CH Chapter 4 Test Bank CH Chapter 4 Test Bank
CH Chapter 4 Test Bank CH Chapter 4 Test Bank
3) The three categories of forecasting models are time series, quantitative, and qualitative.
Answer: FALSE
Diff: 2
Topic: TYPES OF FORECASTING MODELS
4) TIME SERIES models attempt to predict the future by using historical data.
Answer: TRUE
Diff: 2
Topic: TYPES OF FORECASTING MODELS
9) Qualitative models produce forecasts that are a little better than simple guesses or coin
tosses.
Answer: FALSE
Diff: 1
Topic: TYPES OF FORECASTING MODELS
11) Qualitative models attempt to incorporate judgmental or subjective factors into the
forecasting model.
                                                     1
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
Answer: TRUE
Diff: 1
Topic: TYPES OF FORECASTING MODELS
12) A scatter diagram is useful to determine if a relationship exists between two variables.
Answer: TRUE
Diff: 1
Topic: SCATTER DIAGRAMS AND TIME SERIES
13) The Delphi method solicits input from customers or potential customers regarding their
future purchasing plans.
Answer: FALSE
Diff: 2
Topic: TYPES OF FORECASTING MODELS
14) The naïve forecast for the next period is the actual value observed in the current period.
Answer: TRUE
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
15) Mean absolute deviation (MAD) is simply the sum of forecast errors.
Answer: FALSE
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
16) TIME SERIES models enable the forecaster to include specific representations of various
qualitative and quantitative factors.
Answer: FALSE
Diff: 2
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
17) Four components of time series are trend, moving average, exponential smoothing, and
seasonality.
Answer: FALSE
Diff: 2
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
18) The fewer the periods over which one takes a moving average, the more accurately the
resulting forecast mirrors the actual data of the most recent time periods.
Answer: TRUE
Diff: 2
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
                                                     2
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
20) A scatter diagram for a time series may be plotted on a two-dimensional graph with the
horizontal axis representing the variable to be forecast (such as sales).
Answer: FALSE
Diff: 2
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
21) Scatter diagrams can be useful in spotting trends or cycles in data over time.
Answer: TRUE
Diff: 1
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
23) In a second order exponential smoothing, a low β gives less weight to more recent
trends.
Answer: TRUE
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
25) When the smoothing constant α = 0, the exponential smoothing model is equivalent to
the naïve forecasting model.
Answer: FALSE
Diff: 3
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
26) Multiple regression models use dummy variables to adjust for seasonal variations in an
additive TIME SERIES model.
Answer: TRUE
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
Diff: 2
Topic: ADJUSTING FOR SEASONAL VARIATIONS
30) The process of isolating linear trend and seasonal factors to develop a more accurate
forecast is called regression.
Answer: FALSE
Diff: 2
Topic: ADJUSTING FOR SEASONAL VARIATIONS
31) When the smoothing constant α = 1, the exponential smoothing model is equivalent to
the naïve forecasting model.
Answer: TRUE
Diff: 3
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
32) Multiple regression may be used to forecast both trend and seasonal components
present in a time series.
Answer: TRUE
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
33) Adaptive smoothing is analogous to exponential smoothing where the coefficients α and
β are periodically updated to improve the forecast.
Answer: TRUE
Diff: 2
Topic: MONITORING AND CONTROLLING FORECASTS
                                                      4
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
36) A judgmental forecasting technique that uses decision makers, staff personnel, and
respondent to determine a forecast is called
A) exponential smoothing.
B) the Delphi method.
C) jury of executive opinion.
D) sales force composite.
E) consumer market survey.
Answer: B
Diff: 2
Topic: TYPES OF FORECASTING MODELS
38) A graphical plot with sales on the Y axis and time on the X axis is a
A) scatter diagram.
B) trend projection.
C) radar chart.
D) line graph.
E) bar chart.
Answer: A
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND AND RANDOM VARIATIONS
                                                      5
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
42) When is the exponential smoothing model equivalent to the naïve forecasting model?
A) α = 0
B) α = 0.5
C) α = 1
D) during the first period in which it is used
E) never
Answer: C
Diff: 3
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
43) Enrollment in a particular class for the last four semesters has been 120, 126, 110, and
130. Suppose a one-semester moving average was used to forecast enrollment (this is
sometimes referred to as a naïve forecast). Thus, the forecast for the second semester
would be 120, for the third semester it would be 126, and for the last semester it would be
110. What would the MSE be for this situation?
A) 196.00
B) 230.67
C) 100.00
D) 42.00
E) None of the above
Answer: B
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
AACSB: Analytic Skills
                                                     6
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
44) Which of the following methods tells whether the forecast tends to be too high or too
low?
A) MAD
B) MSE
C) MAPE
D) decomposition
E) bias
Answer: E
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
45) Assume that you have tried three different forecasting models. For the first, the MAD =
2.5, for the second, the MSE = 10.5, and for the third, the MAPE = 2.7. We can then say:
A) the third method is the best.
B) the second method is the best.
C) methods one and three are preferable to method two.
D) method two is least preferred.
E) None of the above
Answer: E
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
46) Which of the following methods gives an indication of the percentage of forecast error?
A) MAD
B) MSE
C) MAPE
D) decomposition
E) bias
Answer: C
Diff: 1
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
47) Daily demand for newspapers for the last 10 days has been as follows: 12, 13, 16, 15,
12, 18, 14, 12, 13, 15 (listed from oldest to most recent). Forecast sales for the next day
using a two-day moving average.
A) 14
B) 13
C) 15
D) 28
E) 12.5
Answer: A
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
                                                     7
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
48) As one increases the number of periods used in the calculation of a moving average,
A) greater emphasis is placed on more recent data.
B) less emphasis is placed on more recent data.
C) the emphasis placed on more recent data remains the same.
D) it requires a computer to automate the calculations.
E) one is usually looking for a long-term prediction.
Answer: B
Diff: 2
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
AACSB: Reflective Thinking
49) Enrollment in a particular class for the last four semesters has been 122, 128, 100, and
155 (listed from oldest to most recent). The best forecast of enrollment next semester,
based on a three-semester moving average, would be
A) 116.7.
B) 126.3.
C) 168.3.
D) 135.0.
E) 127.7.
Answer: E
Diff: 1
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
50) Which of the following methods produces a particularly stiff penalty in periods with large
forecast errors?
A) MAD
B) MSE
C) MAPE
D) decomposition
E) bias
Answer: B
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
AACSB: Reflective Thinking
51) The process of isolating linear trend and seasonal factors to develop more accurate
forecasts is called
A) regression.
B) decomposition.
C) smoothing.
D) monitoring.
E) None of the above
Answer: B
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
                                                     8
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
52) Sales for boxes of Girl Scout cookies over a 4-month period were forecasted as follows:
100, 120, 115, and 123. The actual results over the 4-month period were as follows: 110,
114, 119, 115. What was the MAD of the 4-month forecast?
A) 0
B) 5
C) 7
D) 108
E) None of the above
Answer: C
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
AACSB: Analytic Skills
53) Sales for boxes of Girl Scout cookies over a 4-month period were forecasted as follows:
100, 120, 115, and 123. The actual results over the 4-month period were as follows: 110,
114, 119, 115. What was the MSE of the 4-month forecast?
A) 0
B) 5
C) 7
D) 108
E) None of the above
Answer: E
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
AACSB: Analytic Skills
54) Daily demand for newspapers for the last 10 days has been as follows: 12, 13, 16, 15,
12, 18, 14, 12, 13, 15 (listed from oldest to most recent). Forecast sales for the next day
using a three-day weighted moving average where the weights are 3, 1, and 1 (the highest
weight is for the most recent number).
A) 12.8
B) 13.0
C) 70.0
D) 14.0
E) None of the above
Answer: D
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
                                                     9
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
55) Daily demand for newspapers for the last 10 days has been as follows: 12, 13, 16, 15,
12, 18, 14, 12, 13, 15 (listed from oldest to most recent). Forecast sales for the next day
using a two-day weighted moving average where the weights are 3 and 1.
A) 14.5
B) 13.5
C) 14
D) 12.25
E) 12.75
Answer: A
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
56) Which of the following is not considered to be one of the components of a time series?
A) trend
B) seasonality
C) variance
D) cycles
E) random variations
Answer: C
Diff: 2
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
57) Which of the following statements about the decomposition method is/are false?
A) The process of "deseasonalizing" involves multiplying by a seasonal index.
B) Dummy variables are used in a regression model as part of an additive approach to
seasonality.
C) Computing seasonal indices is the first step of the decomposition method.
D) Data is "deseasonalized" after the trend line is found.
E) Decomposition can involve additive or multiplicative methods with respect to seasonality.
Answer: D
Diff: 3
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
58) Enrollment in a particular class for the last four semesters has been 120, 126, 110, and
130 (listed from oldest to most recent). Develop a forecast of enrollment next semester
using exponential smoothing with an alpha = 0.2. Assume that an initial forecast for the first
semester was 120 (so the forecast and the actual were the same).
A) 118.96
B) 121.17
C) 130
D) 120
E) None of the above
Answer: B
Diff: 3
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
                                                 10
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
59) Demand for soccer balls at a new sporting goods store is forecasted using the following
regression equation:
Y = 98 + 2.2X where X is the number of months that the store has been in existence. Let
April be represented by
X = 4. April is assumed to have a seasonality index of 1.15. What is the forecast for soccer
ball demand for the month of April (rounded to the nearest integer)?
A) 123
B) 107
C) 100
D) 115
E) None of the above
Answer: B
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND AND RANDOM VARIATIONS
AACSB: Analytic Skills
60) A TIME SERIES forecasting model in which the forecast for the next period is the actual
value for the current period is the
A) Delphi model.
B) Holt's model.
C) naïve model.
D) exponential smoothing model.
E) weighted moving average.
Answer: C
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
AACSB: Analytic Skills
61) In picking the smoothing constant for an exponential smoothing model, we should look
for a value that
A) produces a nice-looking curve.
B) equals the utility level that matches with our degree of risk aversion.
C) produces values which compare well with actual values based on a standard measure of
error.
D) causes the least computational effort.
E) None of the above
Answer: C
Diff: 1
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
62) Which of the following is not considered one of the steps to developing the
decomposition method?
A) compute seasonal indices using CMAs
B) deseasonalize the data by dividing each number by its seasonal index
C) find the equation of the trend line using the deseasonlized data
D) forecast for future periods using the trend line
E) add the seasonal index to the trend forecast
Answer: E
Diff: 3
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
                                                 11
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
Answer: C
Diff: 2
Topic: MONITORING AND CONTROLLING FORECASTS
64) If the Q1 demand for a particular year is 200 and the seasonal index is 0.85, what is the
deseasonalized demand value for Q1?
A) 170
B) 185
C) 215
D) 235.29
E) 250
Answer: D
Diff: 2
Topic: FORECASTING METHODS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
65) In the exponential smoothing with trend adjustment forecasting method, β is the
A) slope of the trend line.
B) new forecast.
C) Y-axis intercept.
D) independent variable.
E) trend smoothing constant.
Answer: E
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND AND RANDOM VARIATIONS
66) Using the additive decomposition model, what would be the period 2, Q3 forecast using
the following equation: = 20 + 3.2X1 + 1.5X2 + 0.8X3 + 0.6X4?
A) 23.2
B) 25
C) 27
D) 27.2
E) 27.9
Answer: D
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
                                                 12
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
69) A tracking signal was calculated for a particular set of demand forecasts. This tracking
signal was positive. This would indicate that
A) demand is greater than the forecast.
B) demand is less than the forecast.
C) demand is equal to the forecast.
D) the MAD is negative.
E) None of the above
Answer: A
Diff: 2
Topic: MONITORING AND CONTROLLING FORECASTS
                                                 13
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
71) The errors in a particular forecast are as follows: 4, -3, 2, 5, -1. What is the tracking
signal of the forecast?
A) 0.4286
B) 2.3333
C) 5
D) 1.4
E) 2.5
Answer: B
Diff: 3
Topic: MONITORING AND CONTROLLING FORECASTS
AACSB: Analytic Skills
72) Demand for a particular type of battery fluctuates from one week to the next. A study of
the last six weeks provides the following demands (in dozens): 4, 5, 3, 2, 8, 10 (last week).
(a) Forecast demand for the next week using a two-week moving average.
(b) Forecast demand for the next week using a three-week moving average.
Answer:
(a) (8 + 10)/2 = 9
(b) (2 + 8 + 10)/3 = 6.67
Diff: 1
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
73) Daily high temperatures in the city of Houston for the last week have been: 93, 94, 93,
95, 92, 86, 98 (yesterday).
(a) Forecast the high temperature today using a three-day moving average.
(b) Forecast the high temperature today using a two-day moving average.
(c) Calculate the mean absolute deviation based on a two-day moving average, covering all
days in which you can have a forecast and an actual temperature.
Answer:
(a) (92 + 86 + 98)/3 = 92
(b) (86 + 98)/2 = 92
(c) MAD = (          +         +          +          +        ) / 5 = 20.5 / 5 = 4.1
Diff: 2
Topic: VARIOUS
AACSB: Analytic Skills
                                                   14
                               Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
                 Automobile                                            Automobile
    Month                               Month
                Battery Sales                                         Battery Sales
January              20          July                                      17
February             21          August                                    18
March                15          September                                 20
April                14          October                                   20
May                  13          November                                  21
June                 16          December                                  23
                                                 15
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
Answer:
(a) scatter diagram
(b)
                                                  16
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
                 Automobile                                           Automobile
    Month                                Month
                  Tire Sales                                           Tire Sales
January               80          July                                     68
February              84          August                                  100
March                 60          September                                80
April                 56          October                                  80
May                   52          November                                 84
June                  64          December                                 92
                                                 17
                               Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
Answer:
(a) scatter diagram
(b)
                   Automobile             3-Month                       Squared
     Month          Tire Sales         Tire Average                      Error
January                 80                            -                           -
February                84                            -                           -
March                   60                            -                           -
April                   56                         74.7                      349.69
May                     52                         66.7                      216.09
June                    64                         56.0                          64
July                    68                         57.3                      114.49
August                 100                         61.3                     1497.69
September               80                         77.3                        7.29
October                 80                         82.7                        7.29
November                84                         86.7                        7.29
December                92                         81.3                      114.49
January                  -                        85.33
                                                   18
                                 Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
                                                 19
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
Answer:
(a) scatter diagram
(b)
              Number of                                                 Error
      Year                 Forecast       Error
             Automobiles                                               Actual
      1990       116          X
      1991       105          X
      1992        29          X
      1993        59          X
      1994       108          X
      1995        94          X
      1996        27         85.2         -58.2                        2.15
        9        119         70.3          48.7                        0.41
      1998        34         72.7         -38.7                        1.14
      1999        34         73.5         -39.5                        1.16
      2000        48         69.3         -21.3                        0.44
      2001        53         59.3          -6.3                        0.12
      2002        65         52.5          12.5                        0.19
      2003       111         58.8          52.2                        0.47
                                                  20
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
77) Use simple exponential smoothing with α = 0.3 to forecast battery sales for February
through May. Assume that the forecast for January was for 22 batteries.
                  Automobile
    Month
                 Battery Sales
January               42
February              33
March                 28
April                 59
Answer: Forecasts for February through May are: 28, 29.5, 29.05, and 38.035.
Diff: 2
Topic: VARIOUS
AACSB: Analytic Skills
78) Average starting salaries for students using a placement service at a university have
been steadily increasing. A study of the last four graduating classes indicates the following
average salaries: $30,000, $32,000, $34,500, and $36,000 (last graduating class). Predict
the starting salary for the next graduating class using a simple exponential smoothing model
with α = 0.25. Assume that the initial forecast was $30,000 (so that the forecast and the
actual were the same).
Answer: Forecast for next period = $32,625
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
79) Use simple exponential smoothing with α = 0.33 to forecast the tire sales for February
through May. Assume that the forecast for January was for 22 sets of tires.
                  Automobile
    Month
                 Battery Sales
January               28
February              21
March                 39
April                 34
Answer: Forecast for Feb. through May = 23.98, 22.9966, 28.2777, and 30.1661
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
AACSB: Analytic Skills
                                                   21
                                 Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
80) The following table represents the new members that have been acquired by a fitness
center.
Assuming α = 0.3, β = 0.4, an initial forecast of 40 for January, and an initial trend
adjustment of 0 for January, use exponential smoothing with trend adjustment to come up
with a forecast for May on new members.
Answer:
    Month      New members          Ft             Tt            FITt
Jan                  45             40              0             40
Feb                  60            41.5            0.6           42.1
March                57           47.47          2.748         50.218
April                65          52.2526        3.56184       55.81444
May                             58.57011       4.664107       63.23422
                                                22
                            Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
81) The following table represents the number of applicants at a popular private college in
the last four years.
Assuming α = 0.2, β = 0.3, an initial forecast of 10,000 for 2007, and an initial trend
adjustment of 0 for 2007, use exponential smoothing with trend adjustment to come up with
a forecast for 2011 on the number of applicants.
Answer:
                  # of                 Ft                                Tt     FITt
    Month
                applicants
    2007         10,067              10,000                0                    10000
    2008         10,940             10013.4              4.02                 10017.42
    2009         11,116            10201.94            59.3748                10261.31
    2010         10,999            10432.25           110.6562                 10542.9
    2011                           10634.12           138.0219                10772.15
82) Given the following data, if MAD = 1.25, determine what the actual demand must have
been in period 2 (A2).
Answer: A2 = 3 or A2 = 5
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
AACSB: Analytic Skills
                                                    23
                                Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
83) Calculate (a) MAD, (b) MSE, and (c) MAPE for the following forecast versus actual sales
figures. (Please round to four decimal places for MAPE.)
   Forecast          Actual
     100               95
     110              108
     120              123
     130              130
Answer:
(a) MAD = 10/4 = 2.5
(b) MSE = 38/4 = 9.5
(c) MAPE = (0.0956/4)100 = 2.39%
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
AACSB: Analytic Skills
                                                     24
                                 Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
             Automobile                Automobile
   Year                     Year
                Sales                     Sales
   1990          116        1977           119
   1991          105        1998            34
   1992           29        1999            34
   1993           59        2000            48
   1994          108        2001            53
   1995           94        2002            65
   1996           27        2003           111
                                                 25
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
(b)
  Quarter                Forecast
    1              200 * .932 = 186.00
    2              200 * .877 = 175.34
    3             200 * 1.175 = 235.01
    4             200 * 1.017 = 203.35
Diff: 3
Topic: ADJUSTING FOR SEASONAL VARIATIONS
AACSB: Analytic Skills
                                                  26
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
                                                 27
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
88) Wick's Ski Shop is looking to forecast ski sales on a quarterly basis based on the
historical data listed in the table below:
Use the steps to develop a forecast using the decomposition method to answer the following
questions:
(a) Using the CMAs, calculate the seasonal indices for Q1, Q2, Q3, and Q4.
(b) Find the equation for the trend line using deseasonalized data.
(c) Find the year 5 quarterly forecasts.
Answer:
(a) Q1 — 2.1174, Q2 — 0.6129, Q3 — 0.3320, Q4 — 0.9324
(b) y = 227.73 + 4.32X
(c) Q1 forecast — 637.66, Q2 forecast — 187.22, Q3 forecast — 102.85, Q4 forecast —
292.88
Diff: 3
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
89) The following table represents the actual vs. forecasted amount of new customers
acquired by a major credit card company:
90) What is the basic additive decomposition model (in regression terms)?
Answer: = a + b1X1 + b2X2 + b3X3 + b4X4
Where X1 = time period; X2 = 1 if quarter 2, 0 otherwise; X3 = 1 if quarter 3, 0 otherwise;
                                                  28
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
X4 = 1 if quarter 4, 0 otherwise.
Diff: 2
Topic: TYPES OF FORECASTING MODELS
93) Briefly describe the structure of a scatter diagram for a time series.
Answer: A scatter diagram for a time series may be plotted on a two-dimensional graph with
the horizontal axis representing the time period, while the variable to be forecast (such as
sales) is placed on the vertical axis.
Diff: 2
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
                                                  29
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
98) Explain, briefly, why most forecasting error measures use either the absolute or the
square of the error.
Answer: A deviation is equally important whether it is above or below the actual. This also
prevents negative errors from canceling positive errors that would understate the true size
of the errors.
Diff: 2
Topic: MEASURES OF FORECAST ACCURACY
100) In general terms, describe what TIME SERIES forecasting models are.
Answer: forecasting models that make use of historical data
Diff: 1
Topic: COMPONENTS OF A TIME SERIES
102) Explain, briefly, why the larger number of periods included in a moving average
forecast, the less well the forecast identifies rapid changes in the variable of interest.
Answer: The larger the number of periods included in the moving average forecast, the less
the average is changed by the addition or deletion of a single number.
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
104) Explain, briefly, why, in the exponential smoothing forecasting method, the larger the
value of the smoothing constant, α, the better the forecast will be in allowing the user to see
rapid changes in the variable of interest.
Answer: The larger the value of α, the greater is the weight placed on the most recent
values.
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—RANDOM VARIATIONS ONLY
                                                  30
                              Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
106) In general terms, describe the difference between a general linear regression model
and a trend projection.
Answer: A trend projection is a regression model where the independent variable is always
time.
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND AND RANDOM VARIATIONS
108) The decomposition approach to forecasting (using trend and seasonal components)
may be helpful when attempting to forecast a TIME SERIES. Could an analogous approach be
used in multiple regression analysis? Explain briefly.
Answer: An analogous approach would be possible using time as one independent variable
and using a set of dummy variables to represent the seasons.
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
109) List the steps to develop a forecast using the decomposition method.
Answer:
1. Compute seasonal indices using CMAs.
2. Deseasonalize the data by dividing each number by its seasonal index.
3. Find the equation of a trend line using the deseasonalized data.
4. Forecast for future periods using the trend line.
5. Multiply the trend line forecast by the appropriate seasonal index.
Diff: 2
Topic: FORECASTING MODELS—TREND, SEASONAL, AND RANDOM VARIATIONS
110) What is one advantage of using causal models over TIME SERIES or qualitative models?
Answer: Use of the causal model requires that the forecaster gain an understanding of the
relationships, not merely the frequency of variation; i.e., the forecaster gains a greater
understanding of the problem than the other methods.
Diff: 2
Topic: TYPES OF FORECASTING MODELS
AACSB: Reflective Thinking
                                                 31
                             Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.