Hall: Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology, 12th Edition
Chapter 19: Role of the Kidneys in Long-Term Control of Arterial Pressure and in
Hypertension: The Integrated System for Arterial Pressure Regulation
Test Bank
1. A 65-year-old female with a 10-year history of essential hypertension visits her physician
   for an examination. Laboratory test results indicate that the patient has a plasma rennin
   activity 2-3 times higher than normal. The patient is given a prescription for an
   angiotensin type 1 receptor blocker (ARB). Which one of the following would you
   expect to occur in this patient following administration of the ARB?
       A.      Increase in total peripheral resistance
       B.      Increase in arterial pressure
       C.      Increase in plasma renin activity
       D.      Increase in aldosterone
       E.      Decrease in kidneys ability to excrete sodium
ANS: C
2. A 55-year-old female with a five year history of hypertension visits her physician for an
   examination. Laboratory test results indicate that the patient has a plasma rennin activity
   3-4 times higher than normal. The patient is given a prescription for Captopen, an
   angiotensin II converting enzyme (ACE) inhibitor. An increase in which one of the
   following would you expect to occur in this patient following administration of the ACE
   inhibitor?
       A.     Total peripheral resistance
       B.     Arterial pressure
       C.     Angiotensin I
       D.     Aldosterone
       E.     Atrial natriuretic peptide
ANS: C
3. Which of the following set of changes would be expected to decrease sodium excretion
   by the kidney?
              0      Nitric Oxide          Renal Sympathetic            Angiotensin II
               1       Nerve Activity
       A.
       B.
       C.
                    Copyright  2011, 2006 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank                                                                                        19-2
       D.
       E.
       F.
       G.
       H.
ANS: G
4. A healthy 22-year-old female medical student with normal kidneys increases her sodium
   intake by 300% for a period of two months. Which of the following is expected to occur
   in response to the increase in sodium intake?
       A.     A decrease in arterial pressure
       B.     A decrease in plasma renin activity
       C.     A decrease in sodium excretion
       D.     A decrease in nitric oxide
       E.     A decrease in atrial natriuretic peptide
ANS: B
      2
3   5. A 55-year-old female is diagnosed with a juxtaglomerular cell rennin-secreting tumor.
    Lab tests reveal a plasma concentration of angiotensin II five times above normal. Which
    of the following set of findings would be expected in this man?
                      Blood Pressure                     Blood Volume                Renal Blood Flow
       A.
       B.
       C.
       D.
       E.
       F.
       G.
                   Copyright  2011, 2006 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank                                                                                  19-3
       H.
ANS: C
6. A 45-year-old male with a history of normal health visits his physician for a check up.
   During his physical exam, it was revealed that his blood pressure was 170/98 mmHg.
   Further tests indicated that he had renovascular hypertension as a result of a stenosis in
   the left kidney. Which of the following set of findings would be most likely expected in
   this man with renovascular hypertension?
               Renal Bood Flow               Plasma Renin                   Aldosterone
       A.
       B.
       C.
       D.
       E.
       F.
       G.
       H.
ANS: G
7. A 50-year-old male has a three year history of hypertension. He has been on several
   medications without ever having good blood pressure control. He has been off
   medications entirely for the last six months. He complains of fatigue and occasional
   muscle cramps. There is no family history of hypertension. The patient has not had any
   other significant medical problems in the past. Examination reveals a blood pressure of
   168/104 mmHg. Additional laboratory tests indicate that the patient has primary
   hyperaldosteronism. Which of the following set of findings would be most likely
   expected in this man with primary hyperaldosteronism?
               4      Extracellular Fluid Plasma Renin Activity            Plasma K
               Volume                                                      Concentration
       A.
       B.
                    Copyright  2011, 2006 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank                                                                               19-4
       C.
       D.
       E.
       F.
       G.
       H.
ANS: C
4.
5.      Questions 8-9: A 40-year-old female with a history of diabetes mellitus for 16 years
visited the emergency room with a blood pressure of 270/110. She had her blood pressure
measured many times in the past and has never been noted to be hypertensive. She also
complains of pedal edema which has been gradually progressive. She denies polyuria,
polydypsia or symptoms of hypoglycemia. Her insulin regimen is Humulin, 20 units in the
morning and 10 units in the afternoon. Laboratory tests revealed the following values (range
of normal values in parentheses):
               BUN                                  33 (9-20 mg/dl)
               Creatinine                           2.7 (0.7-1.4 mg/dl)
               Glucose                              296 (74-106 mg/dl)
               Total protein                        6.2 (6.3-8.2 g/dl)
               Albumin                              3.0 (3.5-5.1 g/dl)
               Cholesterol                          320 (120-199 mg/dl)
               Urinalysis                           3+ proteinuria
8. A decrease in which one of the following would best explain the increase in blood
   pressure in this patient?
       A.      Angiotensin II
       B.      Aldosterone
       C.      Sympathetic nerve activity
       D.      Glomerular filtration rate
       E.      Endothelin
ANS: D
5
9. An increase in which one of the following would most likely result in chronic
   hypertension?
      A.      Dopamine
      B.      Senal sympathetic nerve activity
      C.      Bradykinin
      D.      Nitric oxide
                   Copyright  2011, 2006 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank                                                                                  19-5
ANS: B
6
7 10. A 45-year-old female was seen by her physician for an upper respiratory infection.
  Blood pressure on that visit was noted to be 158/94 mmHg. She was asked to return for
  two other visits, separated by one week each, for measurement of blood pressure. Repeat
  measures were similar. She has no previous history of hypertension. She denies any
  previous significant medical problems. There is a positive family history for
  hypertension. The rest of her history is unremarkable. Other than moderate obesity and
  the elevated blood pressure, her physical examination was completely normal. All routine
  laboratory studies were normal. Which of the following diagnoses would you predict for
  this woman?
      A.     Renovascular hypertension
      B.     Primary hyperaldosteronism
      C.     Essential hypertension
      D.     Pheochromocytoma
      E.     Moderate aortic valve regurgitation
ANS: C
11. A 55-year-old male with a history of normal health visits his physician for a check up.
    During his physical exam, it was revealed that his blood pressure was 170/98 mmHg.
    Further tests indicated that he had renovascular hypertension as a result of a stenosis in
    the left kidney. Which of the following set of findings would be most likely expected in
    this man with renovascular hypertension?
8               Total peripheral resistance Plasma Renin             Aldosterone
       A.
       B.
       C.
       D.
       E.
       F.
       G.
       H.
ANS: A
                    Copyright  2011, 2006 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank                                                                               19-6
12. An angiotensin-converting enzyme inhibitor (CEI) is administered to a 65-year-old male
    with a 20-year history of hypertension. The drug lowered arterial pressure and increased
    plasma levels of renin and bradykinin. An increase in which of the following would best
    explain the decline in blood pressure?
        A.     Preprobradykinin
        B.     Conversion of angiotensin I to angiotensin II
        C.     Angiotensin II
        D.     Kallikrein
        E.     Renal sodium excretory function
ANS: E
13. A healthy 22-year-old female medical student with normal kidneys increases her sodium
    intake by 200% for a period of two months. A decrease in which of the following is
    expected to occur in response to the increase in sodium intake?
        A.     Arterial pressure
        B.     Plasma renin activity
        C.     Sodium excretion
        D.     Nitric oxide
        E.     Atrial natriuretic peptide
ANS: B
                   Copyright  2011, 2006 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.