0% found this document useful (0 votes)
187 views3 pages

Animal and Plant Cells

The document provides information about the organelles and structures found within plant and animal cells. It defines key cellular components like mitochondria, chloroplasts, lysosomes, vacuoles, and ribosomes. It distinguishes between prokaryotic and eukaryotic unicellular organisms. The document also compares and contrasts structures found in plant versus animal cells, such as cell walls, chloroplasts, and centrioles. Finally, it identifies the scientists Theodore Schwann and Mattias Schleiden as pioneering the idea that cells are the fundamental unit of life.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
187 views3 pages

Animal and Plant Cells

The document provides information about the organelles and structures found within plant and animal cells. It defines key cellular components like mitochondria, chloroplasts, lysosomes, vacuoles, and ribosomes. It distinguishes between prokaryotic and eukaryotic unicellular organisms. The document also compares and contrasts structures found in plant versus animal cells, such as cell walls, chloroplasts, and centrioles. Finally, it identifies the scientists Theodore Schwann and Mattias Schleiden as pioneering the idea that cells are the fundamental unit of life.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

1. Name the organelles, which help provide cells with energy and release energy?

Answer: Mitochondria and chloroplast, they help in reproducing energy in the cell and
the second one allows the energy to be used in creating glucose.

2. Mitochondria is known as...?


Answer: Powerhouse of the cell.

3. Lysosomes’ other name is...?


Answer: Suicide bags or digestion house of the cell.

4. What are the categories of unicellular organisms?


Answer: There are two categories of unicellular organisms: Prokaryote and Eukaryote

5. What do you mean by unicellular organisms?


Answer: Single cell organisms are called unicellular organisms.

6. What does ATP stands for?


Answer: Adenosine triphosphate

7. What is the other name of plasma?


Answer: Membrane or cell membrane

8. What are two types of endoplasmic reticulum?


Answer: RER : Rough Endoplasmic Reticulum and SER : Smooth Endoplasmic Reticulum

9. They are rod-like structures, containing DNA and protein.


Answer: Chromosome

10. The part of the nucleus in which nucleic acid is present.


Answer: Nucleotide

11. The liquid which is present in a cell. It is a mixture of water, salt, and protein.
Answer: Cytoplasm

12. Some specific components in a cell which performs different functions.


Answer: Organelles

13. It is a connector of things or products which are present in a cell to Endoplasmic


Reticulum, therefore moving from one side to another. It acts as storage, modification
and packaging of products in vesicles.
Answer: Golgi Apparatus

14. Are larger and solid filled and fluid filled, bounded by membrane spaces which act
as a kind of storage sacs. They have clear spaces with water or other substances in
solution with non- living structures.
Answer: Vacuoles
15. Are spherical, small sized particles or granules, either within the cytoplasm or on the
external of ER.
Answer: Ribosomes

16. A membrane bound structure that is the basic unit of life.


Answer: Cell

17. Make food from sunlight. Hold chlorophyll that give plants their green color.
Answer: Chloroplasts

18. Part of cell protoplasm that contains chromosomes, DNA.


Answer: Nucleus

19. Outside layer of animal cells that can move.


Answer: Cell membrane

20. A cell that contains a nucleus and membrane bound organelles


Answer: Eukaryote

21. An organelle containing digestive enzymes


Answer: Lysosomes

22. What is the description of the Cell wall?


Answer: Rigid, tough, made of cellulose

23. What is the function of the Cell Wall?


Answer: Protects and supports the cell

24. Is the Cell Wall found in an Animal cell, Plant cell, or both?
Answer: Plant cell

25. Is the Cell Membrane found in an Animal cell, Plant cell, or both?
Answer: Both

26. Is the cytoplasm found in an Animal cell, Plant cell, or both?


Answer: Both

27. Is the Nucleus found in an Animal cell, Plant cell, or both?


Answer: Both

28. Is the Nucleolus found in an Animal cell, Plant cell, or both?


Answer: Both

29. Is chloroplast found in plant cells, animal cells, or both?


Answer: Plant cells

30. Are centrioles found in plant cells, animal cells, or both?


Answer: animal cells
31. Small hair like structures used for movement or sensing things.
Answer: Cilia

32. Longer whip-like structures used for movement.


Answer: Flagellum

33. Consist of hollow tubes which provide support for cell.


Answer: Micro-tubules/micro-filaments

34. Which two structures would provide a positive identification of a plant cell under a
microscope?
Answer: cell wall, chloroplast

35. Which two structures would provide a positive identification of an animal cell under
a microscope?
Answer: lysosome, flagellum

36. The skeletal system of animals provides structure and support. Which cell part
provides a similar function in the cell?
Answer: large central vacuole

37. If you wanted to learn more about the genetic material of plant and animal cells,
where would you look?
Answer: in the nucleus

38. Only in animal cells; used during cell division


Answer: Centriole

39. Made up of microtubules


Answer: Centriole

40. German scientists who studied cells of animals and plants, respectively. These
scientists identified key differences between the two cell types and put forth the idea
that cells were the fundamental units of both plants and animals.
Answer: Theodore Schwann and Mattias Schleiden

You might also like