AIML UNIT-3 (MCQ)
1.The p-value of a test is the:
(A) smallest significant level at which the null hypothesis cannot be rejected
(B) largest significant level at which the null hypothesis cannot be rejected
(C) smallest significant level at which the null hypothesis can be rejected
(D) largest significant level at which the null hypothesis can be rejected
Answer: C
2. The purpose of hypothesis testing is to:
(A) test how far the mean of a sample is from zero
(B) determine whether a statistical result is significant
(C) determine the appropriate value of significance level
(D) derive the standard error of the data
Answer: B
3. A type 1 error occurs when we:
(A) reject a false null hypothesis
(B) reject a true null hypothesis
(C) do not reject a false null hypothesis
(D) do not reject a true null hypothesis
Answer: B
4. A type 2 error occurs when we:
(A) reject a false null hypothesis
(B) reject a true null hypothesis
(C) do not reject a false null hypothesis
(D) do not reject a true null hypothesis
Answer: C
5. The p-value obtained from a classical hypothesis test is:
(A) the probability that the null hypothesis is true given the data
(B) the probability that the null hypothesis is false given the data
(C)  the probability of observing the data or more extreme values if the null hypothesis is true
(D) the probability of observing the data or more extreme values if the alternative hypothesis
is true
Answer: C
6. The error of rejecting the null hypothesis when it is true is known
as
(A) type-1 error
(B) type-2 error
Answer: A
7. ________ is a data that lie either more than 1.5*IQR (inter-quartile
range), or more than 2 standard deviations, from the mean
corresponding data value.
(A) outliers
(B) quantile
(C) hypothesis
(D) p- value
Answer: A
8. ________ is a hypothesis test procedure for determining if two
samples of data are from the same distribution
(A) The Kolmogorov-Smirnov test
(B) The skewness test
(C) The Jarque-Bera test
(D) The kurtosis test
Answer: A
9. _________ is a measure of the asymmetry of the probability
distribution of a random variable about its mean
(A) The Kolmogorov-Smirnov test
(B) The kurtosis test
(C) The Jarque-Bera test
(D) The skewness test
Answer: D
10. __________ is a measure of whether the data are heavy-tailed or
light-tailed relative to a normal distribution.
(A) The Kolmogorov-Smirnov test
(B) The Jarque-Bera test
(C) The kurtosis test
(D) The skewness test
Answer:
11. ________ is a goodness-of-fit test of whether sample data have
the skewness and kurtosis matching a normal distribution
(A) The Kolmogorov-Smirnov test
(B) The Jarque-Bera test
(C) The kurtosis test
(D) The skewness test
Answer: B
12. ______ are used to measure evidence against a hypothesis.
(A) F-values
(B) P-values
Answer: B
13. False positive rate (α) =
(A)FP/(FP+TN) 
(B) FP/(FP+TP) 
(C) FP/(FN+TN) 
(D) none of the above
Answer: A
14. False negative rate (β)=
(A) FN/(TP+FP)
(B) FN/(TP+FN)
(C) FN/(TN+FN)
(D)none of the above
Answer: B
15. Likelihood ratio positive=
(A) sensitivity /(1-specificity)
(B) sensitivity /(1+specificity)
(C) sensitivity /(specificity -1)
(D) (sensitivity +1) /specificity
Answer: A
16. Likelihood ratio negative=
(A) (1- sensitivity) / specificity
(B)  (1+ sensitivity) / specificity
(C)  (sensitivity -1) / specificity
(D) ) sensitivity / (specificity+ 1)
Answer: A
17. PPV is an acronym for
(A) Perfect pointer value
(B) Positive perfect value
(C) Positive predictive value
(D) Pointer predictive value
Answer: C
18. NPV is an acronym for
(A) Numeric predictive value
(B) Negative pointer value
(C) Negative perfect value
(D) Negative predictive value
Answer: D
19. In ______ test, we compare two values recorded from the same
subject at two specific times.
(A) Paired T-Test
(B) Unpaired T-Test
Answer: A
20. In ______ test we compare two independent groups, where we
have two independent samples
(A) Paired T-Test
(B) Unpaired T-Test
Answer: B
21. A statement made about a population for testing purpose is
called?
(A) statistic
(B) hypothesis
(C) level of significance
(D) test- statistic
Answer: B
22. If the assumed hypothesis is tested for rejection considering it
to be true is called?
(A) null hypothesis
(B) statistical hypothesis
(C) simple hypothesis
(D) composite hypothesis
Answer: A
23. If the null hypothesis is false then which of the following is
accepted?
(A) positive hypothesis
(B) negative hypothesis
(C) alternative hypothesis
(D) none
Answer: C
24. Alternative hypothesis is also called as
(A) composite hypothesis
(B) research hypothesis
(C) simple hypothesis
(D) null hypothesis
Answer: B
25. The effect of rejection of a hypothesis with decrease in sample
size ______
(A) decreases
(B) remains constant
(C) increases
(D) fluctuates
Answer: C