Home           Courses         Assignments           Books            Exam Help        Projects         Contact         More
BEGLA-136: English At The Work Place
                                              IGNOU Solved Assignment Solution for 2022-23
                                                  Go to Solution
      If you are looking for BEGLA-136 IGNOU Solved Assignment solution for the subject English At The
     Work Place, you have come to the right place. BEGLA-136 solution on this page applies to 2022-23
      session students studying in BAG, BCOMG, BAVTM, BAVMSME, BAFSM, BAGS courses of IGNOU.
           Looking to download all solved assignment PDFs for your course together?
                                                   Download Premium Combos
    BEGLA-136 Solved Assignment Solution by Gyaniversity
Assignment Code: BEGLA-136 / TMA / 2022-23
Course Code: BEGLA-136
Assignment Name: English at the Workplace
Year: 2022 – 2023
Verification Status: Verified by Professor
Answer all the given questions.
                                                               SECTION A
Q 1. Read the following passage and answer the questions below in complete sentences:
Although economic roles between men and women have become more similar over time, sex differences are still prevalent and
tensions still exist in the workplace.
Organizations across countries are increasingly implementing non-discriminatory hiring practices where women are given
opportunities equal to men. We do find that there are certain types of jobs such as those of police officers, fire fighters, truck drivers,
etc., which are generally preferred by men, and there are other occupations like nursing, teaching, etc., which are preferred by
women. These are personal preferences which may be dictated by nature or the way boys and girls are nurtured. However, it is the
duty of organizations to give equal opportunities to people of both sexes, based only on a person’s credentials
.
Although the number of women in all types of work fields has been steadily rising, there is still a gap between women and men
regarding compensation for producing similar work in many fields. Also since women are the primary care givers at home, the entire
workforce needs to be sensitized to certain needs that may arise from time to time as a result of the dual role they are necessitated to
play throughout life. Additionally, their vulnerability where personal security is concerned needs to be understood and taken care of.
1. What is your opinion about the kind of challenges women face at the workplace?
Ans) Some of the challenges women continue to face sex differences and tensions in the workplace till date. These are personal
preferences which may be dictated by nature or the way boys and girls are nurtured. There is still a gap between women and men
regarding compensation for producing similar work in many fields.
2. How do you think their organizations can help them in overcoming these challenges?
Ans) Organizations across countries are increasingly implementing non-discriminatory hiring practices where women are given
opportunities equal to men. It is the duty of organizations to give equal opportunities to people of both sexes, based only on a
person’s credentials. Additionally, the vulnerability of women where personal security is concerned needs to be understood and taken
care of.
3. Give a suitable title to the passage.
Ans) Discrimination of women at workplace.
Q 2. Use the following words in sentences of your own: 2x5=10
Q2. 1. Prevalent
Ans) There are certain diseases more prevalent among children than adults.
Q2. 2. Discriminatory
Ans) To make discriminatory comments to a child can be detrimental in his upbringing.
Q2. 3. Credentials
Ans) This candidate has the perfect credentials for the job.
Q2. 4. Vulnerability
Ans) The greatest risk now is the patient's vulnerability to secondary infections.
Q2. 5. Compensation
Ans) His company provided him a compensation of Rs. 75,000/- on account of his accident during work.
Q 3. Rewrite the following sentences as directed: 1x5=5
Q3. 1. Sometimes in the________ (consultant, competitive) world today jobs are not advertised. (Use the correct word from those
given in the brackets)
Ans) Sometimes in the competitive world today jobs are not advertised.
Q3. 2. A person who is always on time. (Give an appropriate adjective)
Ans) Punctual.
Q3. 3. The skill of ________ (read) and _________ (write) in English is essential for an office boy’s job here. (Complete the sentence
using gerunds)
Ans) The skill of reading and writing in English is essential for an office boy’s job here.
Q3. 4. The __________ (type) letters are ready for dispatch (Complete the sentence using an appropriate participle)
Ans) The typed letters are ready for dispatch.
Q 4. Write short notes of about 150 words each on the following topics: 5x5=25
1. Body Language during an Interview
Ans) In addition to your resume, you'll be judged on the clothes you wear and how you act during the interview. Your body language
gives people their first impression before you even speak. Body language can tell if you're insecure or confident. It shows if you're
assertive or quiet. It shows if you're being honest. Body language can indicate stress. It shows you are enthusiastic and a nice person
who takes work seriously but has a sense of humour.
Try to appear interested but relaxed during your job interview. Start the interview by sitting up with your back against the chair.
Slouching may indicate that you're not interested in the job. Sitting on the chair's edge makes you look tense and uncomfortable. You
can change your interview posture. When someone speaks, turn your shoulders, and lean forward slightly. This shows you're listening.
Your hands can be a distraction during a job interview. If we cross our arms, this can be interpreted as a defensive gesture during a job
interview. Hands should be on lap or chair armrest. Body language can show interviewers that you're listening.
2. Organizing a Portfolio
Ans) Portfolios showcase our best work and experiences, so they must be clear, brief, and creative. Chronologically organising the
work helps create a cohesive portfolio. There are many portfolios folder options, but 3-ring binders are great because we can add or
remove pages as needed. If our portfolio is too long, hiring managers won't have time to read it all. If it's too short, they may think our
work isn't impressive. It's crucial to present our best work first.
We should always add the Index Page before our best work. A good index helps employers quickly understand our project and jump
into our portfolio at any point. After a well-organized index page, the first personal document in our portfolio should be our resume or
curriculum vitae. Next, our portfolio may include certificates, commendations, and other credentials. Always put the most recent and
relevant document first.
In the end, we must ensure that each document builds on the previous ones. A good portfolio should be viewed sequentially, not
randomly, to help an employer see real progress and hard work overtime.
3. Etiquette
Ans) Etiquette is the code of politeness. Society or a professional group's Workplace Skills. Adhering to a behaviour code at work
creates a positive, productive, and efficient work environment. In general, workplace etiquette is based on respect for others. Treating
others kindly, politely, and with respect is one of the single most important aspects of any kind of etiquette, not just at work. Some
examples of this include listening when other people are speaking without interrupting, not checking messages during a meeting, only
contributing to a conversation or meeting if there is something worthwhile to add and recognizing when other people may need help
and offering assistance.
Importance of Etiquette
However skilled you are professionally, if you do not create the impression of being well groomed, well-
mannered, and polite, and someone who other office workers could easily get along with, your chances of
getting a good job are reduced drastically. Furthermore, workplace etiquette helps you create and
perpetuate a comfortable, warm, and friendly work relationship with your colleagues.
4. Gender Perceptions
Ans) It is important to be sensitized about other cultures and people especially the gender perceptions that may vary from one culture
to another. Women in general face several challenges at the workplace, especially in the Indian context. In many places, women have
to face verbal and behavioural discrimination from their male colleagues who make snide comments on their looks as well as manner
of functioning. For instance, women are denied lead roles in projects that involve high risk-taking or travelling. Women are even
subjected to sexual harassment with men asking for sexual favours from women who are ambitious and eager to move up the career
ladder. Some women also face “gender pay gap” where they are offered lower salary than men though their designation or position is
the same. Another significant problem that women face is that many of them are forced to quit their jobs or denied promotions when
they are pregnant. Last but not the least, employees must be gender sensitized for better functioning and workplace congeniality.
5. Cultural Awareness in a Multicultural Workplace.
Ans) Cross-cultural awareness helps maximise work potential and maintain a comfortable workplace. Ask about a co-worker’s culture
or mention it when appropriate. Their explanation will be clearer. If someone does something differently than you, avoid making
assumptions. One of the first rules of cultural awareness is to avoid making absolute judgments.
Some common differences in people from different nationalities
In India, you traditionally greet someone with folded hands or by touching their feet, whereas in the west you shake hands. In Japan
and Korea, greetings involve bowing. Koreans consider it rude to hand someone something with one hand. Both hands are needed.
The French shake hands formally and air kiss informally. Middle Easterners lightly shoulder-hug each other. France prefers odd
numbers of flowers, not 13. The French open gifts in front of the giver. In Britain, even close friends don't ask personal questions about
careers or relationships, but in India, it's a sign of closeness to ask about friends' personal lives. In England, seniors are addressed
formally, but in the US, first names are common. Some countries' organisations have more formal dress codes due to cultural
differences.
                                                                 SECTION B
Q 1. You are interested in applying for the position of relationship manager in a finance company. Write an application for this position,
showing how you are suitable for this job. 15
Ans) Topic: Application for post of Relationship Manager.
                                                                                                                            Deepak Goud
                                                                                                               601 Plaza Drive Road,Bandra,
                                                                                                                             Mumbai-400011
                                                                                                                                98483-53201
                                                                                                                       Deepak.g@gmail.com
                                                                                                                              Praveen Kumar
Bajaj Alliance Finance
486 M. G. Road,
Bengaluru - 560020
Subject: Application for position of Relationship Manager
Dear Mr. Kumar,
I'm writing to express my enthusiasm for the Relationship Manager position you have available at Bajaj Alliance Finance. My enclosed
resume and cover letter will provide you with more information about my qualifications.
As a Relationship Manager at Tata Consultancy Inc for the past five years, I have been responsible for collaborating with the Business
Development team to connect, reach out, and solidify relationships with the community of business and personal groups to initiate and
maintain a solid networking client list for immediate and future use. I have a professional education in Relationship Management from
City College of Mumbai University, as well as a number of valuable skills and attributes that distinguish my candidacy. I am a hard
worker with excellent interpersonal skills who never stops reaching out to potential customers and clients. I am a great team player
who is also very enthusiastic about my job.
Today, I am writing to apply for the position of Relationship Manager at your company, as your reputation as a successful company
precedes you, and I would like to be a part of your success. Thank you so much for reviewing my resume and this cover letter. I eagerly
await your response and the possibility of scheduling an interview.
Yours Sincerely,
Deepak Goud.
Encl: Resume
Q 2. Prepare a short CV (Curriculum Vitae) clearly mentioning your career history, skills, achievements and other relevant details. 15
Ans)
                                                         CURRICULUM VITAE
Shiv Kumar
Address: Apt. 306, Rajeev Nagar,
Bohra Colony, Ghaziabad,
Uttar Pradesh 201208
Mobile No: 9431625709
Email id: shiv.kumar123@gmail.com
Career Objectives:
To attain excellence being part of an organization that encourages continuous learning & growth. Open to the challenging
assignments in
Academic Qualification:
Passed B. Com from SOL University of Delhi.
Passed higher secondary education in Commerce stream from C.B.S.E Board in 2017.
Passed secondary education from C.B.S.E Board in 2015.
6 months computer training from ICS.
6 months Soft Skills and Basic Computer training from Bharat Institute.
Computer Skills:
Microsoft Word (Excel, Power Point, Word, etc.).
Tally ERP 9.
Internet uses etc.
Career History:
Internship in GlobalLogic (MNC) as Management Intern.
Duration: - From June 2019 to March 2021.
Address: - Tower - 3, Oxygen Business Park SEZ, Sector 144, Noida Expressway, Noida,
Uttar Pradesh – 201304.
Achievements:
Event Organize (Presentation, Event Teasers, all required arrangement, etc.)
Weekly social media post.
Business Events organized
PPT Presentation
Clint Handling
Personal Detail’s:
Name: Shiv Kumar
Father’s Name: Vignesh Kumar
Date of Birth: 30th August 1999
Languages: English, Hindi
Gender: Male
Status: Unmarried
Current Location: Ghaziabad, Uttar Pradesh
Nationality: Indian
Signature: (Shiv Kumar)
Date: 25th September 2022
                                                             SECTION C
Q 1. Write an outline of a presentation on the following topic: 10
“The Biggest Threat to the Environment of the Place you Live in”
Ans)
Basic Outline of a Presentation on “The Biggest Threat to the Environment of the Place you Live in”
Introduction
    1. Attention-getter – (How to arouse interest in the audience on the subject to be presented) -Environmental threats are the
       negative consequences of human activity on the physical environment. Our environment is constantly changing, and as it does,
       so does the need to become more aware of the environmental issues causing these changes. People must be much more
       cautious in how they live their lives considering the types of environmental issues we face locally.
   2. Establish credibility – (Explain why you are qualified to speak on the subject) - As an ecology professor, I'd like to highlight a few
       key points that are worth discussing. I am hopeful that this information will aid us in our goal of reducing all threats to our
       environment here.
   3. Thesis - (What is the focus of your presentation?) – The presentation's main goal is to overcome the most serious environmental
      threat that our country is currently facing.
   4. Body - (What will be your main points in this presentation?).
A. First main point
    1. Supporting ideas – The biggest threat to the environment globally
   2. Supporting sub- ideas – How this global threat affects the surrounding areas.
B. Second main point
   1 Supporting ideas - Water scarcity is a severe environmental issue in our place and needs potentially sustainable methods to
   address the threat.
   2. Supporting sub- ideas - Techniques to overcome the water crisis, such as wastewater reclamation methods, desalination, and
   conservation techniques.
C. Third main point
   1. Supporting ideas - The toxic mixture of particles and gases are causing air pollution.
   2, Supporting sub- ideas - The effect of toxic gases on humans, and plants in the surrounding.
Conclusion
A. Review your main points - This presentation focuses on three critical parameters: water, air, and climate, to raise public awareness.
This presentation also emphasised methods for dealing with the water crisis, such as wastewater reclamation.
B. Provide closure - The study focuses on global climate change, another potential future concern that must be defined in our time for
future generations due to increasing water pollution and toxic gases. Communities are already feeling the effects of climate change.
We are doing everything we can to assist vulnerable communities in dealing with these challenges.
Q 2. You are planning to appear for an interview for the position of a Project Head in a reputed institution. Write out ten questions you
expect to be asked and your responses/answers to these questions. 10
Ans) Questions and Answers in an Interview for position of Project Head.
1. What skills do you have that make you a good Project Head?
      Ans) My greatest skills as a project head are my communication and organizational skills. As I typically work with a large team, having
      good communication skills is important to ensure we complete every project smoothly. My organizational skills help me multi-task to
      meet strict deadlines. They also help me keep track of every aspect of each project.
      2. What is your process for setting project goals?
      Ans) When setting new project goals, I always use SMART (specific, measurable, achievable, relevant, and time-bound). Too broad a
      goal is hard to reach. If you can't measure it, you won't know when you've reached your goal. If it's too hard, people will quit. It's not
      important if it's not relevant to our industry or company goals. Lastly, without deadlines, it can go on forever.
      3. Have you worked on a project that didn't meet the set deadline or budget?
      Ans) The last project I worked on, the client wanted to add a new feature to a structure we had already begun building. It would push
      our deadline back by at least two weeks and increase our budget by Rs. 50,000. I informed the client of these changes, and they were
      happy to accept them, so we proceeded.
      4. Do you think building a relationship with your project sponsor is important?
      Ans) I believe it is critical to establish a professional relationship. They have put a lot of effort into the project and deserve to know
      what's going on. I try to keep my sponsor up to date as much as possible by maintaining an open line of communication with them. I
      usually schedule weekly meetings to go over any updates and address any concerns they might have.
      5. What do you consider your most successful project?
      Ans) I was the Project Manager for a new community hospital that we were constructing. I had to make numerous changes to our
      timeline and budget, but everything went off without a hitch. We finished the hospital ahead of schedule and under budget, so the
      client was very pleased. Being able to stay under budget on such a large project makes it the most successful in my opinion.
      6. If someone on your team was underperforming, what would you do?
      Ans) If I noticed a team member was underperforming, I would meet with them to discuss the situation. I'd talk to them about their
      work and find out why they believe they're underperforming. If they have a problem, such as a lack of training, I would collaborate with
      them to find a solution. I'd then keep an eye on their performance for a few weeks to make sure our solution was working.
      7. How do you handle conflict between team members?
      Ans) If one of my team members is having a disagreement, I encourage them to resolve it on their own before I step in. This allows
      them to improve their communication skills and strengthen their relationships. If the conflict becomes physical, or if my team members
      are unable to resolve it on their own, I will step in and serve as a mediator.
      8. How has your educational background or experience prepared you for this role?
      Ans) At the University of Mumbai, I completed a three-year project management programme. This provided me with the fundamentals
      of project management. I then spent a year and a half at North-eastern University, where I earned a master's degree in project
      management. I believe that my education helped to prepare me for the job by providing me with the necessary knowledge.
      9. What types of projects have you worked on?
      Ans) I have five years of experience in IT project management and have worked on a wide range of project types. I have primarily
      worked on waterfall and agile projects, but I have also worked on scrum and lean projects. Because I enjoy learning, I would be happy
      to work with any project methodology you prefer.
      10. What is the biggest mistake you've made on a project? What did you learn from it?
      Ans) Unrealistic timeline and budget were my biggest project mistakes. I wanted to meet the client's budget and deadline. We
      overshot the deadline despite overworking my team. I learned to set realistic timelines and budgets with clients.
   100% Verified solved               Don't have time to write your                Get Guidebooks and Help                   Download IGNOU's official                  Download latest Assignment                   Download Previous year
  assignments from ₹ 40                  assignment neatly? Get it                  books to pass your exams                study material combined into                Question Papers for free in                      Question Papers for
written in our own words so             written by experts and get                easily. Get home delivery or               a single PDF file absolutely               PDF format at the click of a                     reference and Exam
that you get the best marks!                 free home delivery                         download instantly!                                 free!                                    button!                             Preparation for free!
             Download                                                Assignment                                                  Which Year /                                               Get Handwritten
           Premium PDF                                             Question Papers                                             Session to Write?                                             Assignments
                     Download                                                     Download                                                   Read More                                                     Buy Now
                                                                                To p R es o ur ces f o r IG N O U S tudents
                 Solved Assignments                                   Handwritten Assignments                                       Study Guide Books                                          Project & Synopsis
      Contact IGNOU                                          IGNOU Resources                                         Quick Links to Important IGNOU Tools
      Regional Centres                                       Assignment Questions                                    Grade Card                                    Admission Status
      Study Centres                                          Exam Questions                                          Exam Form                                     Study Material Status
      Phone Numbers                                          Download Textbooks                                      Hall Ticket                                   Download ID Card
      Raise a Complaint                                      Course Information                                      Re-Registration                               Exam Results
      Premium IGNOU Help                                     Project Reports                                         Student Portal                                Exam Centres
    © 2 02 1 D e s ig n e d b y IGNO U He lp C e n t e r | + 9 1 9 9 72 1 77001 | s u p p o rt @ g y an iv e rs it y .c o m | P riv ac y P o lic y | Re f u n d s & C an c e llat io n s | T e rms & C o n d it io n s