0% found this document useful (0 votes)
1K views7 pages

Political Parties MCQ

This document provides 20 multiple choice questions about political parties and systems. It tests knowledge on definitions of key political science terms like political parties, pressure groups, and one-party vs multi-party systems. Some questions focus on specific details of political parties in India, including national and regional parties recognized by the Election Commission of India. Other questions cover general characteristics of political parties and systems around the world.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
1K views7 pages

Political Parties MCQ

This document provides 20 multiple choice questions about political parties and systems. It tests knowledge on definitions of key political science terms like political parties, pressure groups, and one-party vs multi-party systems. Some questions focus on specific details of political parties in India, including national and regional parties recognized by the Election Commission of India. Other questions cover general characteristics of political parties and systems around the world.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

Explore Political Parties MCQs For CBSE Class 10

1) _________ is a group of people who come together to contest elections and hold
power in the government.

a) Pressure Group
b) Political Party
c) Interest Group
d) Business Lobby

Answer: Option (b)

2) The ___________ has officially banned wall writing by parties during election
times.

a) Parliament
b) President
c) Election Commission
d) Comptroller and Auditor General (CAG)

Answer: Option (c)

3) Political parties reflect fundamental ______in a society. Parties are about a part
of the society and thus involve PARTISANSHIP.

a) social divisions
b) economic divisions
c) religious divisions
d) political divisions
Answer: Option (d)

4) In countries like India, _________ choose candidates for contesting elections.

a) top party leaders


b) members of party
c) supporters of party
d) none of the above

Answer: Option (a)

5) A government is expected to base its policies on the line taken by the ________.

a) opposition parties
b) ruling party
c) President
d) Parliament

Answer: Option (b)

6) Many of the pressure groups are the extensions of _________ among different
sections of society

a) legislature
b) government
c) political parties
d) bureaucracy

Answer: Option (c)

7) The rise of political parties is directly linked to the emergence of_______.


a) monitory democracies
b) direct democracies
c) representative democracies
d) constitutional democracies.

Answer: Option (c)

8) Many political parties protested against POSCO, the Korean steel company for
being permitted by the State Government to export iron ore from ______ to feed
steel plants in China and Korea.

a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) West Bengal
d) Odisha

Answer: Option (d)

9) In India, ______ parties are registered with the Election Commission of India

a) less than 750


b) less than 75
c) less than 100
d) more than 750

Answer: Option (d)

10) The ___________ and the United Kingdom are examples of a two-party system.

a) United States of America


b) Russia
c) China
d) Canada

Answer: Option (a)

11) Which of the following is an example of multi party system?

a) India
b) New Zealand
c) Canada
d) All of the above

Answer: Option (d)

12) Which of the following statements are true about political parties?

a) The proportion of those who said they were members of some political party was lower
in India than many advanced countries like Canada, Japan
b) Over the last three decades the proportion of those who report to be members of
political parties in India has gone down steadily
c) The proportion of those who say they feel ‘close to a political party’ has also gone
down in India
d) None of the above

Answer: Option (d)

13) National parties have their units in various states, but by and large, all these
units follow the same policies, programmes and strategy that is decided at the
________.

a) national level
b) state level
c) district level
d) village level

Answer: Option (a)

14) A party that secures at least six per cent of the total votes in an election to the
Legislative Assembly of a State and wins at least __________ is recognised as a State
party.

a) two seats
b) three seats
c) one seat
d) four seats

Answer: Option (a)

15) A party that secures at least six per cent of the total votes in Lok Sabha elections
or Assembly elections in four States and wins at least _____________ in the Lok
Sabha is recognised as a national party.

a) one seat
b) two seats
c) four seats
d) three seats

Answer: Option (c)

16) According to the given classification, there were _________ national recognised
parties in India in 2006.

a) seven
b) six
c) five
d) ten

Answer: Option (b)

17) Indian National Congress (INC) is one of the oldest parties of the world founded
in _________

a) 1885
b) 1880
c) 1888
d) 1889

Answer: Option (a)

18) Bahujan Samaj Party (BSP) is a national party formed in _______ under the
leadership of Kanshi Ram.

a) 1964
b) 1974
c) 1994
d) 1984

Answer: Option (d)

19) Communist Party of India - Marxist (CPI-M) was founded in _______. It


supports socialism, secularism and democracy and opposes imperialism and
communalism.

a) 1978
b) 1964
c) 1968
d) 1954
Answer: Option (b)

20) Berlusconi was the Prime Minister of ________. His company owns TV
channels, the most important publishing company, a football club (AC Milan).

a) Italy
b) France
c) Spain
d) Germany

Answer: Option (a)

You might also like