CBSE Board Paper Solution-2020
Class                        : X
Subject                      : Social Science
Set                          :   1
Code No                      : 32/5/1
Time allowed                 : 3 Hours
Maximum Marks                : 80 Marks
 General Instructions:
 Read the following instructions very carefully and strictly
 follow them:
 (i)    This question paper comprises four Sections - A, B, C
        and D. There are 35 questions in the question paper.
        All questions are compulsory.
 (ii) Section A: Questions no. 1 to 20 are very short
      answer type questions, carrying 1mark each
 (iii) Section B: Question Numbers 21 to 28 are short
       answer type questions, carrying 3 marks each.
       Answer to each question should not exceed 80
       words.
 (iv) Section C: Question Numbers 29 to 34 are long
      answer type questions, carrying 5 marks each.
      Answer to each question should not exceed 120
      words.
 (v) Section D: Question Numbers 35 is map based,
     carrying 6 marks with two parts, 35(a) from History
     (2 marks) and 35(b) from Geography (4 marks).
(vi) Answers should be brief and to the point; also the
     above word limit be adhered to as far as possible.
(vii) There is no overall choice in the question paper.
      However, an internal choice has been provided few
      questions. Only one of the choices in such questions
      have to be attempted.
(viii) Attach map along with your answer-book
(ix) In addition to this, separate instructions are given
     with each section and question, wherever necessary.
                        Section A
1) Choose the correctly matched pair from the
   following:                                 1
    (A) Otto Von Bismarck ─         Germany
    (B) Napoleon               ─    Spain
    (C) Giuseppe Garibaldi ─        France
    (D) Bourbon Kings          ─    Italy
Answer -
A-1, B-3, C-4, D-2
2) Identify the appropriate reason from the
   following options. For non-participation of
   industrial workers in the Civil Disobedience
   Movement.                                    1
    (A) Industrialists were close to the Congress.
    (B) British offered them good salaries.
    (C) They were reluctant towards the boycott of
        foreign goods.
    (D) Growth of Socialism.
Answer -
    (A) Industrialists were close to the Congress.
3) Name the book published by Raja Ram Mohan
   Roy.                                    1
                           OR
    Name the author of ‘Amar Jiban’.                 1
Answer -
   Sambad Kaumudi
   OR
   Rashsundari Debi
4) Examine the significance of the Statue of Liberty
    in Frederic Sorrieu's paintings, "The Dream of
    Worldwide Democratic and Social Republic'.
Answer -
That has been used by the artist to symbolise fraternity
among the nations of the world.
5) Name the two main leaders of ‘Khilafat
   Committee’ formed in the year 1919.                1
Answer -
Muhammad Ali and Shaukat Ali
6) Why did the Simon Commission come to India?
   Identify the correct reason from the following
   options.                                    1
    (A) To control the campaign against the British
        in cities
    (B) To look into the functioning of the British
    (C) To initiate salt law in India.
    (D) To suggest changes in the functioning of
        the constitutional system in India.
Answer -
    D) To suggest changes in the functioning of the
       constitutional system in India.
7) Who invented the Printing Press?                        1
                           OR
    Who brought the knowledge of woodblock
    printing technique to Italy during the 13th
    century?
Answer -
   Johann Gutenberg
   Or
   Marco Polo
8) Which one of the following is a private sector
   industry?                                  1
   (A)   BHEL
   (B)   TISCO
   (C)   OIL
   (D)   SAIL
Answer -
     (B) TISCO
9) Give one example of the main commercial crop
   cultivable in laterite soil.              1
                         OR
   Give one example of the Community Owned
   Resources.                              1
Answer -
   Coffee is the main commercial crop cultivable in
   laterite soil.
   Or
   Burial Ground is Community Owned Resources.
10) Complete the following table with correct
    information for A and B:                          1
                 Annual                  Temperature
                 Rainfall               required for its
   Sugarcane                 Climate
                                           growth
     Crop       required
                                          (in degrees)
                  A-?       Hot and           B-?
                            Humid
Answer -
   A. 75 to 100 cm
   B. 21°C to 27°C
11) Suggest any one way to enhance pilgrimage
    tourism through Indian Railways.         1
Answer -
   Railway should run various tourist and pilgrimage
   special trains like Bharat Darshan Train, Pilgrim
   special tourist train, and Buddhist special train.
12) Suggest anyone measure to promote handspun
    Khadi in India.                        1
Answer -
   The fabric of Khadi is known for its comfortable feel
   and ability to keep people warm in winter while
   keeping them cool during the summer.
13) Correct the following statement and rewrite it:
    Bahujan Samaj Party (BSP) was formed under
    the leadership of Mayawati.             1
Answer -
    Bahujan Samaj Party (BSP) was formed under the
    leadership of Kanshi Ram.
14) Give anyone example of economic development
    in dictatorial regimes.      1
Answer -
    Rates of economic growth of Democratic countries
    were 3.95 while for dictatorial regimes was 4.42.
15) Fill in the blank:                             1
    Castes and Caste system in modern India have
    undergone a great change because ________.
                         OR
    The Indian Constitution provides to all
    individuals and communities freedom to
    profess, practice and propagate any religion
    because _________.                          1
Answer -
    Castes and Caste system in modern India have
    undergone a great change because of the efforts of
    Socio-political reformers.
                          OR
    The Indian Constitution provides to all individuals
    and communities freedom to profess, practice and
    propagate any religion because India is a secular
    state.
16) What percentage of reservation is given to
    women in local administration in India?    1
                          OR
    Which institution has been created in each
    State of India to conduct Panchayat and
    Municipal elections?                       1
Answer -
    One-third of seats in local government bodies – in
    panchayats and municipalities – are now reserved for
    women.
    Or
    The State Election Commission
17. Fill in the blank:                              1
    Human Development Index (HDI) level in India
    can be improved through __________.
Answer -
   Human Development Index (HDI) level in India can
   be improved through Investing in the health and
   education of the people of the country.
18) Choose the correct statement about factors
    regarding globalization in India:          1
   I.   Improvement in transportation technology.
   II. Liberalization of foreign trade and foreign
       investment.
   III. Favourable rules of WTO towards India in
        comparison to developed countries.
   Choose the correct option from the codes given
   below:
   (A) Only I and II
   (B) Only I and III
   (C) Only II and III
   (D) Only III
Answer -
      A) Only I and II
      Explanation: The factors enabled globalisation in
      India are as follows:
  i. Improvement in transportation and communication
  ii. The liberalisation of foreign trade and foreign
      investment
19) Given below are two statements marked as
    Assertion (A) and Reason (R).
    Read the statements and choose the correct
    option.                                   1
    Assertion (A):   The Government of India buys
                     wheat and rice from farmers at
                     fair price.
    Reason (R):      Public sector contributes to the
                     economic development.
    Options:
    (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the
        correct explanation of (A).
    (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the
        correct explanation of (A).
    (C) (A) is true, but (R) is false.
    (D) (A) is false, but (R) is true.
Answer -
    B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the
    correct explanation of (A).
    Explanation: The government of India buys wheat
    and rice from farmers at a fair price to ensure food
    security in the country and protect the interest of
    farmers.
    The public sector provides transportation, maintain
    law and order, provides health services, education
    etc. which contributes to the economic development.
20) Krishna is working in a neighbouring field with
    very less wages. Expenses on sudden illnesses
    or functions in the family are also met through
   loans. The landowner charges an interest rate
   of 5 per cent per month. At present, she owes
   the landowner ` 5,000.                            1
   Analyse the credit arrangements given above.
Answer -
    The given credit arrangement would leave Krishna
    worse off because his earning is very low and she
    has taken loan from the informal sector. The
    landowner i.e. a source of credit in the informal
    sector is charging a very high rate of interest.
21) How were the Ideas of national unity in early
    nineteenth century Europe were closely allied
    to the ideology of Liberalism? Explain.     3
Answer -
   During the 19th century, was closely allied with the
   idea of nationalism. Liberalism, at that time, meant
   individual freedom and equality for all. In the context
   of nation-states, it emphasised on the need for a
   government that was chosen by consent. Since the
   French Revolution, it also advocated for the abolition
   of autocracy and privileges enjoyed by the clergy, a
   constitution and a representative government
   through parliament. It also stressed on the inviolable
   right to private property.
22) Read the extract given below and answer the
    question that follow:               1+2 = 3
   From the early 19th century, there were
   intense debates around the religious issues.
   Different groups confronted the changes
   happening within colonial society in different
   ways and offered a variety of new
   interpretations of the beliefs of different
   religions. Some criticised existing practices and
   campaigned for reforms, while others
   countered the argument of reformers. These
   debates were carried out in public and print.
   Printed tracts and newspaper not only spread
   new ideas, but they shaped the nature of the
   debate. A wider public could now participate in
   public discussions and express their views.
   New ideas emerged through theses clashes of
   opinions. This was a time of intense
   controversies between social and religious
   reformers and Hindu orthodoxy over a matter
   like a widow immolation, monotheism,
   Brahmanical priesthood, and idolatry.
   In Bengal, the debate developed tracts and
   newspapers proliferated circulating a variety of
   arguments. To reach a wider audience, the
   ideas were printed in the everyday spoken
   language of ordinary people.
   (22.1) Analyses any one issue of intense
          debate around religious issues.
   (22.2) Examine the role of print media in
          these debates.
Answer -
    22.1:
    In the 19th century India, various groups interpreted
    changes in colonial society, in their own ways,
    offering wide-ranging interpretations of religion.
    Some called for ending archaic practices and
    reforms, while others countered their arguments.
    22.2:
    Through printed material, debates over religion and
    reform were circulated among and read by the public
    en masse. Printed tracts and newspapers helped in
    spreading ideas and the shaping of debates, leading
    to the emergence of new ideas. Their publication in
    the ordinary vernacular languages also facilitated
    their mass reading.
23) "Minerals are an indispensable part of our life
    support the statement with example.         3
                           OR
    Minerals occur in various forms support this
    statement with example.                     3
Answer -
    Minerals are an indispensable part of our lives.
    i. Almost everything we use, from a tiny pin to a
    towering building or a big ship, all are made from
    minerals.
    ii. Cars, buses, trains, aeroplanes are manufactured
    from minerals.
    iii. Even the food that we eat contains minerals.
                                Or
       Minerals occur in the following forms:
       i. In igneous and metamorphic rocks, minerals occur
            in the veins and the lodes. For example, tin,
            copper, and zinc.
       ii. In sedimentary rocks, minerals occur in beds or
            layers. For example, gypsum, and potash salt.
       iii. Some minerals occur as alluvial deposits in sands
            of valley floors and base of hills. For example,
            gold, silver, tin and platinum.
       iv. Ocean waters contain vast quantities of minerals.
            Common salts, magnesium and bromine are
            derived from ocean waters.
24) Describe any three institutional reforms taken
    by the Indian government in the field of
    agriculture.                          1x3 = 3
Answer -
       The technological and institutional reforms made in
       the field of agriculture are:
  i.   Collectivization, consolidation of holdings,
       cooperation and abolition of zamindari.
  ii. Green Revolution and White Revolution.
  iii. Provision for crop insurance against drought, flood,
       cyclone, etc., the establishment of Grameen
       banks, Cooperative societies and banks for
       providing loans.
  iv. Special weather bulletins and agricultural
       programmes for farmers on radio and TV.
  v.    Issuing of Kisan Credit Card and Personal Accident
        Insurance Scheme, etc.
       (Any three)
25) Describe the nature of the panchayat raj
    system in India.                                 3
Answer -
   Under the Panchayati Raj system, one or more
   villages have a Gram Panchayat, a council
   comprising several ward members, (Panch), and a
   Sarpanch, who is its President. It is directly elected
   by all adults of the village. It works under the Gram
   Sabha. All the village’s voters are its members. It
   must meet at least twice or thrice annually to
   approve the Gram Panchayat’s annual budget and to
   review its performance.
26) Describe the elements of Belgian model for
    accommodating diversities.                 3
                            OR
   Describe the horizontal power-sharing
   arrangements.                                      3
Answer -
       Elements of Belgian model for accommodating
       diversity-
The Belgian leaders recognized the existence of
regional differences and cultural diversities in
Belgium and thus worked out an arrangement which
could enable all citizens to live with harmony.
The elements of the Belgium Model are-
Constitution prescribes that the number of Dutch
and French-speaking ministers shall be equal in the
central government. Thus, no single community can
make decisions unilaterally.
Many powers of the central government have been
given to state governments of the two regions of the
country. The state governments are not subordinate
to the Central Government.
Brussels has a separate government in which both
the communities have equal representation. The
French-speaking people accepted equal
representation in Brussels because the Dutch-
speaking community has accepted equal
representation in the Central Government.
Apart from the Central and the State Government,
the third kind of government called the community
government is elected by people belonging to one
language community – Dutch, French and German,
which has the power regarding cultural, educational
and language-related issues.
                      OR
Horizontal power-sharing arrangements-
    Horizontal power-sharing refers to the distribution of
    between different organs of government, such as
    the legislature, executive and judiciary, which are
    placed at the same level to exercise different
    powers.
    Horizontal separation of power ensures that none of
    the organs can exercise unlimited power and each
    organ checks the others. It results in a balance of
    power among various institutions.
    In a democracy, even though ministers and
    government officials exercise power, they are
    responsible to the Parliament or State Assemblies.
    Although judges are appointed by the executive,
    they can check the functioning of executive or laws
    made by the legislatures. This arrangement is called
    a system of checks and balances.
27) How do demand deposits have the essential
    features of money? Explain.               3
                          OR
   Why do lenders ask for collateral while
   lending? Explain.                                 3
Answer -
   The deposits with banks constitute the modern form
   of money. People also have the provision to
   withdraw their money deposited in the bank as and
   when they require. Since the deposits in the bank
   accounts can be withdrawn on demand, these
   deposits are called demand deposits. Demand
   deposits offer another interesting facility of payment
   through a cheque instead of cash which lends it the
   essential characteristics of money (that of a medium
   of exchange). For payment through cheque, the
   payer who has an account with the bank makes out
   a cheque for a specific amount.
                             OR
   Collateral is a sort of security in the shape of land,
   building, vehicle, livestock which the borrower gives
   to the lender until the loan is paid. If a borrower fails
   to repay the loan amount, the lender has the right to
   sell the collateral asset to obtain His money.
   Also, the fear of losing the collateral or asset, makes
   the borrower more keen to repay the loan amount on
   time.
   The default rate on the loans backed by the collateral
   security is comparatively less and on those which are
   not backed by any collateral.
28) Suggest any three measures through which
    underemployment in the agriculture sector can
    be minimized.                         1x3=3
Answer -
   The three measures to generate more employment
   opportunities in the agricultural sector are as follows:
   (choose any three)
   1. Investment in Infrastructure - Government
   should invest in infrastructural projects such as the
   construction of roads, canals, dams, etc. that brings
employment opportunities for local people of the
area.
2. Increase the availability of credit facilities-
By setting up of more cooperative banks by the
government in the rural areas farmers will be able to
meet their financial needs. If banks remove financial
hurdles, it will make the production process more
smooth that would encourage more employment
generation including self- employment in small scale
village industries such as dairy farming, pottery, etc.
3. The government should set up more schools
and colleges - it would absorb a large number of
unemployed in the form of teaching and
administrative staff. The government should open
hospitals, dispensaries, etc. which will create a large
number of jobs in the form of nurses, technicians,
etc.
4. Encouragement to Tourism- Government
should focus on the development of tourism as
tourism can give additional employment
opportunities to people. For example, tourism is the
base of Kashmir's economy which has been
employing Kashmiris.
5. Employment under Government launched
Mahatma Gandhi National Rural Employment
Guarantee Act (MGNREGA)- This was launched on
2nd Feb 2006 in 200 districts of India. It has helped
guarantee 100 days of employment in a year to one
member of every unemployed rural family. A person
    is entitled to an unemployment allowance if the
    government fails to provide employment to the
    applicant.
                      SECTION C
29) Explain the role of Bretton Woods institutions
    in post-Second World War settlement.        5
                          OR
    Explain the ways through which British
    manufacturers attempted to take over the
    Indian market.                                    5
Answer -
    The Bretton Woods conference established the
    International Monetary Fund (IMF) to deal with
    external surpluses and deficits of its member
    nations. The International Bank for Reconstruction
    and Development (the World Bank). This post-war
    international economic system was aimed at
    preserving economic stability and full employment in
    the industrial world.
    The main role played by these institutions in the
    post-war economic system or the Bretton Woods
    System was to finance the post-war reconstruction.
    The Bretton Woods system inaugurated an era of
    unprecedented growth of trade and incomes for the
    Western industrial nations and Japan. World trade
    grew annually at over 8 per cent between 1950 and
1970 and incomes at nearly 5 per cent. The growth
was also mostly stable, without large fluctuations.
For much of this period the unemployment rate, for
example, averaged less than 5 per cent in most
industrial countries. These decades also saw the
worldwide spread of technology and enterprise.
Developing countries were in a hurry to catch up
with the advanced industrial countries. Therefore,
they invested vast amounts of capital, importing
industrial plant and equipment featuring modern
technology.
The IMF and the World Bank were designed to meet
the financial needs of the industrial countries. They
were not equipped to cope with the challenge of
poverty and lack of development in the former
colonies. But as Europe and Japan rapidly rebuilt
their economies, they grew less dependent on the
IMF and the World Bank. Thus from the late 1950s,
the Bretton Woods institutions began to shift their
attention more towards developing countries.
                       OR
Once the East India Company established political
power, it began to device several ways to take over
the Indian market. Now they could assert a
monopoly right to trade. It proceeded to develop a
system of management and control that would
eliminate competition, control costs, and ensure
regular supplies of cotton and silk goods. This it did
through a series of steps.
   First: the Company tried to eliminate the existing
   traders and brokers connected with the cloth trade,
   and establish more direct control over the weaver. It
   appointed a paid servant called the gomastha to
   supervise weavers, collect supplies, and examine the
   quality of cloth.
   Second: it prevented Company weavers from dealing
   with other buyers. One way of doing this was
   through the system of advances. Once an order was
   placed, the weavers were given loans to purchase
   the raw material for their production. Those who
   took loans had to hand over the cloth they produced
   to the gomastha. They could not take it to any other
   trader.
   These were some of the ways used by the British to
   take over the Indian market.
30) Describe the physical and economic factors that
    influenced the distribution patterns of the
    Indian Railways network.                    5
                         OR
   Describe the growing importance of road
   transport.                                       5
Answer -
   The physical and economic factors that influenced
   the distribution pattern of Indian Railways:
       i.   Northern Plains were the most favourable
            because of its level land, and high population
            density.
       ii. In the peninsular region, railway tracks were
            made on low hills or through gaps and tunnels
            because it was a hilly region.
       iii. Northern mountains are unfavourable for railways
            because of the altitude, low population density
            and less economic activities.
       iv. The sandy plains of Rajasthan, Gujarat swamps
            and forested tracks of Madhya Pradesh,
            Chhattisgarh, Odisha and Jharkhand are
            unfavourable for the construction of railways.
       v. Konkan railway has made it convenient for the
            movement of goods and passengers in the most
            important economic region of India.
                                   OR
            The growing importance of road transport is due
            to the following reasons:
i.          The construction cost of roads is much lower than
            the other means of transport.
ii.         Roads can pass through comparatively more
            dissected and undulating topography.
iii.        It provides door to door services thus the cost of
            loading and unloading is much lower.
iv.         Road transport is economical in the
            transportation of a few persons and a relatively
            smaller amount of goods over short distances.
v.          It is used as a feeder to other modes of
            transport.
31) Define the term ‘Political Party’. Explain with
    examples, the need of political parties in India.
                                              1x4=5
Answer -
    A political party is a group of people who come
    together to contest elections and hold power in the
    government. They agree on some policies and
    programmes for the society with a view to promote
    the collective good.
    Need of Political party in India-
  i. All democracies have political parties. Democracy is
     meaningless if citizens do not have a choice between
     different parties in elections.
  ii. Rise of political parties is directly linked to the
     emergence of representative democracies. Large
     societies need representative democracies.
  iii. Large and complex societies need some agency to
     gather different views on various issues and to
     formulate policies.
  iv. People need some ways to bring various
    representatives together so that a responsible
    government can be formed.
  v. A mechanism is needed to make policies, implement
    them, justify or oppose them. Political parties fulfil
    this need of every representative democracy.
32) “Democracy promotes dignity and freedom of
    the people”. Examine the statement.     5
                           OR
   “Democracy is best suited to produce better
   results”. Examine the statement.           5
Answer -
   In the context of promoting individual dignity and
   freedom, democracy, as a system, stands much
   superior to any other form of government. In all
   societies, each individual wishes to get respect from
   other fellow beings.
   Often, conflicts break out among people, as some
   feel that they are not given due respect. The basis of
   democracy lies in the love for respect and freedom
   for all humans. All over the world, democracies
   recognise this, at least in theory.
   In many democracies, this has been achieved in
   various degrees. In societies, which were based on
   the basis of subordination and domination for
   centuries, it does not simply imply that all individuals
   are equal, but that they all deserve respect on equal
   terms.
                             OR
   Democracy as a form of government is a form of
   society and social order.
   It is the best suited to produce better results than
   any other form of government because of the
   following reasons: (any five)
Democracy promotes equality among citizens; each
citizen is given equal rights and freedom, with no
discrimination on the basis of religion, caste, colour,
etc.
Democracy aims at equitable distribution of incomes
and products among citizens.
Democracy enhances dignity of individuals and
permits political equality for all its citizens. There is
absence of any domination and conflicts and thus it
ensures that every citizen enjoys dignity and
freedom in democracy.
Democracy improves the quality of decision-making,
based on deliberation and negotiations; it also
improves the quality of decision-making.
In a democracy, every citizen takes part in the
decision-making process, either directly or indirectly
through the elected representatives.
Democracy reduces the possibility of social tensions
becoming explosive or violent.
Democracies are best suited to resolve conflicts
among different groups and evolve mechanisms to
negotiate the differences.
Democracy produces a government which is
accountable to the citizens, responsive to the needs
and expectations of the citizens and is legitimate in
its functioning.
33) “Money cannot buy all the goods and services
    that you may need to live well.” Explain the
    statement.                                   5
Answer -
    Money cannot buy all the things on which our life
    depends or which we may need to live well. To live a
    quality life, human needs both material and non-
    material things. With help of money, we can buy
    material things like good quality food, clothing,
    shelter, things like books, or even can afford to go
    on a foreign tour but we cannot buy non-material
    things like healthy environment, security, freedom,
    etc.
    For instance, women need a safe and secure
    environment to take up a variety of jobs or run a
    business. In the absence of such an environment,
    women may not be willing to do a job or run a
    business.
    Similarly, just think of the role of your friends in your
    life. You may desire their friendship, but money
    cannot buy friendship.
    A job may give you less pay but may offer regular
    employment that enhances your sense of security.
    Another job, however, may offer high pay but no job
    security and also leave no time for your family. This
    will reduce your sense of security and freedom.
    Thus, for the overall development of human beings,
    and to live well, several things are needed and
    money cannot buy all of them.
34) Read the sources given below and answer the
    questions related to them:        1+2+2=5
   Source A – Globalisation and the Indian
   economy
   As consumers in today's world, some of us
   have a wide choice of goods and services
   before us. The latest models of digital cameras,
   mobile phones and televisions made by the
   leading manufactures of the world are written
   our reach. Every season, new models of
   automobiles can be seen on Indian roads.
   Source B – Foreign trade and integration of
   markets
   Foreign trad3e creates an opportunity for the
   producers to reach beyond the domestic
   markets, i.e., markets of their own countries.
   Producers can sell their produce not only in
   markets located within the country but can also
   compete in markets located in other countries
   of the world. Similarly, for the buyers, import
   of goods produced in another country is one
   way of expanding the choice of goods beyond
   what is domestically produces.
   Sources C – The struggle for fair globalization
   In the past few years, massive campaigns and
   representation by people’s organisations have
   influenced important decisions relating to trade
   and investments at the WTO. This has
   demonstrated that people also can play an
   important role in the struggle for fair
   globalisation.
   (34.1) Source A – Globalisation and the Indian
          economy
           How is the impact of globalization
           visible on consumers?
   (34.2) Source B – Foreign trade and
          integration of markets
           How does foreign trade integrate the
           markets? Explain.
   (34.3) Source C – The struggle for fair
          globalization
           How do people play an important role
           in the struggle for fair globalization?
           Explain.
Answer -
   34.1:
   As a result of globalization, a wide choice of goods
   and services are available at competitive prices
   before the consumers.
   Latest models of digital cameras, mobile phones and
   laptops manufactured by the top multinational
   companies are available in all the markets are of the
   same quality and almost of the same price.
   34.2:
   With the opening of trade, goods travel from one
   market to another. It creates an opportunity for the
   producers to reach beyond the domestic market.
   Producers can sell their products not only within the
   country but also in the markets of other countries.
   When foreign goods enter into a market, they have
   to compete against local products. If they happen to
   be inferior they will not gain a market. If they
   happen to be comparatively expensive they may not
   readily find consumer acceptance. These products
   will have to adjust, according to the prevailing prices
   and quality. If the imported product is better than
   the local product, the local producers will try to
   improve the quality of the product. In either case,
   the price will adjust and finally become equal or near
   equal or competitive in the two markets. This
   phenomenon is known as the integration of the
   market.
   34.3:
   People can play an important role in the struggle for
   fair globalization via massive campaigns and
   representation by people’s organisations. This can
   influence important decisions relating to trade and
   investment at the WTO.
                      SECTION D
35) (a) Two places 'A' and 'B' are marked on the
        given political outline map of India (on
        page 19). Identify these places with the
        help of the following information and write
        their correct names on the lines marked
        near them:                      1x2 =2
        (A) The place where the Indian National
            Congress Movement session was held
            in 1927.
        (B) The place where the Non-Cooperation
            Movement ended abruptly due to
            violence.
   (b) Locate and label any four of the following
       with appropriate symbols on the same
       given political outline map of India: 1x4=4
        (i) Haldia _____________ Sea-port
        (ii) Pune ______ Software Technology
             Park
        (iii) Bhilai _________Iron and Steel Plant
        (iv) Kakrapara _______Nuclear Power
             Plant
        (v) Hirakund ______Dam
        (vi) Indira Gandhi Airport ___ International
             Airport
Note:   The following questions are for the Visually
        Impaired Candidates only, in lieu of Q. No.
        35. Attempt any six questions:
(35.1) Name the State where the Indigo planters
       organized Satyagraha.
(35.2) Name the State where the Non-Cooperation
       Movement ended abruptly due to violence.
(35.3) Name the place where the Indian National
       Congress session was held in 1927.
(35.4) Name the State where Haldia sea-port is
       located.
(35.5) Name the State where Puna Software
       Technology Park is located.
(35.6) Name the State where Kakrapara Nuclear
       Power Plant is located.
(35.7) Name the State where Hirakud Dam is
       located.
(35.8) Name the northernmost International
       Airport of India.                 1x6 = 6
Answer -
a)
b)
For Visually Impaired Candidates
(35.1) Bihar and Bengal
(35.2) Uttar Pradesh (United Provinces)
(35.3) Madras
(35.4) West Bengal
(35.5) Maharashtra
(35.6) Gujarat
(35.7) Odisha
(35.8) Raja Sansi Airport (Amritsar)