Chap 018
Chap 018
    1. The purchase of a house or a multifamily dwelling such as a duplex, triplex or apartment building
       is usually financed through the use of a______________________ loan.
       Answer: residential mortgage
    4. The fact that a consumer feels a strong moral and ethical responsibility to repay a loan on time
       refers to the ______________________ of that individual. The loan officer must be assured that
       the borrower is serious about repaying the loan before they are willing to make a loan.
       Answer: character
    5. When a borrower receives a loan at one lending institution to repay another it is called ________
       ___________________
       Answer: pyramiding of debt
    6. The______________________ allows a bank to call a loan that is in default and seize any
       checking or savings deposits the customer may hold with the bank in order to recover its funds.
       Answer: right of offset
    10. The law that limits how far a creditor or credit collection agency can go in pressing a customer to
        pay a past due debt is the ______________________. It does not allow a debt collector to
        "harass" a debtor.
        Answer: Fair Debt Collection Practices Act
    11. Short-term credit to finance the building of homes or other dwellings is called
        ______________________.
        Answer: construction loans
    16. The______________________ is the internal rate of return that equates present value of the
        payments with the amount of the loan. It is the rate required to be reported under the Truth in
        Lending Act.
        Answer: annual percentage rate (APR)
    17. The interest rate method which requires the interest on the loan to be paid in advance is called
        the______________________ method.
        Answer: discount rate
   19. A rule of thumb used to determine how much interest income a bank is allowed to accrue at any
       point in time from a consumer loan paid off in monthly installments is called the _____________.
       Answer: Rule of 78s
   21. The interest rate on most consumer loans is based on the cost of loanable funds to the bank plus
       nonfunding cost plus premiums for default and time to maturity and also includes the desired
       profit margin on the loan. This method of pricing loans is known as______________________ .
       Answer: cost plus pricing
   22. ______________________ is a basic method for calculating the interest owed on a loan that
       adjusts for declining balances and the time remaining on the loan.
       Answer: Simple interest
   25. A popular prepaid card used like a credit card, especially in Europe, is the _________ card.
       Answer: smart
   26. A popular credit scoring system developed and sold by Fair Issac Corporation is known as
       ____________.
       Answer: FICO
   27. Traditional home equity loans are usually priced using ________-term interest rates while home
       equity lines of credit are priced using __________-term interest rates.
       Answer: longer, shorter
    29. Credit cards are the best example of a                     that offer consumers convenience
        and flexibility. Consumers can access them whenever the need arises.
        Answer: revolving lines of credit (revolving credit loans)
    30.                    are plastic cards that can be used to pay for goods and services but where credit
          is not extended. They are a convenient way to make deposits into and withdrawals from an ATM.
          Answer: Debit cards
    32. In the case of a borrower without a credit record or a very poor track record, a       may be
        requested to support repayment. Technically if the borrower defaults on the payment, they are
        obligated to repay the loan.
        Answer: cosigner
    33. A bank generally prefers the borrower report                    rather than gross salary.
        Answer: net income (or take-home pay)
    36. The fastest rising financial crime against individuals today is             . This is the
        deliberate attempt to take unauthorized use of someone else’s personal information in order to
        fraudulently obtain money, credit or other property.
        Answer: identity theft
    37. The                        Act provides consumers with the opportunity to order one free credit
        report annually from each of the three nationwide credit bureaus.
        Answer: Fair and Accurate Credit Transactions (FACT)
   39. In real estate lending, the property must be              . The value and condition of the
       property are determined by an independent party. These must conform to industry and
       government standards.
       Answer: appraised
   40. One new type of mortgage where no principal payments are made is called a(n)                    .
       Interest-only mortgage
True/False Questions
   T     F 41. The dominant lender in the United States to households is the finance company with
                commercial banks ranked second as consumer lenders.
         Answer: False
   T     F 42. Nonresidential consumer loans include credit to finance the purchase of home appliances.
         Answer: True
   T     F 43. Credit cards offer convenience to customers plus a revolving line of credit.
         Answer: True
   T     F 44. Consumer loans appear to have virtually no sensitivity to the business cycle, staying
                relatively level through both recessions and expansions.
         Answer: False
   T     F 46. Lenders in the consumer loan field prefer to measure a borrowing customer's income by
                the amount of take-home pay.
         Answer: True
   T     F 47. The "right of offset" allows a bank to sell a customer's property to the highest bidder to
                repay a customer's loan if the loan is in default.
         Answer: False
    T   F 49. Credit-scoring systems tend to be valid over long periods of time (usually several years)
               and need not be periodically retested.
        Answer: False
    T   F 50. The Truth-in-Lending Act of 1968 gave consumers access to the information from their
               credit files kept at local and regional credit bureaus.
        Answer: False
    T   F 51. Small business owners with gross annual revenues of $1 million or less who apply for
               credit have the right to receive a written notice if their loan request is turned down by a
               bank.
        Answer: True
    T   F 52. The symbol "SN" indicates that a bank has been judged to be an outstanding performer
               under the terms of the Community Reinvestment Act.
        Answer: False
    T   F 53. Banks awarded top CRA marks usually get strong commitments from their boards of
               directors and senior management to promote community involvement.
        Answer: True
    T   F 54. FNMA will buy home mortgages provided the borrower's monthly house payment does
               not exceed 35 percent of monthly gross income.
        Answer: False
    T   F 55. Under FNMA rules for buying home mortgages FNMA will not usually purchase a
               borrower's mortgage if the borrower's credit report is more than 45 days old.
        Answer: False
    T   F 56. An installment loan is a loan in which the customer repays the loan in two or more
               consecutive payments. These payments are often monthly or quarterly.
        Answer: True
T F 57. The Equal Credit Opportunity Act authorizes individuals and families to review their
   T    F 58. The burden of proof is on the bank to demonstrate that its credit scoring system
               successfully identifies quality loan applications at a statistically significant level.
        Answer: True
   T    F 59. Real estate loans are smaller in size and shorter in maturity than most other types of bank
               loans.
        Answer: False
   T    F 60. The Community Reinvestment Act is designed to prevent a lender from arbitrarily
               marking out certain neighborhoods as undesirable and refusing to lend to people who live
               in those neighborhoods.
        Answer: True
   T    F 61. There is usually a positive relationship between the interest rate a consumer is asked to
               pay and the amount of deposits the consumer is willing to keep with the bank.
        Answer: False
   T    F 62. Competition for consumer loans tends to drive the interest rates on these loans down
               closer to loan production costs.
        Answer: True
   T    F 63. Shorter term cash loans to consumers are normally secured, but longer-term consumer
               loans are usually unsecured.
        Answer: False
   T    F 64. An auto loan usually carries with it a chattel mortgage, giving the bank a claim against
               the property covered by the loan.
        Answer: True
   T    F 65. Most consumer loans are priced off some base or cost rate.
        Answer: True
   T    F 66. The APR is the internal rate of return on a loan that equates total payments with the
               amount of the loan.
        Answer: True
    T   F 68. Unlike the APR method for calculating consumer loan rates, the simple interest approach
               adjusts for the length of time a borrower actually has use of credit.
        Answer: False
    T   F 69. Under the simple interest method the customer saves on interest as an installment loan
               approaches maturity.
        Answer: True
    T   F 70. With the discount rate method interest is deducted first before the customer has use of the
               proceeds of a loan.
        Answer: True
    T   F 71. The majority of installment and lump-sum payment loans to families and individuals are
               made with floating interest rates.
        Answer: False
    T   F 72. Points on a home mortgage loan result in a lender earning a higher effective interest rate
               on the loan than just the loan rate quoted to the borrower.
        Answer: True
    T   F 73. According to the table presented in the book personal loans tend to have lower rates than
               automobile loans.
        Answer: False
    T   F 74. According to the table presented in the book credit card loans tend to have the highest
               interest rates of all consumer loans.
        Answer: True
    T   F 75. According to the table presented in the book new car loans have a lower interest rate than
               used car loans.
        Answer: True
    T   F 76. There are very little economies of scale (cost savings) in the credit card business.
        Answer: False
T F 77. Currently the debit card market is almost as large as the credit card market.
   T    F 78. One of the elements used in the FICO credit scoring system is the borrower's
               employment history and salary.
        Answer: False
   T    F 79. The most important factor used in the FICO credit score is the borrower's payment
               history.
        Answer: True
   T    F 80. Home mortgage real estate loans soared to record levels at the beginning of the 21 st
               century.
        Answer: True
   81. Short-term to medium-term loans repayable in two or more consecutive payments are known as:
       A) Noninstallment loans
       B) Installment loans
       C) Residential mortgage loans
       D) Nonresidential cash loans
       E) None of the above
       Answer: B
   82. Loans to individuals and families to finance the purchase of new homes are known as:
       A) Noninstallment loans
       B) Installment loans
       C) Residential mortgage loans
       D) Nonresidential cash loans
       E) None of the above
       Answer: C
   83. Short-term loans drawn upon by individuals and families for immediate cash needs and repayable
       in a lump sum when the borrower's note matures are known as:
       A) Noninstallment loans
       B) Installment loans
       C) Residential mortgage loans
       D) Nonresidential cash loans
       E) None of the above
       Answer: A
84. The federal law that requires banks to notify their credit customers in writing when a loan request
     85. Major laws and regulations which must be complied with in the mortgage lending area include
         which of the following?
         A) National Affordable Housing Act
         B) Community Reinvestment Act
         C) Financial Institution Reform Recovery and Enforcement Act
         D) All of the above
         E) B and C only
         Answer: D
     86. Which of the following factors have proven most important in credit scoring models?
         A) Credit Bureau ratings
         B) Income bracket
         C) Number of loans the customer has had
         D) All of the above
         E) A and B only
         Answer: E
     87. The requirement that banks must provide their consumer loan customers with a statement of the
         APR for the proposed loan was established by:
         A) The Fair Credit Reporting Act.
         B) The Equal Credit Opportunity Act.
         C) The Truth-in-Lending Act.
         D) The Community Reinvestment Act.
         E) None of the above
         Answer: C
     88. Which of the following consumer loans has grown in popularity as a result of the passage of the
         Tax Reform Act of 1986?
         A) Credit card loans
         B) Home equity loans
         C) Long-term, noninstallment loans
         D) Short-term, installment loans
         E) All of the above
         Answer: B
   90. In order to be eligible for purchase by FNMA a home mortgage cannot have a maturity of less
       than 10 years nor more than:
       A) 25 years
       B) 30 years
       C) 35 years
       D) 40 years
       E) None of the above
       Answer: B
   91. FNMA will not purchase home mortgages in the secondary market if the borrower's monthly debt
       repayments (including housing costs) exceed _________ percent of the borrower's monthly gross
       income. The correct percentage figure to complete the sentence above is:
       A) 28
       B) 30
       C) 36
       D) 40
       E) None of the above
       Answer: C
   92. How did the Tax Reform Act of 1986 increase the appeal of home equity loans?
       A) It allowed customers to borrow up to 100 percent of the value of their home
       B) It eliminated bank income taxes from this type of loan
       C) It protected homes under Chapter 13 bankruptcy
       D) It eliminated individuals' tax deduction for interest payments on other types of loans
       E) It required banks to lend on homes in the geographic area of their deposits
       Answer: D
   93. The federal law that permits consumers to dispute billing errors with a merchant or credit card
       company and receive a prompt investigation of any billing disputes is the:
       A) Fair Credit Reporting Act
       B) Fair Credit Billing Act
       C) Fair Debt Collection Practices Act
       D) Truth in Lending Act
       E) None of the above
       Answer: B
     95. An abusive practice is which lenders grant loans to weak borrowers and charge them high fees
         and interest rates which may cause the borrower to default on the loan is known as:
         A) Installment loans
         B) Credit card loans
         C) Predatory lending
         D) Herbivore lending
         E) None of the above
         Answer: C
     96. The law which was passed to reduce predatory lending is known as:
         A) Community Reinvestment Act
         B) Home Ownership and Equity Protection Act
         C) Equal Credit Opportunity Act
         D) Fair Debt Collection Practices Act
         E) None of the above
         Answer: B
     98. A loan officer asks a customer what race she belongs to. Which law prohibits the loan officer
         from asking that question?
         A) Truth in Lending Act
         B) Equal Credit Opportunity Act
         C) Community Reinvestment Act
         D) Fair Debt Collection Practices Act
         E) None of the above
         Answer: B
 101. When interest owed on a loan is added to the principal amount of the loan to determine a
      borrowing customer's required installment payments, this is known as the _________method for
      figuring a customer's loan rate. Fill in the blank with an appropriate response below.
      A) Simple interest
      B) APR
      C) Discount
      D) Add-on
      E) None of the above
      Answer: D
 103. The charge on a home mortgage loan that a borrower may be asked to pay up front is referred to
      as:
      A) Loan Interest Owed
      B) Points
      C) Loading
      D) Tax equity
      E) None of the above.
      Answer: B
 105. Which of the following has the lowest interest rate according to the book?
      A) New automobile loan
      B) Used automobile loan
      C) Personal loan
      D) Credit card loan
      E) All of these have the same interest rate
      Answer: A
 106. A customer seeks a $150,000 home mortgage. The bank requires the customer to pay 1 ¾ points
      up front. How much of the loan is actually available to the customer?
      A) $150,000
      B) $152,625
      C) $147,375
      D) $148,000
      E) None of the above
      Answer: C
 107. A customer wants to borrow $1200 from Edmond State Bank. Edmond State Bank has an add-on
      loan with an interest rate of 12 percent and monthly payments for one year. What are the monthly
      payments this customer will need to make on this loan?
      A) $100 per month
      B) $112 per month
      C) $107 per month
      D) $88 per month
      E) None of the above
      Answer: B
 108. A customer wants to borrower $25,000 for one year. TRC State Bank has a discount loan with an
      interest rate of 15 percent. How much of the loan will be available to the customer?
      A) $25,000
      B) $28,750
      C) $22,500
      D) $21,250
      E) None of the above
      Answer: D
 110. Mark Brown receives a $2000 loan with the intention of repaying the loan in 12 months.
      However, at the end of one month, Mr. Brown discovers he can repay the loan in full. What
      percentage of the interest charge is Mr. Brown entitled to receive as a rebate?
      A) 36.67 percent
      B) 50.00 percent
      C) 91.67 percent
      D) 63.33 percent
      E) None of the above
      Answer: D
  111. Paul Carter requests an automobile loan of $15,000 that will be repaid over the next four years in
       monthly repayments. The First National Bank tells Mr. Carter that his total finance charges will
       be $4675.20. What is the APR on this loan?
       A) 16 percent
       B) 1 percent
       C) 14 percent
       D) 7 percent
       E) None of the above
       Answer: C
 112. Jane Smith has asked for a 30 year mortgage to purchase a home in Oklahoma City, Oklahoma.
      The purchase price of the home is $150,000 of which $125,000 must be borrowed. If the APR on
      this loan is 8 percent, how much will Jane's total financing charges be?
      A) $246,233
      B) $205,194
      C) $180,194
      D) $165,097
      E) None of the above
      Answer: B
 114. The largest credit card lender (as a group) in the U.S. are:
      A) Thrifts
      B) Insurance companies
      C) Finance companies
      D) Oil companies
      Answer: C
 115. Prepaid cards which compete with credit cards and debit cards are:
      A) Smart cards
      B) Deposit cards
      C) Match cards
      D) All of the above
      E) None of the above
      Answer: A
 116. The first major bank within the U.S. to establish a separate department for granting household
      loans was:
      A) First National City Bank of New York
      B) BankAmerica
      C) Bank One
      D) State Street Bank
      E) Bank of New York
      Answer: A
 119. The most important factor used in the FICO credit scoring system is:
      A) The borrower's payment history
      B) The amount of money owed
      C) Marital status
      D) Employment history and salary
      E) Age
      Answer: A
   121.     Tammy Payne wants to buy a used car and wants a loan that she will
      pay off over the next three years with monthly payments. What type of loan
      does Tammy want?
      A) Residential mortgage loan
      B) Installment loan
      C) Noninstallment loan
      D) Revolving line of credit
      E) None of the above
      Answer: B
   122.     Emily Barnes has gone to the First State Bank and gotten a loan of
      $5000 so she can go on vacation. She plans on paying the loan back in one
      payment in three months. What type of loan has Emily gotten?
      A) Residential mortgage loan
      B) Installment loan
      C) Noninstallment loan
      D) Revolving line of credit
      E) None of the above
      Answer: C
     124.     Jerry McGuire uses his Visa card to buy a new washer and dryer and a
        new refrigerator for his home. He plans on paying off the credit card over the
        next two years. How is Jerry using his credit card?
        A) As an installment loan
        B) As a noninstallment loan
        C) As a lump sum payer
        D) As a debit card
        E) None of the above
        Answer: A
     125.     The most profitable credit card customers for a bank are those that:
        A) Use their credit card frequently
        B) Pay off any charges incurred within a few days
        C) Charge at least $10,000 per year
        D) Use their credit card as a source of installment loans
        E) None of the above
        Answer: D
     126.      Alexis Downs uses her credit card to buy furniture but pays off the
        credit card at the end of the month before she incurs any interest costs. How
        is Alexis using her credit card?
        A) As an installment loan
        B) As a noninstallment loan
        C) As a lump sum payer
        D) As a debit card
        E) None of the above
        Answer: B
     127.     Donna Carlon is using her plastic card to buy groceries. The money is
        taken from her checking account immediately to pay for her groceries. How
        is Donna using her card?
        A) As an installment loan
        B) As a noninstallment loan
        C) As a lump sum payer
   129.      A bank is considering making a loan to Ron Weasley. Ron has a gross
      salary per month of $4000 but has take-home pay of $2800 per month. What
      aspect of evaluating a consumer loan application is this fact most concerned
      with?
      A) Character and purpose
      B) Income level
      C) Deposit balance
      D) Employment and residential stability
      E) Pyramiding of debt
      Answer: B
   130.     A bank is considering making a loan to Sean Finnigan. Sean owns his
      own home and has lived there for the past four years. What aspect of
      evaluating a consumer loan application is this fact most concerned with?
      A) Character and purpose
      B) Income level
      C) Deposit balance
      D) Employment and residential stability
      E) Pyramiding of debt
      Answer: D
   131.     A bank is considering making a loan to Sam Snape. Mr. Snape has
      $1000 in the bank right now but generally keeps a balance of $4500 most of
      the year. What aspect of evaluating a consumer loan application is this fact
      concerned with?
      A) Character and purpose
      B) Income level
      C) Deposit balance
      D) Employment and residential stability
      E) Pyramiding of debt
     135.      Mark Green is considering buying a new Honda Accord. The purchase
        price of the car is $21,000 but Mark has a trade-in worth $4500. Mark needs
        a loan to buy the car and knows that his local bank requires him to put down
        10% of the purchase price after the value of the trade-in is considered. Mark
        also knows that bank will charge 8% for the loan and require monthly
   136.      Mark Green is considering buying a new Honda Accord. The purchase
      price of the car is $21,000 but Mark has a trade-in worth $4500. Mark needs
      a loan to buy the car and knows that his local bank requires him to put down
      10% of the purchase price after the value of the trade-in is considered. Mark
      also knows that bank will charge 8% for the loan and require monthly
      payments over the next 4 years. If Mark makes the minimum down payment
      on the car, what is the amount of the loan that Mark will receive?
      A) $18,900
      B) $14,850
      C) $16,500
      D) $14,400
      E) None of the above
      Answer: B
   137.      Mark Green is considering buying a new Honda Accord. The purchase
      price of the car is $21,000 but Mark has a trade-in worth $4500. Mark needs
      a loan to buy the car and knows that his local bank requires him to put down
      10% of the purchase price after the value of the trade-in is considered. Mark
      also knows that bank will charge 8% for the loan and require monthly
      payments over the next 4 years. What is the size of Mark’s monthly
      payments if he makes the minimum down payment on the car?
      A) $353.50
      B) $301.67
      C) $512.67
      D) $402.81
      E) None of the above
      Answer: A
   138.      Mark Green is considering buying a new Honda Accord. The purchase
      price of the car is $21,000 but Mark has a trade-in worth $4500. Mark needs
      a loan to buy the car and knows that his local bank requires him to put down
     141.       Which regulation requires out-of-state-banks that acquire local banks to commit to
        continued lending in the area and not use the acquired banks simply as deposit gatherers?
        A) Equal Credit Opportunity Act
        B) National Bank Act
        C) Federal Lending Act
        D) Fair Credit Reporting Act
        E) Community Reinvestment Act
        Answer: E
     142. A bank customer is granted credit for a $2,000 loan at 10% to be repaid in 12 equal installments.
          If the loan is a discount loan, what is the monthly payment?
          A) 200.00
          B) $192.35
          C) $184.20
   143. A bank customer is granted credit for a $2,000 loan at 10% to be repaid in 12 equal installments.
        If the loan quoted has an add-on rate, what are the net proceeds of the loan?
       A) $2,200
       B) $2,100
       C) $2,000
       D) $1.800
       E) Cannot be determined
       Answer: c
   144. A bank customer is granted credit for a $2,000 loan at 10% to be repaid in 12 equal installments.
        If the loan quoted has an add-on rate, what is the approximate annual percentage rate (APR) on
        the loan?
        A) 20%
        B) 18%
        C) 14%
        D) 12%
        E) 10%
        Answer: B
   145.        As part of the new regulations of the mortgage market, the Federal Reserve Board moved
      to tighten the rules on mortgage lending in 2008. All of the following would improve
      transparency of the market except for:
      A) Lenders must verify the borrower’s reported income
      B) Lenders cannot rely on a home’s current market value to judge a borrower’s creditworthiness
      C) Lenders must rely on a borrower’s stated income
      D) Lenders must disclose more about the actual terms of a home mortgage loan to a borrower
      E) All of the above are included in the new rules
      Answer: C