MCQ On
Unit No. 01
Basics of Network
                                      Prepared By,
                       Prof. Chaitanya Deshpande
                              Prof. Snehal Dharme
            Department of Electrical Engineering
  Zeal College of Engineering and Research, Pune
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
                         MCQ’s on Source transformation
  1.    By using source transformation voltage source in series resistor is replaced by
        (a) Voltage source in series with a           (b) Current source in parallel with a
        resistor                                      resistor
        (c) Voltage source in parallel with a         (d) Current source in series with a resistor
        resistor
 Ans: (b): In Source transformation, a voltage source in series with a resistor is replaced
      by a current source in parallel with the same resistor and vice versa.
  2.    Source Transformation is _____________
        (a) Unilateral                                (b) Unique
        (c) Bilateral                                 (d) Complicated
 Ans: (b): In Source transformation, a voltage source in series with a resistor is replaced
      by a current source in parallel with the same resistor and vice versa. So, it is
      bilateral.
  3.    If there are two resistors in parallel and in series with a voltage source then
        ___________
        (a) Parallel resistor has no effect           (b) Series resistor has no effect
        (c) Both has their respective effects         (d) Both has no effect on the voltage source
 Ans: (a): In source transformation, the voltage source in series with a resistor to be
      replaced by a current source in parallel with the same resistor and vice versa. So
      other resistors are redundant and have no effect.
  4.    Using source transformation, calculate the voltage.
        (a) 4.33 V                                    (b) 39 V
        (c) 0.230 V                                   (d) 36 V
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    1
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
  5. Which element(s) has no effect in the given circuit?
        (a) 7Ω                                        (b) 10Ω
        (c) Both 7Ω and 10Ω                           (d) Voltage Source
 Ans: Explanation: Voltage in series with a resistor in replaced by a current source but
      here 10Ω is in parallel. So, it is redundant and has no effect.
  6.    The value of current source is __________ after replacing the given network with a
        single current source and a resistor.
        (a) 70 V                                            (b) 60V
        (c) 90 V                                            (d) 80 V
 Ans: Explanation: In the given circuit 9Ω resistor has no effect. 10*6=60V, 60V+20V=80V.
  7.    If there is a 12A current source in series with 2Ω and in parallel with a 4Ω resistor,
        then voltage V=?
        (a) 24 V                                            (b) 48 V
        (c) 3 V                                             (d) 6 V
 Ans: Explanation: 2Ω resistor is redundant. 12*4=48V.
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    2
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
  8. Find the current flowing through 4Ω resistor shown in network below.
        (a) 1.33 A                                          (b) 2.35 A
        (c) 1.66 A                                          (d) 2.66 A
 Ans: Explanation: By using source transformation the above network is reduced and
      then by current division rule I4Ω= 5*(2/2+4) =1.66A.
  9.    Calculate the power delivered by the 50V source.
        (a) 274 W                                           (b) 276 W
        (c) 285 W                                           (d) 291 W
 Ans: Explanation: By using source transformation the above network is reduced and
      current in the circuit is found out and later power delivered by 50V source=
      50*current in the circuit= 50*5.48A= 274W.
 10.    Source transformation technique is mainly based on __________ law.
        (a) Newton’s law                               (b) Kirchhoff’s law
        (c) Ohms law                                   (d) Einstein’s law
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    3
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 11. Using source transformation, calculate Vm.
        (a) 2 V                                             (b) -2 V
        (c) 1 V                                             (d) -1 V
 12.    In source transformation,
        (a) Voltage source remains same                     (b) Current sources remain same
        (c) Both voltage and current sources                (d)Resistances/Impedances
        undergo change                                      remain same
 13.    If there are five 20V voltage sources in parallel, then in source transformation
        __________
        (a) All are considered                         (b) Only one is considered
        (c) All are ignored                            (d) Only two are considered
 Ans: Explanation: In parallel connection, voltage remains same, hence option (b)
 14.    Calculate the total current in the circuit.
        (a) 2.3 mA                                     (b) 4.3 mA
        (c) 3.3 mA                                     (d) 1.3 mA
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    4
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 15. Find the value of voltage once source transformation is applied to the circuit.
        (a) 10 V                                       (b) 30 V
        (c) 50 V                                       (d) 70 V
         MCQ’s on Mesh analysis, Node analysis, KCL and KVL
 16.    If there are M branch currents, then we can write ___________ number of
        independent equations.
        (a) M-2                                        (b) M-1
        (c) M                                          (d) M+1
 Ans: If there are M branch currents, then we can write M number of independent
      equations. Number of independent equations = M.
 17.    If there are M meshes, B branches and N nodes including reference node, the
        number of mesh currents is given as M=?
        (a) B + (N+1)                                  (b) B + (N-1)
        (c) B-(N+1)                                    (d) B-(N-1)
 Ans: Explanation: If there are M meshes, B branches and N nodes including reference
      node, the number of mesh currents is given as M= B-(N-1).
 18.    Mesh analysis employs the method of ___________
        (a) KVL                                        (b) KCL
        (c) Both KVL and KCL                           (d) Neither KVL nor KCL
 Ans: KVL employs mesh analysis to find the different mesh currents by finding the IR
      products in each mesh.
 19.    Mesh analysis is generally used to determine _________
        (a) Voltage                                    (b) Current
        (c) Resistance                                 (d) Power
 Ans: Mesh analysis uses Kirchhoff’s Voltage Law to find all the mesh currents. Hence it
      is a method used to determine current.
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    5
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 20. Mesh analysis can be used for __________
        (a) Planar circuits                            (b) Non-planar circuits
        (c) Both planar and non-planar                 (d) Neither planar nor non-planar circuits
        circuits
 Ans: If the circuit is not planar, the meshes are not clearly defined. In planar circuits, it
      is easy to draw the meshes hence the meshes are clearly defined.
 21.    Mesh analysis is applicable for non-planar networks also.
        (a) True                                       (b) False
 Ans: Mesh analysis is applicable only for planar networks. A circuit is said to be planar
      if it can be drawn on a plane surface without crossovers.
 22.    A mesh is a loop which contains ____ number of loops within it.
        (a) 1                                          (b) 2
        (c) 3                                          (d) No loop
 Ans: A loop is a closed path. A mesh is defined as a loop which does not contain any other
      loops within it.
 23.    Consider the circuit shown below. The number mesh equations that can be formed
        are?
        (a) 1                                          (b) 2
        (c) 3                                          (d) 4
 24.    If there are 5 branches and 4 nodes in graph, then the number of mesh equations
        that can be formed are?
        (a) 2                                          (b) 4
        (c) 6                                          (d) 8
 Ans: Number of mesh equations= B-(N-1). Given number of branches = 5 and number of
      nodes = 4. So Number of mesh equations = 5-(4-1) =2.
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    6
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 25. Find the value of the currents I1 and I2 flowing clockwise in the first and second
     mesh respectively.
        (a) 5A, 0A                                     (b) -5A, 0A
        (c) 0A, 5A                                     (d) 0A, -5A
 26.    Find the value of V if the current in the 3 ohm resistor = 0.
        (a) 3.5 V                                      (b) 6.5 V
        (c) 7.5 V                                      (d) 8.5 V
 27.    Find the value of V1 if the current through the 1 ohm resistor = 0
        (a) 83.33V                                     (b) 78.89V
        (c) 87.87V                                     (d) 33.33V
 28.    Calculate the current I3 in the following circuit.
        (a) -8 A                                       (b) -2 A
        (c) 2 A                                        (d) 8 A
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    7
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 29. Mesh current method also known as
        (a) Closed loop current                        (b) Loop current method
        (c) Branch current method                      (d) Open current method
 30.    In any linear network, the elements like inductor, resistor and capacitor
        always_________
        (a) Exhibit changes due to change in           (b) Exhibit changes due to change in
        temperature                                    voltage
        (c) Exhibit changes due to change in           (d) Remains constant irrespective of
        time                                           change in temperature, voltage and
                                                       time
 31.    If innumerable branches are present in parallel configuration in a network, which
        method approves to be extensively beneficial for network analysis?
        (a) Node method                                (b) Mesh method
        (c) Both (a) and (b)                           (d) None of the above
 32.    Under which conditions does the source transformation technique remain directly
        inapplicable?
        (a) Only in the absence of impedance (b) Only in the absence of impedance in
        in series with a voltage source      parallel with a current source
        (c) Both a and b                     (d) None of the above
 33.    What will be the value of equivalent single source, if the two voltage sources
        connected in series combination possess equal or similar polarity?
        (a) Addition of two sources with               (b) Addition of two sources with opposite
        polarities similar to that of two              polarity
        sources
        (c) Difference between the two                 (d) Difference between the two sources
        sources with polarities similar to that        with polarities similar to that of greater
        of two sources                                 among the two sources
 34.    How is the loop analysis different in application/functioning level as compared to
        Kirchoff's law?
        (a) Utilization of loop currents               (b) Capability of branch current to carry
        instead of branch currents for writing         multiple networks
        equations
        (c) Reduction in the number of                 (d) All of the above
        unknowns for complex networks
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                     8
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 35. Which law plays a significant role in the loop analysis of the network?
        (a) Utilization of loop currents               (b) Capability of branch current to carry
        instead of branch currents for writing         multiple networks
        equations
        (c) Reduction in the number of                 (d) All of the above
        unknowns for complex networks
 36.    KCL is based on the fact that
        (a) There is a possibility for a node to       (b) There cannot be an accumulation of
        store energy.                                  charge at a node.
        (c) Charge accumulation is possible at         (d) Charge accumulation may or may not
        node                                           be possible.
 Ans: Since the node is not a circuit element, any charge which enters node must leave
      immediately.
 37. The algebraic sum of voltages around any closed path in a network is equal to
      ____________
        (a) Infinity                                   (b) 1
        (c) 0                                          (d) Negative polarity
 38.    Calculate potential difference between x and y
        (a) 4.275 V                                    (b) -4.275 V
        (c) 4.527 V                                    (d) -4.527 V
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    9
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 39. Find R from following circuit
        (a) 17.5 ohm                                   (b) 17.2 ohm
        (c) 17.4 ohm                                   (d) 17.8 ohm
 40.    Determine currents I1 , I2 and I3.
        (a) -3.3A, -8.5A, 2.4A                         (b) 3A, -8A, 2A
        (c) 3.3A, 8.5A, -2.4A                          (d) 3.2A, 8.6A, 2.3A
 Ans: I1 = I1 – I2 + 8 + I3 + 3
      I2 – I3 = 11 -> 1
      And -11 I1 – 7(I1 – I2) = 0
      -18 I1 + 7 I2 = 0 -> 2
      And -11 I1 – 15 I3 =0 -> 3
      Solving I1 = 3.32A I2 = 8.5A I3 = -2.4A.
 41.    All _____________ are loops but _______________ are not meshes
        (a) Loops, Meshes                              (b) Meshes, loops
        (c) Branches, loops                            (d) Nodes, Branches
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   10
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 42. Solve for I
        (a) -0.5 A                                     (b) 0.5 A
        (c) -0.2 A                                     (d) 0.2 A
 43.    A junction where two (or) more than two network elements meet is known as a
        ______________
        (a) Node                                       (b) Branch             (c) Loop (d) Mesh
 44.    Mesh analysis is generally used to determine?
        (a) Voltage                                    (b) Current
        (c) Resistance                                 (d) Power
 45.    KVL is associated with____________
        (a) Mesh analysis                              (b) Nodal analysis
        (c) Both mesh and nodal analysis               (d) Neither mesh nor nodal
 46.    KCL is associated with_________
        (a) Mesh analysis                              (b) Nodal analysis
        (c) Both mesh and nodal analysis               (d) Neither mesh nor nodal
 47.    Nodal analysis is generally used to determine?
        (a) Voltage                                    (b) Current
        (c) Resistance                                 (d) Power
 48.    Find the value of the source current from the following circuit.
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   11
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
      (a) 2.54 A                              (b) 6.67 A
      (c) 3.35 A                              (d) 7.65 A
 Ans: I3 =(3+j0)A
      V2 =I3R=(3+j0)(8+j0)=(24+j0)V
      I2=V2/Xc=(j1.5) A
      I1 =I2 +I3 =(0+j1.5)+(3+j0)=(3+j1.5)A
      I1=(32+1.52)1/2= 3.35A.
 49. Find the value of the source voltage from the following circuit.
        (a) 49.2 V                                     (b) 34.6 V
        (c) 65.2 V                                     (d) 25.6 V
 Ans: I3 =(3+j0)A
      V2 =I3R=(3+j0)(8+j0)=(24+j0)V
      I2=V2/Xc=(0 + j1.5) A
      I1 =I2 +I3 =(0+j1.5)+(3+j0)=(3+j1.5)A
      I1=(32+1.52)1/2= 3.35A.
      V1 =I1(R+jXL) =(15+j30)V
      E=V1 +V2 =(39+j30)V
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   12
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
     E=(392+302)1/2= 49.2V
 50.    Kirchhoff’s laws are valid for ___________
        (a) Linear circuits only                       (b) Both linear and nonlinear circuits
        (c) Neither linear nor nonlinear               (d) Can’t say
        circuits
 51.    KCL is based on _____________
        (a) Law of conservation of energy              (b) Law of conservation of charge
        (c) Both conservation of energy and            (d) Neither conservation of energy nor
        charge                                         charge
 52.    KVL is based on___________
        (a) Law of conservation of energy              (b) Law of conservation of charge
        (c) Both conservation of energy and            (d) Neither conservation of energy nor
        charge                                         charge
 53.    Consider the circuit shown below. Find the current I1 (A).
        (a) 1                 (b) 1.33                 (c) 1.66                 (d) 2
 54.    Find the current I2 (A) in the circuit shown in the question 1 from above circuit.
        (a) 1.33              (b) 2.33                 (c) 3.33                 (d) 4.33
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   13
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 55. Consider the circuit shown in the figure. Find the current I1 (A)
        (a) -1                (b) -2                   (c) -3                   (d) -4
 56.    Find the current I2 (A) in the figure shown above
        (a) -2                (b) -1                   (c) 2                    (d) 1
 57.    Find the current i1 in the circuit shown below.
        (a) 8                 (b) 9                    (c) 10                   (d) 11
 58.    Find the current i2 in the circuit shown above.
        (a) 6.27              (b) 7.27                 (c) 8.27                 (d) 9.27
 59.    Which method is best for voltage sources?
        (a) Mesh              (b) Nodal                (c) Superposition        (d) Differentiation
        analysis              analysis                 method                   method
 60.    When there is a current source between two loops which method is preferred?
        (a) Mesh voltage      (b) Nodal current        (c) Supermesh            (d) Supernode
        analysis              analysis
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   14
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 61. Determine the current through 5Ω resistor in the network given below.
        (a) 3.38 A            (b) 6.01 A               (c) 3.27 A               (d) 1.27 A
 62.    Find the power supplied by the dependent voltage source in the circuit given
        below.
        (a) 400 W             (b) 383 W                (c) 412 W                (d) 148 W
 63.    If there are b branches and n nodes, then how many node-voltage equations are
        required?
        (a) n                 (b) b+1                  (c) n-1                  (d) b
 Ans: If there are n nodes then n-1 nodal equations are required to describe the circuit.
      Branches do nothing in this case.
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   15
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 64. Determine V1 of the given network.
        (a) -0.17 V           (b) 4.83 V               (c) 5 V                  (d) 2.62 V
 Ans: Super node: V3-V2=5. Applying KCL at node1 and at super node gives the equations
      which on solving, required voltages are obtained.
 65.    Consider the figure shown below. Find the voltage (V) at node 1.
        (a) 13                (b) 14                   (c) 15                   (d) 16
 66.    Use above figure and find the voltage (V) at node 2.
        (a) 3                 (b) 4                    (c) 5                    (d) 6
 67.    Use above fig. and find the voltage (V) at node 3.
        (a) 4.5               (b) 5.5                  (c) 6.5                  (d) 7.5
                          MCQs on Network Graph theory
 68.    The number of branches incident at the node of a graph is called?
        (a) Degree of the node                         (b) order of the node
        (c) Status of node                             (d) Number of nodes
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   16
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 69. If no two branches of the graph cross each other, then the graph is called?
        (a) Directed graph                             (b) Undirected graph
        (c) Planner graph                              (d) Non-planner graph
 Ans: If a graph can be drawn on a plane surface such that no two branches of the graph
      cross each other, then the graph is called planar graph .
 70.    Number of twigs in a tree are? n- number of nodes
        (a) n            (b) n+1         (c) n-1       (d) n-2
 Ans: Twig is a branch in a tree. Number of twigs in a tree are n-1. If there are 4 nodes in
      a tree then number of possible twigs are 3.
 71.    If A represents incidence matrix, I represent branch current vectors, then?
        (a) AI = 1       (b) AI = 0      (c) AI=2      (b) AI = 3
 Ans: If A represents incidence matrix, I represents branch current vectors, then the
      relation is AI= 0 that is its characteristic equation must be equated to zero
 72.    The current in a closed path in a loop is called?
        (a) Loop current      (b) Branch current (c) Link current               (d) Twig current
 73.    Tie-set is also called?
        (a) f loop            (b) g loop               (c) d loop               (d) e loop
 74.    Consider the graph shown below. If a tree of the graph has branches 4, 5, 6, then
        one of the twigs will be?
        (a) 1                 (b) 2                    (c) 3                    (d) 4
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                    17
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 Ans: Branches of the tree are called twigs. So 4, 5, 6 are the twigs of the tree. The current
      in any branch of a graph can be found by using link currents.
 75.    Consider the graph shown in the above question. If a tree of the graph has branches
        4, 5, 6, then one of the links will be?
        (a) 3                 (b) 4                    (c) 5                    (d) 6
 Ans: The branches of the co-tree are called links. So the links will be 1, 2, 3. For a given
      tree of a graph addition of each link between any two nodes form a loop called
      fundamental loop
 76.    The loop current direction of the basic loop formed from the tree of the graph is?
        (a) Same as the direction of branch            (b) Opposite to the direction of link
        current                                        current
        (c) Same as the direction of link              (d) Opposite to the direction of branch
        current                                        current
 77.    For Tie-set matrix, if the direction of current is same as loop current, then we place
        ___ in the matrix.
        (a) +1                (b) -1                   (c) 0                    (d) +1 and -1
 78.    The matrix formed by link branches of a tie set matrix is?
        (a) Row matrix        (b) Column matrix        (c) Diagonal matrix      (d) Identity
                                                                                matrix
 79.    The number of tie set matrices formed from a graph are?
        (a) NN-1                 (b) NN                   (c) NN-2              (d) NN+1
 80.    Consider the graph shown below. The direction of the cut-set of node ‘a’ is?
        (a) Right                (b) Left                 (c) Upwards           (d) Downwards
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   18
S.E. Electrical (Network Analysis)                    Department of Electrical Engineering, ZES, ZCOER
=================================================================
 Ans: The direction of the cut set at node ‘a’ will be the direction of the branch current at
      node ‘a’. So the direction of the current will be upwards.
 81.    Consider the graph shown above in question. The direction of the cut-set at node
        ‘b’ will be?
        (a) Right                (b) Left                 (c) Upwards           (d) Downwards
 82.    In the graph shown above in the question 80, the direction of the cut-set at node ‘c’
        is?
        (a) Right                (b) Left                 (c) Upwards           (d) Downwards
 83.    In the graph shown in the question 80, the direction of the cut-set at node ‘d’ will
        be?
        (a) Right                (b) Left                 (c) Upwards           (d) Downwards
 84.    A graph is said to be a directed graph if ________ of the graph has direction.
        (a) 1 branch             (b) 2 branches           (c) 3 branches        (d) every branch
 85.    If a graph consists of 5 nodes, then the number of twigs in the tree are?
        (a) 1                    (b) 2                    (c) 3                 (d) 4
 86.    If there are 4 branches, 3 nodes then number of links in a co-tree are?
        (a) 2                    (b) 4                    (c) 6                 (d) 8
 =======================================================
 Prepared by, Prof. Chaitanya Deshpande and Prof. Snehal Dharme                                   19