Udostępnianie położenia w Wiadomościach na Macu
Możesz udostępnić w rozmowie swoje bieżące położenie, aby inni wiedzieli, gdzie jesteś. Gdy inna osoba udostępnia swoje położenie Tobie, widzisz je na mapie w Wiadomościach. Możesz także wysłać innej osobie prośbę o udostępnienie Ci położenia.
Aby udostępniać swoje położenie, Ty oraz druga osoba musicie być zalogowani przy użyciu swoich kont Apple. Musisz także mieć włączony dostęp do usług lokalizacji w aplikacji Wiadomości. Zobacz: Kontrolowanie dostępu do lokalizacji Maca.
Udostępnianie swojego położenia
Przejdź do aplikacji Wiadomości
na Macu.
Zaznacz rozmowę.
Kliknij w ikonę kontaktu lub grupy u góry, a następnie wykonaj jedną z następujących czynności:
Udostępnianie swojego położenia przez dłuższy czas: Kliknij w Udostępnij moje położenie, a następnie wybierz czas udostępniania w bieżącej rozmowie. Na przykład, możesz udostępniać swoje położenie do końca dnia, co pozwoli odbiorcy wyświetlać Twoje bieżące położenie w tym czasie.
Jednorazowe wysłanie swojego położenia: Kliknij w Wyślij moje położenie.
W zapisie rozmowy pojawi się mapa, na której pokazane będzie Twoje położenie. Jeśli zmienisz położenie, mapa nie zostanie uaktualniona.
Wyłączanie udostępniania swojego położenia
Przejdź do aplikacji Wiadomości
na Macu.
Zaznacz rozmowę.
Kliknij w ikonę kontaktu lub grupy u góry, a następnie kliknij w Przestań udostępniać położenie.
Wyświetlanie położenia innej osoby
Przejdź do aplikacji Wiadomości
na Macu.
Zaznacz rozmowę, a następnie kliknij w ikonę osoby na górze rozmowy.
Gdy osoba udostępni swoje położenie, wyświetlana jest mapa. Aby powiększyć mapę, kliknij w nią.
Wysyłanie prośby o podanie położenia osoby
Przejdź do aplikacji Wiadomości
na Macu.
Zaznacz rozmowę.
Kliknij w ikonę kontaktu lub grupy u góry, a następnie kliknij w Zapytaj o położenie.
Opcjonalnie wprowadź wiadomość, a następnie naciśnij Return.
Do danej osoby zostanie wysłana prośba o udostępnienie Ci jej położenia.
Wyświetlanie powiadomienia funkcji Daj znać
Znajomy może wysłać Ci ze swojego iPhone’a zaproszenie do sesji Daj znać, aby powiadomić Cię o podróży, którą zamierza rozpocząć, oraz o spodziewanym czasie dotarcia do celu. Funkcja Daj znać monitoruje postępy w drodze iPhone’a danej osoby do celu. Jeśli nie trafi on do celu zgodnie z oczekiwaniami, otrzymasz informacje obejmujące położenie iPhone’a tej osoby, poziom naładowania baterii, siłę sygnału sieci komórkowej i inne — zależnie od tego, co dana osoba zdecydowała się udostępnić.
Uwaga: Dostępność funkcji Daj znać zależy od kraju i regionu. Wymagany jest system iOS 17 lub nowszy na urządzeniu nadawcy i na urządzeniu odbiorcy. Szczegóły sesji Daj znać możesz jednak wyświetlać także w systemie macOS 14 lub nowszym.
Zobacz: Używanie funkcji Daj znać na iPhonie, aby powiadomić znajomych o przybyciu na miejsce w Podręczniku użytkownika iPhone’a.
Przejdź do aplikacji Wiadomości
na Macu.
Zaznacz rozmowę.
Aby wyświetlić szczegóły sesji Daj znać, kliknij w przycisk Szczegóły.
Na początku sesji Daj znać: Możesz sprawdzić licznik czasu, aby dowiedzieć się, kiedy podróż lub aktywność powinna się zakończyć.
Na końcu sesji Daj znać (po zakończeniu odliczania): Możesz zadzwonić do drugiej osoby lub wyświetlić jej położenie. Gdy wyświetlasz jej położenie, widoczne mogą być dodatkowe informacje, które zdecydowała się Ci udostępnić.