CFA Level1 2017 Mock Exam PDF
CFA Level1 2017 Mock Exam PDF
com
                                                CFA Level I 1st Mock Exam
                                                                 June, 2017
                                                                 Revision 1
                                                                             1	
  
                CFA  Level  I  Mock  Exam  1  –  Solutions  (AM)	
  
          A.   clients.
          B.   industry.
          C.   own behavior.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 1, LOS-c.
 2.   Alonzo Myers manages accounts at GRTY Securities. Jerry Reed, one of his
      clients, e-mailed Myers to buy 300 shares in the IPO of JJKS Corp’s stock. Few
      days later, despite being a hot issue, Myers succeeded prorating 500 shares of
      JJKS Corp. for his clients. After purchasing 500 shares for his clients and 300
      shares for Reed as per request, he purchased remaining 200 shares for his wife.
      Myers:
          A.   did not violate the standards by purchasing 200 shares for his wife and 300
               shares for Reed.
          B.   violated the standards by purchasing 200 shares for his wife and only 300
               shares for Reed.
          C.   violated the standards by purchasing 200 shares for his wife but is in
               compliance for purchasing 300 shares for Reed as per his request.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
3.   McKinney Alpha is an accredited research firm that only hires experienced and
     competent analysts offering them training and financial courses from time to time.
     The firm allows analysts to either prepare their own research or rely on secondary
     sources. Tyler Klein, an analyst at McKinney uses a research report prepared at
     Gemma Brokerage. If Klein will use that report, he will:
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
     Klein will violate Standard IV-A ‘Loyalty to employers’ because the firm only
     allows secondary research (research prepared by another employee at the same
     firm). Using a report prepared by another firm is considered third party research ,
     which is not allowed by McKinney Alpha.
        A.   eliminate the need for in-depth due diligence on the part of the investor.
        B.   participate in competitive bids against other compliant firms throughout
             the world.
        C.   assure prospective clients that the reported historical track record is
             complete and fairly presented.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 4, LOS-a.
     However, GIPS standards certainly do not eliminate the need for in-depth due
     diligence on the part of the investor.
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
     Milton did not violate any CFA Institute code or standard because he developed a
     new model and re-created supporting records by directly gathering information
     from Indigo Corp.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-c.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
10. Mathew Chambers manages individual accounts, including his father’s, at Harvey
    Securities. During a Sunday lunch at a restaurant with his friend Neil Rojas,
    Chambers noticed the directors of Navarro Motors sitting at the adjacent table.
    Rojas stated, “I believe Navarro has hired a new CEO as the firm is undertaking
    many positive amendments in its production process”. On Monday Chambers
    noticed a $1 increase in Navarro’s share price and purchased 500 shares for his
    father’s account. Chambers least likely violated:
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
     An opinion of his friend without actual knowledge does not make the information
     material. Chambers violated Standard V-A ‘Diligence and Reasonable Basis’
     because he purchased the stocks of Navarro without appropriate research and
     investigation. Chambers also violated Standard VI-B ‘Priority of Transactions’ by
     purchasing stocks for his father’s account only and treating the account differently
     from his other clients’ accounts.
11. Blanco Shell Investments (BSI) is a small family owned investment bank and its
    shares are relatively illiquid. In a casual meeting Brett Palmer, managing director
    at BSI, told his friend, Leon Fox, that BSI is going to earn substantial profits in
    its commodities business. In the next few days Fox purchases BSI shares while
    Palmer disposes his position in BSI and switches his job. Two months later BSI
    announces huge losses in its commodities business and the share price decreases
    by $2. Palmer has violated the CFA Institute Standards of Professional Conduct
    concerning
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
12.   After 5-years of service with Jacob Securities as a financial planner, Shane
      Alvarado planned to start his own practice in his hometown. He informed his
      employer through email three days before starting his independent practice. The
      employer was on a business trip for a week and on his return he accepted his
      resignation. Alvarado always maintained his personal records related to training
      programs that he conducted at Jacob Securities, and he used that material in his
      new project. Alvarado:
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
      Alvarado violated the standard IV-A ‘Loyalty’. Members and candidates should
      not render services until they receive consent from their employer to all of the
      terms of the arrangement. All the work performed on behalf of the firm is the
      property of the firm and should be erased or returned to the employer unless the
      employer gives permission to keep those records after the cessation of
      employment.
13. During the morning section of the CFA Level 1 exam, when the proctor made the
    final 5 minutes announcement, Enrique, a candidate next to Rachael noticed and
    told Rachael that she was not filling her answers on the sheet provided. Rachael
    immediately started transferring answers on to the answer sheet. When the proctor
    made the final announcement Rachael succeeded filling 100 circles and by the
    time proctor reached at her table, she had only 5 circles left to fill. Rachael
    instantly handed her sheet to the proctor. Is Rachael or Enrique in violation of the
    standard relating to conduct as members and candidates in the CFA Program?
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
     Both Enrique and Rachael violated the Standard VII-A ‘Conduct as members and
     candidates in the CFA Program’ Enrique violated the standard by assisting
     Rachael on the CFA examination. Rachael disregarded the rules and regulations
     related to the CFA program by writing after the final announcement was made.
14. Dan Fisher is an investment manager at Rotterdam Securities and often uses
    Topaz brokerage services for his clients. Corey Foster, Fisher’s client, has
    directed him to use the services of Luna Brokerage House for him. Fisher believes
    that Topaz offers best price and better research reports compared to Luna. The
    best course of action for Fisher is to use the services of:
         A.   Topaz for all of his clients as he is obligated to seek best price and best
              execution.
         B.   Luna for Foster and should disclose to him that he may not be getting best
              execution.
         C.   Topaz for all his clients as brokerage commission is the asset of the
              Rotterdam and will be used to maximize the value of client’s portfolio.
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
     Brokerage commission is an asset of the client and is used to benefit the client.
     Although members and candidates are obligated to seek best price and best
     execution, in the case of client directed brokerage arrangements, the client directs
     the manager to use services of a specific broker. The member or candidate should
     disclose to the client if the member or candidate believes that the brokerage is not
     offering best price and/or execution.
         A.   refusing the offer of SOTO trust to avoid a conflict of interest with his
              employer.
         B.   accepting the offer and achieving the target without compromising his
              objectivity towards other clients.
         C.   making an immediate written report to his employer specifying the$50,000
              cash offer proposed by the trust
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 3, LOS-b.
16. GIPS standards least likely resolve misleading practices related to:
         A.   survivorship bias.
         B.   varying time periods.
         C.   analyst financial statement adjustments.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 4, LOS-a.
      Misleading practices resolved by following GIPS standards include (but are not
      limited to):
         •   survivorship bias,
         •   varying time periods and
         •   representative accounts.
17.   Sullivan Investments, an asset management firm, complied with the GIPS
      standards on 1 January 2006. Can Sullivan link its non-GIPS compliance
      performance for periods beginning on or after 1 January 2000 with its GIPS
      compliance performance?
         A.   No.
         B.   Yes.
         C.   Only if it discloses periods of non-compliance.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 5, LOS-b.
      Firms must not link its non-GIPS compliant performance for periods beginning on
      or after 1 January 2000 to GIPS complaint performance.
18. Which of the following statements is most likely correct regarding the major
    sections of GIPS standards?
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 1, Reading 5, LOS-d.
 19. Three friends Sam, Patricia and Robert will receive equal dollar amounts in two
     years, however they invested in such a way that:
          •   the interest rate offered to Patricia and Sam is same but compounding for
              Patricia is monthly and for Sam is quarterly.
          •   compounding for Robert and Patricia is same but the interest rate offered
              to Robert is higher.
          A.   Sam.
          B.   Robert.
          C.   Patricia.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 2, Reading 6, LOS-d.
      For a given discount rates, the greater the number of periods the smaller will be
      the present value. (The present value of Patricia’s will be lower than Sam’s).
      For a given number of periods, the higher the discount rate the smaller will be the
      present value. (The present value of Robert’s will be lower than Patricia’s).
 20. Which of the following properties of correlation and covariance is most likely
     correct?
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 2, Reading 9, LOS-k.
Option A is correct.
21. An analyst calculated the average return of a hedge fund by taking a random
    sample of 6 years’ return. The hedge fund has been in existence for last 20 years.
    Assume the hedge fund return is normally distributed with a population mean and
    standard deviation of 34% and 42% respectively.
     The 99% confidence interval around the population mean for the analyst’s sample
     of hedge fund return is closest to:
         A.   -0.0039 – 0.3361.
         B.   -0.0977– 0.5823.
         C.   -0.1024 – 0.7824.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 3, Reading 11, LOS-h.
     The sample has come from the population with a known standard deviation and
     the critical z-value for a 99% confidence interval is 2.58.
                                                  (                               -.%
     Confidence Interval = 𝜇	
   ± 2.58	
              = 34% ± 2.58	
                   = -0.1024 – 0.7824.
                                                   )                               /
         A.   variance.
         B.   sample size.
         C.   mean value.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 3, Reading 11, LOS-g.
23. The investment performance of a fund for the year 2013 is as follows:
         A.   13.95%.
         B.   22.22%.
         C.   34.46%.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 2, Reading 7, LOS-d.
24.   An analyst calculated the expected value of Howe Inc.’s EPS as $5.91 based on
      the probability distribution of Howe’s EPS for the current fiscal year.
The standard deviation of the Howe’s EPS for the current fiscal year is closest to:
         A.   0.9662.
         B.   0.9829.
         C.   2.8816.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 2, Reading 9, LOS-l.
25.   A professor is practicing a new method of teaching and is unsure about its impact
      on students’ performance. His students generally maintained an average 3.2 GPA
      throughout the semester. He selects a sample of 25 students with a mean GPA of
      3.0 and standard deviation of 0.62. The professor is concerned whether the sample
      results are consistent with the average GPA results of 3.2.
      Determine whether the null hypothesis is rejected or not at the 0.10 level of
      significance.
          A.   The null hypothesis is rejected as the t-value of 1.6129 is > 1.318 at the
               0.10 significance level.
          B.   The null hypothesis is not rejected as -1.6129 does not satisfy either t >
               1.711 or t < -1.711.
          C.   The null hypothesis is not rejected as the calculated t value of 0.322 is less
               than 1.318 at the 0.10 significance level.
Correct Answer: B
      This is a two tailed test therefore we will use 0.05 column and 24 degrees of
      freedom.
              121..
      t24 =   A.BC    = -1.6129
                CD
      -1.6129 does not satisfy either t > 1.711 or t < -1.711 and we do not reject the null
      hypothesis.
26.   An analyst gathered the following information about return distributions of two
      portfolios.
                                   Kurtosis              Skewness
              Portfolio A            2.5                   -3.7
              Portfolio B            1.3                   +4.2
      Which of the following statements is most likely correct regarding portfolio A and
      B?
Correct Answer: C
Option C is correct.
27. For a normal random variable approximately 68% of all outcomes fall within:
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 3, Reading 10, LOS-l.
     For a normal random variable approximately 68% of all outcomes fall within one
     standard deviation of the mean.
28. Given below are the sample monthly returns for ATD stocks.
            January          18.5%
            February         6.6%
            March            -3.5%
            April            -11.4%
            May              5.4%
            June             -17%
With the target return of 6.0%, the target semi-variance is closest to:
        A.   184.47.
        B.   215.80.
        C.   307.45.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 2, Reading 8, LOS-e.
                                                        EF 2G C
     Target semivariance =         HIJ	
  KLL	
  E>MG    )20
     Where B is the target return and Xi represents values of monthly returns and n is
     the total number of observations.
29. Which of the following best describes the reason for choosing the NPV rule over
    the IRR rule when dealing with mutually exclusive projects?
Correct Answer: A
     Reference
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 2, Reading 7, LOS-b.
     The NPV rule’s assumption about reinvestment rates is more realistic and more
     economically relevant because it incorporates market determined opportunity cost
     of capital as a discount rate.
     IRR assumes that cash flows are reinvested at IRR and thus IRR rankings are not
     affected by any external interest rate or discount rate.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 1, Study Session 3, Reading 10, LOS-o.
A lognormal distribution:
31.   The type of chart drawn on a grid, which consists of column X’s alternating with
      column O’s and does not represent time or volume is most likely the:
         A.   bar chart.
         B.   candlestick chart.
         C.   point and figure chart.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 3, Reading 13, LOS-b.
      Point and figure charts are always drawn on graph paper, consist of columns X’s
      alternating with column of O’s and neither time nor volume is plotted on the
      graph.
32. Which of the following statements is most likely correct regarding parametric and
    non-parametric tests?
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 1, Study Session 3, Reading 12, LOS-k.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 2, Study Session 4, Reading 14, LOS-i.
      Option B & C are incorrect. Under perfect competition, a firm breaks even when
      marginal revenue equals average total cost. A firm should should down
      production when marginal revenue is les than average variable cost.
 34. An analyst gathered the following national data (in millions of U.S dollars) for a
     country for the year 2013.
                                               Exhibit:
       Consumer           $461,580            Personal disposable   $555,790
       spending (m)                           income
       Government         $392,676            Interest paid by      $13,400
       spending                               consumers
       Personal           $906,230            Consumer transfers to $1,500
       Income                                 foreigners
      Using the data provided in exhibit 1, the household saving (in millions) is closest
      to:
          A.   $37,074.
          B.   $68,904.
          C.   $79,310.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 2, Study Session 5, Reading 16, LOS-d.
35. Which of the following is most likely common among the assumptions of the
    Ricardian model and Heckscher-Ohlin model?
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 2, Study Session 6, Reading 19, LOS-d.
36. In 2016, a firm earned $500,000 for selling 1,000 units. However, if 1,500 units
    were sold, revenue would be total $720,000. The marginal revenue per unit
    associated with selling 1,500 units instead 1,000 units would be closest to:
         A.   $440
         B.   $480
         C.   $500
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 2, Study Session 4, Reading 14, LOS-e.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 2, Study Session 5, Reading 16, LOS-i.
38. Which of the following indicator measures the price of the basket of goods and
    services produced within an economy in a given year?
         A.   GDP deflator.
         B.   Producer price index.
         C.   Consumer price index.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 2, Study Session 4, Reading 17, LOS-i.
      GDP deflator measures the price of the basket of goods and services produced
      within an economy in given year.
39. Which of the following most likely represents valid criticisms concerning the
    neoclassical and Austrian schools?
         A.   Neoclassical and Austrian policies are focused on the short term only.
         B.   Economic forecasts are imperfect as fiscal policies are implemented with a
              time lag.
         C.   It is difficult to achieve market equilibrium through reduction in
              generalized price and wage.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 2, Study Session 5, Reading 17, LOS-c.
     Options A and B are practical criticisms of the Keynesian fiscal policy, which
     takes a short-term perspective.
40. To determine the impact of changes in exchange rates on trade balance, the
    ‘absorption approach’ most likely exhibits the:
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 2, Study Session 6, Reading 20, LOS-j.
     The impact of changes in exchange rates on the trade balance can be analyzed
     through two different approaches:
        i.     Elasticities approach
       ii.     Absorption approach.
     The Elasticities approach focuses on the effect of changing the relative price of
     domestic and foreign goods. Thus it exhibits a microeconomic view of the
     relationship between exchange rates and trade balance.
41.   Over the last week, the Japanese yen has appreciated 15.7% against pound
      sterling (GBP). The depreciation of GBP against the Japanese yen will be closest
      to:
         A.   14.4%
         B.   15.7%.
         C.   18.6%
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 2, Study Session 4, Reading 20, LOS-c.
      The depreciation of GBP will simply be the inverse of the 15% appreciation of the
                                            0
      Japanese yen. In this case,                     − 1 = 18.62%
                                        02V.0N3
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 2, Study Session 5, Reading 17, LOS-i.
      Leading indicators are variables that change before real GDP changes. They are
      useful for predicting the economy’s future state, usually near-term.
43. Which of the following characteristics most likely demonstrates that the firm is
    operating in monopolistic competition?
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 2, Study Session 4, Reading 15, LOS-a.
44. To deal with short-run stabilization, as compared to monetary policy, fiscal policy
    is most likely:
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 2, Study Session 5, Reading 18, LOS-s.
     Fiscal policy is less effective than monetary policy to deal with short-run
     stabilization fiscal policy as it is very time consuming to implement and it is
     politically easier to loosen fiscal policy than to tighten it.
 45. On 1st January 2011, Arnold Inc. purchases a machine for $325,000 and
     immediately leases the machine through a direct finance lease that requires five
     annual payments of $80,498 starting from 1st January 2011. The carrying amount
     is equal to its purchase price and the relevant discount rate is 12%.
          A.   $51,158.
          B.   $79,720.
          C.   $112,000.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 9, Reading 31, LOS-h.
         A.   investing activity.
         B.   financing activity.
         C.   operating activity.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 26, LOS-a.
47. EBB Inc. entered into a three-year contract to construct a building with an
    estimated total cost of $32 million. Due to limitations, project costs are uncertain
    and the output of the project cannot be measured reliably. If at the end of year
    1EBB spent $26 million, under U.S. GAAP EBB would most likely recognize:
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 24, LOS-b.
      Under U.S. GAAP at the end of year 1, EBB would recognize $0 revenue, $0 cost
      of construction and $0 income. The $26 million expenditure would be recorded as
      an increase in inventory account and decrease in cash (if EBB paid cash for all
      expenditures).
48. Which of the following measures initially decrease as a result of a firm’s decision
    to capitalize its expenditure instead of expensing them?
         A.   Total assets.
         B.   Debt-to-equity.
         C.   Cash outflows from operations.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 9, Reading 29, LOS-a.
49. Which of the following statements is most likely correct regarding the audit of
    financial statements?
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 7, Reading 21, LOS-d.
50.   When securities are classified as ‘available for sale’ securities in U.S. GAAP
      unrealized gains and losses are:
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 10, Reading 33, LOS-e.
      When securities are classified as ‘available for sale’ securities in U.S. GAAP (or
      securities measured at fair value through ‘other comprehensive income’ in IFRS)
      unrealized gains and losses are not reported in the income statement rather they
      are recognized in equity
51. Gloria Inc. ships 5 machines to a customer at $5,550 per machine. The total cost
    for Gloria Inc. is $26,250 and payment is due in 60 days. No cash changes hands
    at delivery. The accounting treatment related to this transaction at the time of
    shipment most likely includes:
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 7, Reading 22, LOS-c.
At the time of shipment the accounting treatment for Gloria Inc. is as follows:
52.   Which of the following statements is most likely correct regarding the
      depreciation of property, plant and equipment under IFRS and U.S. GAAP?
         A.   Both IFRS and U.S. GAAP require an annual review of residual value and
              useful life.
         B.   Unlike IFRS, U.S. GAAP requires an annual review of residual value and
              useful life.
         C.   Unlike U.S. GAAP, under IFRS each component of an asset must be
              depreciated separately.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 24, LOS d.
         •   Unlike U.S. GAAP, IFRS requires an annual review of residual value and
             useful life.
         •   Unlike U.S. GAAP, under IFRS each component of an asset must be
             depreciated separately.
53. An analyst gathered the following information from a company’s 2013 financial
    statements.
The free cash flow for the firm (FCFF) is closest to:
         A.   $5.1 million.
         B.   $8.7 million.
         C.   $11.1 million.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 26, LOS-i.
54. Which of the following statements least likely represents the correct treatment of
    impairment loss?
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 9, Reading 29, LOS-h.
     Options B and C are correct. Impairment loss reduces net income and carrying
     value of asset. It is considered to be a non-cash charge and therefore does not
     affect the cash flows statement.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 10, Reading 32, LOS-c.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 7, Reading 23, LOS-b.
         •   Issuers should timely, fully and accurately disclose financial results, risks
             and other material information to investors.
         •   Issuers should prepare their financial statements using internationally
             acceptable accounting standards.
57. The elements directly related to measurement of financial performance least likely
    include:
         A.   liabilities.
         B.   expenses.
         C.   capital maintenance adjustments.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 7, Reading 23, LOS-d.
         •   Income
         •   Expenses
         •   Capital maintenance adjustments
         •   Assets
         •   Liabilities
         •   Equity
         A.   $30.0 million.
         B.   $31.5 million.
         C.   $33.0 million.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 24, LOS-k.
59. An analyst observed the following percentage changes in Hunt PAL Inc.’s
    financials from 2012 to 2013:
     Revenue                 +33%
     Net Income              +38%
     Assets                  +27%
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 27, LOS-c.
Based on the data the analyst can conclude that the firm:
     If the growth rate of revenue is greater than assets growth rate it may indicate that
     company is increasing efficiency.
     When net income is growing at a faster rate than revenue it may indicate that
     company’s profitability is increasing but as the major portion of net income is due
     to non-recurring items then it means company has failed to improve its
     profitability.
     When a company grows at a rate greater than that of overall market in which it
     operates it is regarded as positive sign and indicates that the company is easily
     able to attract equity capital. There is insufficient market data to arrive at this
     conclusion.
60. The financial leverage ratio of a firm, whose total debt ratio is 54% and debt-to-
    equity is 1.15, is closest to:
         A.   0.47.
         B.   0.62.
         C.   2.13.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 25, LOS-i.
61.   An investor asked two questions from an analyst regarding the goodwill of a
      company.
                       Question 1:                                                Question 2:
         A.            Economic                                                   Accounting
         B.            Accounting                                                 Economic
         C.            Economic & Accounting                                      Economic
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 25, LOS-e.
Option A is correct.
      Accounting Goodwill:
      It is based on the accounting standards and is recognized only when acquisitions
      take place.
      Economic Goodwill:
      It is based on the economic performance of the company. It is not reflected on the
      balance sheet rather it is reflected in the stock price of the company (at least
      theoretically).
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 8, Reading 27, LOS-f.
     Companies are required to provide segment information under both IFRS and
     U.S. GAAP although companies are not required to provide full financial
     statements for segments.
     Companies must disclose the factors used to identify reportable segments and the
     types and products and services sold by each reportable segment.
63. In 2012, the cost of ending inventory reported by T&M, a manufacturer of office
    equipment, was $22 million. T&M compiles its financial statements in accordance
    with IFRS.
                                   Exhibit1
                         Replacement        $20.5 million
                         cost
                         NRV                $21.2 million
                         NRV less           $19.7 million
                         profit margin
     Based on the data shown in Exhibit 1, T&M would most likely write its inventory
     down by:
        A.   $0.8 million.
        B.   $1.5 million.
        C.   $2.3 million.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 9, Reading 28, LOS-f.
     Under IFRS T&M would write down its inventory to $21.2 million and record f
     $0.8 million as an expense in the income statement.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 9, Reading 30, LOS-f.
      As contributions are not tax deductible, no temporary difference results from the
      $25,000 contribution. This constitutes a permanent difference and thus no
      deferred tax asset or liability will be recognized.
65.   Under IFRS the definitional criteria for identifiable intangible assets most likely
      includes:
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 9, Reading 29, LOS-b.
     Under IFRS identifiable intangible asset must meet three definitional criteria.
     The asset must be:
        i.     identifiable,
       ii.     under the control of company and
      iii.     expected to generate future economic benefits.
In addition the following two recognition criteria which must be met is:
        i.     it is probable that the expected future economic benefits of the asset will
               flow to the company and
       ii.     the cost of the asset can be reliably measured.
66. Knin Inc. issued a 6 year, 7% annual-coupon paying bond issue with a face value
    of $10 million on 1st January 2011 when the market interest rate was 7.7%. Using
    the effective interest rate method, the interest expense on bonds reported in 31
    December 2012 is closest to:
          A.   $700,000.
          B.   $744,854.
          C.   $748,308.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 3, Study Session 9, Reading 31, LOS-b.
     The bonds were issued at a discount and sales proceeds were $9,673,432 (see
     below). Under the effective interest rate method, interest expense is calculated as:
     bonds’ carrying value x market interest rate.
Interest expense for the year ended 2011 is $9,673,432 x 7.7% = $744,854.
Interest expense for the year ended 2012 is $9,718,286 x 7.7% = $748,308.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 9, Reading 31, LOS-k.
68. An investor uses simple stock screen criteria based on a P/E ratio of less than 5
    and financial leverage ratio of less than 0.5. The investor will least likely exclude
    stocks of companies:
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 3, Study Session 10, Reading 33, LOS-d.
      Simple criteria based on a P/E ratio of less than 5 may result in the selection of
      stocks with lower prices justified by reasons including lower profitability and/or
      higher financial leverage. However, the limitation of financial leverage serves as a
      check on financial risk. In order to avoid stocks of poor profitability the investor
      should further include a check on positive net income, i.e. NI/Sales> 0.
          A.   equivalent.
          B.   0.93 years higher.
          C.   1.25 years higher.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 4, Study Session 11, Reading 35, LOS-d.
     The discounted payback period for project A and B are almost equal. The
     calculations are given below:
For Project A
      Year                  0                 1                 2                  3          4
      Cash flow (CF)        -1500             400               300                600        800
      Cumulative CF         -1500             -1100             -800               -200       600
      Discounted CF         -1500             357.14            239.15             427.07     508.41
      Cumulative            -1500             -1142.86 -903.71                     -476.64    31.77
      discounted CF
For Project B
      Year                   0                       1                   2              3         4
      Cash flow (CF)         -1500                   500                 500            500       500
      Cumulative CF          -1500                   -1000               -500            0        500
      Discounted CF          -1500                   446.43              398.60         355.89    317.76
      Cumulative             -1500                   -1053.57            -654.97        -299.08   18.68
      discounted CF
70. Net present value method assumes that cash flows are reinvested at the:
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 11, Reading 35, LOS-e.
     Net present value method assumes that cash flows of a project are reinvested at
     ‘r’, that is the opportunity cost of capital, which is a more realistic discount rate.
71.   Which of the following is most likely a correct implication of stock dividends to
      the shareholders?
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 4, Study Session 11, Reading 38, LOS-a.
      Option C is correct. Stock dividends do not affect the shareholders’ total cost
      basis however the cost per share held decreases when stock dividends are paid.
      Generally, stock dividends are not taxable and do not affect the market value of
      shareholders’ wealth.
72. An analyst gathered the following information to estimate the cost of equity for JI
    Inc. located in Fiji.
                                      Exhibit 1
             Risk free rate                              3.2%
             Market risk premium                         5.5%
             Beta                                        1.3
             U.S. 10-year T-bond yield                   2.84%
             Fiji’s 10-year dollar denominated Govt.     10.81%
             bond yield
             Annualized SD of Fiji’s stock market        44%
             Annualized SD of Fiji’s dollar              37%
             denominated bond
The sovereign yield spread and JI Inc.’s cost of equity are closest to:
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 11, Reading 36, LOS-j.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 11, Reading 38, LOS-d.
     When a company finances share repurchases with cash its assets and
     shareholders’ equity decrease and leverage increases.
74.   When a reliable current market price for a firm’s debt is not available, the cost of
      debt can be estimated using the:
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 4, Study Session 11, Reading 36, LOS-f.
      When a reliable current market price for a company’s debt is not available, the
      cost of debt can be estimated using the current rates based on the bond rating we
      expect when we issue new bonds. This approach is referred to as matrix pricing.
75. A manager is computing the cost of trade credit for the terms 1.5/5 net 30. The
    account is paid on either the 15th day or the net day. The cost of credit is:
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 4, Study Session 11, Reading 39, LOS-f.
                                                                                 wBD
                                              th                      0.N%        xA
      Cost of trade if credit paid on 15 day = 1 +                                     – 1 = 73.61%
                                                                    020.N%
                                                                                        wBD
                                                            th                  0.N%     CD
      Cost of trade if credit paid on net day (30 )= 1 +                                      − 1 = 24.69%
                                                                            020.N%
      The cost of credit is 48.92% (73.61 – 24.69) lower if the credit is paid on the net
      day.
76. An analyst gathered the following financial information from Daniel Inc.
      The degree of operating leverage of Daniel Inc. from 2013 to expected 2014 is
      closest to:
           A.   2.11.
           B.   3.68.
           C.   4.79.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 4, Study Session 11, Reading 37, LOS-b.
          DC,AAAywz,AAA
              wz,AAA
      =    x,{AAyx,wAA    = 4.78
               x,wAA
 77.   For short selling purposes if a security is extremely hard to borrow, the short
       rebate rate may be:
          A.   very high.
          B.   negative or very low.
          C.   10 basis points more than the overnight rate.
Correct Answer: B
       Reference:
       CFA Level I, Volume 5, Study Session 13, Reading 45, LOS-e.
       For short selling purposes if a security is hard to borrow, the rebate rate may be
       very low or even negative. Such securities are said to be on special. Otherwise
       rebate rate is usually 10 basis points less than the overnight rate in the interbank
       funds market.
 78.   Which of the following statements is most likely correct regarding the
       fundamental weighting method?
Correct Answer: A
       Reference:
       CFA Level I, Volume 5, Study Session 13, Reading 46, LOS-d.
79.   Smith owns 500 shares of Wood Craft Inc. and the firm is going to elect 10 board
      directors. Under statutory voting Smith can cast:
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 14, Reading 48, LOS-b.
      Under a statutory voting, each share represent one vote therefore Smith can cast
      maximum of 500 votes for each candidate i.e. he has to allocate his voting rights
      evenly among all candidates.
80.   An investor placed a market buy order for thinly traded shares of G.Z.T Inc. The
      main drawback for the investor would be that:
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 13, Reading 45, LOS-h.
      Market orders generally execute immediately if other traders are willing to take
      other side of the trade, however they can be very expensive to execute especially
      when the order is placed in the market for a thinly traded security or when the
      order is large relative to normal trading activity. In such cases market buy order
      may fill at high prices.
81.   The performance of commodity indices can be quite different from their
      underlying commodities because
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 13, Reading 46, LOS-k.
82. Which of the following statements is most likely correct? Enterprise value:
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 14, Reading 50, LOS-i.
      Options A and B are incorrect. EV reflects the real economic value of a company
      and does not have the negative earnings problem because EBITDA is usually
      positive.
83.   A firm will start paying dividends four years from now and thereafter that will be
      expected to grow 5% into perpetuity. Expected dividend in year 4 is $5. If an
      investor’s required rate of return is 7%, the intrinsic value of the stock is closest
      to:
         A.   $200.
         B.   $204.
         C.   $227.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 14, Reading 49, LOS-e.
             N(0ON%)
      V4 =             = 262.50
             (3%2N%)
                       ./..N
      Part 1: V0 =             = 200.26
                     (0O3%){
                        N
      Part 2: V0 =             = 3.81
                     (0O3%){
      Sum of part 1and 2 = 200.26 + 3.81 = 204.07
Method 2
                N
      V3 =             = 250
             3%2N%
              .NV
      V0 =             = 204.07
             (0O3%)w
84.   Which of the following is least likely a macroeconomic influence that affects an
      industry’s growth? Changes in:
        A.   inflation.
        B.   interest rates.
        C.   technologies.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 14, Reading 49, LOS-h.
The five influences that affect an industry’s growth, revenues and profits are:
          i.      Macroeconomic influences
         ii.      Technological influences
        iii.      Demographic influences
        iv.       Governmental influences
         v.       Social influences
           •      GDP
           •      Interest rates
           •      Inflation
           •      Availability of credit
85.   Which of the following most accurately illustrates the pricing rule used by the
      type of order driven market?
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 13, Reading 45, LOS-j.
Option A is correct.
         •   Call markets generally use uniform trading rule where all trades execute at
             the same price.
         •   Crossing networks use derivative pricing rule because the price is derived
             from another market.
86.   Asset based valuation models work well for companies that do not have a high
      proportion of:
        A.   intangibles.
        B.   fixed assets.
        C.   current assets.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 14, Reading 50, LOS-j.
      Asset based valuation models work well for companies that do not have a high
      proportion of intangibles or off the book assets and that have a high proportion of
      current assets and current liabilities.
87.   An investor holds 500 shares of Siena Inc. for one year on margin. Both the
      interest on loan and dividends on shares are paid at the end of the year. The other
      details are as follows:
         A.   7%.
         B.   9%.
         C.   10%.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 13, Reading 45, LOS-f.
                                     -.2-N
      Change in market price =                = -6.667%
                                       -N
      Other adjustments (dividend, interest & commission)= 500 – 50 – 300 = 150
      Other adjustments % =other $ adjustments/equity = 150/15,000 = 1%
88.   The £40 par value of a non-callable non-convertible preferred stock with maturity
      in two years and £5 semi-annual dividend is trading for £53.22. If the required
      rate of return for the investor is 7%, the preferred stock is:
        A.   over-valued.
        B.   fairly valued.
        C.   under-valued.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 5, Study Session 14, Reading 50, LOS-a.
      Preferred stocks are treated like fixed income securities. The intrinsic value can
      be calculated through calculator as:
      As the preferred stock is trading at a price equal to its intrinsic value therefore the
      stock is fairly valued.
Correct Answer: B
       Reference:
       CFA Level I, Volume 6, Study Session 17, Reading 58, LOS-c
 90.   A put option is selling for $6 for which the exercise price is $72 and the price of
       the underlying is $77. The maximum profit to the buyer and the breakeven price
       of the underlying at expiration is:
Correct Answer: A
       Reference:
       CFA Level I, Volume 6, Study Session 17, Reading 59, LOS-a.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 6, Study Session 17, Reading 58, LOS-a.
92.   A type of credit derivative in which credit protection buyer makes a series of
      regularly scheduled payments to credit protection seller while the seller makes no
      payment until a credit event occurs is categorized as a:
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 6, Study Session 17, Reading 57, LOS-c.
      In a CDS (credit default swap), the credit protection buyer makes a series of
      regularly scheduled payments to the credit protection seller. The seller makes no
      payments until a credit event occurs.
93. The cost of protective put can most likely be reduced by:
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 6, Study Session 17, Reading 59, LOS-b.
      The cost of protective put can be reduced by selling a call option and this strategy
      is known as ‘collar’.
94.   Information can flow into the derivative before it gets into the spot market due to
      the fact that derivative markets:
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 6, Study Session 17, Reading 57, LOS-d.
      By virtue of the fact that derivative markets require less capital, information can
      flow into the derivative markets before it gets into the spot market. The difference
      may well only be a matter of minutes or seconds but it can provide the edge to
      astute traders.
Correct Answer: B
       Reference:
       CFA Level I, Volume 5, Study Session 16, Reading 55, LOS-b.
 96.   A U.S. based firm has a position in a European bond for a par value of €50
       million. For a 1 basis point increase in yield the market value of the investment
       changes to €49.85 million and for a 1 basis point decrease in yield investment
       value changes to €51.23 million. The price value of basis point for the investment
       is closest to:
         A.   0.013.
         B.   0.027.
         C.   0.690.
Correct Answer: C
       Reference:
       CFA Level I, Volume 5, Study Session 16, Reading 54, LOS-f.
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 15, Reading 52, LOS-h.
     The difference between market value of the security used as collateral and the
     value of the loan is known as repo margin. Repo margin allows for some
     worsening in market value and provides the cash lender a margin of safety if the
     collateral’s market value declines.
98. An investor purchases a 2-year zero-coupon bond with par value of $1,000 at
    $960. The implied interest earned on the bond is closest to:
        A.   $0.
        B.   $21.
        C.   $40.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 15, Reading 51, LOS-a.
     Par value of the bond is $1,000 and purchase price is $960. The implied interest
     earned in the bond in equal to the difference of par value and purchase price.
99. An analyst observed the profitability and cash flows of firms A and B and
    collected the results below.
                                          Firm A                Firm B
    Earnings before interest and tax      104 million           96.5 million
    Free cash flow before dividends       -12.5 million         8.5 million
    Free cash flow after dividends        N/A            -      0.5 million
        A.   firm A only.
        B.   firm B only.
        C.   firms A and B.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 16, Reading 55, LOS-e.
     Both firm A and B have negative free cash flows after dividends. A firm with
     positive free cash flow after dividend can use its cash flow to pay down debt or
     build up cash on the balance sheet; either outcome is a form of deleveraging and
     is favorable from credit risk stand point.
100. An investor buys a 10-year, 7% annual coupon payment bond and sells the bond
     after 3 years. Assuming that the coupon payments are reinvested at 11.5% for 3
     years. The interest on interest gain from compounding the coupon payments is
     closest to:
        A.   $2.51.
        B.   $5.21.
        C.   $23.5.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 16, Reading 54, LOS-a.
     If all the three coupon payments are reinvested at 11.5%, the future value of
     coupon payments is $34.16 as calculated below:
101. A recently issued sovereign bond for a given maturity is also referred to as:
        A.   floating issue.
        B.   of the run issue.
        C.   benchmark issue.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 15, Reading 52, LOS-d.
     The latest sovereign bond issue for a given maturity is also referred to as
     ‘Benchmark Issue.’
102. A high yield bond issuer has offered the ‘change of control put’ to its
     bondholders. Under this covenant in the event of acquisition, the bondholder has a
     (n):
        A.   right to put limits on how much secured debt an issuer can have.
        B.   option to change a certain percentage of his bond value with the equity of
             the issuer.
        C.   right to require the issuer to buy back their debt at par or at some premium
             to par.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 16, Reading 55, LOS-j.
     Under the change of control put, in the event of acquisition, bondholders have the
     right to require the issuer to buyback their debt often at par or at some premium to
     par value.
103. An annual modified duration of a fixed rate bond is 5.75. Although there is no
     change in benchmark yields but due to improved financial reporting quality and a
     ratings upgrade, the flat price of the bond has increased from 98.10 to 101.65 per
     100 of par value. The estimated change in the credit spread of the bond is closest
     to:
        A.   -62.93 bps.
        B.   -20.75 bps.
        C.   361.88 bps.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 16, Reading 54, LOS-k.
     Given the % price change and annual modified duration, the change in credit
     spread (due to change in yield-to-maturity) is 62.93 basis points.	
  
        A.   2.55%.
        B.   3.18%.
        C.   4.41%.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 15, Reading 53, LOS-h.
z3 = 2.5477 ≅ 2.55%
105. For rating agencies, the primary factor in assigning their ratings is:
        A.   likelihood of default.
        B.   potential loss severity.
        C.   priority of payment in the event of a default.
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 16, Reading 55, LOS-c.
     For the rating agencies likelihood of default is the primary factor in assigning
     their ratings. The secondary factors include the priority of payment in the event of
     default and potential loss severity in the event of default.
        A.   2.2%.
        B.   3.0%.
        C.   4.5%.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 5, Study Session 15, Reading 53, LOS-c.
Given spot rates, the 2-year, 5% semiannual coupon paying bond is priced at
101.05 and the yield to maturity is 4.44%.
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 6, Study Session 18, Reading 60, LOS-d.
      During period of financial crises, the correlation between hedge funds and
      financial market performances may increase.
 108. During periods of financial crises, the correlation between hedge funds and
      financial market performances may:
          A.   increase.
          B.   decrease.
          C.   become 0.
Correct Answer: A
      Reference:
      CFA Level I, Volume 6, Study Session 18, Reading 60, LOS-c.
      During period of financial crises, the correlation between hedge funds and
      financial market performances may increase.
109. The four broad categories of hedge fund strategies identified by HFRI are:
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 6, Study Session 18, Reading 60, LOS-d.
The four broad categories of hedge fund strategies identified by HFRI are:
        i.     Event-driven
       ii.     Relative value
      iii.     Equity hedge
      iv.      Macro strategies
110. For venture capital investing, later stage financing is the capital provided for a
     company:
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 6, Study Session 18, Reading 60, LOS-d.
     Later stage financing in venture capital investing is capital provided for major
     expansion.
111. Which of the following is not a suitable risk return measure for alternative
     investments?
         A.   Sortino ratio
         B.   Sharpe ratio
         C.   Safety-first risk
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 6, Study Session 18, Reading 60, LOS-e.
        •   Their illiquidity.
        •   Their valuation is conducted using estimates, rather than observable
            transaction prices.
        •   Their returns are not normally distributed.
112. Jerry invested $15 m in EV Fund of funds (EVFOF) that invested 75% with Tsar
     Hedge Fund (THF). EV FOF and THF have “1 & 10” and “2 & 20” fee structures
     respectively. Management fees are calculated using beginning of period capital
     and both management and incentive fees are computed independently. THF
     earned 17% annual return before management and incentive fees. Based on the
     data provided, net of fees return to Jerry is closest to:
        A.   7.08%.
        B.   8.90%.
        C.   9.44%.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 6, Study Session 18, Reading 60, LOS-f.
 113. Which of the following quantifies and allocates the tolerable risk by specific
      metrics?
          A.   Risk tolerance
          B.   Risk Budgeting
          C.   Enterprise risk management
Correct Answer: B
      Reference:
      CFA Level I, Volume 4, Study Session 12, Reading 41, LOS-e.
      Risk budgeting quantifies and allocates the tolerable risk by specific metrics. Risk
      tolerance on the other hand focuses on the appetite for risk and what is acceptable.
      Risk budgeting specifically focuses on how that risk is taken.
 114. When an investor’s ability to take risk is above average but willingness is below
      average, the investor’s risk tolerance is
          A.   average.
          B.   above average.
          C.   below average.
Correct Answer: C
      Reference:
      CFA Level I, Volume 4, Study Session 12, Reading 44, LOS-d.
      When an investor’s ability to take risk is above average but willingness is below
      average, the investor’s risk tolerance is below average.
         A.   Beta.
         B.   RM – RF.
         C.   Jensen’s alpha.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 12, Reading 44, LOS-h.
Ri – Rf = α + β (RM – RF)
116. Generating sufficient income and maintaining the real capital value of the fund
     are most likely the objectives of:
        A.   insurance companies.
        B.   university endowments.
        C.   investment companies.
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 12, Reading 40, LOS-b.
117. An investor earned -0.5% returns in predicting the one-week movement in the
     dollar/pound exchange rate from 06/01/13 to 06/07/13. The loss an investor can
     suffer by the end of June 2014 keeping the given return as representative of future
     losses is closest to:
        A.   1.98%.
        B.   22.9%.
        C.   29.6%.
Correct Answer: B
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 12, Reading 44, LOS-a.
118. Which of the following two measures are based on the total risk and provide
     similar rankings?
Correct Answer: A
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 12, Reading 43, LOS-h.
     Both M2 and Sharpe ratio are based on total risk and provide similar rankings to
     evaluate portfolio performances.
119. Generating higher returns from security selection most likely depends upon:
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 12, Reading 44, LOS-f.
Generating higher returns from security selection depends upon two factors:
        i.     skills of investment managers (greater the skill, higher the value added
               from security selection).
       ii.     informational efficiency (lower information efficiency can easily generate
               higher returns from security selection. Higher information efficiency
               requires greater level of skill to generate higher returns and passive
               management is preferred).
120. Assuming the correlation between an asset and market is 0.67 and the asset and
     market have standard deviations of 0.34 and 0.19 respectively, the market beta
     would be closest to:
        A.   0.09.
        B.   1.00.
        C.   1.20.
Correct Answer: C
     Reference:
     CFA Level I, Volume 4, Study Session 12, Reading 43, LOS-e.
                                       V./3	
  ×	
  V.1-
     Asset’s beta = δi,m x σi/σm =                         = 1.20
                                            V.0€