0% found this document useful (0 votes)
126 views3 pages

Aerosols - IMP MCQs

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to aerosols, covering topics such as formulation, propellants, and manufacturing processes. Key points include the particle size for inhalants, types of valves, and materials used for aerosol containers. The answers to the questions are provided, indicating the correct options for each query.

Uploaded by

shaik shaik
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
126 views3 pages

Aerosols - IMP MCQs

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to aerosols, covering topics such as formulation, propellants, and manufacturing processes. Key points include the particle size for inhalants, types of valves, and materials used for aerosol containers. The answers to the questions are provided, indicating the correct options for each query.

Uploaded by

shaik shaik
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

Aerosols- MCQs

1. Topical pharmaceutical solutions are formulated using


a) butane
b) isobutene
c) propane
d) all of these
Answer: d) all of these
2. The particle size for metered-dose inhalants should remain in the micrometer range and
should be
a) 2-8 micrometers
b) 5-10 micrometers
c) 10-15 micrometers
d) 2-10 micrometers
Answer: a) 2-8 micrometers
3. Active ingredients that may be irritating if inhaled can be used as
a) spray
b) foam
c) wet stream
d) all of these
Answer: b) foam
4. In Pressure filling apparatus, the pressure exerted by ____ helps in the flow of the
propellant into the container
a) Hydrogen
b) Argon
c) CFC
d) Nitrogen
Answer: d) Nitrogen
5. Aerosol containers must be able to withstand pressures as high as ____ at 130 °F.
a) 100 to 180 psig
b) 120 to 170 psig
c) 140 to 180 psig
d) 140 to 200 psig
Answer: c) 140 to 180 psig
6. Glass used for aerosol containers is/are
a) Uncoated glass
b) Plastic-coated glass
c) Both of these
d) None of these
Answer: c) Both of these
7. Valves may be
a) Continuous spray valve
b) Metering valves
c) Both of these
d) None of these
Answer: c) Both of these
8. Propellant 114 is
a) methane derivative
b) ethane derivative
c) propane derivative
d) butane derivative
Answer: b) ethane derivative
9. Molecular formula of Dichlorotetrafluoroethane is
a) CCl3F
b) CCl2F2
c) CClF2CClF2
d) None of these
Answer: c) CClF2CClF2
10. The compounds chosen for Liquefied-gas systems generally have boiling points
a) below 70°F
b) below 21°C
c) above 70°F
d) a and b
Answer: d) a and b
11. The compressed gases used as aerosol propellants are
a) nitrogen
b) nitrous oxide
c) carbon dioxide
d) all of these
Answer: d) all of these
12. The dip tubes are made from
a) Nylon
b) Derlin
c) Buna-N
d) Polyethylene
Answer: d) Polyethylene
13. Which of the following is responsible for developing proper pressure within the
container?
a) Propellant
b) Container
c) Valve
d) Product concentrate
Answer: a) Propellant
14. In Pressure filling apparatus, the propellant stops flowing when the pressure of burette
and container becomes
a) equal
b) 0
c) 1
d) none of these
Answer: a) equal
15. Manufacture of pharmaceutical aerosols can be done by
a) Pressure filling apparatus
b) Cold filling apparatus
c) Compressed gas filling apparatus
d) All of these
Answer: d) All of these
16. In Pressure filling apparatus, the pressure exerted by ____ helps in the flow of the
propellant into the container
a) Hydrogen
b) Argon
c) CFC
d) Nitrogen
Answer: d) Nitrogen
17. Metals used for aerosol containers are
a) Tinplated steel
b) Aluminum
c) Stainless steel
d) All of these
Answer: d) All of these
18.  Aerosol containers are made up of
a) metals
b) glass
c) plastic
d) a and b
Answer: d) a and b
19. Before use, the insulated box in cold filling apparatus should be filled with
a) dry ice
b) acetone
c) ethanol
d) a and b
Answer: d) a and b
20. This apparatus consists of a delivery gauge. Identify
a) Pressure filling apparatus
b) Cold filling apparatus
c) Compressed gas filling apparatus
d) All of these
Answer: c) Compressed gas filling apparatus

You might also like