Multiple Choice Questions:
Selectthe correct option for each of the   following questions:
      1. Flavius calls the commoners
          (a) idle creatures                      (b) foolish artisans
          (c) good for nothing fellows            (d) carpenters
  Ans. (a) idle creatures
       2. The second citizens is a
                                                  (b) cobbler
        (a) carpenter
                                                  (d) soldier
        (c) chef
  Ans. (b) cobbler
    3. Marullus addresses the citizens to be
                                             (b) stones
        (a) blocks
        (c) worse than senseless things      (d) all of the above
   Ans. (d) all of the above
                                                          instructed to
    4. Inorder to intermit the plague the commoners are
        (a) run to their houses              (b) fall upon your knees
        (c) weep their tears into the river  (d) All of the above
  Ans. (d) All of the above
    5. Caesar is compared to a
        (a) lion            (b) falcon       (c) raven             (d) dove
  Ans. (b) falcon
Multiple Choice Questions
Select the correct option for each of the following questions:
      1. What is the rule that Marullus refers to?
         (a) Workers ought to wear signs of their trade
         (b) A carpenter's foot rule.
         (c) Citizens should bow before officials
         (d) All of the above
   Ans. (b) A carpenter's foot rule
     2. What sarcastic reason does the cobbler give Flavius for leading citizens on the street?
         (a) To get himself more work            (b) To rejoice in Caesar's Triumph
         (c) To celebrate the feast              (d) Both (b)and (c)
  Ans. (a) to get himself more work
     3. What does the cobbler say to show that he is a master craftsman?
        (a) He is a surgeon of old shoes
        (b) He mends soles
        (c) Every shoe-wearing gentleman has worn his handiwork
        (d) He needed more work
 Ans. (c) every shoe wearing gentleman has worn his handiwork
       Why  according   to Marullus, would there be a plague?
   4.
           Dueto the crowding in
                                 the sheets
      (a)           ingratitude of citizens
           Due to the
          Duetothe hollow banks of
                                   the Tiber
         Due tothe flowers strewn on the way.
     (d)
           dueto the ingratitudeof the citizens
 Ans.(b)
            iFlavius consider it necessary  to remove allthe decorations with Caesar's statues?
          did
  5. Why                             him
    a) To turn the people against decorations
                              new
    (b) Toreplace them with
                  Caesar's ego and popularity
     (c) To quell
                    above.
    (d) None of the
               I Caesar's ego and popularity
 Ans.(c) toquell
    According to Marullus   for whom had  the citizens of Rome waited patiently earlier?
  6                                                                     (d) Antony
    (a) Caesar           (b) Brutus           (c) Pompey
Ans. (c) Pompey
                                   commoners of Romne to do?
  7. What did Marullus ask the
    (a) To pray for Caesar's well-being
    (b) To run away to their houses
                                        punishment
    (c) To pray to God to avert their
    () Both (b) and (c)
Ans. (d) both (b) and (c)
                                       to shed tears of remorse?
  8. Why did Falviusask the commoners
     (a) For the dishonour shown to Pompey
     (b) For the rise ofa dictator
    (c) For the loss of their liberty
    (d) For making Caesar toopowerful
Ans. (a) For the dishonour shown to Pompey
                                                     this scene?
  9. Which quality of the common man is reflected in
     (a) Admiration for Caesar           (b) Fickleness
     (c) Hatred for Caesar               (d) Fear of Caesar
Ans. (a) admiration for Caesar
 10. Which type of atmosphere in Rome is seen in Act I, Scene 1 of the plav?
                                            (b) Confusion and Chaos
    (a) Peace and happiness
    (c) Strife and disunity                 (d) None of the above
Ans. (a) Peace and happiness
                                                               scene?
 11, What is the central theme of the play reflected in this
                                             republicans
     (a) Conflict between monarchists and
     (b) Conflict between anarchy and democracy
     (c) Conflict between dictatorship and democracy
    (d) None of the above.
ans. (a) conflict between monarchists and republicans
                    scene of the plav reflects on which of the following causes that led to the
           e Openlng
     development of the play?
     (a) Caesar'striumph over Pompey's sons
     (b) Caesar'ssuspicions
     (c) Mounting hostilities to Caesar's rule
     (d) Fear of Caesar
Ans. (a) Caesar's triumph over Pompey's sons
A. Multiple Choice Questions:
Select the correct option for each of the following questions:
          The opening scene of Julius Caesar is in:
        (a) The Senate       (b) A busy Street   (c) Lupercal feast     (d) Caesar's palace.
    Ans. (b) a busy street
     2. Who are the "idle creatures" referred to at the beginning of Act I, Sc. i?
        (a) Brutus           (b) Marullus        (c) Triumvirs          (d) Mechanicals
   Ans. (d) mechanicals
     3. What isthe profession of the first citizen?
        (a) Farmer       (b) Tailor              (c) Cobbler            (d) Carpenter
  Ans. (d) carpenter
     4. Why are the Commoners celebrating in the opening scene?
        (a) Caesar defeats Pompey's Sons         (b) Caesar is defeated
        (c) Antony has won a battle              () Flavius and Marullus have lost to Caesar.
  Ans. (a) Caesar defeats Pompey's sons
     5. Who is referred to as the "cruel men of Rome" by Marullus?
        (a) Caesar           (b) Antony          (c) Commoners          (d) Brutus
  Ans. (c) commoners
    6. Why doFlavius and Marullus drive away the Commoners?
       (a) Because plague has infected the city.
        (b) Because they disapprove of Caesar's victory and his absolute authority.
        (c) Because they think Commoners are just having a holiday.
        (d) Because they want to clear the path for Caesar's arrival.
   Ans. (b) because they disapprove of Caesar's victory and his absolute authority
                                           trembled underneath"?
   7. What is the "Tiber" in "That Tiber
                       (b) River            () Temple              (d) Lake
      (a) Mountain
Ans. (b) River
                                              mean?
  8. What does the term "servile fearfulness"
     (a) Fearfulness leading to service    (b) Sycophancy
     (c) Dying in fear                        (d) Tostand against fear
Ans. (a) fearfulness leading to service
 9. What do the Commoners do as Flavius and Marullus ask them to leave?
    (a) They assemble near the Tiber   (b) They go to the feastof Lupercal
    (c) They vanish from the streets   (d) None of the above.
Ans. (c) they vanish from the streets