POST OFFICE GUIDE PART II
(RULE ®ULATION RELATING TO FOREIGN POST)
1.    Categories of Foreign postal articles are
      a)    Letter post & Parcel post         b)     Airmail & Sea mail
       c)   Registration post & Ins post      d)     All of the above           Ans:a(1)
2.    The abbreviation ‘UPU’ stands for
      a)    United Postal Union               b)     Universal postal union
      c)    United Pacific Union              d)     None of these              Ans: b(3)
3.    Asian Oceanic Postal Union is having its head quarter at
      a)    Dacca                             b)     New Delhi
      c)    Singapore                         d)     Mannilla(Phillipines)      Ans:d(4)
4.    India joined the AOPU in the year
      a)    1970                              b)     1975
      c)    1978                              d)     1973                       Ans: d(4A)
5.    The fee for special services Registration acknowledge, insurance certificate of
posting and late fee are
      a)    Not uniform for all destination
      b)    Uniform for all destinations
      c)    Of two different rates on for western countries and another for eastern
            countries
      d)    None of these                                                        Ans: b(7)
6.    AD means
      a)    Acknowledgement due               b)     Advice of delivery
      c)    Actual Delivery                   d)     None of these              Ans: b(7)
7.    Label size of foreign article is min & postage paid words should not be less than
      a)    70mm X 100mm & 300sq mm            b)    50mm X 80mm & 200sq mm
      c)    25mm X 50 mm & 100 sq mm           d)    None of these        Ans: a(11)
8.    The delivery of a foreign article in the country of destination
      a)    Varies from country to country    b)     Uniform all over
      c)    As desired by the sender          d)     None of these              Ans: a(14)
9.    Mark the correct option:
      a)    Rate applicable for recall of foreign article in case letter 10gm & Telegraph 15
            words
      b)    The fee paid for the recall will not be refunded under any circumstances
      c)    Weight more than 500gm a warehousing charge at the rate per day
            commencing from eight day, shall be collected from the addressee at the time
            of delivery.
      d)    All the above are correct                                         Ans: d(16-18)
10.   Article except VP addressed as “ Postal Restante” are detained in the PO of
delivery for the period not exceeding
      a)     Seven days                          b)     Three month
      c)     One month                           d)     Fifteen days                 Ans: c(18)
11.   Mark the correct option:
      a)     Surface mail items received from any country for delivery in India may be
             redirected to any place within India.
      b)     First class mail surcharge or un surcharged are eligible for free redirection by
             air within India
      c)     Surface mail received for delivery in India from any country not applying
             reduced charges for India may be redirected to another country by the surface
             mail without any charge for the redirection.
      d)      All of the above are correct                                       Ans: d(19)
12.   Mark the correct option
      a)     Surface mail received for delivery in India from a country India may be
             redirected by the surface mail to any country on payment if dispatched to its
             new destination.
      b)     If the above charge not paid before redirection, it will be treated as insufficiently
             paid & tax equal to difference in postage (notdouble) to be collected at the
             time of delivery
      c)     a and b are correct               d)     None of these correct          Ans: c(19)
13.   Mark correct option related to official postal articles
      a)     The rules relating to private correspondence apply equally to official postal
             article
      b)     Service stamps can be used for prepayin outward official foreign mail but the
             postage due on inward foreign mail addressed to Govt officers cannot be paid
             by means of service stamps
      c)     All of above are correct         d)    None of these are correct Ans: c(21)
14.   Correspondence for personnel of the Indian Armed Forces serving outside India
addressed to the Indian Army PO.
      a)     Should be prepaid as air article b)        Should be prepaid as if SAL
      c)     Should be prepaid as inland article for all purpose d) None of aboveAns: c(22)
15.   The max weight of an Airmail letter should not exceed
      a)   4 Kg                                  b)     5 Kg
      c)   2 Kg                                  d)     1 Kg                         Ans:c(26)
16.   Dimensions of Postcards is
      a)   Max 100 X 150 mm & min 80 X 140 mm
      b)   Max 105 X 149 mm & min 90 X 140 mm
      c)   Max 150 X 200 mm & min 70X 140 mm
      d)   None of these                                                             Ans: b(30)
17.   Mark incorrect option related to Postcard
      a)    Should not be folded, cut or altered and should be sent unenclosed
      b)    Breach the conditions may be treated as letter and postage will be taxed
            accordingly
      c)    Unpaid and insufficiently paid postcards are forwarded taxed with double the
            deficiency.
      d)    The amount recovered from sender after the delivery.        Ans: d(31-32)
18.   The corresponding inland post service to the printed paper service in the
foreign post is
      a)     Pattern and sample packet  b)    Registered News paper
      c)     Book packet service        d)    None of these          Ans: c(34a)
19.   The following items may be sent as printed papers through book packet
      a)    Manuscripts of works or for newpaper
      b)    Musical scores or sheets of music in manuscript.
      c)    Papers obtained by means of a typewriter of any type
      d)    films and sound recording        e)     a & b only                   Ans:e(34)
20.   Mark correct option related to packet of regd news paper
      a)    Breach of conditions the packet will not be forwarded but will be returned to
            sender.
      b)    Sender will be required to pay double deficiency in the internal postage
      c)    If the sender wish to repost the article after complying with necessary
            conditions, he may do so by paying fresh postage in full on the article.
      d)    All the above are correct                                             Ans: d(41)
21.   Mark correct option related to bulk bag system under foreign post
      a)    Application for bulk bag facility should be made to Head of the circle
      b)    Special bags of printed newspaper to/from addressees/sender in foreign
            countries except ceylon, Nepal, Bhutan and Pakistan may be send.
      c)    Bulk bag may be sent either as unregistered or registered.
      d)    The sender of such bags will deposit the amount in cash or POSB certificate
            pledged to Head of the circle.
      e)    All the above are correct                                              Ans: e(43)
22.   Mark correct option
      a)    A small packet should not exceed 1 Kg in weight.
      b)    Small packet exceeding 500 gm is subject to a delivery fee payable by the
            addressee at the time of delivery.
      c)    Small packet not conforming to the conditions will be returned to the sender
            and will be charged at double the deficiency for a rate applicable in the inland
            post.
      d)    All of the above are correct                                 Ans: d(44-49)
23.   The fee for a blind literature packet to be air lifted to a foreign county is
      a)    Air surcharge as applicable to letter post      b)     Free of charge
      c)    Air surcharge as applicable to printed paper    d)     None of above
                                                                                Ans: c(55)
24.   Foreign post manual the terms L.C means
      a)    Letter card                        b)     Letter category
      c)    Letters and Cards                  d)     None of these              Ans: c(57)
25.   Foreign post manual the terms A.O means
      a)    Accounts office of the foreign country          b)     Other subjects
      c)    Administrative office of the foreign country    d)     None of these Ans: c(57)
26.    In the foreign post for the purpose of fixing surcharges and combined charges
all the countries and territories are divided into
      a)    Six groups                         b)     Seven groups
      c)    Five groups                        d)     Eight groups               Ans: a(57)
27.   The aerogramme in foreign post is a category intended for transmission
exclusively by air and the corresponding category in inland post is.
      a)    Inland letter card                 b)     Oblong envelope
      c)    No corresponding category          d)     None of the above          Ans: a(58)
28.   The min and max size permissible for folded aerogramme is
      a)    100 X 140 & 120 X 120              b)     90 X 140 & 110 X 120
      c)    80 X 140 & 100 X 120               d)     None of the above          Ans: b(58)
29.   An aerogramme should not weigh more than
      a)    3 gms                      b)     5 gms
      c)    10 gms                     d)     None of the above                  Ans: a(58)
30.   Mark correct option related to unpaid and insufficiently paid airmail articles
      a)    In case letters, cards and aerogrammes if postage paid least 75% of the
            surcharge(letter) or combined charge (PC& aerogramme) will be forwarded
            and taxed double deficiency at the time of delivery.
      b)    In case postage paid less than 75% of the surcharge or combined charge the
            article will be dispatched through surface.
      c)    The charge collected from addressee at the time of delivery
      d)    All of the above are correct                                     Ans: d(60)
31.   Compensation of letter and bulk bag of foreign articles are
      a)    220(60 gold francs) & 1110( 300 gold francs)
      b)    110(60 gold francs) & 1110( 300 gold francs)
      c)    200(60 gold francs) & 1000( 300 gold francs)
      d)    None of the above                                                    Ans: b(71)
32.   If an unpaid or under paid registered article under foreign post is tendered at
the counter
      a)    I t cannot be registered and refused.
      b)    It can be registered with an note that the deficiency would be collected from
            addresse
      c)    It has to be handed over to the PM for his disposal
      d)    None of the above                                                     Ans; a(66)
33.   No liability is also accepted for the loss of registered articles in the following
cases
      a)    In circumstanced beyond the control.
      b)    When disposal of the article cannot be traced due to destruction of records in
            circumstances beyond the control
      c)    If the item contained anything which is prohibited from transmission by post
      d)    When sender has not made complaint within one year.
      e)    All of the above                                                     Ans: e(71)
34.   The limit adopted in India for booking air insured letter is
      a)    20000                            b)     5000
      c)    10000                            d)     100000                     Ans:c(77)
35.   Insured boxes dimensions and weight limit is
      a)    Max 200X200X100, min as per letter & 2 Kg
      a)    Max 300X200X100, min as per letter & 1 Kg
      a)    Max 100X200X100, min as per letter & 4 Kg
      a)    None of the above                                                  Ans: b(80)
36.   Under foreign post article containing perishable biological substances can be
accepted for sending
      a)    At all Gazetted Head post offices only
      b)    At all the GPOs situated at the HQ of the circle
      c)    At Indian council of Medical research, New Delhi
      d)    All the above                                                      Ans: c(88)
37.   Mark incorrect option related to international reply coupons
      a)    Not more than 10 International reply coupon or 30 commonwealth reply coupon
            will be sold to any one individual at any time.
      b)    The coupons can be exchanged in any country which is a member of the UPU
      c)    Reply coupons are intended to enable senders to prepay for a reply.
      d)    Reply coupons are free of cost                             Ans: d(89-90)
38.    Under foreign post the international parcel post service with Pakistan and India
is carried based on
      a)    The UPU parcel post agreement.          b)     By-lateral agreement
      c)    A special bilateral agreement           d)     None of the above Ans: c(94)
39.   The min and max dimension of a foreign parcel prescribed is
      a)    100 X 140 & 1mtr X 2 mtr                b)     90 X 140 & 1.5mtr X 2 mtr
      c)    90 X 140 & 1mtr X 2 mtr                 d)     None of the above Ans: c(96)
40.   The general maximum limit of weight for a foreign parcel is
      a)    25 Kg                                   b)     30 Kg
      c)    10 Kg                                   d)     20 Kg               Ans: d(97)
41.   Generally air parcels are subject to the lower limit of weight of
      a)    25 Kg                                   b)     30 Kg
      c)    10 Kg                                   d)     20 Kg               Ans: c(97)
42.    If the addressee of an inward foreign parcel wants to take delivery of his parcel
at the office of exchange
       a)     It will be refused as there is no provision in the rule
       b)     It has to be approved by the D section of the directorate
       c)     The addressee has to call on the office of exchange with all the documents
              related including proof of his identity
       d)     None of the above                                             Ans: c(107b)
43.   When an insured foreign parcel is redirected form one country to the another .
      a)   No additional insurance fee is to be levied
      b)   Half of the original insurance fee is to levied for such transmissions
      c)   A fresh insurance fee become payable for each such transmission
      d)   None of the above                                                Ans:c(121a)
44.   A money order returned from a foreign country of payment as not payable
      a)    The sender will paid the value of the money order as actually paid in Indian
            currency at the time of issue without the commission originally collected.
      b)    The sender will be paid the value of the MO+ commission.
      c)    The sender will be paid half the value of the MO without the MO commission
      d)    The sender will be paid the value of the MO and half commission. Ans: a(140)
45.   The request a purchase of British Postal Order for repayment
      a)    Cannot be accepted
      b)    Can be accepted if presented at the PO from which it was purchased a/w
            counterfoil
      c)    Can be accepted any post office in India
      d)    None of these                                                    Ans:b(168)
46.   Mark correct options
      a)    COD means Cash-on-Delevery
      b)    Under COD system may be exchanged VP parcel
      c)    VP letter, Parcel & COD parcel may be insured in accordance with the
            conditions
      d)    All of the above are correct                            Ans: d(174-177)
47.   The customs control based on the Indians customs act 1962 is for
      a)    The imposition of export or import duties
      b)    For ensuring the observance of the provisions of import and export control act
      c)    For ensuring the observation of foreign exchange regulation act
      d)    All of the above                                                    Ans: d(179)
48.   Mark correct option
      a)    Custom declaration from filled in duplicate
      b)    Custom declaration from are two types i) Treen custom label(C-1) ii) Detailed
            declaration form(C-2)
      c)    Custom declaration form is filled by sender
      d)    All of above are correct                                            Ans: d(22)   ,
49.   The customs control is primarily exercised at
      a)    The point of entry                      b)     The point of exit
      c)    Foreign post office                     d)     All the above       Ans:d(180)
50.   Articles liable to export duty are detained at the outward office of exchange and
the sender is informed regarding the payment of duty
      a)    By the office of exchange             b) By the custom authorities directly
      c)    By the head office of the circle concerned d) All of the above      Ans: b(182)
51.   An assessment memo accompanies
      a)    Only the inward foreign parcels on which duty is assessed
      b)    All inward foreign parcels even if no duty is assessed on it.
      c)    All inward foreign parcels weighing more than 10 KG
      d)    None of the above                                                     Ans: b(184)
52.   Foreign post office giver a new serial number to any inward foreign parcel
      a)    When subjected to customs and duty is assessed
      b)    When subjected to customs immaterial of the fact whether duty is assessed or
            not
      c)    When subjected to customs and if the parcel weight more than 10 Kg
      d)    All of the above                                                   Ans: b(184)
53.   If postal articles already booked are detained, confiscated according to the law
the one who is to take responsibilities for it is
      a)    The sender or the addressee                 b)    The PO of booking
      c)    The PO of delivery                          d)    Dept of post      Ans: a(188)
54.   Complaints and enquires regarding articles of letter mail and parcel mail in
foreign post must be submitted before he lapse of
      a)    3 years counting from the day following the day on which the article was posted
      b)    2 years counting from the day following the day on which the article was posted
      c)    1 years counting from the day following the day on which the article was posted
      d)    6 month counting from the day following the day on which the article was
            posted                                                            Ans: c(200a)
55.   Complaints concerning foreign MOs must be made within a period of
      a)    3 months from the date of issue    b)       Six month from the date of issue
      c)    1 year from the date of issue      d)       2 year from the date of issue
                                                                                Ans:c(200b)
56.   Enquiries regarding BPO & IPO will be normally considered if made
      a)    Within 6 month from the date of purchase of the order
      b)    Within 1 year from the date of purchase of the order
      c)    Within 1 1/2 year from the date of purchase of the orde
      d)    None of the above                                               Ans: b(200c)
(Prepared by AB Kantharaja Kodagu Dn, Karnataka,                  Mobile No 08969822340,
http://abkantharaja.blogspot.in)
                                        *************