0% found this document useful (0 votes)
898 views6 pages

Indus Valley MCQs for Exam Prep

Uploaded by

poojakaudi1234
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
898 views6 pages

Indus Valley MCQs for Exam Prep

Uploaded by

poojakaudi1234
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

Indus valley civilization MCQ

Complete GS Handed Written Notes-99₹ only

Complete His+GS Hand Written Notes- 49₹ only

Complete Computer Hand Written Notes- 49₹ only (Pay-6371239118)

1.The earliest city discovered in India was

[a] Harappa
[b] Sindh
[c] Mohenjo-daro
[d] Punjab

Ans. A

2. The Social system of the Harappans was

la] Slave Labour based


[b] Colour varna based
[c] Caste based
[d] Egalitarian

Ans. D

3. The Harappans did not know the use of

[a] Gold
[b] Copper
[c] Bronze
[d] Iron

Ans. D

4. Harappa was discovered by the scholar

[a] Sir John Marshall


(b] RD Banerji
[c] Daya Ram Sahni
[d] None

Ans. C

5. Harappa is situated on the bank of the river

[a] Ganga
[b] Ravi
[c] Yamuna
[d] Sindhu5. Harappa is situated on the bank of the river

[a] Ganga
[b] Ravi
[c] Yamuna
[d] Sindhu

Ans. B

6. The Harappans had commercial relations with

[a] Burma
[b] Jawa
(c] Mesopotamia
(d] China

Ans. C

7. The most common animal figure found at all the Harappan sites is

[a] cow
[b] unihorn bull
[c] horse
[d] tiger

Ans. B

8. Which of the following Indus valley site is in Pakistan ?

[a] Lothal
[b] Kalibangan
[c] Alamgirpur
[d] Harappa

Ans. D

9. The Great bath of Indus valley civilization was found at

[a] Harappa
[b] Mohenjo-Daro
[c] Ropar
[d] Kalibangan

Ans. B

10. The local name of Mohenjo-daro is

[a] Mound of the tree


(b] Mound of the living
[c] Mound of the dead
[d] Mound of the survivor

Ans. C

11. Which among the following has not been found in the excavation of Harappan sites?

[a] Drains and well


[b] Fort
[c] Reserviors
[d] Temple with shikhar

Ans. D

12. Which was the biggest building in Mohanjo-daro ?

[a] Great Bath


[b) Granary
Ic] Huge Hall
[d] Two storey building

Ans. B

13. Cereals grown by the people of the Harappan Civilisation were

la] Wheat
[b] Rice
[c] Millet
[d] All the above

Ans. D

14. Harappan weapons were made of

[a] Stone
(b] Copper
[c] Bronze
[d] All the above

Ans. D

15. Kalibangan is situated in

[a] Uttar Pradesh


[b] Sindh
[c] Rajasthan
[d] Gujara

Ans. C

16. The utensils of the Indus valley people were mainly made of

[a] Clay
(b] Bronze
[c] Copper
[d] Brass

Ans. A
17. The IVC can be said to belong to the

[a] Paleolithic age


[b] Mesolithic age
[c] Bronze age
[d] Iron age

Ans. C

18. Which was the only city of the IVC without fortification ?

[a] Kalibangan
[b] Mohenjodaro
[c] Harappa
[d] Chanhudaro

Ans. D

19. Which was the only Indus site with an artificial dockyard ?

[a] Kalibangan
[b] Dholavir
[c] Lothal
[d] Banwali

Ans. C

20. The archaeologist to initially discover the Mohenjo-Daro site of th IVC was

la] Rakhal Das Banerji


[b] Sir John marshall
[c] Daya Ram Sahni
(d] Sir Martimir Wheeler

Ans. A

21.The Harappans were the earliest people to produce

[a] seals
[b] cotton
[c] barley
[d] bronze implements

Ans.B

22.The essential feature of the Indus valley Civilization was

[a] Worship of forces of nature


[b] Organised city life
[c] Pastoral farming
[d] Caste society
Ans. B

23. Most depicted animal of the Indus valley civilization was

[a] Lion
[b] Dog
[c] Bull
(d] Elephant

Ans. C

24. How were the streets of cities in IVC ?

[a] Slippery
[b] Narrow and Curved
[c] Narrowand Unhygienic
[d] Wide and Straight

Ans. D

25. Which of the folowing materials was mainly used in the manufacturing of Harappan seals ?

[a] Steatite
(b] Copper
[c] Bronze
[d] Iron

Ans. A

26. The town planning in the Harappan Civilization was inspired by a regard for

[a] Beauty and Utility


[b] Sanitation and Public health
[c] Demographic factor
(d] Uniformity

Ans. B

27. Which of the following animals was not known to the people of IVC ?

[a] Horse
[b] Cow
(c] Dog
[d] Elephant

Ans. B

28. Whose statue was an important creation of the people of IVC ?

[a] Natraj
[b] Dancing Girl
[c] Buddha
[d] Narasimha

Ans. B

29. The people of the Indus valley civilization worshipped

la] Vishnu
[b] Pashupati
[c] Brahma
[d] Indra

Ans. B

30. Which is the script of Indus valley Civilization?

[a] Tamil
[b] Unknown
[c] Kharshthi
[d] Brahmi

Ans. B

You might also like