 329 Wards

268. Which Regional Party of Tripura is the first Political Party to win a seat in the
Municipal Election in the history of Tripura?
Answer: TIPRA (The Indigenous Progressive Regional Alliance) [1 Seat in Ambasa]

269. How much amount did Prime Minister Narendra Modi transfer as the first
installment under PMAY-G (Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin) to 1,47,805
beneficiaries in Tripura?
Answer: ₹709 Crores
270. The Ministry of Power of Tripura signed an agreement on 2nd December 2021
with the Bangladesh Power Development Board (BPDB) to supply a maximum of
192 MW of electricity to which year?
Answer: 2026 (5 Years) [As per the Memorandum of Understanding (MoU) Tripura State
Electricity Corporation Limited (TSECL) has been supplying 160 MW of power daily to
Bangladesh since 2010]

271. Who is the Administrator of Agartala Municipal Corporation?


Answer: Debapriya Bardhan (IAS)

272. Who is the Chief Executive Officer of Agartala Municipal Council?


Answer: Dr. Milind Ramteke (IAS)

273. Who is the Hon’ble Chairperson of Agartala Municipal Council?


Answer: Prafullajit Sinha

274. When was the new International Terminal at Tripura’s Maharaja Bir Bikram
Airport inaugurated?
Answer: 4th January 2022

275. Which Prime Minister Inaugurated the new International Terminal at Tripura’s
Maharaja Bir Bikram Airport?
Answer: PM Narendra Modi

276. Which Governor of Tripura was present at the inauguration of the New
Integrated Terminal Building (NITB) of Maharaja Bir Bikram Airport?
Answer: Satyadeo Narain Arya

277. Which 2 other Projects were launched by PM Narendra Modi on 4 th January


2022 other than inaugurating the new terminal of Maharaja Bir Bikram Airport?
Answer: 1) Mission 100 Vidyajyoti Schools
2) Mukhyamantri Tripura Gram Samriddhi Yojana

278. Which Union Minister for Civil Aviation was present with PM Narendra Modi
while inaugurating the new terminal of Maharaja Bir Bikram Airport?
Answer: Jyotiraditya M. Scindia

Tripura Emergency Helpline

No. Service Desk Helpline

1 Police 100

2 Fire Service 101


No. Service Desk Helpline

3 Ambulance 102

4 Child Helpline 1098

5 Women Helpline 1091

6 Disaster Management 1077

7 Voter’s Helpline 1950

8 Kisan Call Center 1551

9 Tripura State Electricity 1912

Emergency Response
10 112
Support System

279. When was the newly inaugurated New Integrated Terminal Building (NITB) of
Maharaja Bir Bikram Airport service started?
Answer: 15 January 2022

280. When is Kokbork Day celebrated in Tripura to celebrate the development of


the Kokborok language?
Answer: 19 January

281. In which year was Kokborok Day chosen to commemorate its initial recognition
as an official language?
Answer: 1979

282. As per TTAADC how many tribes are Indigenous Tiprasa?


Answer: 20 Tribes

Read More

283. What does “Lebang” mean in Lebang Boomani Dance?


Answer: Charming Colorful Insects

284. What is Ujjayanta Palace called in the Tripuri Language?


Answer: Nuyungma

285. What is Council Bhavan called in Tripura Language?


Answer: Kokchap Nok

286. Which group will administer commercially the new Maharaja Bir Bikram
International Airport under the Public-Private Partnership (PPP) Model?
Answer: Adani Group

287. Under which Bill was the Darlong Community included in the Scheduled Tribe
(ST)?
Answer: The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill,
2022 (Read More) (Bill Text)

288. Under which ministry was the Constitution (Scheduled Castes and Scheduled
Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022 introduced in the Lok Sabha?
Answer: Tribal Affairs
289. When was the Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders
(Amendment) Bill, 2022 introduced in the Lok Sabha?
Answer: 07 February 2022

290. When was the Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders
(Amendment) Bill, 2022 passed in the Lok Sabha?
Answer: 28 March 2022

291. Which minister introduced the Constitution (Scheduled Castes and Scheduled
Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022 in the Lok Sabha?
Answer: Mr. Arjun Munda

292. Under which Order was the Constitution (Scheduled Tribes) Order
(Amendment) Bill, 2022 amended in Lok Sabha?
Answer: Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950

293. Which part of the order of the Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950
seeks to amend the Inclusion of certain communities in the list of STs in Tripura?
Answer: Part XV

294. Under which sub-tribe Darlong community was introduced in the list of STs in
Tripura?
Answer: Kuki Tribe

295. Who are the two Members of Parliament (MPs) of Tripura?


Answer: Pratima Bhoumik & Rebati Tripura

296. Who is the Member of Parliament (MP) of the Rajya Sabha from Tripura?
Answer: Biplab Kumar Deb (Since 22 September 2022)

297. Who is the longest-serving Lok Sabha Member from Tripura?


Answer: Baju Ban Riyan [1980-1984, 1996-2009 (19 Years) (Tripura East Lok Sabha
Constituency)]

298. Which Government Hospital in Tripura conducted the first Laparoscopy


Surgery?
Answer: Kherengbar Hospital, TTAADC (7th & 8th May 2022) [Gasless Laparoscopy]

299. Which Government Community Health Center (CHC) achieved the highest child
delivery than any other Government Hospital in Tripura?
Answer: Kherengbar Hospital

300. When was Tripura University established?


Answer: 1987

301. Who is the Vice-Chancellor of Tripura University?


Answer: Prof. Ganga Prasad Prasain

302. What is the motto of Tripura University?


Answer: Pursuit of Excellence

303. When was Maharaja Bir Bikram College established?


Answer: 1947

304. Which is the oldest college in the state of Tripura?


Answer: Maharaja Bir Bikram College

305. What is the motto of Maharaja Bir Bikram College?


Answer: Vidayamrtamasnute (Knowledge is the key to Immortality)
306. When was Tripura University elevated to a Central University?
Answer: 2007

307. Who was the first Chancellor of Tripura University?


Answer: Sudip Bandopadhya

308. Who was the first Vice-Chancellor of Tripura University?


Answer: Arunoday Saha

309. Which Government Hospital ran the first Tele Medicine and Tele Emergency
Services with Appollo Hospital in Tripura?
Answer: Kherengbar Hospital

310. On which day TTAADC Government ask its employees to wear their Traditional
Dress to preserve the culture and tradition of the indigenous people of Tripura?
Answer: Monday

Public Health Systems In Tripura

No. Level Facilities

1) Medical Colleges
1 Tertiary Level 2) District Hospitals
3) General Hospitals

3) Sub-District Hospitals
2 Secondary Level
4) Community Health Centres (CHC)

5) Primary Health Centres (PHC)


3 Primary Level
6) Sub-Health Centres (SHC)

311. When did Biplab Kumar Deb submit his resignation from the post of Chief
Minister of Tripura?
Answer: 14th May 2022

312. Who is the Chief Minister of Tripura?


Answer: Manik Saha

313. When did Manik Saha swear in as the second Chief Minister of Tripura?
Answer: 8 March 2023

314. What is the total term length of Biplab Kumar Deb as a Chief Minister?
Answer: 4 Years 67 Days

315. As of 2023 how many living former Chief Ministers of Tripura are present?
Answer: Four

List

316. Who is the state President of the Bharatiya Janata Party (BJP) in Tripura?
Answer: Manik Saha

317. Who is the President of the Tripura Cricket Association (TCA)?


Answer: Manik Saha

318. What portfolio does Cabinet Minister Pranjit Singha Roy holds?
Answer: 1) Finance
2) Planning & Coordination
3) Information Technology

319. What portfolio does Cabinet Minister Tinku Roy holds?


Answer: 1) Youth Affairs & Sports
2) Social Welfare & Social Education
3) Labour

320. Who is the Minister of Industries & Commerce in Tripura?


Answer: Santana Chakma

321. Who’s signature was on the list of Cabinet Ministers of Tripura, released on
8th March 2023?
Answer: J. K. Sinha (then Chief Secretary of Tripura)

322. What portfolio does Mr. Kumar Alok (IAS) hold?


Answer: Director-General of State Institute of Public Ad331. From where does the Athara
start and end?
Answer: The Atharamura Range starts from the Amarpur Sub-division of Gomati District and
then enters the Khowai Sub-division of Khowai and runs along the border of West Tripura and
North Tripura District.

332. Which Governor did Ex-Chief Minister Biplab Kumar Deb submit his resignation
letter to?
Answer: Satyadev Narayan Arya

333. Which Act made Tripura a Union Territory on 1st November 1956?
Answer: States Reorganisation Act of 1956

334. What is the road Tax for Two Wheelers in Tripura?


Answer: 1) Price up to Rs 1 Lakh: 5% Ex-Showroom
2) Price more than Rs 1 Lakh: 8% of Ex-Showroom

335. How many years do we have to pay the Road Tax for Private Vehicles in
Tripura?
Answer: 15 Years

ministration and Rural Development (SIPARD)

323. How many General seats are in the Tripura Legislative Assembly?
Answer: 30 Seats

324. Under the Government Of Union Territories Act, 1963, How many Assembly
seats were there?
Answer: 30 Seats

325. When was the Assembly seat of the Tripura Legislative Assembly increased
from 30 Seats to 60 Seats?
Answer: 1971

326. Under which Act was Tripura Legislative Assembly seats increased from 30 to
60?
Answer: North-Eastern Areas (Reorganisation) Act, 1971

327. Who is the Speaker of the Tripura Legislative Assembly till 2023 March?
Answer: Ratan Chakraborty (24 Sep 2021-12 Mar 2023)

328. Who is the Deputy Speaker of the Tripura Legislative Assembly 2023?
Answer: Ram Prasad Paul (Since 28 Mar 2023)
329. Where is Butterfly Park situated in Tripura?
Answer: Trishna Wildlife Sanctuary

330. Which is the longest mountain range in Tripura?


Answer: Athara Mura

336. What is the full form of DTO?


Answer: District Transport Office

337. Who is the Secretary of the Transport Department of Tripura?


Answer: Uttam Kumar Chakma (IAS)

338. Who is the Minister of Road Transport and Highways of India?


Answer: Nitin Gadkari

339. Which Regional Party of Tripura stood second from a Non-ST Seat in the
Constituency SURMA? (TTAADC Election)
Answer: TIPRA [Candidate: Baburam Satnami (SC)]

340. When did the Bye-Election for the Tripura Legislative Assembly take place in
Tripura?
Answer: 23 June 2022

341. When was the Bye-Election result declared in Tripura?


Answer: 26 June 2022

342. Who is the new Chief Secretary of the Government of Tripura? (Since 9/7/2022)
Answer: Jitendra Kumar Sinha

343. What portfolio does L.H. Darlong (IAS) hold in the office administration of
Tripura?
Answer: 1) Tribal Welfare (including TRP & PTG)
2) Director, Tribal Welfare

344. What portfolio does Ex-Chief Secretary of Tripura Shri Kumar Alok hold in the
office administration of Tripura? (Since 9/7/2022)
Answer: Director-General of State Institute of Public Administration and Rural Development
(SIPARD)

345. Who is the Under Secretary (Governor) to the Government of Tripura?


Answer: Md. H. Rahaman

346. Which is the longest National Highway in Tripura?


Answer: NH 8 (331.9 Km)

347. Which is the shortest National Highway in Tripura?


Answer: NH 108A (22.9 Km)

National Highways In Tripura

Leng
No National
th Terminus
. Highway
(Km)

1 NH 8 331.9 Assam Border – Churai Bari – Manu – Ambasa – Teliamura –


Agaratala – Visalgarh – Barjala – Udaipur – Sabrum – Indo
Leng
No National
th Terminus
. Highway
(Km)

Bangladesh Border

2 NH 108 134 Mizoram Border – Sakhan – Manu

3 NH 108A 22.9 Jolaibari – Belonia

4 NH 108B 55 Agartala – Khowai

5 NH 208 265 Kumarghat – Teliamura

6 NH 208A 45 Agartala – Khowai

348. When was the Police Headquarters in Tripura established?


Answer: 1965

349. Who was the first Inspector General of Police (IGP) in Tripura?
Answer: R. N. Sheopoory (IPS)

350. Who was the first Director General of Police (DGP) in Tripura?
Answer: H. C. Jatav (IPS) [Joined on 2nd Feb 1987]

351. Who is the new Director General of Police (DGP) in Tripura?


Answer: Amitabh Ranjan (IPS) [TR 1988] [Since 28 July 2022]

352. Who was holding the post of Director General of Police (DGP) in Tripura before
Amitabh Ranjan?
Answer: V. S. Yadav [IPS 1987 Batch]

353. Who is the Additional Director General of Police (DGP) in Tripura?


Answer:
1) M. Raja Murugan [IPS 1996 Batch] (Training Since 2 nd Sep 2022)
2) Saurabh Triprati [IPS 1997 Batch] (Law & Order Since 1 st Jan 2022)

354. Who is the present Inspector General of Police (IGP) in Tripura?


Answer:
1) G. S. Rao (Crime Branch & Intelligence)
2) Gaurab Chakraborty (Housing & Construction and Welfare)
3) Lalhminga Darlong (Law & Order)
4) Soumitra Dhar (TSR & Operations)
5) Princee Rani (Administration)
6) R. Gopala Krishna Rao (Provisioning & Budget)

355. Who is the present Deputy Inspector General of Police (DIGP) in Tripura?
Answer: Ipper Manchak Dnyanoba (Crime Branch)

356. Who is the present Assistant Inspector General of Police (AIGP) in Tripura?
Answer:
1) Sudipta Das (HQr)
2) Shashvat Kumar (Establishment)
3) Subrata Chakraborty (TSR)
4) H. Sunga Darlong (Training)
5) Kishan Kumar (Welfare)
6) Alok Bhattacharjee (Crime)
7) Jyotisman Daschaudhuri (Law & Order)
8) Rajib Sengupta (Police Housing & Construction)

357. Where was the Foundation Stone for the TTAADC Bhawan laid in Meghalaya?
Answer: Laitkor Nongdaneng

358. Who laid the Foundation Stone for the TTAADC Bhawan in Meghalaya?
Answer: Maharaja Pradyot Manikya Debbarma

359. Which college in Tripura becomes the first to employ the name “Hathai Kotor”
in a survey research paper published at EPRA International Journal of Research and
Development (IJRD) in the May 2022 Issue?
Answer: Maharaja Bir Bikram College (Economics Department)

360. Who won the Rubaru Mr. India Tourism World 2022?
Answer: Mithun Debbarma

361. Which academy did President Droupadi Murmu inaugurate in Tripura recently?
Answer: Tripura State Judicial Academy

362. Which University did President Droupadi Murmu lay the foundation in Tripura
recently?
Answer: Tripura National Law University at Narsingarh

363. What is the STD code for Agartala?


Answer: 0381

364. Who received the National Florence Nightingale Award for the year 2021 from
Tripura?
Answer: Atashi Majumder

365. Which Maharaja of Tripura built Ujjayanta Palace?


Answer: Maharaja Radha Kishore Manikya (1899-1901)

366. When was the construction of the Ujjayanta Palace started?


Answer: 1899 (Ended 1901)

367. When was Ujjayanta Palace established?


Answer: 1901

368. Which Maharaja of Tripura built Maharaja Bir Bikram College?


Answer: Bir Bikram Kishore Manikya Debbarma Bahadur

369. Which Maharaja of Tripura built Neermahal?


Answer: Bir Bikram Kishore Manikya Debbarma Bahadur

370. What is Neermahal called in Kokborok?


Answer: Twijilikma Nuyung

371. What is the name of the lake that surrounds Neermahal?


Answer: Rudrasagar/Twijilikma

372. When was the construction of the Neermahal start?


Answer: 1930 (ended 1938)

373. Who built the Tripureshwari Temple? (Tripura Sundari Temple)


Answer: Maharaja Dhanya Manikya (1501 A.D.)
374. When was the Tripura Sundari Temple built?
Answer: 1501 AD

375. In which style is Tripura Sundari Temple constructed?


Answer: Bengali Ek-ratna style

376. Where is Matabari located?


Answer: Udaipur

377. Which is the fastest train in Tripura?


Answer: Agartala–Anand Vihar (Delhi) Terminal Tejas Rajdhani Express

Details
1) Top Speed: 160 km/h
2) Operating Speed: 130 km/h
3) Distance: 2,423 km
4) Train No. 20501 / 20502
5) Inaugurated: 15 February 2021
6) Class: First AC, AC 2 tier, AC 3 tier
7) Average journey time: 40 hrs 5 min on 20501/41 hrs 30 mins on 20502
8) Note: Agartala–Anand Vihar Terminal Tejas Rajdhani Express is a semi-high-speed fully
AC Train belonging to the Northeast Frontier Railway zone, and runs between Agartala and
Anand Vihar Terminal in New Delhi, India. It is currently being operated on a weekly basis.

378. How many Gold Medals were won by Tripura in the Northeast East Olympic
Games 2022?
Answer: 4 Gold Medals

Details
Gold: 4
Silver: 11
Bronze: 27
Total: 42 Medals
Winner State: Manipur (88G, 75S, 77B [Total; 240 Medal])

379. Who is the Municipal Commissioner of the Agartala Municipal Commicion?


Answer: Shailesh Kumar Yadav (IAS)

380. What is the total cost of PAN city projects of Agartala Smart City?
Answer: 138.98 Cr (SCP Cost) [Read More]

381. Who is the Chairman of Agartala Smart City Limited?


Answer: Abhishek Singh (IAS)

382. When did PM Narendra Modi visit Tripura to lay the foundation stone for
various key initiatives in December 2022?
Answer: 18 December 2022

383. What is the worth of the foundation stone of various development projects
inaugurated by Prime Minister Narendra Modi during the December visit to Tripura?
Answer: 4350 Crores

384. Which colleges were inaugurated by PM Modi during the December visit to
Tripura?
Answer: State Institute of Hotel Management at Anandnagar & Agartala Government Dental
College at IGM Hospital.
392. What was the amount allocated for the under-construction railway line
between India’s Tripura and Bangladesh?
Answer: ₹153.84 Crores (₹862.58 Project)

393. Who is named as the Brand Ambassador of Tripura Tourism?


Answer: Saurav Ganguly

394. Who is the new Chief Justice of Tripura High Court? (2023)
Answer: Aparesh Kumar Singh

395. What is the name of the Mission launched by Election Commission to take
voter turnout in Tripura to over 90%?
Answer: Mission-929

You might also like