CH 06
CH 06
                                    Learning Objective 3
     Item   Type   Item   Type    Item    Type   Item   Type    Item   Type    Item    Type
      17.    TF     26.    TF     110.     MC    125.    MC     134.    MC     143.     MC
      18.    TF     27.    TF     111.     MC    126.    MC     135.    MC     144.     MC
      19.    TF     28.    TF     112.     MC    127.    MC     136.    MC     228.     CS
      20.    TF     29.    TF     113.     MC    128.    MC     137.    MC     229.     CS
      21.    TF     30.    TF     114.     MC    129.    MC     138.    MC     235.     Ma
      22.    TF     31.    TF     115.     MC    130.    MC     139.    MC     238.     SA
      23.    TF     32.    TF     117.     MC    131.    MC     140.    MC     239.     SA
      24.    TF    108.    MC     119.     MC    132.    MC     141.    MC     240.     SA
      25.    TF    109.    MC     124.     MC    133.    MC     142.    MC     241.     SA
                                     Learning Objective 4
     33.    TF     36.    TF      147.   MC     150.     MC     211.    Ex     242.     SA
     34.    TF     145.   MC      148.   MC     151.     MC     232.    CS
     35.    TF     146.   MC      149.   MC     197.     BE     235.    Ma
                                     Learning Objective 5
      37.   TF     155.   MC      160.   MC     165.     MC     170.    MC
      38.   TF     156.   MC      161.   MC     166.     MC     198.    BE
     152.   MC     157.   MC      162.   MC     167.     MC     212.    Ex
     153.   MC     158.   MC      163.   MC     168.     MC     233.    CS
     154.   MC     159.   MC      164.   MC     169.     MC     235.    Ma
                                     Learning Objective 6
      39.   TF     172.   MC      175.   MC     178.     MC     213.     Ex    234.     CS
      40.   TF     173.   MC      176.   MC     179.     MC     214.     Ex    235.     Ma
     171.   MC     174.   MC      177.   MC     180.     MC     215.     Ex    243.     SA
                                     Learning Objective 7
     41.    TF     181.   MC      183.   MC     185.     MC     216.     Ex    218.     Ex
     42.    TF     182.   MC      184.   MC     186.     MC     217.     Ex
                                     Learning Objective 8
     43.    TF     187.   MC      189.   MC     191.     MC     220.     Ex    222.     Ex
     44.    TF     188.   MC      190.   MC     219.     Ex     221.     Ex    223.     Ex
 1. Determine how to classify Inventory and inventory quantities. Merchandisers need only
    one inventory classification. merchandise inventory to describe the different items that make
    up total inventory. Manufacturers, on the other hand, usually classify inventory into three
    categories: finished goods work in process and raw materials. To determine inventory
    quantities, manufacturers (1) take a physical inventory of goods on hand and (2) determine
    the ownership of goods in transit on an consignment.
 2. Explain the basis of accounting for inventories and apply the inventory cost flow
    methods under a periodic inventory system. The primary basis of accounting for
    inventories is cost. Cost includes all expenditures necessary to acquire goods and place
    them in a condition ready for sale. Cost of goods available for sale includes (a) cost of
    beginning inventory and (b) cost of goods purchased. The inventory cost flow methods are:
    specific identification and three assumed cost flow methods—FIFO, LIFO, and average-cost.
 3. Explain the financial statement and tax effects of each of the inventory cost flow
    assumptions. The cost of goods available for sale may be allocated to cost of goods sold
    and ending inventory by specific identification or by a method based on an assumed cost
    flow. When prices are rising, the first-in, first-out (FIFO) method results in lower cost of goods
    sold and higher net income than the average-cost and the last-in, first-out (LIFO) methods.
    The reverse is true when prices are falling. In the balance sheet, FIFO results in an ending
    inventory that is closest to current value, whereas the inventory under LIFO is the farthest
    from current value. LIFO results in the lowest income taxes (because of lower taxable
    income).
 4. Explain the lower-of-cost-or-market basis of accounting for inventories. Companies use
    the lower-of-cost-or-market (LCM) basis when the current replacement cost (market) is less
    than cost. Under LCM, companies recognize the loss in the period in which the price decline
    occurs.
 5. Compute and interpret the inventory turnover. The inventory turnover is calculated as
    cost of goods sold divided by average inventory. It can be converted to average days in
    inventory by dividing 365 days by the inventory turnover. A higher turnover or lower average
    days in inventory suggests that management is trying to keep inventory levels low relative to
    its sales level.
 6. Describe the LIFO reserve and explain its importance for comparing results of
    different companies. The LIFO reserve represents the difference between ending inventory
    using LIFO and ending inventory if FIFO were employed instead. For some companies this
    difference can be significant, and ignoring it can lead to inappropriate conclusions when
    using the current ratio or inventory turnover.
*7. Apply the inventory cost flow methods to perpetual inventory records. Under FIFO, the
    cost of the earliest goods on hand prior to each sale is charged to cost of goods sold. Under
    LIFO, the cost of the most recent purchase prior to sale is charged to cost of goods sold.
    Under the average-cost method, a new average cost is computed after each purchase.
* 8. Indicate the effects of inventory errors on the financial statements. In the income
     statement of the current year: (1) An error in beginning inventory will have a reverse effect on
     net income (e.g. overstatement of inventory results in understatement of net income, and
     vice versa). (2) An error in ending inventory will have a similar effect on net income (e.g.
     overstatement of inventory results in overstatement of net income). If ending inventory errors
     are not corrected in the following period, their effect on net income for that period is reversed,
     and total net income for the two years will be correct. In the balance sheet: Ending inventory
     errors will have the same effect on total assets and total stockholders’ equity and no effect on
     liabilities.
                                           TRUE-FALSE STATEMENTS
           1.    Raw materials inventories are the goods that a manufacturing company has
           completed and are ready to be sold to customers.
Ans: F, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           3.      When the terms of sale are FOB shipping point, legal title to the goods remains
           with the seller until the goods reach the buyer.
Ans: F, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           4.     Goods in transit shipped FOB shipping point should be included in the buyer’s
           ending inventory.
Ans: T, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           5.     Goods that have been purchased FOB destination but are in transit, should be
           excluded from a physical count of goods by the buyer.
Ans: T, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           6.    If the ownership of merchandise passes to the buyer when the seller ships the
           merchandise, the terms are stated as FOB destination.
Ans: F, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           7.     Under the periodic inventory system, both the sales amount and the cost of goods
           sold amount are recorded when each item of merchandise is sold.
Ans: F, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: FSA
           8.      Under a periodic inventory system, the merchandise on hand at the end of the
           period is determined by a physical count of the inventory.
Ans: T, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           9.       Consigned goods are held for sale by one party although ownership of the goods
           is retained by another party.
Ans: T, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           11.     In accounting for inventory, the assumed flow of costs must match the physical
           flow of goods.
Ans: F, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
           12.     Inventory methods such as FIFO and LIFO deal more with flow of costs than with
           flow of goods.
Ans: T, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
           13.        The average cost inventory method relies on a simple average calculation.
Ans: F, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
           14.        If prices never changed there would be no need for alternative inventory methods.
Ans: T, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
           15.     The specific identification method of costing inventories tracks the actual physical
           flow of the goods available for sale.
Ans: T, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
           16.     Management may choose any inventory costing method it desires as long as the
           cost flow assumption chosen is consistent with the physical movement of goods in the
           company.
Ans: F, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
           17.    The First-in, First-out (FIFO) inventory method results in an ending inventory
           valued at the most recent cost.
Ans: T, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           18.    The expense recognition principle requires that the cost of goods sold be matched
           against the ending merchandise inventory in order to determine income.
Ans: F, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           20.    If a company has no beginning inventory and the unit cost of inventory items does
           not change during the year, the value assigned to the ending inventory will be the same
           under LIFO and average cost flow assumptions.
Ans: T, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           21.    If the unit price of inventory is increasing during a period, a company using the
           LIFO inventory method will show less gross profit for the period, than if it had used the
           FIFO inventory method.
Ans: T, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           22.    If a company has no beginning inventory and the unit price of inventory is
           increasing during a period, the cost of goods available for sale during the period will be
           the same under the LIFO and FIFO inventory methods.
Ans: T, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           23.        A company may use more than one inventory cost flow method at the same time.
Ans: T, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           24.   Use of the LIFO inventory valuation method enables a company to report paper or
           phantom profits.
Ans: F, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           25.   The LIFO inventory method agrees with the actual physical movement of goods in
           most businesses.
Ans: F, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           26.    In periods of falling prices, LIFO will result in a higher ending inventory valuation
           than FIFO.
Ans: T, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
           27.   In periods of falling prices, FIFO will result in a larger net income than the LIFO
           method.
Ans: F, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
           28.     If a company changes its inventory valuation method, the effect of the change on
           net income should be disclosed in the financial statements.
Ans: T, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           29.    A major criticism of the FIFO inventory method is that it magnifies the effects of the
           business cycle on business income.
Ans: T, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           30.    The LIFO method is rarely used because most companies do not sell the last
           goods they purchase first.
Ans: F, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
           31.    The LIFO inventory method tends to smooth out the peaks and valleys of a
           business cycle.
Ans: T, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
           32.    Computers has made the periodic inventory system more popular and easier to
           apply.
Ans: F, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Technology, AICPA BB: Leverage Technology, AICPA FN: Leverage Technology, AICPA PC:
           None, IMA: Business Applications
           33.    When the market value of inventory is lower than its cost, the inventory is written
           down to its market value.
Ans: T, LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
Ans: T, LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           35.     Accountants believe that the write down from cost to market should not be made
           in the period in which the price decline occurs.
Ans: F, LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
           36.        Under the LCM basis, market is defined as selling price, not current replacement
           cost.
Ans: F, LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           37.    The inventory turnover is calculated as cost of goods sold divided by ending
           inventory.
Ans: F, LO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
           38.    An inventory turnover that is too high may indicate that the company is losing sales
           opportunities because of inventory shortages.
Ans: T, LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
           39.    The LIFO reserve is the difference between ending inventory using LIFO and
           ending inventory if FIFO were used instead.
Ans: T, LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           40.        The FIFO reserve is a required disclosure for companies that use FIFO.
Ans: F, LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           *41. When the average cost method is applied in a perpetual inventory system, the sale
           of goods will change the unit cost that remains in inventory.
Ans: F, LO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           *42. When the average cost method is applied to a perpetual inventory system, a
           moving average cost per unit is computed with each purchase.
Ans: T, LO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           *43. An error in the ending inventory of the current period will have a similar effect on
           net income of the next accounting period.
Ans: F, LO: 8, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           *44. An error that overstates the ending inventory will also cause net income for the
           period to be overstated.
Ans: T, LO: 8, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 46.       The factor which determines whether or not goods should be included in a physical count
           of inventory is
           a. physical possession.
           b. legal title.
           c. management's judgment.
           d. whether or not the purchase price has been paid.
Ans: B, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 48.       Independent internal verification of the physical inventory process occurs when
           a. the employee is required to count all items twice for sake of verification.
           b. the items counted are compared to the inventory account balance.
           c. a second employee counts the inventory and compares the result to the count made
              by the first employee.
           d. all prenumbered inventory tags are accounted for.
Ans: C, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
          IMA: Business Economics
 52.       Which of the following should not be included in the physical inventory of a company?
           a. Goods held on consignment from another company.
           b. Goods in transit from another company shipped FOB shipping point.
           c. Goods shipped on consignment to another company.
           d. All of these answer choices should be included.
Ans: A, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 56.       Many companies use just-in-time inventory methods. Which of the following is not an
           advantage of this method?
           a. It limits the risk of having obsolete items in inventory.
           b. Companies may not have quantities to meet customer demand.
           c. It lowers inventory levels and costs.
           d. Companies can respond to individual customer requests.
Ans: B, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
 57.       When a perpetual inventory system is used, which of the following is a purpose of taking a
           physical inventory?
           a. To check the accuracy of the perpetual inventory records
           b. To determine cost of goods sold for the accounting period
           c. To compute inventory ratios
           d. All are a purpose of taking a physical inventory when a perpetual inventory system is
              used.
Ans: A, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 59.       Reeves Company is taking a physical inventory on March 31, the last day of its fiscal year.
           Which of the following must be included in this inventory count?
           a. Goods in transit to Reeves, FOB destination
           b. Goods that Reeves is holding on consignment for Parker Company
           c. Goods in transit that Reeves has sold to Smith Company, FOB shipping point
           d. Goods that Reeves is holding in inventory on March 31 for which the related Accounts
              Payable is 15 days past due
Ans: D, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 60.       At December 31, 2014 Mohling Company’s inventory records indicated a balance of
           $602,000. Upon further investigation it was determined that this amount included the
           following:
            $112,000 in inventory purchases made by Mohling shipped from the seller 12/27/14
                terms FOB destination, but not due to be received until January 2nd
            $74,000 in goods sold by Mohling with terms FOB destination on December 27th. The
                goods are not expected to reach their destination until January 6th.
            $6,000 of goods received on consignment from Dollywood Company
 61.       At December 31, 2014 Howell Company’s inventory records indicated a balance of
           $858,000. Upon further investigation it was determined that this amount included the
           following:
            $168,000 in inventory purchases made by Howell shipped from the seller 12/27/14
                terms FOB destination, but not due to be received until January 2nd
            $111,000 in goods sold by Howell with terms FOB destination on December 27th. The
                goods are not expected to reach their destination until January 6th.
            $9,000 of goods received on consignment from Westwood Company
           What is Howell’s correct ending inventory balance at December 31, 2014?
           a. $690,000
           b. $849,000
           c. $570,000
           d. $681,000
Ans: D, LO: 1, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 62.       Manufacturers usually classify inventory into all the following general categories except:
           a. work in process
           b. finished goods
           c. merchandise inventory
           d. raw materials
Ans: C, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 63.       For companies that use a perpetual inventory system, all of the following are purposes for
           taking a physical inventory except to:
           a. check the accuracy of the records.
           b. determine the amount of wasted raw materials.
           c. determine losses due to employee theft.
           d. determine ownership of the goods.
Ans: D, LO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 64.       Inventory costing methods place primary reliance on assumptions about the flow of
           a. goods.
           b. costs.
           c. resale prices.
           d. values.
Ans: B, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 65.       The LIFO inventory method assumes that the cost of the latest units purchased are
           a. the last to be allocated to cost of goods sold.
           b. the first to be allocated to ending inventory.
           c. the first to be allocated to cost of goods sold.
           d. not allocated to cost of goods sold or ending inventory.
Ans: C, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 66.       Alpha First Company just began business and made the following four inventory
           purchases in June:
                 June 1                150 units         $ 780
                 June 10               200 units          1,170
                 June 15               200 units          1,260
                 June 28               150 units            990
                                                         $4,200
           A physical count of merchandise inventory on June 30 reveals that there are 210 units on
           hand. Using the LIFO inventory method, the value of the ending inventory on June 30 is
           a. $1,092
           b. $1,131
           c. $1,386
           d. $1,368
Ans: B, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 67.       Baker Bakery Company just began business and made the following four inventory
           purchases in June:
                 June 1                150 units         $ 780
                 June 10               200 units          1,170
                 June 15               200 units          1,260
                 June 28               150 units            990
                                                         $4,200
           A physical count of merchandise inventory on June 30 reveals that there are 210 units on
           hand. Using the FIFO inventory method, the amount allocated to ending inventory for
           June is
           a. $1,092
           b. $1,131
           c. $1,368
           d. $1,386
Ans: C, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 68.       Charlene Cosmetics Company just began business and made the following four inventory
           purchases in June:
                  June 1                150 units            $ 780
                  June 10               200 units             1,170
                  June 15               200 units             1,260
                  June 28               150 units               990
                                                             $4,200
           A physical count of merchandise inventory on June 30 reveals that there are 210 units on
           hand. Using the average cost method, the amount allocated to the ending inventory on
           June 30 is
           a. $1,229.
           b. $1,368.
           c. $1,323.
           d. $1,260.
Ans: D, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 69.       Echo Sound Company just began business and made the following four inventory
           purchases in June:
                 June 1              150 units         $ 780
                 June 10             200 units          1,170
                 June 15             200 units          1,260
                 June 28             150 units            990
                                                       $4,200
           A physical count of merchandise inventory on June 30 reveals that there are 210 units on
           hand. The inventory method which results in the highest gross profit for June is
           a. the FIFO method.
           b. the LIFO method.
           c. the average cost method.
           d. not determinable.
Ans: A, LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 70.       Atom Company just began business and made the following four inventory purchases in
           June:
                 June 1                 150 units            $ 825
                 June 10                200 units             1,120
                 June 15                200 units             1,140
                 June 28                150 units               885
                                                             $3,970
           A physical count of merchandise inventory on June 30 reveals that there are 200 units on
           hand. Using the LIFO inventory method, the value of the ending inventory on June 30 is
           a. $1,105.
           b. $1,100.
           c. $1,170.
           d. $1,180.
Ans: A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 71.       Quark Inc. just began business and made the following four inventory purchases in June:
                  June 1                   150 units              $ 825
                  June 10                  200 units               1,120
                  June 15                  200 units               1,140
                  June 28                  150 units                 885
                                                                  $3,970
           A physical count of merchandise inventory on June 30 reveals that there are 200 units on
           hand. Using the FIFO inventory method, the amount allocated to ending inventory for
           June is
           a. $1,105.
           b. $1,100.
           c. $1,170.
           d. $1,180.
Ans: C, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 72.       A company just began business and made the following four inventory purchases in June:
                 June 1                   150 units            $ 825
                 June 10                  200 units              1,120
                 June 15                  200 units              1,140
                 June 28                  150 units                885
                                                               $3,970
           A physical count of merchandise inventory on June 30 reveals that there are 200 units on
           hand. Using the average-cost method, the amount allocated to the ending inventory on
           June 30 is
           a. $1,134.
           b. $1,180.
           c. $1,100.
           d. $1,120.
Ans: A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 76.       Pop-up Party Favors Inc has the following inventory data:
            July 1       Beginning inventory       20 units at $19  $ 380
                 7       Purchases                 70 units at $20   1,400
               22        Purchases                 10 units at $22     220
                                                                    $2,000
           A physical count of merchandise inventory on July 30 reveals that there are 32 units on
           hand. Using the FIFO inventory method, the amount allocated to ending inventory for July
           is
           a. $620.
           b. $660.
           c. $640.
           d. $704.
Ans: B, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
 85.       Inventory costing methods place primary reliance on assumptions about the flow of
           a. good.
           b. costs.
           c. resale prices.
           d. values.
Ans: B, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
 86.       Which of the following terms best describes the assumption made in applying the four
           inventory methods?
           a. Goods flow
           b. Cost flow
           c. Asset flow
           d. Physical flow
Ans: B, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
           Assuming that a periodic inventory system is used, what is the cost of goods sold on a
           LIFO basis.
           a. $10,992
           b. $11,022
           c. $23,088.
           d. $23,118
Ans: D, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
           Assuming that a periodic inventory system is used, what is the cost of goods sold on a
           FIFO basis.
           a. $10,992
           b. $11,022
           c. $23,088.
           d. $23,118
Ans: C, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
           Assuming that a periodic inventory system is used, what is the amount allocated to ending
           inventory on a LIFO basis.
           a. $10,992
           b. $11,022
           c. $23,088.
           d. $23,118
Ans: A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (30 + 180  120 + 90  84) 96; (30  $120) + (66  $112)  $10,992
           Assuming that a periodic inventory system is used, what is the amount allocated to ending
           inventory on a FIFO basis.
           a. $10,932
           b. $11,022
           c. $23,088.
           d. $23,118
Ans: B, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (30 + 180  120 + 90  84)  96; (90  $115) + (6  $112)  $11,022
 92.       Which of the following items will increase inventoriable costs for the buyer of goods?
           a. Purchase returns and allowances granted by the seller
           b. Purchase discounts taken by the purchaser
           c. Freight charges paid by the seller
           d. Freight charges paid by the purchaser
Ans: D, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: FSA
 93.       Of the following companies, which one would not likely employ the specific identification
           method for inventory costing?
           a. Music store specializing in organ sales
           b. Farm implement dealership
           c. Antique shop
           d. Hardware store
Ans: D, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
 95.       The selection of an appropriate inventory cost flow assumption for an individual company
           is made by
           a. the external auditors.
           b. the SEC.
           c. the internal auditors.
           d. management.
Ans: D, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
          IMA: Business Economics
 96.       Which of the following is not a common cost flow assumption used in costing inventory?
           a. First-in, first-out
           b. Middle-in, first-out
           c. Last-in, first-out
           d. Average cost
Ans: B, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
 97.       The accounting principle that requires that the cost flow assumption be consistent with the
           physical movement of goods is
           a. called the matching principle.
           b. called the consistency principle.
           c. nonexistent; that is, there is no such accounting requirement.
           d. called the physical flow assumption.
Ans: C, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
          IMA: Business Economics
 98.       Which of the following statements is true regarding inventory cost flow assumptions?
           a. A company may use more than one costing method concurrently.
           b. A company must comply with the method specified by industry standards.
           c. A company must use the same method for domestic and foreign operations.
           d. A company may never change its inventory costing method once it has chosen a
              method.
Ans: A, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
100.       Given equal circumstances, which inventory method would probably be the most time
           consuming?
           a. FIFO
           b. LIFO
           c. Average cost
           d. Specific identification.
Ans: D, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
Solution: (30  $4.00) + (120  $4.30) + [(300  100  30  120)  $4.20]  $846
Solution: (20  $4.00) + (90  $4.30) + (30  $4.20) + (60 $4.40)  $857
107.       In periods of rising prices, which is an advantage of using the LIFO inventory costing
           method?
           a. Ending inventory will include latest (most recent) costs and thus be more realistic.
           b. Cost of goods sold will include latest (most recent) costs and thus will be more
               realistic.
           c. Net income will be the highest and thus reflect the prosperity of the company.
           d. Phantom profits are reported.
Ans: B, LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
108.       Hogan Industries had the following inventory transactions occur during 2014:
                                                   Units         Cost/unit
             Feb. 1, 2014       Purchase            36            $45
            Mar. 14, 2014       Purchase            62            $47
             May 1, 2014        Purchase            44            $49
           The company sold 102 units at $63 each and has a tax rate of 30%. Assuming that a
           periodic inventory system is used, what is the company’s gross profit using LIFO?
           (rounded to whole dollars)
           a. $4,882
           b. $4,730
           c. $1,696
           d. $1,544
Ans: D, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (44  $49) + [(102  $44)  $47]  $4,882; [(102  $63)  $4,882]  $1,544
109.       Hogan Industries had the following inventory transactions occur during 2014:
                                                   Units         Cost/unit
             Feb. 1, 2014       Purchase            36            $45
            Mar. 14, 2014       Purchase            62            $47
             May 1, 2014        Purchase            44            $49
           The company sold 102 units at $63 each and has a tax rate of 30%. Assuming that a
           periodic inventory system is used, and operating expenses of $600, what is the
           company’s after-tax income using LIFO? (rounded to whole dollars)
           a. $944
           b. $1,096
           c. $767
           d. $661
Ans: D, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (44  $49) + [(102  $44)  $47]  $4,882; [(102  $63)  $4,882]  $1,544; ($1,544  $600)  .70 $661
110.       Hogan Industries had the following inventory transactions occur during 2014:
                                                   Units         Cost/unit
             Feb. 1, 2014       Purchase            36            $45
            Mar. 14, 2014       Purchase            62            $47
             May 1, 2014        Purchase            44            $49
           The company sold 102 units at $63 each and has a tax rate of 30%. Assuming that a
           periodic inventory system is used, what is the company’s gross profit using FIFO?
           (rounded to whole dollars)
           a. $4,882
           b. $4,730
           c. $1,696
           d. $1,544
Ans: C, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (36  $45) + (62  $47) + [(102  98)  $49]  $4,730; [(102  $63)  $4,730]  $1,696
111.       Hogan Industries had the following inventory transactions occur during 2014:
                                                   Units         Cost/unit
             Feb. 1, 2014       Purchase            36            $45
            Mar. 14, 2014       Purchase            62            $47
             May 1, 2014        Purchase            44            $49
           The company sold 102 units at $63 each and has a tax rate of 30%. Assuming that a
           periodic inventory system is used and operating expenses of $600, what is the company’s
           after-tax income using FIFO? (rounded to whole dollars)
           a. $944
           b. $1,096
           c. $767
           d. $661
Ans: C, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (36  $45) + (62  $47) + [(102  98)  $49]  $4,730; [(102  $63)  $4,730]  $1,696; ($1,696  $600)  .70  $767
112.       Dole Industries had the following inventory transactions occur during 2014:
                                                    Units         Cost/unit
             Feb. 1, 2014        Purchase            72            $90
            Mar. 14, 2014        Purchase           124            $94
             May 1, 2014         Purchase            88            $98
           The company sold 204 units at $126 each and has a tax rate of 30%. Assuming that a
           periodic inventory system is used, what is the company’s gross profit using LIFO?
           (rounded to whole dollars)
           a. $19,528
           b. $18,920
           c. $6,784
           d. $6,176
Ans: D, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (88  $98) + [(204  88)  $94]  $19,528; [(204  $126)  $19,528]  $6,176
113.       Dole Industries had the following inventory transactions occur during 2014:
                                                    Units         Cost/unit
             Feb. 1, 2014        Purchase            72            $90
            Mar. 14, 2014        Purchase           124            $94
             May 1, 2014         Purchase            88            $98
           The company sold 204 units at $126 each and has a tax rate of 30%. Assuming that a
           periodic inventory system is used, and operating expenses of $2,000, what is the
           company’s after-tax income using LIFO? (rounded to whole dollars)
           a. $4,176
           b. $4,323
           c. $3,349
           d. $2,923
Ans: D, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (88  $98) + [(204  88)  $94]  $19,528; [(204  $126)  $19,528]  $6,176; ($6,176  $2,000)  .70  $2,923
114.       Dole Industries had the following inventory transactions occur during 2014:
                                                    Units         Cost/unit
             Feb. 1, 2014        Purchase            72            $90
            Mar. 14, 2014        Purchase           124            $94
             May 1, 2014         Purchase            88            $98
           The company sold 204 units at $126 each and has a tax rate of 30%. Assuming that a
           periodic inventory system is used, what is the company’s gross profit using FIFO?
           (rounded to whole dollars)
           a. $19,528
           b. $18,920
           c. $6,784
           d. $6,176
Ans: C, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (72  $90) + (124  $94) + [(204  196)  $98]  $18,920; [(204  $126)  $18,920]  $6,784
115        Dole Industries had the following inventory transactions occur during 2014:
                                                    Units         Cost/unit
             Feb. 1, 2014        Purchase            72            $90
            Mar. 14, 2014        Purchase           124            $94
             May 1, 2014         Purchase            88            $98
           The company sold 204 units at $126 each and has a tax rate of 30%. Assuming that a
           periodic inventory system is used and operating expenses of $2,000, what is the
           company’s after-tax income using FIFO? (rounded to whole dollars)
           a. $4,176
           b. $4,784
           c. $3,349
           d. $2,923
Ans: C, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (72  $90) + (124  $94) + [(204  196)  $98]  $18,920; [(204  $126)  $18,920]  $6,784; ($6,784  $2,000)  .70  $3,349
116.       Hoover Company had beginning inventory of $15,000 at March 1, 2014. During the
           month, the company made purchases of $55,000. The inventory at the end of the month is
           $17,300. What is cost of goods sold for the month of March?
           a. $52,700
           b. $55,000
           c. $70,000
           d. $72,300
Ans: A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
117.       A company just starting in business purchased three merchandise inventory items at the
           following prices. First purchase $80; Second purchase $95; Third purchase $85. If the
           company sold two units for a total of $290 and used FIFO costing, the gross profit for the
           period would be
           a. $115.
           b. $125.
           c. $110.
           d. $100.
Ans: A, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
118.       At May 1, 2014, Heineken Company had beginning inventory consisting of 200 units with
           a unit cost of $7. During May, the company purchased inventory as follows:
                   400 units at $7
                   600 units at $8
           The company sold 1,000 units during the month for $12 per unit. Heineken uses the
           average cost method. The average cost per unit for May is
           a. $7.00.
           b. $7.50.
           c. $7.60.
           d. $8.00.
Ans: B, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Business Economics
119.       At May 1, 2014, Heineken Company had beginning inventory consisting of 200 units with
           a unit cost of $7. During May, the company purchased inventory as follows:
                   400 units at $7
                   600 units at $8
           The company sold 1,000 units during the month for $12 per unit. Heineken uses the
           average cost method. Heineken's gross profit for the month of May is
           a. $4,500
           b. $7,500
           c. $9,000
           d. $12,000
Ans: A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: [(200  $7) + (400  $7) + (600  $8)]  1,200  $7.50; [($12  $7.50)]  1,000  $4,500
120.       At May 1, 2014, Heineken Company had beginning inventory consisting of 200 units with
           a unit cost of $7. During May, the company purchased inventory as follows:
                   400 units at $7
                   600 units at $8
           The company sold 1,000 units during the month for $12 per unit. Heineken uses the
           average cost method. The value of Heineken's inventory at May 31, 2014 is
           a. $1,400
           b. $1,500
           c. $1,600
           d. $9,000
Ans: B, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: [(200  $7) + (400  $7) + (600  $8)]  1,200  $7.50; [($1,200  $1,000)  $7.50]  $1,500
121.       Dobler Company uses a periodic inventory system. Details for the inventory account for
           the month of January 2014 are as follows:
                                       Units         Per unit price          Total
           Balance, 1/1/2014           200                   $5.00        $1,000
           Purchase, 1/15/2014         100                    5.30            530
           Purchase, 1/28/2014         100                    5.50            550
           An end of the month (1/31/2014) inventory showed that 160 units were on hand. How
           many units did the company sell during January 2014?
           a. 60
           b. 160
           c. 200
           d. 240
Ans: D, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Business Economics
122.       Dobler Company uses a periodic inventory system. Details for the inventory account for
           the month of January 2014 are as follows:
                                       Units         Per unit price          Total
           Balance, 1/1/2014           200                   $5.00        $1,000
           Purchase, 1/15/2014         100                    5.30            530
           Purchase, 1/28/2014         100                    5.50            550
           An end of the month (1/31/2014) inventory showed that 160 units were on hand. If the
           company uses FIFO, what is the value of the ending inventory?
           a. $880
           b. $800
           c. $868
           d. $1,212
Ans: C, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
123.       Dobler Company uses a periodic inventory system. Details for the inventory account for
           the month of January 2014 are as follows:
                                       Units         Per unit price          Total
           Balance, 1/1/2014           200                   $5.00        $1,000
           Purchase, 1/15/2014         100                    5.30            530
           Purchase, 1/28/2014         100                    5.50            550
           An end of the month (1/31/2014) inventory showed that 160 units were on hand. If the
           company uses LIFO, what is the value of the ending inventory?
           a. $843
           b. $800
           c. $868
           d. $1,280
Ans: B, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
124.       Dobler Company uses a periodic inventory system. Details for the inventory account for
           the month of January 2014 are as follows:
                                                          Units                    Per unit price               Total
           Balance, 1/1/2014                              200                              $5.00              $1,000
           Purchase, 1/15/2014                            100                               5.30                 530
           Purchase, 1/28/2014                            100                               5.50                 550
           An end of the month (1/31/2014) inventory showed that 160 units were on hand. If the
           company uses FIFO and sells the units for $10 each, what is the gross profit for the
           month?
           a. $1,188
           b. $1,212
           c. $2,400
           d. $1,600
Ans: A, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (200  $5.00) + [(400  160  200)  $5.30]  $1,212; [(400  160)  $10]  $1,212  $1.188
125.       In periods of rising prices, the inventory method which results in the inventory value on the
           balance sheet that is closest to current cost is the
           a. FIFO method.
           b. LIFO method.
           c. average-cost method.
           d. tax method.
Ans: A, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
126.       In a period of declining prices, which of the following inventory methods generally results
           in the lowest balance sheet figure for inventory?
           a. Average cost method
           b. LIFO method
           c. FIFO method
           d. Need more information to answer
Ans: C, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
127.       In a period of rising prices, which of the following inventory methods generally results in
           the lowest net income figure?
           a. Average cost method
           b. LIFO method
           c. FIFO method
           d. Need more information to answer
Ans: B, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
128.       Which inventory method generally results in costs allocated to ending inventory that will
           approximate their current cost?
           a. LIFO
           b. FIFO
           c. Average cost method
           d. Whichever method that produces the highest ending inventory figure
Ans: B, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
129.       Two companies report the same cost of goods available for sale but each employs a
           different inventory costing method. If the price of goods has increased during the period,
           then the company using
           a. LIFO will have the highest ending inventory.
           b. FIFO will have the highest cost of goods sold.
           c. FIFO will have the highest ending inventory.
           d. LIFO will have the lowest cost of goods sold.
Ans: C, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
130.       If companies have identical inventoriable costs but use different inventory flow
           assumptions when the price of goods have not been constant, then the
           a. cost of goods sold of the companies will be identical.
           b. cost of goods purchased during the year will be identical.
           c. ending inventory of the companies will be identical.
           d. net income of the companies will be identical.
Ans: B, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
131.       In a period of increasing prices, which inventory flow assumption will result in the lowest
           amount of income tax expense?
           a. FIFO
           b. LIFO
           c. Average cost method
           d. Income tax expense for the period will be the same under all assumptions.
Ans: B, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
132.       Given equal circumstances and generally rising costs, which inventory method will
           increase the tax expense the most?
           a. FIFO
           b. LIFO
           c. Average cost
           d. Income tax expense for the period will be the same under all assumptions.
Ans: A, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
133.       The specific identification method of costing inventories is used when the
           a. physical flow of units cannot be determined.
           b. company sells large quantities of relatively low cost homogeneous items.
           c. company sells large quantities of relatively low cost heterogeneous items.
           d. company sells a limited quantity of high-unit cost items.
Ans: D, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
          IMA: Business Economics
135.       The managers of Hong Company receive performance bonuses based on the net income
           of the firm. Which inventory costing method are they likely to favor in periods of declining
           prices?
           a. LIFO
           b. Average Cost
           c. FIFO
           d. Physical inventory method
Ans: A, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
136.       In periods of inflation, phantom or paper profits may be reported as a result of using the
           a. perpetual inventory method.
           b. FIFO costing assumption.
           c. LIFO costing assumption.
           d. periodic inventory method.
Ans: B, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
137.       Selection of an inventory costing method by management does not usually depend on
           a. the fiscal year end.
           b. income statement effects.
           c. balance sheet effects.
           d. tax effects.
Ans: A, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
138.       The accountant at Landry Company is figuring out the difference in income taxes the
           company will pay depending on the choice of either FIFO or LIFO as an inventory costing
           method. The tax rate is 30% and the FIFO method will result in income before taxes of
           $8,740. The LIFO method will result in income before taxes of $8,100. What is the
           difference in tax that would be paid between the two methods?
           a. $640
           b. $448
           c. $192
           d. Cannot be determined from the information provided.
Ans: C, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
139.       The accountant at Patton Company has determined that income before income taxes
           amounted to $11,000 using the FIFO costing assumption. If the income tax rate is 30%
           and the amount of income taxes paid would be $600 greater if the LIFO assumption were
           used, what would be the amount of income before taxes under the LIFO assumption?
           a. $11,600
           b. $13,000
           c. $9,000
           d. $10,400
Ans: B, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
140.       The manager of Weiser is given a bonus based on net income before taxes. The net
           income after taxes is $35,700 for FIFO and $29,400 for LIFO. The tax rate is 30%. The
           bonus rate is 20%. How much higher is the manager's bonus if FIFO is adopted instead of
           LIFO?
           a. $9,000
           b. $12,600
           c. $1,800
           d. $6,300
Ans: C, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Business Economics
142.       Ace Company is a retailer operating in an industry that experiences inflation (rising
           prices). Ace wants to maintain a high current ratio. Which inventory costing method should
           Ace consider using?
           a. LIFO
           b. Average
           c. FIFO
           d. No inventory costing method directly affects the current ratio.
Ans: C, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
143.       Ace Company is a retailer operating in an industry that experiences inflation (rising
           prices). Ace wants the most realistic cost of goods sold. Which inventory costing method
           should Ace consider using?
           a. Average because all inventory costs will then represent an average amount.
           b. Specific identification is the most realistic method because it involves the actual costs.
           c. LIFO because cost of goods sold represents the latest costs.
           d. FIFO because cost of goods sold represents the earliest costs.
Ans: C, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
144.       Ace Company is a retailer operating in an industry that experiences inflation (rising
           prices). Ace wants the most realistic ending inventory. Which inventory costing method
           should Ace consider using?
           a. Average because all inventory costs will then represent an average amount.
           b. Specific identification is the most realistic method because it involves the actual costs.
           c. LIFO because ending inventory represents the earliest costs.
           d. FIFO because ending inventory represents the latest costs.
Ans: D, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
146.       When applying the lower of cost or market rule to inventory valuation, market generally
           means
           a. current replacement cost.
           b. original cost.
           c. resale value.
           d. original cost, less physical deterioration.
Ans: A, LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
147.       The situation that requires a departure from the cost basis of accounting to the lower of
           cost or market basis in valuing inventory is necessitated by
           a. a decline in the value of the inventory.
           b. an increase in selling price.
           c. an increase in the value of the inventory.
           d. a desire for more profit.
Ans: A, LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
149.       Jenks Company developed the following information about its inventories in applying the
           lower of cost or market (LCM) basis in valuing inventories:
                Product                      Cost                   Market
                   A                        $57,000                 $60,000
                   B                         40,000                  38,000
                   C                         80,000                  81,000
           If Jenks applies the LCM basis, the value of the inventory reported on the balance sheet
           would be
           a. $177,000.
           b. $179,000.
           c. $175,000.
           d. $181,000.
Ans: C, LO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
150.       Nelson Corporation sells three different products. The following information is available on
           December 31:
                Inventory Item                        Units                     Cost per unit               Market value per unit
                      X                               150                          $4.00                           $3.50
                      Y                               300                          $2.00                           $1.50
                      Z                               750                          $3.00                           $4.00
           When applying the lower of cost or market rule to each item, what will Nelson's total
           ending inventory balance be?
           a.    $3,450
           b.    $3,225
           c.    $3,975
           d.    $3,300
Ans: B, LO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
151.       Whitman Corporation sells six different products. The following information is available on
           December 31:
             Inventory Item              Units       Cost per unit          Market value per unit           Estimated Selling Price
             Tin                          30           $ 500                       $ 505                            $ 515
             Titanium                     10            5,000                      4,950                            5,100
             Stainless Steel              40            2,000                      1,910                            1,985
             Aluminum                     40              350                        285                              290
             Iron                         20              400                        410                              425
             Fiberglass                   20              300                        295                              310
           When applying the lower of cost or market rule to each item, what will Whitman's total
           ending inventory balance be?
           a.    $173,000
           b.    $166,200
           c.    $166,550
           d.    $166,400
Ans: B, LO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: (30  $500) + (10  $4,950] + (40  $1,910) + (40 + $285) + (20  $400) + (20  295)  $166,200
152.       Johnson Company has a high inventory turnover that has increased over the last year. All
           of the following statements are true regarding this situation except Johnson County:
           a. is minimizing funds tied up in inventory.
           b. is increasing the amount of inventory on hand relative to sales.
           c. may be losing sales due to inventory shortages.
           d. has a cost of goods sold that is increasing relative to its average inventory.
Ans: B, LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
153.       Use the following information regarding Black Company and Red Company to answer the
           question “Which amount is equal to Black Company's "days in inventory" for 2014 (to the
           closest decimal place)?”
                                                               Inventory
                                            Year               Turnover                 Ending Inventory
             Black Company                  2012                                            $26,340
                                            2013                   10.7                     $29,890
                                            2014                   10.4                     $30,100
           a.    35.1 days
           b.    34.1 days
           c.    82.5 days
           d.    29.5 days
Ans: A, LO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Business Economics
154.       Use the following information regarding Black Company and Red Company to answer the
           question “Which amount is equal to Red Company's "days in inventory" for 2013 (to the
           closest decimal place)?”
                                                               Inventory
                                            Year               Turnover                 Ending Inventory
             Black Company                  2012                                            $26,340
                                            2013                   10.7                     $29,890
                                            2014                   10.4                     $30,100
           a.    67.8 days
           b.    38.4 days
           c.    28.1 days
           d.    40.6 days
Ans: D, LO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Business Economics
155.       Use the following information regarding Black Company and Red Company to answer the
           question “Which of the following is Black Company's "cost of goods sold" for 2013 (to the
           closest dollar)?”
                                                                 Inventory
                                             Year                Turnover                 Ending Inventory
            Black Company                    2012                                             $26,340
                                             2013                    10.7                     $29,890
                                             2014                    10.4                     $30,100
           a.   $300,830
           b.   $281,838
           c.   $319,823
           d.   $320,946
Ans: C, LO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Business Economics
156.       Use the following information regarding Black Company and Red Company to answer the
           question “Which of the following is Red Company's "cost of goods sold" for 2014 (to the
           closest dollar)?”
                                                               Inventory
                                             Year            Turnover Ratio               Ending Inventory
            Black Company                    2012                                             $26,340
                                             2013                    10.7                     $29,890
                                             2014                    10.2                     $30,100
           a.   $222,684
           b.   $235,125
           c.   $224,580
           d.   $214,035
Ans: D, LO: 5, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Business Economics
157.       Which of the following companies would most likely have the highest inventory turnover?
           a. An art gallery.
           b. An automobile manufacturer.
           c. A piano manufacturer.
           d. A bakery.
Ans: D, LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
161.       Which of these would cause the inventory turnover ratio to increase the most?
           a. Increasing the amount of inventory on hand.
           b. Keeping the amount of inventory on hand constant but increasing sales.
           c. Keeping the amount of inventory on hand constant but decreasing sales.
           d. Decreasing the amount of inventory on hand and increasing sales.
Ans: D, LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
162.       The following information was available for Camara Company at December 31, 2014:
           beginning inventory $80,000; ending inventory $120,000; cost of goods sold $560,000;
           and sales $800,000. Camara’s inventory turnover in 2014 was
           a. 8.0 times.
           b. 6.7 times.
           c. 5.6 times.
           d. 4.7 times.
Ans: C, LO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Business Economics
163.       The following information was available for Camara Company at December 31, 2014:
           beginning inventory $80,000; ending inventory $120,000; cost of goods sold $560,000;
           and sales $800,000. Camara’s days in inventory in 2014 was
           a. 45.6 days.
           b. 54.5 days.
           c. 65.2 days.
           d. 77.7 days.
Ans: C, LO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Business Economics
164.       The following information was available for Bowyer Company at December 31, 2014:
           beginning inventory $90,000; ending inventory $70,000; cost of goods sold $880,000; and
           sales $1,200,000. Bowyer’s inventory turnover in 2014 was
           a. 15.0 times.
           b. 11.0 times.
           c. 12.6 times.
           d. 9.8 times.
Ans: B, LO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Business Economics
165.       The following information was available for Bowyer Company at December 31, 2014:
           beginning inventory $90,000; ending inventory $70,000; cost of goods sold $880,000; and
           sales $1,200,000. Bowyer’s days in inventory in 2014 was
           a. 24.3 days.
           b. 33.2 days.
           c. 29 days.
           d. 37.2 days.
Ans: B, LO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Business Economics
166.       A low number of days in inventory may indicate all of the following except
           a. Sales opportunities may be lost because of inventory shortages.
           b. There is less chance of having obsolete inventory items.
           c. The company has fewer funds tied up in inventory.
           d. Management has achieved the best balance between too much and too little inventory
               levels.
Ans: A, LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Business Economics
171.       The difference between ending inventory using LIFO and ending inventory using FIFO is
           referred to as the
           a. FIFO reserve.
           b. inventory reserve.
           c. LIFO reserve.
           d. periodic reserve.
Ans: C, LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
173.       Reporting which one of the following allows analysts to make adjustments to compare
           companies using different cost flow methods?
           a. FIFO reserve
           b. Inventory turnover
           c. LIFO reserve
           d. Current replacement cost
Ans: C, LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
174.       Butler Company reported ending inventory at December 31, 2014 of $1,200,000 under
           LIFO. It also reported a LIFO reserve of $210,000 at January 1, 2014, and $300,000 at
           December 31, 2014. Cost of goods sold for 2014 was $4,600,000. If Butler Company had
           used FIFO during 2014, its cost of goods sold for 2014 would have been
           a. $4,900,000.
           b. $4,690,000.
           c. $4,510,000.
           d. $4,300,000.
Ans: C, LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
175.       To adjust a company’s LIFO cost of goods sold to FIFO cost of goods sold
           a. the ending LIFO reserve is added to LIFO cost of goods sold.
           b. the ending LIFO reserve is subtracted from LIFO cost of goods sold.
           c. an increase in the LIFO reserve is subtracted from LIFO cost of goods sold.
           d. a decrease in the LIFO reserve is subtracted from LIFO cost of goods sold.
Ans: D, LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
176.       All of the following statements are true regarding the LIFO reserve except:
           a. Companies using LIFO are required to report the LIFO reserve.
           b. The equation (LIFO inventory – LIFO reserve = FIFO inventory) adjusts the inventory
               balance from LIFO to FIFO.
           c. The financial statement differences of using LIFO normally increase the longer a
               company uses LIFO.
           d. Current ratios and the inventory turnover can be significantly affected if a company
               has material LIFO reserves.
Ans: B, LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
           Reporting
177.       Use the following information for Boxter, Inc., Clifford Company, Danforth Industries, and
           Evans Services to answer the question “What is Danforth's LIFO reserve for 2013?”
           a.   $535
           b.   $85
           c.   $42
           d.   $58
Ans: B, LO: 6, Bloom: AN, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
178.       Use the following information for Boxter, Inc., Clifford Company, Danforth Industries, and
           Evans Services to answer the question “Using the LIFO reserve adjustment, which
           company would has the strongest liquidity position for 2014 as expressed by the current
           ratio?”
           a.   Boxter
           b.   Clifford
           c.   Danforth
           d.   Evans
Ans: C, LO: 6, Bloom: AN, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
179.       Use the following information for Boxter, Inc., Clifford Company, Danforth Industries, and
           Evans Services to answer the question “Using the LIFO adjustment, what is Boxter's
           inventory turnover ratio for 2014 (to the closest decimal place)?”
           a.    12.3 times
           b.    9.3 times
           c.    7.5 times
           d.    6.4 times
Ans: A, LO: 6, Bloom: AN, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
180.       Use the following information for Boxter, Inc., Clifford Company, Danforth Industries, and
           Evans Services to answer the question “Using the LIFO adjustment, which company
           shows the greatest improvement in its current ratio from 2013 to 2014?”
           a.    Boxter
           b.    Clifford
           c.    Danforth
           d.    Evans
Ans: B, LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
           Solving, IMA: Reporting
           Assuming that a perpetual inventory system is used, what is the cost of goods sold on a
           LIFO basis for July?
           a. $465.60
           b. $236.40
           c. $702.00
           d. $348.00
Ans: A, LO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
           Assuming that a perpetual inventory system is used, what is the value of ending inventory
           on a LIFO basis for July?
           a. $465.60
           b. $702.00
           c. $354.00
           d. $236.40
Ans: D, LO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
           Assuming that a perpetual inventory system is used, what is the cost of goods sold on a
           LIFO basis for July?
           a. $5,802
           b. $5,772
           c. $5,796.
           d. $5,916
Ans: C, LO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
           Assuming that a perpetual inventory system is used, what is the ending inventory on a
           LIFO basis for July?
           a. $2,748
           b. $2,754
           c. $2,772.
           d. $5,796
Ans: B, LO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
           Assuming that a perpetual inventory system is used, what is ending inventory (rounded)
           under the average cost method for July?
           a. $2,750
           b. $2,784
           c. $2,406.
           d. $2,772
Ans: A, LO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
Solution: [(15  $60) + (90  $56)]  105  $56.571; [(45  $56.571) + (45  $58)]  90  $57.286; 48  $57.286  $2,750
*187. An error in the physical count of goods on hand at the end of a period resulted in a
      $10,000 overstatement of the ending inventory. The effect of this error in the current
      period is
           Cost of Goods Sold       Net Income
      a.        Understated        Understated
      b.        Overstated          Overstated
      c.        Understated         Overstated
      d.        Overstated         Understated
Ans: C, LO: 8, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
*188. If beginning inventory is understated by $10,000, the effect of this error in the current
      period is
           Cost of Goods Sold       Net Income
      a.        Understated         Understated
      b.        Overstated           Overstated
      c.        Understated          Overstated
      d.        Overstated          Understated
Ans: C, LO: 8, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
*189. A company uses the periodic inventory method and the beginning inventory is overstated
      by $4,000 because the ending inventory in the previous period was overstated by $4,000;
      the ending inventory for this period is correct. The amounts reflected in the current end of
      the period balance sheet are
               Asset         Stockholders’ Equity
      a.    Overstated             Overstated
      b.       Correct               Correct
      c.    Understated           Understated
      d.    Overstated               Correct
Ans: B, LO: 8, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Problem Solving, IMA: Reporting
                                                 BRIEF EXERCISES
Be. 192
Shellan Kamp Company identifies the following items for possible inclusion in the physical
inventory. Indicate whether each item should be included or excluded from the inventory taking.
1.     Goods shipped on consignment by Shellan Kamp to another company.
2.     Goods in transit from a supplier shipped FOB destination.
3.     Goods shipped via common carrier to a customer with terms FOB shipping point.
4.     Goods held on consignment from another company.
Ans: N/A, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           None, IMA: Business Economics
Be. 193
In the first month of operations, Dieker Company made three purchases of merchandise in the
following sequence: (1) 200 units at $6, (2) 300 units at $7, and (3) 400 units at $8. Assuming
there are 250 units on hand, compute the cost of the ending inventory under (1) the FIFO method
and (2) the LIFO method. Dieker uses a periodic inventory system.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
2.        LIFO
          200 x $6 = $1,200
          50 x $7 =     350
                     $1,550
Be. 194
Hess Company's inventory records show the following data for the month of September:
Calculate the value of ending inventory and cost of goods sold if the company uses FIFO
inventory costing and a periodic inventory system.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
100 × $3      =                 $   300
450 × $3.50 =                     1,575
150 × $3.70 =                       555
Cost of goods sold              $ 2,430
Be. 195
Hess Company's inventory records show the following data for the month of September:
Calculate the value of ending inventory and cost of goods sold if the company uses LIFO
inventory costing and a periodic inventory system.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
Cost of goods sold: (300 units × $3.70) + (400 units × $3.50) = $2,510
Be. 196
The management of Otto Corp. is considering the effects of various inventory costing methods on
its financial statements and its income tax expense. Assuming that the price the company pays
for inventory is increasing, which method will:
         1.      result in the lowest income tax expense?
         2.      provide the highest net income?
         3.      provide the highest ending inventory?
         4.      result in the most stable earnings over a number of years?
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Business Economics
Be. 197
The Entertainment Center accumulates the following cost and market data at December 31.
Be. 198
At December 31, 2014, the following information (in thousands) was available for Kitselman Inc.:
ending inventory $22,600; beginning inventory $21,400; cost of goods sold $198,000; and sales
revenue $430,000. Calculate the inventory turnover and days in inventory for Kitselman.
Ans: N/A, LO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Business Economics
                                                          $198,000
             Inventory Turnover =                                                          = 9.0 times
                                                    ($22,600 + $21,400)/2
                                                                  365
             Days in Inventory =                                                           = 40.6 days
                                                                  9.0
                                                          EXERCISES
Ex. 199
The Cain Company has just completed a physical inventory count at year end, December 31,
2014. Only the items on the shelves, in storage, and in the receiving area were counted and
costed on the FIFO basis. The inventory amounted to $80,000. During the audit, the independent
CPA discovered the following additional information:
(a) There were goods in transit on December 31, 2014, from a supplier with terms FOB
     destination, costing $10,000. Because the goods had not arrived, they were excluded from
     the physical inventory count.
(b) On December 27, 2014, a regular customer purchased goods for cash amounting to $1,000
     and had them shipped to a bonded warehouse for temporary storage on December 28, 2014.
     The goods were shipped via common carrier with terms FOB shipping point. The customer
     picked the goods up from the warehouse on January 4, 2015. Cain Company had paid $500 for
     the goods and, because they were in storage, Cain included them in the physical inventory count.
(c) Cain Company, on the date of the inventory, received notice from a supplier that goods
     ordered earlier, at a cost of $4,000, had been delivered to the transportation company on
     December 28, 2014; the terms were FOB shipping point. Because the shipment had not
     arrived on December 31, 2014, it was excluded from the physical inventory.
(d) On December 31, 2014, there were goods in transit to customers, with terms FOB shipping
     point, amounting to $800 (expected delivery on January 8, 2015). Because the goods had
     been shipped, they were excluded from the physical inventory count.
(e) On December 31, 2014, Cain Company shipped $2,500 worth of goods to a customer, FOB
     destination. The goods arrived on January 5, 2014. Because the goods were not on hand,
     they were not included in the physical inventory count.
(f) Cain Company, as the consignee, had goods on consignment that cost $3,000. Because these
     goods were on hand as of December 31, 2014, they were included in the physical inventory
     count.
Instructions
Analyze the above information and calculate a corrected amount for the ending inventory. Explain
the basis for your treatment of each item.
Ans: N/A, LO: 1, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
Ex. 200
Dalton Company was undergoing an end of year audit of its financial records. The auditors were
in the process of reviewing Dalton’s inventory for year end, December 31, 2014. They completed
an end of year inventory. The value of the ending inventory prior to any adjustments was
$185,000, but before finishing up they had a few questions. Discussion with Dalton’s accountant
revealed the following:
(a)    Dalton sold goods costing $60,000 to Summey Company FOB shipping point on December
       28. The goods are not expected to reach Summey until January 12. The goods were not
       included in the physical inventory because they were not in the warehouse.
(b)    The physical count of the inventory did not include goods costing $95,000 that were shipped
       to Dalton FOB destination on December 27 and were still in transit at year-end.
(c)    Dalton received goods costing $25,000 on January 2. The goods were shipped FOB
       shipping point on December 26 by Strong Company. The goods were not included in the
       physical count.
(d)    Dalton sold goods costing $40,000 to Hampton Company FOB destination on December 30.
       The goods were received by Hampton Company on January 8. Because the goods had
       been shipped, they were excluded from the physical inventory count.
(e)    Dalton received goods costing $42,000 on January 2 that were shipped FOB destination on
       December 29. The shipment was a rush order that was suppose to arrive December 31.
       This purchase was included in the ending inventory of $192,000.
(f)    Dalton Company, as the consignee, had goods on consignment that cost $3,000. Because
       these goods were on hand as of December 31, they were included in the physical inventory
       count.
Instructions
Analyze the above information and calculate a corrected amount for the ending inventory. Explain
the basis for your treatment of each item.
Ans: N/A, LO: 1, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
Ex. 201
Dennis Lee, an auditor with Knapp CPAs, is performing a review of Dobson Company's inventory
account. Dobson did not have a good year, and top management is under pressure to boost
reported income. According to its records, the inventory balance at year-end was $640,000.
However, the following information was not considered when determining that amount.
1. Included in the company's count were goods with a cost of $200,000 that the company is
   holding on consignment. The goods belong to Agler Corporation.
2. The physical count did not include goods purchased by Dobson with a cost of $40,000 that
   were shipped FOB shipping point on December 28 and did not arrive at Dobson's warehouse
   until January 3.
3. Included in the inventory account was $22,000 of office supplies that were stored in the
   warehouse and were to be used by the company's supervisors and managers during the
   coming year.
4. The company received an order on December 29 that was boxed and was sitting on the
   loading dock awaiting pick-up on December 31. The shipper picked up the goods on January
   1 and delivered them on January 6. The shipping terms were FOB shipping point. The goods
   had a selling price of $40,000 and a cost of $30,000. The goods were not included in the
   count because they were sitting on the dock.
5. On December 29, Dobson shipped goods with a selling price of $90,000 and a cost of
   $70,000 to Central Sales Corporation FOB shipping point. The goods arrived on January 3.
   Central Sales had only ordered goods with a selling price of $10,000 and a cost of $8,000.
   However, a sales manager at Dobson had authorized the shipment and said that if Central
   wanted to ship the goods back next week, it could.
6. Included in the count was $50,000 of goods that were parts for a machine that the company
   no longer made. Given the high-tech nature of Dobson's products, it was unlikely that these
   obsolete parts had any other use. However, management would prefer to keep them on the
   books at cost, "since that is what we paid for them, after all."
1.    Subtract from inventory: The goods belong to Agler Corporation. Dobson is merely
      holding them as a consignee.                                                        (200,000)
2.    Add to inventory: The goods belong to Dobson as soon as they are shipped
      (December 28).                                                                         40,000
3.    Subtract from inventory: Office supplies should be carried in a separate account.
      They are not considered inventory held for resale.                                   (22,000)
4.    Add to inventory: The goods belong to Dobson until they are shipped (Jan. 1).          30,000
5.    Add to inventory: Central Sales ordered goods with a cost of $7,000. Dobson
      should record the corresponding sales revenue of $10,000. Dobson's decision to
      ship extra "unordered" goods does not constitute a sale. The manager's statement
      that Central could ship the goods back indicates that Dobson knows this over-
      shipment is not a legitimate sale. The manager acted unethically in an attempt to
      improve Dobson's reported income by over-shipping.                                    62,000*
6.    Subtract from inventory: GAAP requires that inventory be valued at the lower of
      cost or market. Obsolete parts should be adjusted from cost to zero if they have no
      other use.                                                                           (50,000)
*($70,000–$8,000)
Ex. 202
Grother Company uses the periodic inventory method and had the following inventory information
available:
                                     Units        Unit Cost       Total Cost
1/1      Beginning Inventory          100            $4             $ 400
1/20     Purchase                     500            $5              2,500
7/25     Purchase                     100            $7                700
10/20 Purchase                        300            $8              2,400
                                    1,000                           $6,000
A physical count of inventory on December 31 revealed that there were 350 units on hand.
Instructions
Answer the following independent questions and show computations supporting your answers.
1. Assume that the company uses the FIFO method. The value of the ending inventory at
   December 31 is $__________.
2. Assume that the company uses the average cost method. The value of the ending inventory
   on December 31 is $__________.
3. Assume that the company uses the LIFO method. The value of the ending inventory on
   December 31 is $__________.
4. Determine the difference in the amount of income that the company would have reported if it
   had used the FIFO method instead of the LIFO method. Would income have been greater or
   less?
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
Income would have been $1,100; ($4,350 vs. $3,250) greater if the company used FIFO instead
of LIFO.
Ex. 203
Hansen Company uses the periodic inventory method and had the following inventory information
available:
                                    Units        Unit Cost       Total Cost
1/1      Beginning Inventory         100            $3             $ 300
1/20     Purchase                    500            $4              2,000
7/25     Purchase                    100            $5                500
10/20 Purchase                       300            $6              1,800
                                   1,000                           $4,600
A physical count of inventory on December 31 revealed that there were 380 units on hand.
Instructions
Answer the following independent questions and show computations supporting your answers.
1. Assume that the company uses the FIFO method. The value of the ending inventory at
   December 31 is $__________.
2. Assume that the company uses the average cost method. The value of the ending inventory
   on December 31 is $__________.
3. Assume that the company uses the LIFO method. The value of the ending inventory on
   December 31 is $__________.
4. Determine the difference in the amount of income that the company would have reported if it
   had used the FIFO method instead of the LIFO method. Would income have been greater or
   less?
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
Ex. 204
Faster Company uses the periodic inventory method and had the following inventory information
available:
                                     Units        Unit Cost      Total Cost
1/1      Beginning Inventory           15        $8.00             $ 120
1/20     Purchase                      60        $8.80                528
7/25     Purchase                      30        $8.40                252
10/20 Purchase                         45        $9.60                432
                                      150                          $1,332
A physical count of inventory on December 31 revealed that there were 55 units on hand.
Instructions
Answer the following independent questions and show computations supporting your answers.
1. Assume that the company uses the FIFO method. The value of the ending inventory at
   December 31 is $__________.
2. Assume that the company uses the Average Cost method. The value of the ending inventory
   on December 31 is $__________.
3. Assume that the company uses the LIFO method. The value of the ending inventory on
   December 31 is $__________.
4. Assume that the company uses the FIFO method. The value of the cost of goods sold at
   December 31 is $__________.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
95 units $ 816
Ex. 205
Compute the cost to be assigned to ending inventory for each of the methods indicated given the
following information about purchases and sales during the year.
Ex. 206
Compute the cost to be assigned to ending inventory for each of the methods indicated given the
following information about purchases and sales during the year.
Ex. 207
Wooderson Company sells many products. Gizmo is one of its popular items. Below is an analysis of
the inventory purchases and sales of Gizmo for the month of March. Wooderson Company uses the
periodic inventory system.
                                           Purchases                        Sales
                                     Units       Unit Cost        Units      Selling Price/Unit
3/1     Beginning inventory          100            $40
3/3     Purchase                      60            $50
3/4     Sales                                                      60               $80
3/10 Purchase                        200            $55
3/16 Sales                                                         70               $90
3/19 Sales                                                         90               $90
3/25 Sales                                                         60               $90
3/30 Purchase                         40            $60
Instructions
(a) Using the FIFO assumption, calculate the amount charged to cost of goods sold for March.
     (Show computations)
(b) Using the weighted-average method, calculate the amount assigned to the inventory on
     hand on March 31. (Show computations)
(c) Using the LIFO assumption, calculate the amount assigned to the inventory on hand on
     March 31. (Show computations)
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
(c)    There are 120 units in ending inventory. They are comprised of the first units purchased
       when LIFO is assumed.
       3/1    100    @ $40      =    $4,000
       3/3     20    @ $50      =      1,000
              120 units              $5,000 = Ending inventory
Ex. 208
Torrey Company uses the periodic inventory system to account for inventories. Information
related to Torrey Company's inventory at October 31 is given below:
Instructions
1. Show computations to value the ending inventory using the FIFO cost assumption if 500 units
   remain on hand at October 31.
2. Show computations to value the ending inventory using the weighted-average cost method if
   500 units remain on hand at October 31.
3. Show computations to value the ending inventory using the LIFO cost assumption if 500 units
   remain on hand at October 31.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
      Under FIFO, the units remaining in inventory are the ones purchased most recently.
      10/24 200 units @ $11.60 = $2,320
      10/16 300 units @ $10.80 = 3,240
            500 units                $5,560
Ex. 209
Hanlin Company uses the periodic inventory system to account for inventories. Information
related to Hanlin Company's inventory at January 31 is given below:
Instructions
1. Show computations to value the ending inventory using the FIFO cost assumption if 600 units
   remain on hand at January 31.
2. Show computations to value the ending inventory using the weighted-average cost method if
   600 units remain on hand at January 31.
3. Show computations to value the ending inventory using the LIFO cost assumption if 600 units
   remain on hand at January 31.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
     Under FIFO, the units remaining in inventory are the ones purchased most recently.
     1/24 200 units @ $13.20 = $2,640
     1/16 400 units @ $12.80 = 5,120
           600 units                $7,760
2. 600 units in ending inventory.
   Under average cost method, the weighted-average cost per unit must be computed.
   $25,040  2,000 units = $12.52
   600 units  $12.52 = $7,512
Ex. 210
Johnson Company reports the following for the month of June.
(a) Compute the cost of the ending inventory and the cost of goods sold under (1) FIFO, (2)
    LIFO, and (3) average cost.
(b) Which costing method gives the highest ending inventory? The highest cost of goods sold?
    Why?
(c) How do the average-cost values for ending inventory and cost of goods sold relate to ending
    inventory and cost of goods sold for FIFO and LIFO?
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
(2) LIFO
(b) The FIFO method will produce the highest ending inventory because costs have been rising.
    Under this method, the earliest costs are assigned to cost of goods sold, and the latest costs
    remain in ending inventory. The LIFO method will produce the highest cost of goods sold for
    Plato Company. Under LIFO the most recent costs are charged to cost of goods sold and the
    earliest costs are included in the ending inventory.
(c) The average cost ending inventory ($1,778) is higher than LIFO ($1,455) but lower than FIFO
    ($1,960). For cost of goods sold, average cost ($7,747) is higher than FIFO ($7,565) but
    lower than LIFO ($8,070).
Ex. 211
Wolf Camera Shop Inc. uses the lower-of-cost-or-market basis for its inventory. The following
data are available at December 31.
                                                                     Market
                                      Units       Cost/Unit         Value/Unit
 Cameras
    Minolta                               5           $175               $168
    Canon                                 7            148                152
 Light Meters
    Vivitar                             15             125                 119
    Kodak                               10             120                 135
Instructions
What amount should be reported on Wolf Camera Shop's financial statements, assuming the
lower-of-cost-or-market rule is applied?
Ans: N/A, LO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
Light Meters:
   Vivitar                   125                     119                        119                  15                 1,785
   Kodak                     120                     135                        120                  10                 1,200
Total                                                                                                                  $4,861
Ex. 212
This information is available for Groneman, Inc. for 2013 and 2014.
The inventory turnover decreased by approximately 11% from 2013 to 2014 while the days in
inventory increased by a similar amount (12%) over the same period. Both of these changes
would be considered unfavorable since it's better to have a higher inventory turnover ratio with a
corresponding lower days in inventory. Groneman., Inc.'s gross profit rate increased by 6.8%
from 2013 to 2014.
Ex. 213
Burnham Company reported the following summarized annual data at the end of 2014:
          Sales revenue                                                                    $1,600,000
          Cost of goods sold*                                                                 900,000
          Gross margin                                                                        700,000
          Operating expenses                                                                  400,000
          Income before income taxes                                                       $ 300,000
*Based on an ending FIFO inventory of $250,000.
The income tax rate is 30%. The controller of the company is considering a switch from FIFO to
LIFO. He has determined that on a LIFO basis, the ending inventory would have been $205,000.
Instructions
(a) Restate the summary information on a LIFO basis.
(b) What effect, if any, would the proposed change have on Burnham’s income tax expense, net
     income, and cash flows?
(c) If you were an owner of this business, what would your reaction be to this proposed change?
Ans: N/A, LO: 6, Bloom: AN, Difficulty: Hard, Min: 25, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
       *Ending inventory would be $45,000 less ($250,000 – $205,000 = $45,000) under LIFO,
       thereby increasing cost of goods by $45,000.
       Switching to the LIFO basis will result in $13,500 less income tax expense and less net
       income of $31,500. The cash effect is $13,500; ($90,000 – $76,500 = $13,500) saved in
       taxes if LIFO were used.
(c)    Owners of the business may favor the LIFO basis since more cash will be available for use
       in the business. LIFO results in more cash being retained in the business since less is paid
       out for income taxes.
Ex. 214
The following information is available from the annual reports of Young and Olde:
                                                                               (Amounts in millions)
                                                                          Young                       Olde
          2014 ending Inventory                                           $ 6,031                  $ 4,816
          2013 ending inventory                                             6,162                     5,044
          Cost of goods sold                                               25,937                    31,983
          Sales revenue                                                    29,656                    36,704
          2014 LIFO reserve                                                   227                      —
          2013 LIFO reserve                                                   225                      —
Instructions
(a)    Calculate the inventory turnover and days in inventory for both companies.
(b)    Calculate Young’s inventory turnover after adjusting for the LIFO reserve. Young uses the
       LIFO inventory method.
(c)    What conclusion concerning the management of inventory can be drawn from these data?
Ans: N/A, LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 15, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
                                                        $25,937                                          $31,983
                                                        ———— = 4.25 times                                 ——— = 6.49 times
                                                        $6,096.5                                          $4,930
Days in inventory 365 ÷ 4.25 = 85.9 days 365 ÷ 6.49 = 56.2 days
(c) Olde’s inventory turnover ratio is approximately 53% [(6.49 – 4.25) ÷ 4.25)] higher than
    Young’s ratio. In addition, Olde’s days in inventory is 35% [85.9 – 56.2) ÷ 85.9] lower than
    Young’s. Generally, a firm prefers to maintain as high an inventory turnover as possible. It
    can be concluded that Olde is more effective in managing inventory than Young.
Ex. 215
The following information is available for Wallace Company for 2014. Wallace uses the LIFO
inventory method.
Instructions
(a)    Calculate the inventory turnover and days in inventory for Wallace Company based on LIFO.
(b)    Calculate the inventory turnover and days in inventory after adjusting for the LIFO reserve.
Ans: N/A, LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 15, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Business Economics
*Ex. 216
Woodson Company sells many products. Gizmo is one of its popular items. Below is an analysis
of the inventory purchases and sales of Gizmo for the month of March. Woodson Company uses
the perpetual inventory system.
                                                               Purchases                                          Sales
                                                      Units         Unit Cost                     Units            Selling Price/Unit
3/1       Beginning inventory                         100             $40
3/3       Purchase                                     60             $50
3/4       Sales                                                                                     60                       $80
3/10      Purchase                                    200                   $55
3/16      Sales                                                                                     90                       $90
3/19      Sales                                                                                     70                       $90
3/25      Sales                                                                                     60                       $90
3/30      Purchase                                      40                  $60
Instructions
(a)    Using the FIFO assumption, calculate the amount charged to cost of goods sold for March.
       (Show computations)
(b)    Using the LIFO assumption, calculate the amount assigned to the inventory on hand on
       March 31. (Show computations)
Ans: N/A, LO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
(a)     Using FIFO - the earliest units purchased were the first sold.
        3/1      100      @ $40        =    $ 4,000
        3/3       60      @ 50         =      3,000
        3/10     120      @ 55         =      6,600
                 280 units                  $13,600 = The cost of goods sold
(b)    There are 120 units in ending inventory. The beginning inventory layer was reduced by 20
       units and the first two purchases were consumed. The last purchase was made after all
       sales occurred.
*Ex. 217
Grayson Company sells many products. Gizmo is one of its popular items. Below is an analysis of
the inventory purchases and sales of Gizmo for the month of March. Grayson Company uses the
perpetual inventory system.
                                                               Purchases                                         Sales
                                                     Units          Unit Cost                   Units             Selling Price/Unit
3/1       Beginning inventory                        100              $55
3/3       Purchase                                    60              $60
3/4       Sales                                                                                   60                     $120
3/10      Purchase                                   200                   $65
3/16      Sales                                                                                   90                     $130
3/19      Sales                                                                                   70                     $130
3/25      Sales                                                                                   50                     $130
3/30      Purchase                                     40                  $75
Instructions
(a)    Using the FIFO assumption, calculate the amount charged to cost of goods sold for March.
       (Show computations)
(b)    Using the FIFO assumption, calculate the value of ending inventory for March.
(c)    Using the moving average cost method, calculate the amount assigned to the inventory on
       hand on March 31. (Show computations)
(d)    Using the LIFO assumption, calculate the amount assigned to the inventory on hand on
       March 31. (Show computations)
(e)    Using the LIFO assumption, calculate the amount charged to cost of goods sold for March.
       (Show computations)
Ans: N/A, LO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
(a)    Using FIFO - the earliest units purchased were the first sold.
       3/1      100      @ $55        =    $ 5,500
       3/3       60      @ 60         =      3,600
       3/10     110      @ 65         =      7,150
                270 units                  $16,250 = The cost of goods sold
(b)    Using FIFO – the latest purchased units were left in inventory.
       3/30      40      @ $ 75 =         $ 3,000
       3/10      90      @ $ 65 =           5,850
                130                        $8,850
(c) Calculate the value of ending inventory using the weighted average cost:
(d)    There are 130 units in ending inventory. They are comprised of the first units purchased
       prior to each sale when LIFO is assumed.
       3/1       90    @ $55      =    $4,950
       3/3       40    @ $75      =     3,000
               120 units               $7,950 = Ending inventory
(e)    Using LIFO – the latest purchased units purchased prior to the sale were the first sold.
       3/3     60    @ $60       = $ 3,600
       3/10    90    @ $65       =     5,850
       3/10    80    @ $65       =     5,200
       3/10    30    @ $65       =     1,950
       3/1     10    @ $55       =     1,550
             270     units          $17,150
*Ex. 218
Plato Company reports the following for the month of June.
          Date                   Explanation                Units              Unit Cost             Total Cost
         June 1                   Inventory                 225                   $5                  $1,125
             12                   Purchase                  525                     6                  3,150
             23                   Purchase                  750                     7                  5,250
             30                   Inventory                 330
Instructions
(a)    Calculate the cost of the ending inventory and the cost of goods sold for each cost flow
       assumption, using a perpetual inventory system. Assume a sale of 570 units occurred on
       June 15 for a selling price of $8 and a sale of 600 units on June 27 for $9. ( Note: For the
       average-cost method, round unit cost to three decimal places.)
(b)    Why is the average unit cost not $6 [($5 + $6 + $7)  3 = $6]?
Ans: N/A, LO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
                                                                                            (180 @ $5)
                                                                                                                     $1,950
 June 27                                               (600 @ $7)            $4,200         (150 @ $7)
                                                                             $7,575
Ending inventory: $1,950. Cost of goods sold: $7,575
  Moving Average
  Date                  Purchases                          Cost of goods sold                                    Balance
  June 1                                                                                           (225 @ $5)                   $1,125
  June 12        (525 @ $6) $3,150                                                                 (750 @ $5.70)                $4,275
  June 15                                          (570 @ $5.70)                 $3,249            (180 @ $5.70)                $1,026
  June 23        (750 @ $7) $5,250                                                                 (930 @ $6.748*)              $6,276
  June 27                                          (600 @ $6.748)                $4,049*           (330 @ $6.748)               $2,227
                                                                                 $7,298
*rounded
Ending inventory: $2,227. Cost of goods sold: $7,298.
(b) The simple average would be [($5 + $6 + $7) ÷ 3] or $6. However, the average cost method
    uses a weighted average unit cost that changes each time a purchase is made rather than a
    simple average.
*Ex. 219
Carter Company reported these income statement data for a 2-year period.
                                                                                 2014                   2013
                Sales                                                          $250,000               $210,000
                Beginning inventory                                              40,000                 30,000
                Cost of goods purchased                                         202,000                173,000
                Cost of goods available for sale                                242,000                203,000
                Ending inventory                                                 50,000                 40,000
                Cost of goods sold                                              192,000                163,000
                Gross profit                                                   $ 58,000               $ 47,000
Carter Company uses a periodic inventory system. The inventories at January 1, 2013, and
December 31, 2014, are correct. However, the ending inventory at December 31, 2013, is
overstated by $4,000.
Instructions
(a)    Prepare correct income statement data for the 2 years.
(b)    What is the cumulative effect of the inventory error on total gross profit for the 2 years?
Ans: N/A, LO: 8, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 15, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Reporting
                                                                                           2013            2014
    Sales .......................................................................        $210,000        $250,000
    Cost of goods sold
      Beginning inventory .............................................                    30,000          36,000
      Cost of goods purchased .....................................                       173,000         202,000
      Cost of goods available for sale ...........................                        203,000         238,000
      Ending inventory
        ($40,000 – $4,000) ...........................................                     36,000          50,000
            Cost of goods sold .......................................                    167,000         188,000
    Gross profit ..............................................................          $ 43,000        $ 62,000
(b) The cumulative effect on total gross profit for the two years is zero as shown below:
*Ex. 220
For each of the independent events listed below, analyze the impact on the indicated items at the
end of the current year by placing the appropriate code letter in the box under each item.
        Code: O = item is overstated
               U = item is understated
               NA = item is not affected
                                                                        Items
                                                             Stockholders’ Cost of         Net
   Events                                           Assets       Equity     Goods Sold Income
1. The ending inventory in the previous period
   was overstated.
2. A physical count of goods on hand at the
   end of the current year resulted in some
   goods being counted twice.
3. Goods purchased on account in December
   of the current year and shipped FOB
   shipping point were recorded as purchases,
   but were not included in the count of goods
   on hand on December 31 because they had
   not arrived by December 31.
4. Goods purchased on account in December
   of the current year and shipped FOB
   destination were recorded as purchases, but
   were not included in the count of goods on
   hand on December 31 because they had not
   arrived by December 31.
*Ex. 221
Condensed income statements for Swift Corporation are shown below for two years.
                                                                                                     2013                  2014
Compute the corrected net income for 2013 and 2014 assuming that the inventory as of the end
of 2013 was mistakenly understated by $7,000.
*Ex. 222
Condensed income statements for Werly Corporation are shown below for two years.
                                                                                                    2013                  2014
Compute the corrected net income for 2013 and 2014 assuming that the inventory as of the end
of 2013 was mistakenly overstated by $5,000.
*Ex. 223
Arnold Pharmacy reported cost of goods sold as follows:
                                                               2013                            2014
Beginning inventory                                          $ 54,000                        $ 64,000
Cost of goods purchased                                       847,000                         891,000
Cost of goods available for sale                              901,000                         955,000
Ending inventory                                               64,000                          55,000
Cost of goods sold                                           $837,000                        $900,000
Arnold made two errors:
(1) 2013 ending inventory was overstated by $6,000.
(2) 2014 ending inventory was understated by $11,000.
Instructions
Assuming the errors had not been corrected, indicate the dollar effect that the errors had on the
items appearing on the financial statements listed below. Also indicate if the amounts are
overstated (O) or understated (U).
                                             2013                            2014
                                                 Overstated/                    Overstated/
                                   Amount        Understated       Amount       Understated
Total assets                                          $_________             _______              $_________             _______
                                      COMPLETION STATEMENTS
 224. In a manufacturing company, goods that are ready to be sold to customers are referred to
      as ________________, whereas in a merchandising company they are generally referred
      to as _______________.
Ans: N/A, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Reporting
 225. In a manufacturing company, there are three categories of inventory: they are
      _____________________, _________________, and _________________.
Ans: N/A, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Reporting
 226. When the terms of sale are FOB ______________, ownership of the goods passes to the
      buyer when the public carrier accepts the goods from the seller.
Ans: N/A, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Reporting
 227. The two inventory costing systems used are the ______________ and ______________.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Reporting
 228. When a business holds goods of other parties without taking ownership, and tries to sell
      them for a fee, the goods are called ____________ goods.
Ans: N/A, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Reporting
 229. Cost of goods available for sale must be allocated between cost of goods ___________
      and ______________.
Ans: N/A, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Reporting
 230. The ______________ method tracks the actual physical flow of each unit of inventory
      available for sale; however, management may be able to manipulate ______________ by
      using this method.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
 231. If the unit cost of inventory has continuously increased, the ______________, first-out
      inventory valuation method will result in a higher valued ending inventory than if the
      ______________, first-out method had been used.
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
 232. Under the LCM basis, market is defined as current ______________ cost.
Ans: N/A, LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           None, IMA: Business Economics
 233. The ______________ is calculated as cost of goods sold divided by average inventory.
Ans: N/A, LO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Business Economics
 234. The _____________ is a required disclosure for companies that use LIFO.
Ans: N/A, LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Reporting
                                                           MATCHING
235. Match the items below by entering the appropriate code letter in the space provided.
_____        1. The difference between inventory reported using LIFO and inventory using FIFO.
_____        2. Tracks the actual physical flow for each inventory item available for sale.
_____        3. Goods that are only partially completed in a manufacturing company.
_____        4. Cost of goods sold consists of the most recent inventory purchases.
_____        5. Goods ready for sale to customers by retailers and wholesalers.
_____        6. Title to the goods transfers when the public carrier accepts the goods from the
                seller.
_____        7. Ending inventory valuation consists of the most recent inventory purchases.
_____        8. The same unit cost is used to value ending inventory and cost of goods sold.
_____        9. Title to goods transfers when the goods are delivered to the buyer.
_____ 10. Measures the number of times the inventory sold during the period.
Ans: N/A, LO: 1-6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None,
           IMA: Reporting
Answers to Matching
   1.    I                             6.      C
   2.    E                             7.      F
   3.    B                             8.      H
   4.    G                             9.      D
   5.    A                            10.      J
Solution 236
When a periodic inventory system is used, the Inventory account remains the same throughout
the period. Separate accounts are used to record the transactions. Cost of goods sold is
determined by the following formula:
The determination of ending inventory is made by a physical count. When a perpetual inventory
system is used, the purchase and sale of goods is recorded directly in the Inventory account,
which eliminates the need for separate purchases accounts. Cost of goods sold is recognized for
each sale by debiting the account and crediting Inventory. At the end of the period, the ending
account balance in inventory represents the amount of inventory that should be on hand.
However, a company should conduct a physical inventory count, at least once a year, because
differences could result from spoilage, theft, or errors.
S-A E 237
What is the primary basis of accounting for inventories? What is the major objective in accounting
for inventories?
Ans: N/A, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA
           PC: Communications, IMA: Business Economics
Solution 237
The primary basis of accounting for inventories is cost in accordance with the historical cost
principle. The major objective of accounting for inventories is the proper determination of net
income in accordance with the expense recognition principle.
S-A E 238
A survey of major U.S. companies revealed that 77% of those companies used either LIFO or
FIFO cost flow methods, while 19% used average cost, and only 4% used other methods.
Requirement
     b. Since computers and inventory management software are readily available, why aren’t
        more companies using specific identification?
Ans: N/A, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA
           PC: Communications, IMA: Business Economics
Solution 238
a. FIFO and LIFO are based on cost flow assumptions that may be unrelated to the physical
   flow of goods. The reasons for using one of these methods involve the effects on the income
   statement, balance sheet, and taxes that the company must pay.
     In periods of rising prices (inflation), LIFO provides for a lower net income, thus resulting in a
     lower tax liability. LIFO reflects the most realistic cost of goods sold (the most recent or
     highest costs), however the cost of inventory on the balance sheet is distorted because it
     consists of the earliest or lowest costs.
     In periods of rising prices, FIFO provides for the most realistic ending inventory cost on the
     balance sheet (using the most recent or highest costs). On the income statement, FIFO
     represents the least realistic cost of goods sold because the amount consists of the earliest or
     lowest costs. This makes net income higher, which is good for the external financial
     statements but it thus results in a higher tax liability. In periods of falling prices, opposite
     results apply.
     Companies must choose an inventory method and follow it each year (consistency) until a
     proper accounting change is made. The LIFO conformity rule states that if LIFO is used for
     tax purposes, it must also be used for financial reporting purposes. This rule keeps
     companies from using LIFO for tax purposes to show the lower net income and FIFO for
     external reporting to show the higher net income.
b. With computers and inventory management software, it would appear that the specific
   identification method would be the most popular because it matches the actual cost of each
   item sold to its selling price. However, using computers to keep up with the information does
   not eliminate some of the problems with using specific identification.
     One problem is an ethical one. A major disadvantage of the specific identification method is
     that management may be able to manipulate net income. For example, it can boost net
     income by selling units purchased at a low cost, or reduce net income by selling units
     purchased at a high cost. As long as customers receive the units they demand, they are
     indifferent when the company bought them. This manipulation means that net income is not
     objectively measured.
Another problem is that the costs of maintaining a specific identification system may outweigh the
benefits of using such a method. As mentioned in part a, financial statement and tax effects of
using FIFO and LIFO are more beneficial to companies than simply being able to match the
actual cost of a unit to its selling price.
S-A E 239
Your office is on the 68th floor of your building. The CEO’s office is on the 77th floor. The two of
you are waiting for an elevator one morning. The CEO states “Our prices are rising and I want the
lowest net income for tax purposes and the highest ending inventory for external reporting
purposes. Which inventory method should we use?
Requirement
You have three minutes to respond to the CEO. What is your response?
Ans: N/A, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA
           PC: Communications, IMA: Business Economics
Solution 239
You have asked a very good question and I am glad to respond to it.
In periods of rising prices, LIFO results in the lowest net income, thus resulting in the lowest
income tax. FIFO results in the highest net income, thus resulting in the most favorable external
reporting information.
Unfortunately companies cannot use LIFO for tax purposes and FIFO for financial reporting
purposes. The LIFO conformity rule states that if LIFO is used for tax purposes, it must also be
used for financial reporting purposes.
This LIFO conformity rule causes company decision makers to weigh all of the pros and cons of
each inventory method. While LIFO does produce the lowest net income when prices are rising,
there is a danger in using it. Since LIFO ending inventory represents the oldest costs of the
company, it becomes necessary to try to maintain a constant level of units of ending inventory. If
the level of inventory units falls at the end of the accounting period, phantom, or paper, profits
end up in net income. This creates a larger income tax liability.
To avoid this problem, and to report the highest net income for external financial purposes, I
suggest that the company use FIFO.
S-A E 240
Your former college roommate is opening a new retail store and asks you “Which inventory
costing method should I use?”
What is your response? Include a comparison of the tax effect, balance sheet effect, and income
statement effect for FIFO versus LIFO.
Ans: N/A, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA
           PC: Communications, IMA: Business Economics
Solution 240
It is always good to hear from you and you have certainly asked a very good question. Since the
consistency principle requires that you adopt accounting methods and stay with them (until there
is need for a proper change), it is very important to consider the options before starting a
business.
I suggest that you consider one of the three cost flow assumptions – Average, First-In, First-Out
(FIFO), or Last-In, First-Out (LIFO). These methods are based on the assumption of cost flows
instead of the actual physical flow of goods.
The effects on the income statement, balance sheet, and tax returns depend on whether your
company experiences rising prices or falling prices.
Here is a summary of the effects for each inventory method, for companies that experience rising
prices (the opposite will be true for falling prices).
S-A E 241
FIFO and LIFO are the two most common cost flow assumptions made in costing inventories.
The amounts assigned to the same inventory items on hand may be different under each cost
flow assumption. If a company has no beginning inventory, explain the difference in ending
inventory values under the FIFO and LIFO cost bases when the price of inventory items
purchased during the period have been (1) increasing, (2) decreasing, and (3) remained constant.
Ans: N/A, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA
           PC: Communications, IMA: Business Economics
Solution 241
The FIFO method determines the ending inventory by the cost of the most recent purchase. The
LIFO method determines the ending inventory by the cost of the earliest purchase. Therefore, if
the FIFO method is used and the prices during the period are increasing, the ending inventory
under FIFO will be greater than under LIFO. Likewise, if the FIFO method is used and the prices
during the period are decreasing, the ending inventory under FIFO will be less than under LIFO. If
prices remain constant and the company has no beginning inventory, then there will be no
difference in ending inventory.
S-A E 242
Glenda Carson is studying for the next accounting midterm examination. What should Glenda
know about (a) departing from the cost basis of accounting for inventories and (b) the meaning of
"market" in the lower-of-cost-or-market method?
Ans: N/A, LO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA
           PC: Communications, IMA: Business Economics
Solution 242
Glenda should know the following:
(a) A departure from the cost basis of accounting for inventories is justified when the value of the
    goods is no longer as great as its cost. The writedown to market should be recognized in the
    period in which the price decline occurs.
(b) Market means current replacement cost, not selling price. For a merchandising company,
    market is the cost at the present time from the usual suppliers in the usual quantities.
S-A E 243
What is the LIFO reserve? What are the consequences of ignoring a large LIFO reserve when
analyzing a company?
Ans: N/A, LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA
           PC: Communications, IMA: Reporting
Solution 243
The LIFO reserve is a required disclosure for companies that employ LIFO. It is the difference
between ending inventory using LIFO and ending inventory if FIFO were used instead. Ignoring a
large LIFO reserve when analyzing a company can distort any comparisons that an analyst might
try to make with a company's competitors that used FIFO.
Calhouns recently replaced its old periodic inventory system with a perpetual inventory system
using scanners and bar codes. In addition, the annual inventory is to be replaced by a monthly
inventory conducted by an independent firm. On hearing the news of the changes, Neal relaxes.
"The system will catch Angie now," he says to himself.
Required:
1. Is Neal's attitude justified? Why or why not?
2. What, if any, action should Neal take now?
Ans: N/A, LO: 1, Bloom: E, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Ethics, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
          Communications, IMA: Internal Controls
Solution 244
1. Neal's attitude is not justified. The system will only be able to detect that merchandise is
   missing, not to determine who took it.
2. Neal should notify his superiors at once. He has knowledge of what may be criminal acts, and
   by concealing them, he is very close to becoming a party to the acts. Neal's apparent fear of
   not being promotable because of a “goody-goody” image seems unjustified. It would seem
   more likely that Neal's refusal to accept unethical (and illegal) acts by others would make him
   a more valuable manager. He may even be jeopardizing his career with Calhouns if someone
   else reports Angie's actions. The resulting investigation may implicate Neal because of his
   failure to notify the proper authorities in a timely manner.
Required:
You are Al's supervisor. Write a memo to Al explaining why the error should have been corrected.
Ans: N/A, LO: 1, Bloom: AN, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA
           PC: Communications, IMA: Reporting
Solution 245
MEMO
          It has come to my attention that $1,000 in consigned goods were included in the inventory
          reported in our January financial statements. You were informed that this amount should
          be removed from inventory, which you did not do, apparently believing that February's
          entries would correct the error.
          The error would have been corrected in February if it were only a matter of your recording
          inventory in the wrong month. January's inventory and expenses would have been
          overstated, and February's understated, but the net effect would have been zero. Since the
          $1,000 is a fairly large amount, however, that still would not have been appropriate.
          The error you made, however, was to enter into inventory goods that the company did not
          own, and will not own. Consigned goods are owned by the consignors until purchased by
          customers. We only provide our shops for the consignors to sell their goods, and we collect
          a fee for doing so.
          Please correct the error at once. We may need to notify some of the other departments of
          the error as well. Please arrange to meet with me in my office as soon as possible to
          discuss the matter.
(signature)
                                                   IFRS QUESTIONS
    1.    The requirements for accounting for and reporting of inventories under IFRS, compared to
          GAAP, tend to be more
          a. detailed.
          b. rules-based.
          c. principles-based.
          d. full of disclosure requirements.
Ans: C, LO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Quantitative Methods
    2.    The major IFRS requirements related to accounting for and reporting inventories are
          a. the same as GAAP.
          b. the same as GAAP with a couple of exceptions.
          c. completely different fom GAAP.
          d. not comparable to GAAP.
Ans: B, LO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Quantitative Methods
    8.    Specific Identification must be used for inventory valuation where the inventory items are
          not interchangeable under
               GAAP                  IFRS
          a.    Yes                    No
          b.    Yes                   Yes
          c.    No                     No
          d.    No                    Yes
Ans: D, LO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Quantitative Methods
  10.     The only acceptable cost flow assumptions under IFRS are
          a. FIFO and LIFO.
          b. FIFO and average.
          c. LIFO and average.
          d. FIFO, LIFO and average.
Ans: B, LO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Quantitative Methods
  12.     The requirement that companies use the same cost flow assumption of all goods of a
          similar nature is found in
               GAAP                       IFRS
          a.    Yes                          No
          b.    Yes                         Yes
          c.    No                           No
          d.    No                          Yes
Ans: D, LO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Quantitative Methods
  16.     Inventory written down under lower-of-cost-or market may be written back up to original
          cost in a subsequent period under
               GAAP                       IFRS
          a.    Yes                          No
          b.    Yes                         Yes
          c.    No                           No
          d.    No                          Yes
Ans: D, LO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Quantitative Methods
  18.     Certain agricultural and mineral products can be reported at net realizable value under
               GAAP                       IFRS
          a.    Yes                          No
          b.    Yes                         Yes
          c.    No                           No
          d.    No                          Yes
Ans: B, LO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Quantitative Methods
  19.     The convergence issue that will be most difficult to resolve in the area of inventory
          accounting is:
          a. FIFO.
          b. LIFO.
          c. ownership of goods.
          d. costs to include in inventory.
Ans: B, LO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
           Problem Solving, IMA: Quantitative Methods