REVIEWER
REVIEWER
(PRIA)
                                           AUDITING
                      MAY 2019 CPALE (BATCH NO. 03)                        Feb. 17, 2019 / 8:00AM – 11:00AM
Instruction: Read each question carefully and choose the best answer among the choices. Place your answer on the
answer sheet provided. STRICTLY NO ERASURE ON THE FINAL ANSWER. The questionnaire can serve as your working
paper.
PRIA, INC. has been using the accrual basis of accounting. However, an examination of the records reveals that
some expenses and revenues have been handled on a cash basis by the inexperienced bookkeeper of
the company. Income statements prepared by the bookkeeper reported P145,000 net income for 20x3 and
P185,000 net income for 20x4. Further review of the records reveals that the following items were handled
improperly.
     a.   Rent of P6,500 was received from a lessee on December 23, 20x3. It was recorded as income at that
          time even though the rental pertains to 20x4.
     b.   Salaries payable on December 31 have been consistently omitted from the records of that date and have
          been recorded as expenses when paid in the following year. The salary accruals recorded in this manner
          were:
                       December 31, 20x2                P5,500
                       December 31, 20x3                  7,500
                       December 31, 20x4                  4,700
     c.   Invoices for office supplies purchased have been charged to expensive accounts when received. Inventories
          of supplies on hand at the end of each year have been ignored, and no entry has been made for them.
                    December 31, 20x2                    P6,500
                    December 31, 20x3                     3,700
                    December 31, 20x4                     7,100
Suggested Solution
Answer: A
          Answer: B
                                                        2013           2014
      Reported net income                           P145,000       P185.000
      Unearned rent                                   (6,500)         6,500
      Unrecorded salary accruals:
         Dec. 31, 2012                                   5,500
         Dec. 31, 2013                                 (7,500)          7,500
         Dec. 31, 2014                                 (4,700)
      Supplies on hand not recognized:
         Dec. 31, 2012                                 (6,500)
         Dec. 31, 2013                                   3,700         (3,700)
  3. Safeguards created by the profession, legislation or regulation include the following, except
         a. Continuing professional development requirements.
         b. Professional standards.
         c. Firm-wide and engagement specific safeguards.
         d. Educational training and experience requirements for entry into the profession.
  5. If the fee quoted for a professional service is so low, it may be difficult for the CPA to perform the engagement in
     accordance with applicable technical and professional standards for that price. This situation may create a self –
     interest threat to
          a. Professional competence and due care                        c. Integrity
          b. Objectivity                                                 d. Professional behavior
  6. Before assessing control risk at a level lower than the maximum, the auditor obtains reasonable assurance that
     controls are in use and operating effectively. This assurance is most likely obtained in part by
         a. Preparing flowcharts.                                      c. Analyzing tests of trends and ratios.
         b. Performing substantive tests.                              d. Inspection of documents.
  7. The Code of Ethics for Professional Accountants in the Philippines provides the categories of threats that could
     compromise or could be perceived to compromise a professional accountant’s compliance with the fundamental
     principles. The threat that the professional accountant will not appropriately evaluate the results of a previous
     judgment made or service performed on which the accountant will rely when forming a judgment as part of providing
     a current service is called
         a. Advocacy threat                                  c. Self-review threat
         b. Familiarity threat                                        d. Intimidation threat
  8. Which of the following best describes a CPA’s engagement to report on an entity’s internal control?
        a. An assurance engagement to examine and report on management’s written assertions about the
            effectiveness of its internal control.
        b. An audit engagement to render an opinion on the entity’s internal control.
        c. A prospective engagement to project, for a period of time not to exceed one year, and report on the
            expected benefits of the entity’s internal control.
        d. A consulting engagement to provide constructive advice to the entity on its internal control.
In your audit of PRIA Inc.'s cash account as of December 31, 20x4, you ascertained the following information:
The bookkeeper's bank reconciliation on November 30, 20x4, is as follows:
         Bank balance per bank statement, November 30                            24,298
         Add: Deposit in transit                                                  3,648
         Total                                                                   27,946
         Less: Outstanding checks
         No. 3408                                                    440
         3413                                                        300
         3414                                                      6,820
         3416                                                      3,924
         3417                                                        800         12,284
         Balance                                                                 15,662
         Add: Bank service charge for November                                       36*
         Balance per books                                                       15,698
*Entered in Check Register in December
The Cash Receipts Journal shows total receipts for December of P371,766. The Check Register reflects total
checks issued in December of P377,632. A collection of P5,912 was recorded on company books on December 31
but was not deposited until January 2, 20x5,
The balance per bank statement at December 31, 20x4, is P17,516. This statement shows total receipts of
P373,502 and checks and other charges paid of P380,284.
ANS: A
Total checks issued and recorded in December            377,632
November BSC recorded in Decemeber                           36
Total book disbursements, December                      377,668
ANS: D
Balance per books, November 30                          15,698
Total book receipts, December                          371,766
Total book disbursements, December                   (377,668)
Balance per books, December 31,                          9,796
ANS: C
Check number 3408                                            440
Check number 3418                                          2,814
Check number 3419                                          5,788
Outstanding checks, December 31,                           9,042
ANS: B
Proof of Cash, December 31, 20x4
>                             November 30      ReceiptDisbursementDecember 31,
Unadjusted balances per bank statement24,298   373,502    380,284    17,516
Deposit in transit, November          3,648     (3,648)
Deposit in transit, December                      5,912               5,912
Outstanding checks, November       (11,214)              (11,214)
Outstanding checks, September                               9,042   (9,042)
Bank error, Dec. Overstated Disbursement                    (480)       480
Bank error, Dec. Understated Disbursement                      42       (42)
Adjusted balances                    16,732    375,766    377,674    14,824
13. What is the adjusted book receipts for the month of December?
a. 375,724                                      c. 371,238
b. 371,766                                      d. 375,756
ANS: D
>                             November 30.        ReceiptDisbursementDecember 31,
Unadjusted balances per book         15,698      371,766     377,668     9,796
Unrecorded bank credits: Note Coll, Dec.           4,000                 4,000
Unrecorded bank debits: BSC, November(36)                        (36)
Unrecorded bank debits: BSC, December                              42      (42)
Book error, Nov. Over. check 3413 (not yet corr.)    270                            270
Book error, Nov. Over. Check 3417 (not yet corr.)    800                            800
Adjusted balances                    16,732      375,766     377,674    14,824
14. What is the adjusted book disbursements for the month of December?
a. 377,590                                     c. 377,674
b. 377,662                                     d. 377,632
ANS: C
>                             November 30.        ReceiptDisbursementDecember 31,
Unadjusted balances per book         15,698       371,766    377,668     9,796
Unrecorded bank credits: Note Coll, Dec.            4,000                4,000
Unrecorded bank debits: BSC, November(36)                        (36)
Unrecorded bank debits: BSC, December                              42      (42)
Book error, Nov. Over. check 3413 (not yet corr.)     270                                    270
Book error, Nov. Over. Check 3417 (not yet corr.)     800                                    800
Adjusted balances                    16,732       375,766    377,674    14,824
ANS: A
>                             November 30.        ReceiptDisbursementDecember 31,
Unadjusted balances per book         15,698       371,766    377,668     9,796
Unrecorded bank credits: Note Coll, Dec.            4,000                4,000
Unrecorded bank debits: BSC, November(36)                        (36)
Unrecorded bank debits: BSC, December                              42      (42)
Book error, Nov. Over. check 3413 (not yet corr.)     270                                    270
Book error, Nov. Over. Check 3417 (not yet corr.)     800                                    800
Adjusted balances                    16,732       375,766    377,674    14,824
   16. Which of the following is not a benefit claimed for the practice of determining materiality in the initial planning stage
       of starting an audit?
            a. Being able to fine tune the audit work for effectiveness and efficiency.
            b. Avoiding the problem of doing more work than necessary (over auditing).
            c. Being able to decide early what kind of audit opinion to give.
            d. Avoiding the problem of doing too little work (under auditing).
   17. When discussing control risk and the audit risk model, which one of the following statements is false?
          a. The relationship between control risk and evidence is direct.
          b. If the auditor concludes that an internal control is completely ineffective to prevent or detect errors,
              he/she would assign a 0% to control risk.
          c. The relationship between control risk and detection risk is inverse.
          d. Control risk is a measure of the auditor’s assessment of the likelihood that errors will not be prevented or
              detected by the client’s internal control system.
   18. A practitioner should plan and conduct the assurance engagement in an effective manner to meet the objective of
       the engagement. Which of the following matters need not be a concern of the practitioner in planning the work?
           a. Criteria to be used.                                    c. Personnel and expertise requirements
           b. Engagement objective.                                   d. Specific format of the assurance report
   19. In most audits of large companies, internal control risk assessment contributes to audit efficiency, which means
           a. The cost of year-end audit work will exceed the cost of control evaluation work.
           b. Auditors will be able to reduce the cost of year-end audit work by an amount more than the control
               evaluation costs.
           c. The cost of control evaluation work will exceed the cost of year-end audit work.
           d. Auditors will be able to reduce the cost of year-end audit work by an amount less than the control evaluation
               costs.
    20. Which of the following criteria is unique to the auditor’s attest function?
           a. Independence                                                    c. Due professional care
           b. Familiarity with the particular industry                        d. General competence
Visage Corp. had the following receivable financing transactions during the year:
· On March 1, 2014, Visage Corp. factored P500,000 of its accounts receivables to BPI. As of the date of
    factoring, it was ascertained that P20,000 of the accounts receivable is doubtful of collection. BPI advanced
    P350,000 cash to Visage Corp. and withheld P50,000 as factors holdback (to cover future sales discount and
    sales returns and allowances). The company incurred P10,000 direct transaction costs (legal fees and other
    professional fees) related to the factoring. The factoring was done on a without-recourse basis, thus transferring
    all significant risks and rewards associated to the receivable to BPI.
· On May 1, 2014, Visage Corp. assigned P800,000 of its outstanding accounts receivable to BPI in consideration
    of a P500,000, 24% loan. BPI charged the company 2% of the accounts assigned as service charge. By the
    end of May, Visage Corp. collected P200,000 cash from the assigned accounts net of a P5,000 sales discount.
    By the end of June, Visage Corp. collected another P150,000 from the assigned accounts after P4,000 sales
    discount. The company accepted merchandise originally invoiced at P30,000 as sales returns and wrote-off
    P20,000 of the assigned accounts as worthless. It was agreed between parties that monthly collections shall
    be remitted to the bank as partial payment of the loan and interest.
· On July 1, 2014, Visage Corp. accepted from a customer a 6-month P600,000, 12% notes receivable for the
    sale of merchandise. On October 31,            2014, Visage Corp. discounted the note to BPI at a discount rate
    of 10%. The discounting was done on a with out-recourse basis, thus transferring all significant risks and
    rewards associated to the receivable to BPI.
Requirements:
21. How much should be reported as gain/loss in the income statement on the transfer of receivables on the
    factoring of receivable on March 1?
a. 90,000                                   c. 80,000
b. 100,000                                  d. none
ANS: A
Net cash proceeds from factoring (P350,000-P10,000) 340,000
Factors holdback                                      50,000
Total/Net sales price of AR factored                 390,000
Less: Carrying value of AR (P500,000-P20,000)      (480,000)
Loss from factoring                                 (90,000)
22. How much should be reported as gain/loss in the income statement on the transfer of receivables on the
    assignment of receivable on May 1?
a. 16,000                                   c. 316,000
b. 126,000                                  d. none
ANS: D
Assignment is only a loan transaction, thus there is no transfer of receivable.
23. What is the carrying value of the accounts receivable-assigned as of June 30?
a. 391,000                                       c. 450,000
b. 400,000                                       d. none
ANS: A
24. What is the carrying value of the loans payable related to the accounts receivable assigned as of June 30?
a. 150,000                                      c. 310,000
b. 166,200                                      d. none
ANS: B
>                     Payment         Interest       Principal        Balance
(Bal*24%*1/12) (Payment-Int)
Loans payable balance, May                                           1,500,000
May 31 remittance      200,000          10,000        190,000          310,000
June 31 remittance     150,000           6,200        143,800          166,200
25. How much should be reported as gain/loss in the income statement on the transfer of receivables on the
    discounting of the note receivable on July 1?
a. 10,600                                        c. 24,000
b. 1,400                                         d. none
ANS: B
Proceeds from discounting **                                               625,400
Less: Carrying value of Notes                                            (600,000)
Interest receivable up to Oct. 31 (P600K*12%*4/12                         (24,000)
Gain on Discounting                                                          1,400
** Proceeds from discounting
Maturity value
Principal amount                                          600,000
Interest (P600,000*12%*6/12)                               36,000          636,000
Discount (P636,000*10%*2/12)                                               (10,600)
Proceeds from discounting                                                  625,400
    28. Test of controls, for efficiency, are frequently done at the same time as:
           a. Substantive tests of transactions                             c. Compliance tests
           b. Substantive tests of balances                                 d. Analytical procedures
    29. Which of the following procedures ordinarily performed during an audit are also performed in a review engagement?
           a. Inquiry and analytical procedures
           b. Assessment of accounting and internal control systems
           c. Test of controls
           d. Test of controls and responses to inquiries
    30. As the acceptable level of detection risk decreases, the assurance directly provided from:
            a. Substantive tests should increase.                        c. Test of controls should increase.
            b. Substantive tests should decrease.                        d. Test of controls should decrease.
    31. For assurance engagements regarding historical financial information, limited assurance engagements are called
        ________________
            a. Reviews                                                 c. Compilations
            b. Audits                                                  d. Examinations
    33. Which of the following factors or conditions is an auditor least likely to plan an audit to discover?
           a. Financial pressures affecting employees.
           b. High turnover of senior management.
           c. Inadequate monitoring of significant controls.
           d. Inability to generate positive cash flows from operations.
PRIA Inc. had the following items of merchandise inventories with related information about estimated selling price
and cost to sell as of December 31, 20x4:
        Class Z:
        Item        Quantity         Unit Cost    Unit Selling Price    Unit Cost to Sell
        AAA          10,000               P20                   P30                   P5
        BBB          15,000                25                     30                   8
        CCC          20,000                30                     40                  14
        DDD          25,000                32                     45                  10
        Z-05         30,000                35                     50                  20
        Class Y:
        Item        Quantity         Unit Cost    Unit Selling Price    Unit Cost to Sell
        111          20,000               P22                   P25                   P2
        222          22,000                28                     30                   5
        333          28,000                25                     40                  10
        444          25,000                30                     35                  10
        555          30,000                15                     30                   5
Required
34. What is the correct carrying value of inventories if the lower of cost or NRV valuation is employed on an item
    per item basis?
a. 5,515,000                                     c. 5,981,000
b. 5,831,000                                     d. 6,100,000
ANS: A
Item        Quantity    Unit Cost        NRV       LCNRV
AAA          10,000           20          25          20               200,000
BBB          15,000           25          22          22               330,000
CCC          20,000           30          26          26               520,000
DDD          25,000           32          35          32               800,000
Z-05         30,000           35          30          30               900,000
111          20,000           22          23          22               440,000
222          22,000           28          25          25               550,000
333          28,000           25          30          25               700,000
444          25,000           30          25          25               625,000
555          30,000           15          25          15               450,000
>                                                                    5,515,000
35. What is the loss on inventory write-down, assuming that direct write-off method is used under requirement 1?
a. none                                         c. 150,000
b. 119,000                                      d. 466,000
ANS: D
Total Cost                                               5,981,000
Lower of Cost or NRV                                     5,515,000
Loss on inventory write-down                               466,000
36. What is the correct carrying value of inventories if the tower of cost or NRV valuation is employed on a per class
    basis?
a. 5,515,000                                      c. 5,981,000
b. 5,831,000                                      d. 6,100,000
ANS: B
Class Z:    Quantity    Unit Cost    NRV Total Cost Total NRV LCorNRV
AAA          10,000           20      25   200,000    250,000
BBB          15,000           25      22   375,000    330,000
CCC          20,000           30      26   600,000    520,000
DDD          25,000           32      35   800,000    875,000
Z-05         30,000           35      30 1,050,000    900,000
>                                        3,025,000 2,875,000 2,875,000
Class Y:
111          20,000            22       23     440,000   460,000
222          22,000            28       25     616,000   550,000
333          28,000            25       30     700,000   840,000
444          25,000            30       25     750,000   625,000
555          30,000            15       25     450,000   750,000
>                                            2,956,000 3,225,000 2,956,000
>                                                                5,831,000
37. What is the loss on inventory write-down, assuming that direct write-off method is used under requirement 3?
a. none                                         c. 150,000
b. 119,000                                      d. 466,000
ANS: C
Total Cost                                             5,981,000
Lower of Cost or NRV                                   5,831,000
Loss on inventory write-down                             150,000
   38. In designing audit programs, an auditor should establish specific audit objectives that related primarily to the
       ___________________.
           a. Financial statement assertions                                  c. Timing of audit procedures
           b. Selected audit techniques                              d. Cost-benefit of gathering evidence
   39. The objective of performing analytical procedures in planning an audit engagement is to identify the existence of
       ____________________.
          a. Unusual transactions and events.
          b. Illegal acts that went undetected because of internal control weaknesses.
          c. Related party transactions.
          d. Recorded transactions that were not properly authorized.
   41. Which of the following statements best describes why an auditor makes a preliminary estimate of materiality?
          a. The estimate helps the auditor plan the appropriate evidence to accumulate.
          b. An estimate is required by generally accepted auditing standards.
          c. The estimate provides a basis for evaluating likely misstatements.
          d. Estimating materiality early helps the auditor avoid legal liability.
    45. Any person who shall violate any of the provisions of the Accountancy Act or any of its implementing rules and
        regulations promulgated by the Board of Accountancy subject to the approval of the PRC, shall upon conviction, be
        punished by
            a. Lethal injection
            b. A fine of not more than P50,000
            c. Imprisonment for a period not exceeding two years
            d. A fine of not less than P50,000 or by imprisonment for a period not exceeding two years or both.
    46. Which of the following is an element of a CPA firm’s quality control system that should be considered in establishing
        its quality control policies and procedures?
             a. Considering audit risk and materiality
             b. Managing human resources
             c. Using statistical sampling techniques
             d. Complying with laws and regulations
    47. The primary purpose of establishing quality control policies and procedures for deciding whether to accept a new
        client is to
             a. Anticipate before performing any fieldwork whether an unmodified opinion can be expressed.
             b. Enable the CPA firm to attest to the reliability of the client.
             c. Satisfy the CPA firm’s duty to the public concerning the acceptance of new clients.
             d. Minimize the likelihood of association with clients whose management lacks integrity.
    48. The firm shall obtain written confirmation of compliance with its policies and procedures on independence from all
        firm personnel required to be independent by relevant ethical requirements
            a. At least annually
            b. At least monthly
            c. At least semi-annually
            d. At the completion of each engagement
PRIA Corporation owns 300,000 of PDAC Inc.'s 1,000,000 shares issued and outstanding purchased on January
2, 20x4 at P20 per share. PDAC's net assets had a book value on the said date at P16M. The excess of acquisition
cost over book value of net assets acquired was attributed to the total understatement of PDAC's Land and Building
with a 5-year average useful life at P800,000 and P1,200,000, respectively. The balance of the excess was
attributed to PDAC's unidentifiable asset.
PDAC Inc. declared P800,000 cash dividends by the end of 20x4 and reported a total comprehensive income
amounting to P2,000,000 which is net of an unrealized holding loss from its investment at fair value through other
comprehensive income amounting to P500,000.
Requirements:
49. How much from the acquisition cost on January 20x4, is attributed to unidentifiable asset?
a. 600,000                                    c. 2,000,000
b. 1,200,000                                  d. 4,000,000
ANS: A
Acquistion cost (300,000sh*P20)                         6,000,000
BV of Net Asset (P16M*30%)                              4,800,000
Excess of acq. cost over book value                     1,200,000
Excess attrib. to identifiable assets
Land (P800,000*30%)                                       240,000
   50. How much investment income should be reported in PRIA Corporation's profit or loss?
a. 678,000                                 c. 600,000
b. 750,000                                 d. 528,000
ANS: A
Share from net income (P2.5M*30%)                          750,000
Understatement in Depr: (360,000/5yrs)                     (72,000)
Investment income - P&L                                    678,000
   51. How much total/net amount should be reported in PRIA Corporation's 20x4 statement of comprehensive
       income?
a. 678,000                                  c. 600,000
b. 750,000                                  d. 528,000
ANS: D
Investment income - P&L                                              678,000
Share from Unrealized holding loss - OCL (P500K*30%)               (150,000)
Net amount to be reported in the SCI                                 528,000
   52. What is the carrying value of the investment in PDAC Inc. as of December 31, 20x4?
a. 6,528,000                                    c. 6,678,000
b. 6,288,000                                    d. 6,438,000
ANS: B
Acquisition cost                                         6,000,000
Share from dividends (P800,000*30%)                      (240,000)
Share from net income                                      678,000
Share from OCL (P500,000*30%)                            (150,000)
Carrying value, 12/31/14                                 6,288,000
   53. Assuming that PDAC Inc. issued additional 200,000 shares at P30 per shares to other stockholders early
       in January of 2015, what shall be the total gain or loss on dilution to be recognized in the 2015 profit or loss,
       provided further that the dilution is considered as a "true sale"?
a. 25,000                                         c. 452,000
b. 427,000                                        d. none.
ANS: B
>                                  Before Dil.        After Dil.       Decrease
Number of shares owned               300,000           300,000
Total outstanding shares           1,000,000         1,200,000
>                                        30%              25%                  5%
   54. Assuming that PDAC Inc. issued additional 200,000 shares at P30 per shares to other stockholders early
       in January of 2015, what shall be the total gain or loss on dilution to be recognized in the 2015 profit or loss,
       provided further that goodwill is not considered "deemed sold"?
a. 125,000                                       c. 552,000
b. 527,000                                       d. none.
ANS: B
Share from the increase in PDAC's capital as a result of share issue:
(200,000sh*P30)*25%                                    1,500,000
CV of investment, excluding goodwill deemed sold:
(P6,228,000-P600,000)*(5%/30%)                          (948,000)
Dilution gain before recycling of OCL                     552,000
Recycling of OCL (P150,000*(5%/30%))                     (25,000)
Adjusted dilution gain                                    527,000
   55. Assuming that PRIA Corporation sold 120,000 of its investment in PDAC Corporation at P30 per share,
       how much is the total gain on cessation should be recognized in the 2015 profit or loss?
a. 1,627,200                                   c. 2,562,000
b. 1,084,800                                   d. 2,712,000
ANS: C
>                                    Before Cess.       After Cess.
Number of shares owned                   300,000           180,000
Total outstanding shares               1,000,000         1,000,000
>                                            30%               18%
    57. A client company has not paid its 2017 audit fee. Ethically speaking for the auditor to be considered independent
        with respect to the 2018 audit, the 2017 audit fee must be paid:
            a. Before the 2018 audit work is completed.                  c. Before the 2018 report is issued
            b. Before the 2018 audit work is started.                    d. On the date of 2018 audit report.
    58. Which of the following is included in the seal used by a Certified Public Accountant?
           a. Professional tax receipt number                               c. Tax identification number
  59. Ramones, CPA, has an audit client, Maximum Inc., which uses another CPA for management services work.
      Ramones sends his firm's literature covering its management services capabilities to Maximum Inc, on an
      unsolicited monthly basis. In addition, Ramones has provided a list of criticisms of the work of the other CPA.
          a. Ramones is violating the code of professional ethics because this is a form of advertising.
          b. Ramones is violating the code of professional ethics because this is a form considered unethical
             under the rules on relationships with other professional accountants.
          c. Ramones is violating the code of professional ethics unless he obtains the other CPA's permission to mail
             such literature to Rock Inc.
          d. Ramones is not violating the code of professional ethics.
  60. Which of the following is not a purpose of a program audit as performed by government auditors?
         a. Determination of the extent to which the desired results established by the legislature are being achieved.
         b. Determination of the causes of inefficiencies in sponsored programs.
         c. Determination of the effectiveness of organizations, programs and activities.
         d. Determination as to whether the entity has complied with laws and regulations applicable to the program.
***