100% found this document useful (1 vote)
2K views49 pages

Rajasthan Culture Quiz

1. The document outlines the rules for a quiz competition being held in Rajasthan, India. It details the structure of the quiz including direct questions, a picture round, and a rapid fire round. 2. A direct question round is described with 10 questions, 2 per team with no negative marking. A picture round follows with 10 visual questions split between teams, 1 minute per question, and +10/-10 scoring. 3. A rapid fire round has no passing, +5 per correct answer within 10 seconds, and qualifies the top 3 teams. The quiz master's decision is final. Sample questions are provided for each round.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
2K views49 pages

Rajasthan Culture Quiz

1. The document outlines the rules for a quiz competition being held in Rajasthan, India. It details the structure of the quiz including direct questions, a picture round, and a rapid fire round. 2. A direct question round is described with 10 questions, 2 per team with no negative marking. A picture round follows with 10 visual questions split between teams, 1 minute per question, and +10/-10 scoring. 3. A rapid fire round has no passing, +5 per correct answer within 10 seconds, and qualifies the top 3 teams. The quiz master's decision is final. Sample questions are provided for each round.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 49

RAJASTHAN

RULES FOR QUIZ


• 1. first 10 question will be direct questions 2
question each team no negative marks.
• 2. picture round --- 10 questions will be there ,5
question clockwise and 5question anticlockwise ,1
minute will be given
• +10-10 for this round
• 3. Rapid fire round ---- no pass ,+5 for correct
answers ,no negative .10 seconds will be given
.(qualifying three teams )
• quiz masters decision will be final and binding
DIRECT ROUND
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
1. Which fort is never loosed in to
Mughal and Britishers ?
Ans. Bharatpur Fort (lohagad Fort)
2. Why the “Patwo ki Havelli” is
famous in Jaisalmer?
Ans. Due to lattice work in stone.
3. Which Rajput Ruler is known as
the founder of architect?
Ans. Rana Kumbha
4. Which fort is known to be glory
of Rajasthan?
Ans. Chittorgarh
5. Under whose kingship did the
construction of Ranthambore fort
start?
Ans. Chauhan King Sapaldaksha
6. In which city of Rajasthan the
observatory of the Indian Weather
Department is located?
JAIPUR
7. Who was the first person received
Sathiya Akademi Award from Rajasthan?
A. Satya Prakash Joshi
B. Vijaydan Detha
C. Kanhaiyalal Sethia
D. Mohan Alok
VIJAYDAN DETHA
8. Which tree is known as
Kalpvariksha of Thar?
KHEJARI
9. Gulabo Sapera, a winner of
sangeet natak academy award is
famous dancer. ID the dance form
10. In Rajasthan, Rabari herdsmen
worship a deity called Pabuji, who
is considered to be an incarnation
of Laxman. He is supposed to have
introduced “X” in Rajasthan,
strangely enough from Lanka.
CAMEL
PICTURE ROUND
3. Identify the National Park
KEOLADO
4. ID the Royal Train
ROYAL RAJASTHAN
6. ID the Jain Temple
RANAKPUR
10. ID the famous fair
RAPID FIRE ROUND
1.Where is Sariska Tiger Reserve situated ?

Ans - Alwar

2.What are Ranthambore National Park and Sariska Tiger Reserve famous for ?

Ans - Tigers

3. Where was the first mention of the name Rajasthan found ?

Ans - James Tod's Publication called Annals and Antiquities of Rajasthan or The
Western and Central Rajpoot States of India published in 1829

4.What was the earlier name of Rajasthan ?

Ans - Rajputana
When was the battle of Haldighati fought ?

Ans - In 1576 between Maharana Pratap and Akbar


1.What is the height of Guru Shikhar Peak ?

Ans - It is Seventeen Hundred and Twenty Two Metres

2. Which city is famous as the Sun City of Rajasthan ?

Ans - Jodhpur

3. Which is the largest city of Rajasthan as far as the area is


concerned?

Ans - Jaisalmer

4. Where does the earliest record of Rajputana as a name for the


region find its mention ?

Ans - George Thomas's 1800 memoir Military Memories


1. Whom did the Bhils helped in the wars between Maharana
Pratap and Mughals ?

Ans - Maharana Pratap

2 .Which state is the second largest producer of oil seeds of India


?

Ans - Rajasthan

3. From where was the white marble for the Taj Mahal mined ?

Ans - Makrana Town

4. Which is the biggest wool-producing state of India ?

Ans - Rajasthan
THANK YOU

You might also like