0% found this document useful (0 votes)
248 views41 pages

8611 Solved Quiz

Khan Bhai 0325-9594602

Uploaded by

mk4597246
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
248 views41 pages

8611 Solved Quiz

Khan Bhai 0325-9594602

Uploaded by

mk4597246
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 41

Allama Iqbal Open University Islamabad

8611
Solved Quiz
CRITICAL THINKING & REFLECTIVE
PRACTICES
1. By building communities of knowledge individuals encourage following

activities except;

(a). give members a networking platform to share personal knowledge

(b). information and experience

(c). provide a platform for turning knowledge and research into practice

(d). open only to explicit (published) knowledge ✓

2. Mentoring by the individual at the same level is .......

(a). Formal Mentoring

(b). Situational Mentoring

(c). Peer Mentoring ✓

(d). Supervisory Mentoring

3. The term class first came into wide use in the early ........... century

(a). 16th

(b). 17th

(c). 18th

(d). 19th ✓

4. Practical action research promotes autonomous, deliberative action that

was given the name of...

(a). Idea

(b). Judgement
(c). Praxis ✓

(d). Event

5. Observation, check lists and questionnaire are used for data....

(a). Reflection

(b). Collection ✓

(c). Selection

(d). Analysis

6. Reflective practice helps teachers to understand their own?

(a). Theories

(b). Beliefs ✓

(c). Paradigms

(d). Philosophies

7. Knowledge management systems help to individuals to knowledge and

other people regardless of physical distance

(a). SEPARATE

(b). DIVIDE

(c). DISJOIN

(d). CONNECT ✓

8. Critical thinking is a new subject in research paradigm.

(a). Yes ✓
(b). No

(c). Don't Know

(d). None of the above

9. Journal can be used as a general record of -------------

(a). images

(b). mind activities

(c). daily life ✓

(d). actions

10. It is a theoretical model that is extensively used by teachers and students

as a framework wherever they require reflective writing

(a). Brookfield 4 Critical Lenses Mona

(b). Peter's Four Step Data

(c). Gibbs reflective Model ✓

(d). Rolfe's Model of Professional Development

11. The learners can link theory and practice through engaging in a cyclical

sequence of activities during

(a). Gibbs Reflective cycle ✓

(b). Teaching online

(c). Blended Learning

(d). Distance Learning


12. What are summative assessments?

(a). Assessments of content knowledge only

(b). Overall assessment of cognitive, psychomotor and affective domain ✓

(c). Assessment of every task in classroom

(d). Assessment of higher order in skills thing

13. The ------------- is a writing log of your thoughts, experiences and

observations.

(a). book

(b). Journal ✓

(c). article

(d). essay

14. Which is not a part of Reflective teaching and learning?

(a). Reflective journal

(b). Portfolio

(c). Counseling ✓

(d). Feedback

15. The ......... portfolio represents a completed selection of student work.

(a). The Development Portfolio ✓

(b). The Showcase Portfolio

(c). The Working Portfolio


(d). None of the above

16. What are the essential steps for cooperative learning and thinking?

(a). Understand the task and distribute

(b). Exchange ideas and propose solutions ✓

(c). Make plans and implement

(d). Follow the group leader

17. By adopting this elaboration of critical thinking and applying their

learning in education contexts, students can:

(a). Think about and evaluate their own thinking and behavior ✓

(b). Make reasonable and defensible decisions about issue

(c). None of the above

(d). All of the above

18. What does reflection mean in education?

(a). Ability to express ✓

(b). Ability to co-ordinate

(c). Ability to organize

(d). Ability to learn

19. Traditionally, the term publishing refers to the distribution of printed

works such as.

(a). Books
(b). Newspapers

(c). Social networks

(d). 1 & 2 ✓

20. Early middle age scholars include:

(a). Al-Farabi

(b). Thomas Aqinas

(c). None of above

(d). All of the above ✓

21. The portfolio is intended to encourage the ............ to become actively

involved in the monitoring and reflecting on their development.

(a). teacher

(b). students ✓

(c). parent

(d). principal

22. Community of practice are group of --------- who share a passion for

something that they know how to do and who interact regularly to learn

how to do it better.

(a). People ✓

(b). negotiators

(c). agents
(d). managers

23. Practical action research promotes autonomous, deliberative action that

was given the name of -----

(a). Idea

(b). Event

(c). Judgement

(d). Praxis ✓

24. The planners look with a critical eye at the educational -------- stated in

the national plan.

(a). Aims ✓

(b). Objective

(c). Goals

(d). Ideology

25. First step for designing action research is --------------

(a). Collection of data ✓

(b). Recording the result

(c). Interpretation of data

(d). Identification of problem

26. There are ------------ principles identified by Wenger, McDermott &

Snyder (2002) for building a community of knowledge and practice.


(a). 4

(b). 7 ✓

(c). 5

(d). 9

27. Knowledge sharing and publishing is important because of increasing

need of and increased globalization.

(a). imitation

(b). innovation ✓

(c). emulation

(d). simulation

28. According to Grundy modes of action research are ---------------

(a). 2

(b). 3 ✓

(c). 4

(d). 5

29. Social exclusion' has been conceptualized as a ..................of dominating

social groups affecting a subgroup of the population and keeping them

outside mainstream social systems and relationship.

(a). Psychological behaviours

(b). Social behaviours ✓


(c). Political behaviours

(d). Physiological behaviours

30. To be critical is not to be --------

(a). positive

(b). agree

(c). dull

(d). disagree ✓

31. The perspective of communities of knowledge and practice affects

educational practices along three dimensions:

(a). Over the lifetime of students:

(b). Internally

(c). externally

(d). All of the above ✓

32. A mentor is..........

(a). Member of society

(b). Psychologist

(c). Some who supports and encourage people to manage ✓

(d). A very smart person

33. Critical writing involves writing which evaluates and analyzes more

than one source in order to develop an -------------


(a). Arguments ✓

(b). issue

(c). reflection

(d). none

34. What is Assimilation learning style according to Kolb?

(a). Observation and Reflection

(b). Conceptualization and reflective observation

(c). Reflective observation and theory building ✓

(d). Conservation and theory building

35. In order to help their students to develop critical thinking skills and to

take critical action, teachers need to:

(a). Forbid students asking irrelevant questions

(b). Be prepared to listening voices that originate in the classroom ✓

(c). Give them loads of homework to keep them committed

(d). None of the above

36. The correct order of the Gibbs reflection cycle is

(a). Evaluations- Analysis- Description-Feeling- Conclusion-Action Plan

(b). Description-Feeling-Evaluation-Analysis-Conclusion-Action Plan ✓

(c). Description-Analysis-Evaluation-Feelings-Conclusion-Action Plan

(d). Description Plan scription-Analysis- Evaluations


(e). Evaluation-Feelings-Description-Analysis-Action Plan-Conclusion

37. A teacher needs to recognize that teaching in a critical manner is

essential for:

(a). Skilled

(b). reading, writing, Speaking, and listening ✓

(c). Skilled Engineering and medical work

(d). None of them

38. In practical action research' the number of research goals are ....

(a). 3

(b). 5

(c). 2✓

(d). 4

39. For Bourdieu, the education system of developed societies are

functioning in such a way that they justify ............... inequalities.

(a). Religious

(b). Cultural

(c). Political

(d). Class ✓

40. ----------- among people, institutions, enterprises and groups can

potentially generate a social network for knowledge sharing.


(a). Disunion

(b). Contention

(c). Cooperation ✓

(d). Division

41. There are ------- core components of community are practices

(a). 3✓

(b). 4

(c). 2

(d). 5

42. The process of ................. where individuals or group of people are

systematically denied the full access to different rights, opportunities

and resources that are supposed to be available to all members of

society.

(a). Social confusion

(b). Social illusion

(c). Social exclusion ✓

(d). Social inclusion

43. The planners look with a critical eye at the educational ........... stated in

the national plan.

(a). Aims ✓
(b). Ideology

(c). Objective

(d). Goals

44. What reflective practice implies to use?

(a). Recognition

(b). Meta cognition ✓

(c). Reinforcement

(d). Cognition

45. The sources of scientific action or how to know is....

(a). Practical

(b). Episteme ✓

(c). Phronesis

(d). Techne

46. The techniques of mind mapping include

(a). The flow

(b). The big picture

(c). Brainstorming

(d). All of the above ✓

47. Self-evaluation is important aspect of ------------

(a). Applied research


(b). Action research ✓

(c). Reaction research

(d). Pure research

48. Critical thinking goes back at least 2500 years in the era of:

(a). Plato

(b). Al-Farabi

(c). Socrates ✓

(d). Ibn Ul Haisam

49. This particular stage is the analytical stage in the Bloom's Taxonomy.

(a). Action Plan

(b). Evaluations ✓

(c). Feelings

(d). Description

50. Educational concerns may motivate professional' organizations and

educational .............. to work toward particular goals.

(a). Decision makers

(b). Planners ✓

(c). Policy makers

(d). Evaluators

51. Which schools of thought contributed most to cooperative teaching?


(a). Behaviorism

(b). Pragmatis

(c). Essentialism

(d). Connectivism ✓

52. Which is the Reflective thinking level?

(a). Application

(b). Memory level

(c). Analytical level ✓

(d). Understanding

53. Reflective writing begins with

(a). self-assessment ✓

(b). essay writing

(c). inquiring

(d). mind mapping

54. A formal contest of argumentation between two individuals or teams is

called

(a). Discussion

(b). Debate ✓

(c). Conference

(d). Seminar
55. Learning in a community of practice is not ----------- to learner.

(a). Infinite

(b). Limited ✓

(c). Unlimited

(d). Ample

56. All of the following statements are true for description stage-1 except

(a). It is the third step of reflection ✓

(b). Everyone reflects in different ways, styles and means

(c). It is first step of reflection

(d). You may include background information in this cycle

57. How effective learning occurs?

(a). By reflecting on experience ✓

(b). By taking lectures

(c). By cramming

(d). By reading a book

58. Teacher education program may include basic courses so that it may:

(a). Lay a foundation for follow-up workshops

(b). Function to heighten the awareness of faculty to the challenge of bringing

critical thinking substantively into instruction

(c). Provide some strategies for grading the effectiveness of instruction


(d). All of the above ✓

59. Choose the correct parts of Peter's model

(a). Describe Analyze Theorize Act ✓

(b). Describe Theorize, Act Analyze

(c). Describe Theorize Analyze Act

(d). Describe Act Theorize Analyze

60. A process that invites the practitioner to become a thinker and build the

bridge from its knowledge is

(a). Description

(b). Feelings

(c). Reflection ✓

(d). Observation

61. Which stage of reflective cycle will help in the development of cognitive

abilities, communication skills and expression of thoughts?

(a). Description

(b). Conclusion

(c). Feelings ✓

(d). Evaluations

62. Renaissance period falls between:

(a). 14th and 15th Century


(b). 13th and 14th Century

(c). 15th and 16th Century ✓

(d). 12th and 13th Century

63. Publishing includes the following stages of development:

(a). copy editing, printing and marketing, distribution, acquisition and

production

(b). acquisition, printing and marketing, copy editing, production, and

distribution

(c). acquisition, copy editing, production, printing and marketing and

distribute ✓

(d). copy editing, production, printing and marketing, distribution and

acquisition

64. Gibb's cycle is not only limited to the curriculum, it is not confined in

teaching only; It is actually the preparation for

(a). Blended mode of Learning

(b). Classroom Teaching

(c). Life ✓

(d). Online Teaching

65. Who claimed that “it is teachers who, in the end will change the world of

the school by understanding it”?


(a). Kemmis Stenhouse

(b). Kurt Lawrence

(c). Kurt Lewin

(d). Lawrence Stenhouse ✓

66. Education, is a reflection of the ------- of a nation, and always to some

extent the instrument of the national government.

(a). Political system ✓

(b). Social System

(c). Educational system

(d). Political system

67. Community of practice are group of ---------- who share a passion for

something that they know how to do and who interact regularly to learn

how to do it better

(a). Managers

(b). Agents

(c). People ✓

(d). Negotiators

68. Truth is thing of this world: it is produced only by virtue of multiple

forms of...

(a). Constraints ✓
(b). Benefits

(c). Developments

(d). Advantages

69. Communities of practice and knowledge are a concept introduced by

(a). McGivern

(b). Addicott

(c). Currie waring

(d). Ettienne Wenger ✓

70. Information about the real world comes to us first through our -----------

(a). Nervous System

(b). Muscular System

(c). Sensory System ✓

(d). Immune System

71. Teacher education program may include basic courses so that it may

(a). Function to heighten the awareness of faculty to the challenge of bringing

critical thinking substantively into instruction

(b). Provide some strategies for up grading the effectiveness of instruction

(c). Lay a foundation for follow-up workshops

(d). All of the above ✓

72. Reflective thinking process starts with ---------------


(a). Knowledge

(b). Assumption

(c). Own Self ✓

(d). Experience

73. From work of Piaget, we get to know about:

(a). Egocentric tendencies

(b). Sociocentric tendencies

(c). Both of the above ✓

(d). None of the above

74. The primary concern of Critical Pedagogy is with social injustice and

how to transform, ---------------- and social relations

(a). Inequalities

(b). Undemocratic society

(c). Oppressive institutions

(d). All above ✓

75. Bourdieu claims that social inequalities are legitimated by the

educational credentials held by those in

(a). Tyrannical positions

(b). Dominant positions ✓


(c). Political positions

(d). Autocratic positions

76. The relationships among members and the sense of belongings defines

(a). Domain

(b). Community ✓

(c). Practice

(d). Real

77. Foucault uses the term 'power/knowledge to signify that power is

constituted through accepted form of knowledge---------------

understanding and truth.

(a). Cultural

(b). Scientific ✓

(c). Religious

(d). Social

78. Action plan is the --------------- step in the Gibbs reflective cycle

(a). Fourth

(b). Fifth

(c). Sixth ✓
(d). Seventh

79. Brains are physiological while minds are developed

(a). Complete statement is true ✓

(b). Brains can be developed

(c). Complete statement is false

(d). Both are natural processes

80. The dominant class, according to Max, controls not only material

production but also the production of -----------

(a). Plans

(b). Ideas✓

(c). Decision

(d). Policies

81. Strategy to motivate a person as critical thinker is:

(a). Internalize intellectual standards

(b). Reshape your character

(c). Redefine your way of thinking

(d). All of the above✓

82. It describes the event; this should be one of the smallest sections of your
reflection. Include important details to indicate what happened, such as

the reason for your involvement, what you did and who was there and

what they did (if appropriate) is true for

(a). Description✓

(b). Feelings

(c). Evaluations

(d). Action Plan

83. In third stage of community development, transformation means

(a). beginning of new community

(b). merging with other communities

(c). becoming institutionalized as a formal unit

(d). All of the above ✓

84. First step for designing action research is ----------

(a). Collection of data

(b). Recording the result

(c). Interpretation of data

(d). Identification of problem ✓


85. Writing a good critical review requires that you understand the ----------

(a). Text

(b). Process

(c). Material ✓

(d). Image

86. Knowledge sharing can happen through;

(a). tacit knowledge

(b). explicit knowledge

(c). Both (1) and (2) ✓

(d). none of the above

87. The disadvantaged, is a generic term for those "from lower-income

backgrounds" or from ---------

(a). Power-full groups

(b). Political groups

(c). Majority groups

(d). Minority groups ✓

88. Mentoring for a specific purpose is


(a). Formal Mentoring

(b). Situational Mentoring ✓

(c). Peer Mentoring

(d). Supervisory Mentoring

89. Normative values through which societies are operating and organizing

must be:

(a). Challenged ✓

(b). Left as they are

(c). Suppressed

(d). Punished

90. The idea of mind mapping was originated by

(a). Micheal Michalko

(b). Tony Buzan ✓

(c). Aristotle

(d). Donald Schon

91. Sharing knowledge with other people is ---------------- of knowledge.

(a). retain

(b). exchange✓

(c). modification

(d). substitute
92. Sharing is the voluntary process of ------------ knowledge from one

person to another person or group in an organization.

(a). Transferring ✓

(b). Nontransferable Transferring

(c). Fixed

(d). Retaining

93. The term class first came into wide use in the early century

(a). 16th

(b). 17th

(c). 18th

(d). 19th ✓

94. Gibbs' (1988) reflective cycle includes ---------------- phases of reflection

(a). Five

(b). Seven

(c). Six ✓

(d). Eight

95. What is not included the best Reflective learning style?

(a). Engage

(b). Explore

(c). Evaluate
(d). Estimate ✓

96. The Gibbs reflective cycle is based on a

(a). Theoretical Model ✓

(b). Conceptual Model

(c). Methodological Model

(d). Analytical Model

97. Reflection is ------------- phase where learning and learning take place.

(a). analyzing

(b). processing✓

(c). reviewing

(d). understanding

98. The founder of action research is ------------

(a). Barone

(b). Kernan

(c). Kurt Lewin ✓

(d). Kemmis

99. Who gave a particular reflective cycle?

(a). Schon

(b). Gilbert

(c). Gibbs ✓
(d). Flavel

100. Knowledge management systems help to ----------- individuals to

knowledge and other people regardless of physical distance

(a). DIVIDE

(b). DISJOIN

(c). CONNECT✓

(d). SEPARATE

101. Which is a graphical technique of critical thinking for visualizing

connections between several ideas or pieces of information?

(a). Portfolio development

(b). Mentoring

(c). Mind Mapping ✓

(d). Assessment schedules

102. A mentee is _____________________

(a). Psychologist

(b). The individual being mentored✓

(c). The individual who is mentoring

(d). An observer

103. The relationship among members and the sense of belongings defines

(a). Domain
(b). Community ✓

(c). Practice

(d). Realm

104. Foucault uses the term ‘power / knowledge’ to signify that power is

constituted through accepted forms of knowledge _________

understanding and truth.

(a). Culture

(b). Scientific ✓

(c). Religious

(d). Social

105. Plato discussed fundamentals of the curriculum is his book _.

(a). Republic ✓

(b). Poetics

(c). Liter aria biographic

(d). None of the above

106. Critical thinking skills help to make:

(a). Emotional decisions

(b). Influenced decisions

(c). Critical decisions

(d). Informed decisions ✓


107. The perspective of communities of knowledge and practice affects

educational practices along three dimensions:

(a). Internally

(b). Externally

(c). Over The Lifetime of Students

(d). All Of the Above ✓

108. Who mentioned that Action research improve education practices?

(a). Kemmis

(b). Lawrence

(c). Mills (Pg#118) ✓

(d). Johnson

109. The main purposes of _________ as found in literature are to re-think

our own understanding of professional knowledge; second to develop

personal knowledge and third to evaluate the appropriateness of our

actions

(a). Reflection ✓

(b). Refraction

(c). Evaluations

(d). All of these


110. Choose the correct first part of Gibb reflective cycle

(a). Analysis evaluation speculation

(b). Description Feelings Evaluation ✓

(c). Description analysis evaluation

(d). Analysis conclusion action plan

111. What is not the reason to adopt cooperative learning and teaching?

(a). It increases student engagement

(b). Improves classroom cohesion

(c). Helps students form groups ✓

(d). Exchange ideas and propose solutions

112. Why do teachers pose questions in class?

(a). For bringing novelty

(b). For debate

(c). For analytic reasoning ✓

(d). For remembering

113. According to John Dewey thinking process involves two aspects....

(a). reflective thinking and critical thinking ✓

(b). believes and assumptions


(c). knowledge and intelligence

(d). experiences and actions

114. "Declaration of Independence" was a document edited by:

(a). John Adams ✓ Pg#13

(b). Thomas Jefferson

(c). All of the above

(d). None of the above

115. For Bourdieu, the education system of developed societies is functioning

in such a way that they justify _________ inequalities.

(a). Class ✓

(b). Religious

(c). Political

(d). Cultural

116. The purpose of the educators and educated, the leader and the followers

in a dialogue between equal partner is called _______

(a). Praxis ✓

(b). Unorthodoxy

(c). Neglect
(d). Unthoughtful Ness

117. The portfolio is intended to encourage the _______ to become actively

involved in the monitoring and reflecting on their development.

(a). teacher

(b). students ✓

(c). parent

(d). principal

118. Reflection is the ________ phase where thinking and learning take

place.

(a). analyzing

(b). processing ✓

(c). reviewing

(d). understanding

119. Accurate sequence for action plan is. .....

(a). Observe, reflect, plan, act ✓

(b). Act, observe, plan, reflect

(c). Observe, act, plan, reflect

(d). Reflect, plan, observe, act


120. What is espoused theory of Schon?

(a). Mind behavior ✓

(b). Action behavior

(c). Joining together

(d). Reflection

121. What is the role of the teacher in cooperative learning and teaching?

(a). To teach every student individually

(b). It is to convey knowledge to students

(c). Assist students in overcoming difficulties in group work ✓

(d). It is to teach material that would come in the assessments

122. Isolation resulting from social exclusion can be connected to a person’s

____________ living standards or religion.

(a). Class ✓

(b). Race

(c). Ethnicity

(d). All above includes

123. What does formative assessment improve?

(a). Process

(b). Planning
(c). Both ✓

(d). None

124. Who is a thinker in the theory of reflection?

(a). Who observes and thinks

(b). Who thinks and explains

(c). Who thinks and conceptualizes ✓

(d). Who observes and conceptualizes

125. The ……… portfolio shows the student’s best work and is used to

support and document accomplishments in any learning activity.

(a). The Development Portfolio

(b). The Showcase Portfolio ✓

(c). The Working Portfolio

(d). None of the above

126. The key to mature writing is learning to write _______

(a). specifically

(b). reflectively

(c). critically ✓

(d). All of the above

127. Free writing is a ____________ technique for creative writing

(a). basic
(b). warm up ✓

(c). compulsory

(d). common

128. Critical Theory in Education cross-examines the Context of compulsory

education in the fields of:

(a). Social Context

(b). Cultural Context

(c). Political Context

(d). All of the above ✓

129. Reflective writing is a mean of _________

(a). Understanding ✓

(b). intelligence

(c). collecting data

(d). thinking

130. Professor Graham Gibbs published his Reflective Cycle in his book

titled

(a). Teaching Students to Learn

(b). Learning by Doing ✓

(c). Problem with large classes

(d). Cooperative Learning


131. The purpose of mind mapping is to………

(a). develop and show links between thoughts, aspects and processes ✓

(b). quickly generate outlines

(c). draw a rough sketch of final image

(d). calculate pros and cons of idea

132. There are __________ core components of community of practice.

(a). 2

(b). 3 ✓

(c). 4

(d). 5

133. The model describing action research is…..

(a). Techne, idea, event, making

(b). Techne, interaction, disposition

(c). Disposition, interaction, form of action

(d). Interaction, disposition, maki

134. Which of the following represent Evaluation phase of the Gibbs

reflective cycle?

(a). What were you thinking and feeling?

(b). What was good and bad? ✓

(c). What else code you have done?


(d). What happened?

135. Communities of knowledge need to encourage the __________to make

them active and strong.

(a). separation

(b). incompatability

(c). interaction ✓

(d). none of above

136. Journal writing helps people _____________ their thoughts.

(a). clarify

(b). identify

(c). build

(d). write ✓

137. What should schools not teach?

(a). How to think

(b). What to think ✓

(c). How to learn

(d). How to solve problems

138. "Socratic Questioning" was introduced by

(a). Socrates ✓

(b). Plato
(c). John Adams

(d). Aristotle

139. The disadvantaged, is a generic term for those “from lower-income

backgrounds” or from ………………

(a). Power-full groups

(b). Political groups

(c). Majority groups

(d). Minority groups✓

You might also like