0% found this document useful (0 votes)
2K views46 pages

Final MCQ

The document contains a series of questions and answers related to cultural differences in communication and meeting etiquette. It highlights how cultural backgrounds influence perceptions of time, hierarchy, and teamwork dynamics. Key themes include the importance of understanding cultural contexts in business interactions and the varying approaches to meetings and presentations across cultures.

Uploaded by

realme.bpy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2K views46 pages

Final MCQ

The document contains a series of questions and answers related to cultural differences in communication and meeting etiquette. It highlights how cultural backgrounds influence perceptions of time, hierarchy, and teamwork dynamics. Key themes include the importance of understanding cultural contexts in business interactions and the varying approaches to meetings and presentations across cultures.

Uploaded by

realme.bpy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 46

**1.

Which aspect of Georg’s culture best explains his discomfort with a meeting
scheduled for 10:15 pm?**
a) Georg belongs to a culture where time is linear and must be strictly adhered
to.
b) In Georg's culture, not hosting a 10 AM meeting at 10 AM implies one is lazy.
c) In Georg's culture, not starting a meeting at the scheduled hour is
considered bad luck.
d) Georg belongs to a culture where relationships matter more than time.
*Correct Answer: a) Georg belongs to a culture where time is linear and must be
strictly adhered to.*

**2. Not only do countries have their own specific cultures, organizations and
teams have their own unique cultures too.**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) True*

**3. In cultures where time is flexible, at what time would a meeting scheduled
for 3 PM most probably begin?**
a) 2:50 pm
b) 3 pm
c) 3:15 pm
d) 4 pm
*Correct Answer: c) 3:15 pm*

**4. Why does Marcus feel that Mohan might not take suggestions from any of
them?**
a) Since Mohan is from a culture where hierarchy matters, Marcus feels that
Mohan might not appreciate taking suggestions from his juniors.
b) Mohan is an autocratic leader who does not like being told how to conduct
meetings.
c) Mohan might perceive the suggestion as a challenge to his authority and might
not kindly to it.
d) Mohan does not like Marcus.
*Correct Answer: a) Since Mohan is from a culture where hierarchy matters,
Marcus feels that Mohan might not appreciate taking suggestions from his
juniors.*

**5. In cultures where time is rigid, at what time would a meeting scheduled at
3 pm begin?**
a) 2:50 pm
b) 3 pm
c) 3:15 pm
d) 4 pm
*Correct Answer: b) 3 pm*

**6. Why do meetings tend to spill over in relationship-based cultures?**


a) The purpose of the meeting is to build rapport, time is secondary.
b) Maintaining the relationship between participants is more important than
finishing on time.
c) To leave a meeting mid-way because the time is up, and something else is
scheduled by a participant implies disrespect for all those who are present in
the meeting.
d) All of the options.
*Correct Answer: d) All of the options.*

**7. Why does Georg seem unhappy about waiting for the others to start the
meeting?**
a) Georg belongs to a culture where time is perceived to be rigid. In such
cultures, meetings start and end on time irrespective of who is there for the
meeting.
b) In Georg's culture, the structure is flat and not hierarchic. That is why
Georg seems upset.
c) Small talk is not valued in Georg's culture.
d) Georg had a disagreement with Mohan a few days ago and is still upset about
it.
*Correct Answers: a) Georg belongs to a culture where time is perceived to be
rigid. In such cultures, meetings start and end on time irrespective of who is
there for the meeting; c) Small talk is not valued in Georg's culture.*

**8. Small talk is always necessary to build trust and rapport?**


a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**9. In the event that interpreters are being used for a meeting, how much
additional time should be factored in for the meeting?**
a) 25%
b) 50%
c) 75%
d) 100%
*Correct Answer: d) 100%*

**10. What is the purpose of a meeting in a task-based culture?**


a) To conduct and conclude business.
b) To build rapport.
c) To share stories.
d) To get to know one another better.
*Correct Answer: a) To conduct and conclude business.*

**11. To enable fruitful conversation in a meeting with pluricultural


stakeholders, one needs to:**
a) Listen to one's interlocutors.
b) Stick to one's own original opinions without any changes.
c) Give an opportunity to others to have their say.
d) Refrain from judging others who think differently.
*Correct Answers: a) Listen to one's interlocutors; c) Give an opportunity to
others to have their say; d) Refrain from judging others who think differently.*

**12. Team members speaking up and voicing their opinions are appreciated in
which types of cultures?**
a) Individualist culture
b) Hierarchical culture
c) Egalitarian culture
d) Collectivist culture
*Correct Answers: a) Individualist culture; c) Egalitarian culture*

**13. Presentations targeted at clients from Japan would:**


a) Be text-heavy on each slide.
b) Be visually appealing, with data displayed in graphs and charts.
c) Focus only on the monetary benefits that the customer would obtain.
d) Give weightage to the vendor organisation's history and reputation.
*Correct Answers: a) Be text-heavy on each slide; b) Be visually appealing, with
data displayed in graphs and charts; d) Give weightage to the vendor
organisation's history and reputation.*

**14. Preferences for the approach to making presentations are uniform across
all cultures.**
a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**15. "When in Rome, do as the Romans do." People who follow this maxim tend to
be:**
a) Open minded
b) Adaptable
c) Empathy lacking
d) Flexible
*Correct Answers: a) Open minded; b) Adaptable; d) Flexible*

**16. Which of the following factors need to be focused upon when we want to
orient a business presentation to a client from a different culture?**
a) The client’s need for specific information.
b) The global context of the concerned industry sector.
c) Specific expectations from the client’s culture, regarding presentation
approach and style.
d) All of the options.
*Correct Answer: d) All of the options.*

**17. In which of the countries do people prefer to arrive at a consensus when


making a decision?**
a) UK
b) Netherlands
c) India
d) Sweden
*Correct Answers: b) Netherlands; d) Sweden*

**18. Which of the following attitudes would be counter-productive for


successful pluricultural teamwork?**
a) Being cooperative
b) Being judgemental
c) Being empathetic
d) Being willing to adapt one's behaviour when required
*Correct Answer: b) Being judgemental*

**19. Which of the following seems to be the most skilful approach to the
cultural dilemma during Scrum Master Stephen Yue's sprint meeting?**
a) Stephen Yue’s plan to leverage the hierarchy in the Kuala Lumpur team to meet
the agile project’s objectives
b) Jason Malone’s insistence on a decision at the earliest about the development
of User Story 2
c) Abdel Aziz’s reluctance to speak up during the sprint meeting
d) None
*Correct Answer: a) Stephen Yue’s plan to leverage the hierarchy in the Kuala
Lumpur team to meet the agile project’s objectives*

**20. Swift decision making during a meeting is characteristic of which culture?


**
a) Japanese
b) Mexican
c) US
d) Swedish
*Correct Answer: c) US*

**21. Which of the following countries has a collectivist culture?**


a) USA
b) India
c) Australia
d) Malaysia
*Correct Answers: b) India; d) Malaysia*

**22. In which of the following countries would hierarchy be important during


team interactions?**
a) India
b) USA
c) Australia
d) Sweden
*Correct Answer: a) India*

**23. Why is it that in some collectivist cultures, singling someone out—even if


it is to praise—causes embarrassment and discomfort?**
a) In collectivist cultures, group harmony is very important and takes
precedence over an individual's needs and goals.
b) People from collectivist cultures never do any work independently, hence the
question of singling someone out, even if it is to praise, does not arise.
c) In collectivist cultures, it is taboo to praise one person as it results in
the person getting excluded from the group.
d) All of the options
*Correct Answer: a) In collectivist cultures, group harmony is very important
and takes precedence over an individual's needs and goals.*

**24. When someone's perception of your culture is contrary to your own


perception of it, what should you do?**
a) Laugh at the ridiculous take on your culture.
b) Hear the person out, and explain how and why the perceptions are different.
c) Get angry and offended.
d) Ignore the person and his question.
*Correct Answer: b) Hear the person out, and explain how and why the perceptions
are different.*

**25. When someone from a different culture asks us questions, answers to which
appear obvious to us, it makes sense to pause, and then point out how obvious
the facts are, and check if they are joking.**
a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**26. Complete the sentence correctly: "Team members are convinced that the
manager had _______ the best in mind."**
a) Them
b) Their
c) They're
d) There
*Correct Answer: b) Their*

**27. Food is a good way to establish rapport between people from various
cultures.**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) True*

**28. In a conference call with team members in India, a manager from France
asks the manager from the U.S., who schedules the meetings, to rotate the call
timing. The reason is so that the same set of people do not get inconvenienced
all the time. Which behavioural trait does the French manager demonstrate?**
a) Showing empathy for people from other countries.
b) Being punctual.
c) Being able to switch perspectives and see things from multiple viewpoints.
d) All of the options.
*Correct Answer: d) All of the options.*

**29. In a multicultural conference call, which aspect of U.S. American culture


is reflected when someone says: "Let's get on with the agenda"?**
a) Focus on tasks.
b) Focus on the long-term benefits of the engagement.
c) Focus on relationships.
d) Focus on multitasking.
*Correct Answer: a) Focus on tasks.*

**30. Which of the following factors need to be focused upon when we want to
orient a business presentation to a client from a different culture?**
a) The client’s need for specific information.
b) The global context of the concerned industry sector.
c) Specific expectations from the client’s culture, regarding presentation
approach and style.
d) All of the options.
*Correct Answer: d) All of the options.*

**31. A team member is from a culture where hierarchy is important. The


supervisor would like the team member’s honest opinion on one of his ideas.
Which of the supervisor’s comments has the best chance of eliciting an honest
opinion?**
a) An analysis of the strengths and weaknesses of this idea will be useful.
b) What do you think of the idea?
c) What does the team think of the idea?
d) Send me a mail giving me your opinion on this idea.
*Correct Answer: a) An analysis of the strengths and weaknesses of this idea
will be useful.*

**32. When interacting with someone from a different culture, which of the
following should be kept in mind?**
a) Judge the person based on the quality of the query.
b) Look at things from the perspective of the other person. Be empathetic.
c) Remember that facts of your culture might seem confusing to an outsider
trying to understand your culture.
d) Make a joke out of the silly questions asked.
*Correct Answers: b) Look at things from the perspective of the other person. Be
empathetic; c) Remember that facts of your culture might seem confusing to an
outsider trying to understand your culture.*

**33. When dealing with multicultural teams, what role does humour play?**
a) Humour, when it takes into account the sensibilities of those concerned, can
be useful to break the ice.
b) In a multicultural environment, what is funny in one culture could be
offensive in another. Do be mindful of the jokes you crack.
c) The office is a place of work and humour is the best.
*Correct Answers: a) Humour, when it takes into account the sensibilities of
those concerned, can be useful to break the ice; b) In a multicultural
environment, what is funny in one culture could be offensive in another. Do be
mindful of the jokes you crack.*

**34. In a meeting, if a member from a different culture responds with silence


or non-specific answers to questions targeted at him/her — what could that mean?
**
a) That he/she has not understood the topic under discussion at all.
b) That he/she may wish to first consult a senior leader from a team of his/her
culture before responding in the multicultural meeting.
c) That the culturally different manager may have difficulties in the prevalent
lingua franca used in the multicultural meetings.
d) That he/she aims to derail the success of the project under discussion.
*Correct Answers: b) That he/she may wish to first consult a senior leader from
a team of his/her culture before responding in the multicultural meeting; c)
That the culturally different manager may have difficulties in the prevalent
lingua franca used in the multicultural meetings.*

**35. Which of the following demonstrate approaches used to build trust in


multicultural teams?**
a) Encouraging curiosity about other cultural perspectives for going about one’s
work task.
b) Being open-minded about adopting aspects in another culture that can
supplement or nourish one’s own work perspectives and choices.
c) Keeping one’s distance from all aspects pertaining to fostering diversity and
inclusion in the team.
d) Poking fun at those who are culturally different.
*Correct Answers: a) Encouraging curiosity about other cultural perspectives for
going about one’s work task; b) Being open-minded about adopting aspects in
another culture that can supplement or nourish one’s own work perspectives and
choices.*
**36. To enable fruitful conversation in a meeting with pluricultural
stakeholders, one needs to:**
a) Listen to one's interlocutors.
b) Stick to one's own original opinions without any changes.
c) Give an opportunity to others to have their say.
d) Refrain from judging others who think differently.
*Correct Answers: a) Listen to one's interlocutors; c) Give an opportunity to
others to have their say; d) Refrain from judging others who think differently.*

**37. Team members speaking up and voicing their opinions are appreciated in
which types of cultures?**
a) Individualist culture
b) Hierarchical cultures
c) Egalitarian culture
d) Collectivist culture
*Correct Answers: a) Individualist culture; c) Egalitarian culture*

**38. In a conference call with team members in India, a manager from France
asks the manager from the US (who schedules the meetings) to rotate the call
timing. The reason for this is so that the same set of people do not get
inconvenienced all the time. Which behavioural trait does the French manager
demonstrate?**
a) Showing empathy for people from other countries.
b) Being punctual.
c) Being able to switch perspectives and see things from multiple viewpoints.
d) All of the options.
*Correct Answer: d) All of the options.*

**39. If a stakeholder of a particular culture closes his/her eyes while


listening to a presentation made by a member of another culture, what might that
mean during a meeting with multicultural participants?**
a) That he/she has fallen asleep.
b) That he/she has little interest in the topic being discussed.
c) That he/she is trying hard to concentrate — focusing without any distractions
on the presentation being made.
d) That he/she is according the presenter a degree of special respect on account
of his/her heightened attempts at listening.
*Correct Answers: c) That he/she is trying hard to concentrate — focusing
without any distractions on the presentation being made; d) That he/she is
according the presenter a degree of special respect on account of his/her
heightened attempts at listening.*

**40. What are the possible limitations or blind spots that a leader has to
watch out for when leading a multicultural team?**
a) Favouring team members from one's own culture or community.
b) Disregarding the business value of team members who are culturally different.
c) Failing to create opportunities for the diverse skills and strengths of the
team to be explored and utilised optimally.
d) Encouraging an atmosphere of respect and amicable mutual help within the
team.
*Correct Answers: a) Favouring team members from one's own culture or community;
b) Disregarding the business value of team members who are culturally different;
c) Failing to create opportunities for the diverse skills and strengths of the
team to be explored and utilised optimally.*

**41. The act of expressing something in a coherent form is:**


a) Documentation
b) Articulation
c) Digital Marketing
d) Knowledge Management
*Correct Answer: b) Articulation*

**42. A document is Agile when it:**


a) Meets the information needs of the intended audience
b) Contains just enough information to fulfill its purpose
c) Captures information that is not readily obvious based on the software, such
as design rationale, requirements, usage procedures, or operational procedures
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above*

**43. When you are planning to create content for social media, understanding
your target audience's needs is the first step to:**
a) Creating content that is relevant and meaningful for your audience.
b) Creating flashy content that will stand out.
c) Managing your brand image.
d) None of the above.
*Correct Answer: a) Creating content that is relevant and meaningful for your
audience.*

**44. Select the options that can help authors of Agile project documentation
ensure first-time right delivery:**
a) Provide a lot of detail in the document.
b) Use a template to create the document.
c) Ensure that documentation is reviewed by Subject Matter Experts and the
Editorial team before it is delivered.
d) All of the above.
*Correct Answers: b) Use a template to create the document; c) Ensure that
documentation is reviewed by Subject Matter Experts and the Editorial team
before it is delivered.*

**45. TechCom can help you to:**


a) Get your documentation and business communication "first-time-right"
b) Save yourself considerable time and effort on review and rework of documents
c) Delight your customer with the quality of the documentation
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above*

**46. To make your Articulation journey truly Agile:**


a) Be concise and to-the-point.
b) Spend time on structuring information logically, to help your users scan
quickly and access the info they need.
c) Understand your audience's need and orient the articulation based on this.
d) Only A and B
*Correct Answers: a) Be concise and to-the-point; b) Spend time on structuring
information logically, to help your users scan quickly and access the info they
need; c) Understand your audience's need and orient the articulation based on
this.*

**47. You are creating content in English, which will be translated into five
other languages after the customer approves the baseline content. Which of the
following guidelines would you follow to articulate in a way that is
translation-ready?**
a) Avoid idioms.
b) Use standard terminology.
c) Use Active Voice.
d) Avoid using lists and illustrations to present information.
*Correct Answers: a) Avoid idioms; b) Use standard terminology; c) Use Active
Voice.*

**48. For effective articulation, avoid using:**


a) Lists, tables, charts and graphics.
b) Acronyms and abbreviations with their expanded form.
c) Cross references.
d) Jargon and long, complex sentences.
*Correct Answer: d) Jargon and long, complex sentences.*

**49. A well-articulated message is:**


a) Coherent and concise
b) Easy to understand
c) Always uses visuals
d) Descriptive and provides extensive detail
*Correct Answers: a) Coherent and concise; b) Easy to understand.*

**50. Which of the following statements is incorrect?**


a) Messaging/communication happens at every step during project delivery.
b) Articulation is a key component of all aspects that involve messaging,
whether it is in the form of communication, user interface design, or
documentation.
c) Articulation does not apply to user documentation as it can be shared with
multiple user groups.
d) Email, chat, phone calls, presentations, ticket responses, and status reports
are all application areas of articulation as they involve direct communication
with users.
*Correct Answer: c) Articulation does not apply to user documentation as it can
be shared with multiple user groups.*

**51. In today's Agile world, nobody has the time to read too much detail.
Therefore, it is important to:**
a) Provide details after the main point is articulated at the beginning.
b) Get straight to the point.
c) Structure information such that your readers are able to scan through the
content quickly.
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above*

**52. Articulation is a key component of all aspects that involve messaging such
as:**
a) User interface, web content and user messages.
b) Business communication such as email, chat, presentations and status reports.
c) Project documentation.
d) All of the above.
*Correct Answer: d) All of the above.*

**53. When you are planning to create content for social media, understanding
your target audience’s needs is the first step to:**
a) Creating content that is relevant and meaningful for your audience.
b) Creating flashy content that will stand out.
c) Managing your brand image.
d) None of the above.
*Correct Answer: a) Creating content that is relevant and meaningful for your
audience.*

**54. You should always acknowledge the receipt of an email as soon as


possible.**
a) False
b) True
*Correct Answer: b) True*

**55. Review of content involves:**


a) Ensuring timely delivery.
b) Editing for correctness and clarity of the content.
c) Checking for conformance to specification and standards.
d) None of the above.
*Correct Answers: b) Editing for correctness and clarity of the content; c)
Checking for conformance to specification and standards.*

**56. Identify the incorrect option:**


a) Project status reports are shared with stakeholders, according to the
procedure which is normally defined in the project’s communication management
plan.
b) Reporting requirements and the frequency of reporting vary from project to
project.
c) Formal status reporting is a substitute for all other types of communication
— formal and informal.
d) None of the above.
*Correct Answer: c) Formal status reporting is a substitute for all other types
of communication — formal and informal.*

**57. All projects following the Agile approach must develop 14 documents as per
the Agile project lifecycle.**
a) True. Documentation as per the lifecycle is an integral part of Agile
delivery.
b) False. Documentation can vary across projects based on customer needs.
*Correct Answer: b) False. Documentation can vary across projects based on
customer needs.*

**58. Review of the content you develop is essential to improve and ensure the
quality of content.**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) True*

**59. When showcasing value addition in a status report—**


a) Provide measurable facts and metrics to showcase the benefit to the customer.
b) Specify how the initiatives you have implemented have improved the current
process.
c) Map the key features of your solution to the customer requirement/challenge.
d) All of the above.
*Correct Answer: d) All of the above.*

**60. Select the message that will help you elicit the right response when you
request for information.**
a) Send me your product brochure please
b) Would it be at all possible for you to send me a product brochure?
c) Send me your product brochure ASAP!
d) I am responding to a customer query regarding an issue they are facing, and
need some key information about your product. Could you please send me your
product brochure?
*Correct Answer: d) I am responding to a customer query regarding an issue they
are facing, and need some key information about your product. Could you please
send me your product brochure?*

**61. Which of the following documents is not developed by a project team


following the Agile approach?**
a) Design document
b) User Manual
c) Interface Specification
d) None of the above
*Correct Answer: d) None of the above*

**62. Which among the following should not form a part of the status report?**
a) Detailed project background
b) Description of functionality
c) Change History
d) Value Addition and Highlights
*Correct Answer: a) Detailed project background, b) Description of
functionality, d) Value Addition and Highlights*

**63. The sequence in which information is provided in a status report is based


on the customer's priorities and preferences, and the aspects you want to
highlight.**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) True*

**64. An alphabetic arrangement of important terms to help users quickly locate


information they are looking for is called:**
a) List of abbreviations
b) Table of contents
c) Glossary
d) Index
*Correct Answer: d) Index*

**65. Review of content involves:**


a) User Stories
b) User Manuals
c) Use Cases
d) Requirements Specifications
*Correct Answers: a) User Stories; b) User Manuals; c) Use Cases; d)
Requirements Specifications*

**66. A Project Status Dashboard or Summary presents the following


information:**
a) Risks and challenges.
b) Key decisions to be taken
c) Key accomplishments for the reporting period
d) Details of the solutions provided in the reporting
*Correct Answers: a) Risks and challenges; b) Key decisions to be taken; c) Key
accomplishments for the reporting period*

**67. A list of all the headings or topics covered in a document along with
their page numbers, provided at the beginning of a document:**
a) Glossary
b) Index
c) Contents
d) Indices
*Correct Answer: c) Contents*

**68. In the carbon copy (Cc) field, include those who:**


a) Are not aware of the content
b) Have little involvement with the content
c) May need to be aware of the content
d) All of the above
*Correct Answer: c) May need to be aware of the content*

**69. While updating status on pending action items of the previous reporting
period, ensure:**
a) Owner of an action item is clearly identified
b) Each item is numbered in a sequence, based on the action item’s date
c) Specific information is provided about why an action item could not be closed
on time
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above*

**70. Select the elements that do not indicate the logical structure of content
in a document:**
a) Illustrations
b) System of Headings
c) Glossary
d) Table of Contents
*Correct Answers: a) Illustrations; c) Glossary*

**71. Select the message that sets the right tone in a formal email message:**
a) We need to act fast. I don't think we are anywhere near a solution.
b) The document is nowhere near completion. When can we talk?
c) I have some feedback on the document. Can we discuss at noon today, so that
we can update the document and submit it by end of the day.
d) All of the above
*Correct Answer: c) I have some feedback on the document. Can we discuss at noon
today, so that we can update the document and submit it by end of the day.*
**72. Ana is articulating the findings of a legacy application study, in an
Analysis Report. She has found that the application is no longer able to cater
to the current operational needs. Select the sentences that she should use in
her Analysis Report to present a clear analysis:**
a) The existing system at Xilica operates in a batch mode, which catered to the
requirements when the company commenced operations in 2015.
b) Xilica should do some serious thinking on its future course of action.
c) The system used by Xilica is extremely outdated, very slow and uses an
outmoded form of processing. It cannot keep pace with current operational needs.
d) The existing system needs to be upgraded, or a new system developed, to cater
to the current business needs and work volumes.
*Correct Answers: a) The existing system at Xilica operates in a batch mode,
which catered to the requirements when the company commenced operations in 2015;
d) The existing system needs to be upgraded, or a new system developed, to cater
to the current business needs and work volumes.*

**73. Choose the message that provides a precise description of the action that
the user is required to take:**
a) Incorrect PIN code.
b) Invalid entry.
c) Enter a valid 6-digit code.
d) None of the above.
*Correct Answer: c) Enter a valid 6-digit code.*

**74. You can do the following to enable quick scanning of your content and
ensure rapid understanding:**
a) Use simple language.
b) Use a system of lists and headings to provide a logical structure.
c) Use new words and terminology to showcase your vocabulary and impress your
readers.
d) Present content using tables, graphs, flowcharts and ...
*Correct Answers: a) Use simple language; b) Use a system of lists and headings
to provide a logical structure; d) Present content using tables, graphs,
flowcharts.*

**75. Choose the guidelines that you will adopt to write clear user messages
that will help your users:**
a) Use a polite and supportive tone that does not blame users.
b) Use alphanumeric codes for all your user messages and avoid details.
c) Use similar messages for similar situations.
d) Provide a message only if required.
*Correct Answers: a) Use a polite and supportive tone that does not blame users;
c) Use similar messages for similar situations; d) Provide a message only if
required.*

**76. A user message is displayed when there is a possibility or occurrence of a


system error and:**
a) Provide proactive guidance.
b) Helps users to rectify their errors.
c) Helps reduce number of calls made to the support desk.
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above*

**77. Which of the following details would you not expect in a Technical
Specifications document?**
a) Server architecture
b) Data conversion specs
c) Task procedures
d) Data flow diagrams
*Correct Answer: c) Task procedures*

**78. Which of the following informs the user most accurately about the outcome
of an action?**
a) All customer records updated successfully.
b) Records updated.
c) You can check your updated records now
*Correct Answer: a) All customer records updated successfully.*

**79. Choose the message that provides accurate and complete details to help the
user take appropriate action:**
a) Enter a valid date.
b) Incorrect date format. Provide a valid input.
c) Incorrect date format. Enter date in the DD/MM/YY format.
d) None of the above
*Correct Answer: c) Incorrect date format. Enter date in the DD/MM/YY format.*

**80. In a Software Requirements Specification (SRS) document, which of these


sentence constructions would be most appropriate?**
a) The system would read Clearance Values mentioned in the data file.
b) The system will read Clearance Values mentioned in the data file.
c) The system reads Clearance Values mentioned in the data file.
d) None of the above
*Correct Answer: b) The system will read Clearance Values mentioned in the data
file.*

**81. Using all capital letters in your content could indicate:**


a) Headings
b) Emphasis
c) Shouting
d) Highlighting
*Correct Answers: c) Shouting*

**82. User messages must be written in language that is:**


a) Polite
b) Clear and concise
c) Unbiased
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above*

**83. Alex is working on a message that will be displayed to the users of an


online banking portal. Which of these messages should he use to help his users
know the status accurately?**
a) This transaction is in progress. Wait!
b) Wait...! Don't refresh!
c) We are processing your request. Please do not quit or refresh the page.
d) Any of the above.
*Correct Answer: c) We are processing your request. Please do not quit or
refresh the page.*

**84. Include anecdotes, analogies and iterative scenarios when you present, as
this helps you to:**
a) Ensure your audience is attentive.
b) Ensure a high recall value.
c) Manage time effectively.
d) Amuse your audience.
*Correct Answers: a) Ensure your audience is attentive; b) Ensure a high recall
value.*

**85. Given that items on a list should have a parallel structure, identify the
odd item in the following list:**
a) Create customer records.
b) Modification of customer records.
c) Delete customer records.
d) Save customer records.
*Correct Answer: b) Modification of customer records.*

**86. Choose the warning message that clearly specifies the problem and guides
the user about the appropriate action that can be taken:**
a) You will lose your data if you quit now. Click Yes or Cancel.
b) Are you sure you want to quit now? This will result in loss of data. Click
Yes or Cancel.
c) All updated customer information will be lost if you quit now. Click Yes to
save or Cancel to proceed.
d) All of the above.
*Correct Answer: c) All updated customer information will be lost if you quit
now. Click Yes to save or Cancel to proceed.*

**87. A high severity ticket has come into your queue. The resolution requires a
long process and therefore is taking time. The user has sent a complaint
regarding the time taken to resolve the issue. What will be the most appropriate
response?**
a) This is a complex ticket and the process is time consuming. I will let you
know when it is resolved.
b) I am working on the ticket. I will keep you posted on the progress.
c) I apologize for the inconvenience. I am working on your ticket. The issue
will be resolved in the next hour.
d) Concern noted. Will revert shortly.
*Correct Answer: c) I apologize for the inconvenience. I am working on your
ticket. The issue will be resolved in the next hour. *

**88. Of the following, choose the message that will help users quickly
understand the requirement and provide the right input when they enter details
in the User Account info field:**
a) Avoid using invalid characters.
b) Avoid using special characters.
c) Use only alphanumeric characters.
d) All of the above.
*Correct Answer: c) Use only alphanumeric characters.*

**89. While writing a long email message, you should:**


a) Break the text into logical paragraphs.
b) Keep the sentences short.
c) Use tables and listed items as much as possible.
d) Provide an elaborate introduction and share the objective of the email.
*Correct Answers: a) Break the text into logical paragraphs; b) Keep the
sentences short; c) Use tables and listed items as much as possible.*

**90. Select the elements that indicate the logical structure of content in a
document:**
a) System of Headings
b) Illustrations
c) Glossary
d) Index
e) Table of Contents
f) System of Paragraphs
*Correct Answers: a) System of Headings; e) Table of Contents; f) System of
Paragraphs*

**91. Siddharth works in an Agile project. He is extremely shy and finds it


difficult to open up and share his thoughts. He is scheduled to participate in a
SCRUM retrospective meeting next week and is feeling anxious about it. What
advice should be given to Siddharth?**
a) Siddharth could rehearse his part a few times before the actual meeting.
b) Siddharth should exhibit confidence while interacting with the team.
c) Siddharth could request the SCRUM Master to speak for him.
d) Siddharth need not be worried as he will receive support from his team and
should be encouraged to share his ideas without hesitation.
*Correct Answers: a) Siddharth could rehearse his part a few times before the
actual meeting; b) Siddharth should exhibit confidence while interacting with
the team; d) Siddharth need not be worried as he will receive support from his
team and should be encouraged to share his ideas without hesitation.*
**92. It's a rainy day and you have just arrived at a hotel to meet your client,
Mark Radley, in the lobby. Mark is visiting India from the US for the first time
and has already spent three days in the country. He is dressed in a suit and
tie, and you are approaching him to accompany him to the office. Mark greets you
with a warm smile and says: "Hi, quite a heavy downpour, isn't it?" Which of the
following would be appropriate responses to Mark’s statement?**
a) Well... not really, this is not very heavy. The winds seem to be making
matters worse.
b) This is only going to make the traffic worse. We are going to get late.
c) Yes.
d) Yes, it's been raining incessantly. Let's try and keep ourselves dry.
*Correct Answers: c) Yes; d) Yes, it's been raining incessantly. Let's try and
keep ourselves dry.*

**93. Continuing the conversation, Mark Radley expresses concern about reaching
the office on time due to the rain. He says: "I wonder if we will make it to the
office in time with all this rain." Which of the following would be appropriate
responses to Mark’s statement?**
a) Well... am not sure. Let's get into the cab first. We have no other option.
b) With this rain we won't be able to make it on time. But that is OK; they
won't start without us.
c) Yes, traffic can get bad when it rains. But I’m sure we can make it in time.
d) Not to worry, Mark, our cab drivers are used to this kind of weather. We will
make it in time.
*Correct Answers: c) Yes, traffic can get bad when it rains. But I’m sure we can
make it in time; d) Not to worry, Mark, our cab drivers are used to this kind of
weather. We will make it in time.*

**94. Which of the following statements is true with respect to giving polite
replies?**
a) Providing an alternative is an effective way to add a polite note to a
negative response
b) One-word replies are appropriate for positive responses to requests but not
for negative responses
c) While giving a negative response, it is not important to give a reason for
turning down the request
d) None of the above
*Correct Answers: a) Providing an alternative is an effective way to add a
polite note to a negative response; b) One-word replies are appropriate for
positive responses to requests but not for negative responses*

**95. Avi works in an Agile project. He is extremely shy and has difficulty
opening up and sharing his thoughts. He has to participate in a Scrum
retrospective meeting next week and is feeling worried. What advice should be
given to Avi?**
a) He could rehearse his part a few times before the actual meeting.
b) He should exhibit confidence while interacting with the team.
c) He could request the Scrum Master to speak for him.
d) He need not be worried as he will receive support from his team and he would
be encouraged to share his ideas without hesitation.
*Correct Answers: a) He could rehearse his part a few times before the actual
meeting; b) He should exhibit confidence while interacting with the team; d) He
need not be worried as he will receive support from his team and he would be
encouraged to share his ideas without hesitation.*

**96. When you have more than one team member working on your project
documentation, what can you do to ensure uniformity across all the documents?**
a) Get each team member to create a template. You can then choose the one with
the best layout and presentation, and use this for all the documents.
b) Share the customer-provided or TCS template with all team members to ensure
uniformity.
c) Ensure that all team members focus on the content of the document. Layout and
presentation of the document do not matter.
d) None of the above
*Correct Answer: b) Share the customer-provided or TCS template with all team
members to ensure uniformity.*

**97. Select the techniques that help to enhance the presentation of content in
a status report.**
a) Effective use of white space
b) Appropriate text highlighting and conversion
c) Graphs presenting trends
d) None of the above
*Correct Answers: a) Effective use of white space; b) Appropriate text
highlighting and conversion; c) Graphs presenting trends*

**98. Infographics are very effective because:**


a) They combine text with visual elements, conveying complex information in a
concise way.
b) They are easily read, understood, and remembered.
c) They enable quick tracking and analysis.
d) They enhance brand awareness.
*Correct Answers: a) They combine text with visual elements, conveying complex
information in a concise way; b) They are easily read, understood, and
remembered; c) They enable quick tracking and analysis; d) They enhance brand
awareness.*

**99. The purpose of visual aids in presentations is to:**


a) Convey information clearly and accurately
b) Enable correct interpretation
c) Convey the presenter's thoughts and feelings
d) Enable the audience to retain the information
*Correct Answers: a) Convey information clearly and accurately; b) Enable
correct interpretation; d) Enable the audience to retain the information*

**100. Leading a multicultural team is challenging. Of the multiple skills


required to succeed at it, empathy is an essential one. An empathetic leader
is:**
a) Unaffected by a team member's unhappiness
b) Concerned with the well-being of his/her team members
c) Unable to imagine what the team members are feeling
d) Aware when someone from the team is upset
*Correct Answers: b) Concerned with the well-being of his/her team members; d)
Aware when someone from the team is upset*

**101. Sheena would like to adapt the storytelling method to present her
business case to her customers. She requested Runa to provide her with the
guidelines. Which advice from Runa is correct?**
a) Focus on features and facts rather than characters and timelines
b) Structure thoughts to express the complete idea, which needs to be presented,
using proper tone and pace while speaking
c) Face the audience with positivity and manage time effectively
d) There is no need to follow any format for storytelling in business
*Correct Answers: b) Structure thoughts to express the complete idea, which
needs to be presented, using proper tone and pace while speaking; c) Face the
audience with positivity and manage time effectively*

**102. In which of the following country cultures do people prefer to arrive at


a consensus when making a decision?**
a) UK
b) Netherlands
c) Sweden
d) India
*Correct Answers: b) Netherlands; c) Sweden*

**103. Which of the following would be a more convincing approach when wishing
to obtain senior management buy-in for a solution to a customer problem,
proposed during a presentation?**
a) Displaying a graph comparing the growth achieved through the use of the
innovation, as against the growth achieved using the status quo approach, within
the given timeline
b) Telling a story, supported by data, to recount the difficulties faced by end-
users of the system; and following up with the changes introduced by the
innovation, including the end-users' feedback
*Correct Answer: a) Both (A) and (B)*

**104. Small talk is the same as an elevator pitch.**


a) Yes, they are the same, as both are used to build rapport
b) No. An elevator pitch is intended to convince the listener to take up your
offer/stance/idea or product
*Correct Answer: b) No. An elevator pitch is intended to convince the listener
to take up your offer/stance/idea or product*

**105. To make your Articulation journey truly Agile, which of the following
should you do?**
a) Understand your audience's need and orient the articulation based on this
b) Spend time on structuring information logically, to help your users scan
quickly and access the info they need
c) Be concise and to-the-point
d) Only A and B
*Correct Answers: a) Understand your audience's need and orient the articulation
based on this; b) Spend time on structuring information logically, to help your
users scan quickly and access the info they need; c) Be concise and to-the-
point*

**106. You are in a team meeting to discuss the timelines for completing a
specific task. Two of your team members are not keeping well and others have to
pitch in to do their work as well. Your Project Manager, Zain, insists that the
deliverables need to be completed in a week's time because the project is going
live soon. However, you feel that rushing will affect the quality of the work as
well as the morale of the team. You also understand that Zain is under a lot of
pressure from the client. From the statements below, choose the most appropriate
way in which you could respond to Zain:**
a) "Zain, two of our team members are on sick leave. It is not realistic to
complete the task in a week's time."
b) "The team is very upset with the fact that you are very rigid about the
timeline, especially in the given situation."
c) "Zain, I understand your situation. However, in my opinion, I think we need
to have a call with the client to explain the situation. He might be willing to
extend the timeline."
d) "Zain, I don't agree with your decision but will inform the team, anyway."
*Correct Answer: c) "Zain, I understand your situation. However, in my opinion,
I think we need to have a call with the client to explain the situation. He
might be willing to extend the timeline."*

**107. Pankaj is having a conversation, over a cup of coffee, with his client
about the Indian education system. Which of these points will help him generate
ideas?**
a) Asking WH questions (What, why, when, where, how, etc.)
b) Awareness of the context or the background of the topic being discussed. For
example, he can think of the topic in the context of TCS's contribution to the
Indian education system.
c) Use voice modulation so that others can understand him better.
d) Use questions to get a deeper understanding of the topic
*Correct Answers: a) Asking WH questions (What, why, when, where, how, etc.); b)
Awareness of the context or the background of the topic being discussed. For
example, he can think of the topic in the context of TCS's contribution to the
Indian education system; d) Use questions to get a deeper understanding of the
topic*

**108. While communicating with clients, one must not:**


a) Disagree
b) Express opinions
c) Make assumptions based on unclear understanding
d) Hesitate to ask for clarifications
*Correct Answer: c) Make assumptions based on unclear understanding*

**109. The Leadership model followed by a Scrum Master is:**


a) Micro Management
b) Command and Control
c) Forcefully
d) Servant Leadership
*Correct Answer: d) Servant Leadership*

**110. The decisions are based on:**


a) Meeting and Brainstorming
b) Observation, experience and experimentation
c) Scientific calculation and Prediction
*Correct Answer: b) Observation, experience and experimentation*

**111. What does the Scrum Master manage?**


a) Scrum Technology
b) Scrum People
c) Scrum Framework
d) Forcefully (misspelled as "Farefully")
e) All of them
f) None of them
*Correct Answer: c) Scrum Framework*

**112. What is the standard used by the Product Owner and Scrum Team to identify
unfinished work in a sprint?**
a) Coding Standard
b) Definition of "Done"
c) Definition of Ready
d) Scrum Framework
*Correct Answer: b) Definition of "Done"*

**113. It is mandatory that the Definition of "Done" includes "Release to


Production".**
a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**114. It is essential for the Product Owner to have these skills. Usually, the
Scrum Master serves the Product Owner by coaching them in:**
a) Software application development
b) Product planning in empirical environments
c) Coaching team
d) Understanding and practicing agility
*Correct Answers: b) Product planning in empirical environments; d)
Understanding and practicing agility*

**115. In Sprint Review, along with the review of the product Increment and
progress, "what (steps) to do next" is also discussed.**
a) False
b) True, and it may capture probable backlog items for next Sprint, but the
scope of the next Sprint is deferred until Sprint Planning
c) True, and the scope of the next Sprint is also finalized
*Correct Answer: b) True, and it may capture probable backlog items for next
Sprint, but the scope of the next Sprint is deferred until Sprint Planning*

**116. Three Development Teams are working as part of a big project to develop a
product. When Sprints are in motion, there will be:**
a) One Product Backlog and one Sprint Backlog
b) One Product Backlog, and three Sprint Backlogs
c) Three Product Backlogs, and three Sprint Backlogs
*Correct Answer: b) One Product Backlog, and three Sprint Backlogs*

**117. What is an Increment?**


a) The sum of the value of all increments from previous iterations integrated
with the Product Backlog Items "done" in latest Sprint
b) The sum of Product Backlog Items "done" in latest Sprint
c) The sum of Product Backlog Items selected into Sprint Backlog
*Correct Answer: a) The sum of the value of all increments from previous
iterations integrated with the Product Backlog Items "done" in latest Sprint*

**118. A Scrum Team has five members, and each one works on a different product.
What could we infer about the team?**
a) The potential of team work and benefit of Scrum is less
b) All of them still will have common definition of "done"
c) The team implements diversity, a principle of Scrum
d) The team will have higher productivity since division of work is clear
*Correct Answer: a) The potential of team work and benefit of Scrum is less*

**119. The Development Team tries to put together some guidelines on the testing
approach. Who will own these guidelines?**
a) Scrum Master
b) Test Lead
c) Formfalle (likely a typo or placeholder)
d) Development Team
*Correct Answer: d) Development Team*

**120. Burn-up and Burn-down charts show evolution of progress over time. In
particular:**
a) Burn-up shows increase in team productivity, while Burn-down shows decrease
in productivity.
b) Burn-up shows increase in turn-around time, while Burn-down shows decrease in
turn-around time.
c) Burn-up shows increase in completion, while Burn-down shows remaining effort.
*Correct Answer: c) Burn-up shows increase in completion, while Burn-down shows
remaining effort.*

**121. The Scrum Team, based on the learning from previous Sprints, decides to
revisit the length of the Sprint. What is the appropriate Scrum event to discuss
and agree on the change?**
a) Daily Scrum
b) Sprint Planning
c) Sprint Retrospective
d) Sprint Review
*Correct Answer: c) Sprint Retrospective*

**122. What is a key inspect and adapt meeting for the Development Team?**
a) Project Status Meeting
b) spolo (likely a typo or placeholder)
c) Daily Scrum
d) Design Sessions
*Correct Answer: c) Daily Scrum*

**123. Only the Product Owner can come up with items that can be considered for
the Product Backlog. Others cannot provide input/recommendations/ideas about new
items.**
a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**124. Does the application of Scrum guarantee the success of software projects?
**
a) Scrum increases the opportunity to control risk and optimizes the
predictability of progress
b) Scrum is a framework to solve complex problems using teamwork. It does not
guarantee anything
c) Yes
d) Compared to Waterfall – Yes
*Correct Answers: a) Scrum increases the opportunity to control risk and
optimizes the predictability of progress; b) Scrum is a framework to solve
complex problems using teamwork. It does not guarantee anything*

**125. A short expression of the purpose of a Sprint which is often a business


need is called:**
a) FRONT
b) Acceptance Criteria
c) Sprint Goal
d) Definition of Done
*Correct Answer: c) Sprint Goal*

**126. The architectural features of the product need to be:**


a) Completely designed upfront before the Sprints
b) Evolved along with Sprint deliveries
c) Decided at least at skeleton level in Sprint
*Correct Answer: b) Evolved along with Sprint deliveries*

**127. Sprint longer than one calendar month may result in:**
a) Too much to inspect in short meetings
b) Increased complexity needing more traditional controls like documentation
c) Detached stakeholders
*Correct Answer: All of the above (a, b, and c)*

**128. When more Scrum Teams are added to a project that works on one single
product, the productivity of the original Scrum Teams most likely will
increase.**
a) False
b) True
*Correct Answer: a) False*

**129. Sprint Backlog is modified throughout the Sprint. What does the
Development Team need to do as soon as a new task is identified?**
a) Product Owner adds it to the Sprint Backlog and communicates about it to
Scrum Team
b) Scrum Master adds it to the Sprint Backlog and communicates about it to Scrum
Team
c) Development Team adds it to the Sprint Backlog and communicates about it to
Scrum Team
*Correct Answer: c) Development Team adds it to the Sprint Backlog and
communicates about it to Scrum Team*

**130. Under which part of Sprint Planning is the Development Team more active
in planning, while the Product Owner is mostly observing or clarifying?**
a) Part Two (How)
b) Part One (What)
*Correct Answer: a) Part Two (How)*

**131. A Development Team has created the Sprint Backlog in the form of a task
board. What is your inference as Scrum Master?**
a) Scrum Master must coach the team to create proper Sprint Backlog in the form
of list of backlog items, related tasks, and estimations
b) The team can choose to represent it any form that makes sense
c) It is okay to have it in task board format, but it must be ensured that it
follows Kanban guidelines
*Correct Answer: b) The team can choose to represent it any form that makes
sense*

**132. In the middle of the Sprint, the Development Team finds that some of the
Product Backlog Items forecasted for this Sprint cannot be finished because they
need significant additional effort. However, the Development Team can still meet
the Sprint Goal with the rest of the items. What is the next thing to do?**
a) Do not cancel or modify the Sprint. Extend the Sprint duration as required
for the additional effort
b) Consult with Product Owner and if they agree, have them cancel the current
Sprint, and plan a new Sprint with new estimations
c) Remove the Product Backlog Items that cannot progress. Collaborate with the
Product Owner to add new work up to team's capacity. Complete the Sprint.
*Correct Answer: c) Remove the Product Backlog Items that cannot progress.
Collaborate with the Product Owner to add new work up to team's capacity.
Complete the Sprint.*

**133. In the middle of the Sprint, the Development Team finds that it has more
capacity to take more work. What is the next best thing to do?**
a) Make it transparent to Product Owner immediately, and collaborate to add
additional work.
b) Keep that as a contingency to accommodate unplanned work
c) Consult and follow Scrum Master's and follow their direction
*Correct Answer: a) Make it transparent to Product Owner immediately, and
collaborate to add additional work.*

**134. Sprint Planning helps in:**


a) Release Plan
b) Building entire technical architecture
c) Staffing plan
d) Testing strategy
e) None of the above
*Correct Answer: e) None of the above*

**135. One of the Scrum Teams chose to have a Development Team member also
playing the role of Scrum Master. A Development Team member cannot also play
Scrum Master's role.**
a) True
b) False
c) Frentally (Typo/Invalid option)
*Correct Answer: b) False*

**136. A Development Team is often interrupted in the Sprint midway and assigned
to work on "other" high priority items. Frequently, such interruptions lead to
not meeting the Sprint Goal. The most likely cause could be:**
a) The Sprint Planning is poor
b) The Product Owner authority is ineffective or influenced by another authority
c) The Development Team is not technically competent
*Correct Answer: b) The Product Owner authority is ineffective or influenced by
another authority*

**137. What is the role of the Scrum Master in the Sprint Retrospective?**
a) Peer Team Member
b) Auditor
c) Silent Observer
d) None of the above
*Correct Answer: d) None of the above*

**138. An important executive wants the Development Team to take in a highly


critical feature in the current Sprint. What should the Development Team do?**
a) Ask the executive to talk to the Product Owner
b) Work on that since organization priority is more important
c) As an empowered team, should seek the executive to select an alternative work
to be removed instead
*Correct Answer: a) Ask the executive to talk to the Product Owner*

**139. To deliver a single product, three different Development Teams are


formed. How many Product Owners are needed?**
a) Three
b) One
c) As many as recommended by Scrum Master
*Correct Answer: b) One*

**140. Which Scrum events facilitate inspection and adaptation?**


a) Sprint
b) Sprint Retrospective
c) Analysis
d) Testing
*Correct Answers: a) Sprint; b) Sprint Retrospective*

**141. A Development Team is self-organized and empowered. It is also the


authority on deciding what business needs are required to be developed.**
a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**142. During Daily Scrum, what plan is used as a reference to understand the
changes in progress?**
a) Sprint Backlog
b) Product Backlog
c) Sprint Burn-down
*Correct Answer: a) Sprint Backlog*

**143. In Scrum based software development effort, while the Sprint Goal will
deliver a Product Increment, one of the Product Backlog Items is asking for
production of a document.**
a) It is okay. A Sprint can produce a document as a sole outcome of the Sprint
b) It is not okay. Documentation is not needed until Product Owner chooses to
release an Increment to production
c) It is okay. A Sprint can produce other deliverables like document requested
by Product Owner along with the product increment
d) It is not okay. Every Product Backlog item must be about a working software
requirement
*Correct Answer: c) It is okay. A Sprint can produce other deliverables like
document requested by Product Owner along with the product increment*

**144. Development Team decides to have an exclusive Sprint to evolve the


technical architecture. The sole outcome of this Sprint is a finalized
architecture design.**
a) It does not matter, since the team is self-organized about how to perform
their work
b) It is a good practice since it will help the design to emerge
c) It is not the Scrum approach, since every Sprint must produce at least one
releasable functionality
*Correct Answer: c) It is not the Scrum approach, since every Sprint must
produce at least one releasable functionality.*

**145. In a new Scrum Team, a Scrum Master notices that a Development Team
member works on a task that is not contributing to the Sprint Goal or Sprint
Backlog. What should the Scrum Master do?**
a) Do not interrupt since the team is self-organizing
b) Escalate this to Product Owner
c) Discuss with team member and educate about Scrum way of working
*Correct Answer: c) Discuss with team member and educate about Scrum way of
working*

**146. A Scrum Team can identify the improvements only during the Sprint
Retrospective.**
a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**147. Scrum Team decides that the frequency of Daily Scrum should be reduced to
once per week. Is this consideration correct?**
a) No, self-organization is alright but such decisions need to be approved by
agile coach. So, they should involve agile coach
b) No, self-organization is about how to get the Sprint work done but subject to
following Scrum. So, ScrumMaster should strive to coach the team on the
essentials of Daily Scrum
c) Yes, because the Scrum Team is self-organized. So they can choose their
practices
*Correct Answer: b) No, self-organization is about how to get the Sprint work
done but subject to following Scrum. So, ScrumMaster should strive to coach the
team on the essentials of Daily Scrum*

**148. For a Scrum Team that develops software, what provides the shared
understanding of standards that software should meet in order to be accepted as
complete by Product Owner?**
a) Definition of ready
b) Forefully
c) Definition of "Done"
d) Acceptance Criteria
*Correct Answer: c) Definition of "Done"*

**149. What are Scrum Values?**


a) Respect and courage
b) Simplicity
c) Ferafully
d) Creativity and Intuition
e) Focus
f) Commitment and Openness
*Correct Answers: a) Respect and courage; e) Focus; f) Commitment and Openness*

**150. What are the true statements?**


a) Only the Development Team should be responsible for estimates of Product
Backlog Items
b) Only the Product Owner should cancel the Sprint. Others can influence the
decision to cancel
c) Only the Product Owner should update the Product Backlog without delegating
to anyone
*Correct Answers: a) Only the Development Team should be responsible for
estimates of Product Backlog Items; b) Only the Product Owner should cancel the
Sprint. Others can influence the decision to cancel*

**151. What is the correct statement?**


a) The technical design continuously evolves over the Sprints. Hence the team
should have some basic guidelines to start with, but try to emerge the design
through the Sprints.
b) The team can choose to have an exclusive Sprint only to finalize the
technical design. At the end, the design should be approved by the project
architect
c) The team does not need to pay attention on the architecture as it will evolve
itself as a by-product of self-organization
*Correct Answer: a) The technical design continuously evolves over the Sprints.
Hence the team should have some basic guidelines to start with, but try to
emerge the design through the Sprints.*

**152. Which is true about Sprint Retrospective?**


a) It focuses on development process and Sprint Review focuses on Product
b) It focuses on Product and Sprint Review focuses on development process
c) Parefully
d) It focuses on development process and Sprint Review focuses on Velocity
*Correct Answer: a) It focuses on development process and Sprint Review focuses
on Product*

**153. Sprint Planning is the only occasion where the Development Team estimates
the Product Backlog items.**
a) True, because without estimate, the team cannot plan what can go into the
Sprint
b) False, estimation of Product Backlog Items is a continuous event throughout
*Correct Answer: b) False, estimation of Product Backlog Items is a continuous
event throughout*

**154. Which is not a Product Backlog Management activity in Scrum?**


a) Ensuring the Development Team understands items in the Product Backlog to the
level needed.
b) Optimizing the value of the work the Development Team performs
c) Using formal change control to manage Product Backlog when market provides
feedback from Product usage.
d) Clearly expressing and ordering Product Backlog items
*Correct Answer: c) Using formal change control to manage Product Backlog when
market provides feedback from Product usage.*

**155. The Sprint Backlog emerges during the Sprint because the Development Team
modifies it throughout the Sprint. In the middle of the Sprint, new work is
added to Sprint Backlog. As a result, estimated remaining work will:**
a) Increase
b) Stay the same
c) Decrease
*Correct Answer: a) Increase*

**156. Every Sprint, the working Increment should be tested progressively from
unit testing, to integration testing, and then user acceptance testing.**
a) Incorrect. It should also include non-functional testing
b) No. The test strategy is decided by the Quality Assurance Lead in the team
c) Not necessary. While the team needs to ensure that each Increment is
thoroughly tested, ensuring that all Increments work together, and meets
definition of "Done", it is up to the team to find best method to achieve this
*Correct Answer: c) Not necessary. While the team needs to ensure that each
Increment is thoroughly tested, ensuring that all Increments work together, and
meets definition of "Done", it is up to the team to find best method to achieve
this*

**157. What is the definition of "Done"?**


a) Testing strategy for Scrum Team
b) Defined by Product Owner and safeguarded by Scrum Master
c) A standard used by Scrum Team to assess if a product Increment is "done"
*Correct Answer: c) A standard used by Scrum Team to assess if a product
Increment is "done"*

**158. Scrum Master forecasts the date of release of product during Sprint
Review.**
a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**159. What are the true statements?**


a) The coherence between Product Backlog items is made transparent by Sprint
Goal. Lack of coherence will lead to Development Team members working
individually
b) Scrum Team is responsible for formulating a Sprint Goal
c) When existing Product Backlog Item s in the Sprint Backlog are modified, the
Sprint Goal is bound to become invalid
*Correct Answers: a) The coherence between Product Backlog items is made
transparent by Sprint Goal. Lack of coherence will lead to Development Team
members working individually; b) Scrum Team is responsible for formulating a
Sprint Goal*

**160. A Scrum Team is in the process of defining Product Backlog items. The
Scrum Master notices that the team is not using User Story format to capture the
backlog items. What should the Scrum Master do?**
a) Let the team decide the format of Product Backlog items
b) Add a business analyst with knowledge of writing user stories to the team,
with specific responsibility of documenting backlog in terms of user stories
c) Correct the team's behavior by coaching them about user stories
*Correct Answer: a) Let the team decide the format of Product Backlog items*

**161. Which of the following statements are true?**


a) After Sprint Planning, a Sprint cannot proceed without complete requirement
specification
b) After Sprint Planning, a Sprint cannot proceed without complete architecture
c) After Sprint Planning, a Sprint can proceed without a complete Sprint Backlog
d) After Sprint Planning, a Sprint cannot proceed without a Sprint Goal
*Correct Answers: c) After Sprint Planning, a Sprint can proceed without a
complete Sprint Backlog; d) After Sprint Planning, a Sprint cannot proceed
without a Sprint Goal*

**162. The Scrum Team gathers for Sprint Planning meeting. The Product Owner has
some Product Backlog items but the Development Team finds that they do not have
enough information to understand the work involved and to make forecast. What is
the next best thing to do?**
a) The Scrum Team discusses the root cause in the retrospective
b) The Development Team proceeds with starting with whatever is known
c) The Scrum Master cancels the Sprint
d) The Development Team makes it transparent that they cannot make a forecast
with insufficient information, and negotiates with Product Owner on refining the
Product Backlog items to ready state
*Correct Answer: d) The Development Team makes it transparent that they cannot
make a forecast with insufficient information, and negotiates with Product Owner
on refining the Product Backlog items to ready state*

**163. A Scrum Team can identify the improvements only during the Sprint
Retrospective.**
a) True
b) False
*Correct Answer: b) False*

**164. At the end of Sprint Planning, the Development Team could not decompose
all of the work into units of one day or less. It could decompose the work for
only the first few days of the Sprint.**
a) Since the team is self-organized, they should continue Sprint Planning in the
following days before they start the work
b) The Scrum Master should coach the team in required skills
c) The Development Team should close the Sprint Planning and start the work
d) DOLL
*Correct Answer: c) The Development Team should close the Sprint Planning and
start the work*

**165. The Development Team is not having regular Daily Scrums. What do you have
to do as a Scrum Master?**
a) Will step in directly to guard the Scrum Framework by asking action-begetting
questions to team and positively influencing them to conduct Scrum events
b) Will advise the team to think about conducting regular Scrums, but will let
the team take the decision themselves as they are self-organizing
c) Will escalate this to resource managers
*Correct Answer: a) Will step in directly to guard the Scrum Framework by asking
action-begetting questions to team and positively influencing them to conduct
Scrum events*

**166. Which of the following are appropriate activities to engage in while


attending a business call?**
a) Taking notes of any action items decided during the call. Keeping the phone
on mute when one is not speaking.
b) Doing courses on iEvolve and FrescoPlay. This is the best opportunity to
increase your T-Factor.
c) Checking email and responding to them.
d) Checking social media, playing casual games, etc.
*Correct Answer: a) Taking notes of any action items decided during the call.
Keeping the phone on mute when one is not speaking.*

**167. You are expecting a call from the client. The phone rings. Which of the
following option(s) would be appropriate?**
a) Always answer the phone as soon as it rings. This shows how proactive you
are.
b) If it takes a long time to answer the call, apologize as soon as you answer
the phone.
c) Take the call within two to three rings. This shows professionalism.
d) Answer the phone after 4 rings. This will create an impression that you are
busy. Then the other person keeps the conversation short.
e) Wait for the phone to ring and end. Then call the client back. You possibly
save some money for the client by doing this.
*Correct Answers: b) If it takes a long time to answer the call, apologize as
soon as you answer the phone; c) Take the call within two to three rings. This
shows professionalism.*

**168. Where should the napkin be placed to indicate that you have finished
eating?**
a) On the plate
b) On the table, to the left of the plate
c) On the chair
*Correct Answer: a) On the plate*

**169. Where should the water glass be placed on the table?**


a) On the left side of the plate
b) On the right side of the plate
*Correct Answer: b) On the right side of the plate*

**170. During a client visit, team members are discussing the new project over
lunch. When the client asks something, Siraj is called upon to answer, but at
that very moment, he is eating. What would be appropriate?**
a) Siraj nods to acknowledge the question, but finishes the mouthful that he is
eating. The client waits for him.
b) Siraj finishes eating the food in his mouth, rests the cutlery on the plate
and then answers.
c) Siraj quickly gulps down the food and answers the client's question without a
moment's delay.
*Correct Answer: b) Siraj finishes eating the food in his mouth, rests the
cutlery on the plate and then answers.*

**171. Which of the following associates would be considered well groomed and
professional in the IT industry?**
a) Arun is clean-shaven. The frame of his spectacles is black in colour. He has
short, neatly trimmed hair.
b) Vivek has long hair. He keeps his hair tied in a bun and always wears a cap
to hide it.
c) Vijay uses perfumed hair oil to keep his hair neat. The fragrance of the hair
oil also doubles as a deodorant.
d) Rahul wears formal trousers and light coloured shirts to office. When he is
scheduled to attend client meetings, he wears a suit.
*Correct Answers: a) Arun is clean-shaven. The frame of his spectacles is black
in colour. He has short, neatly trimmed hair; d) Rahul wears formal trousers and
light coloured shirts to office. When he is scheduled to attend client meetings,
he wears a suit.*

**172. Nirav is attending his first client meeting. Being a talkative person, he
is very excited to share his thoughts and interact with the clients. He is also
wondering whether he should be his own self or change a bit. What should Nirav
do during the meeting?**
a) Nirav should be quiet and avoid talking as this is his first meeting.
b) Nirav should wait for his turn when speaking.
c) Nirav should be as talkative as possible. This will create a friendly
atmosphere.
d) Nirav should wait and observe how everyone conducts themselves and then
choose accordingly.
*Correct Answers: b) Nirav should wait for his turn when speaking; d) Nirav
should wait and observe how everyone conducts themselves and then choose
accordingly.*

**173. Rohith is asked to work temporarily at a different office for a month. In


the new office, he shares a cubicle with 4 members. He has to attend several
calls as a part of his work. How can he ensure that he does not miss an
important call?**
a) Keep the volume of the ringtone low or in vibration mode. By keeping his
phone near him he will not miss any call.
b) Keep the volume of the ringtone at 100%. This will enable him to never miss a
call.
c) Keep the phone in silent mode. Whenever he is free, he can check the missed
calls and call back. Everyone would understand as he is working from a different
location.
d) Send an email to important stakeholders about his relocation and request them
to schedule important calls as much as possible. This way he will not miss any
important call.
*Correct Answers: a) Keep the volume of the ringtone low or in vibration mode.
By keeping his phone near him he will not miss any call; d) Send an email to
important stakeholders about his relocation and request them to schedule
important calls as much as possible. This way he will not miss any important
call.*

**174. You are having trouble resetting the password for a confidential document
you’ve been working on. You contacted technical support two days ago and
followed up with a reminder email, but have received no response. What are the
appropriate ways to tackle the situation?**
a) You send another reminder mail with the supervisor in cc.
b) You give them a call and drop a second reminder mail.
c) You send an angry email asking for response immediately.
*Correct Answers:a) You send another reminder mail with the supervisor in cc; b)
You give them a call and drop a second reminder mail.

**175. The team has planned a farewell for Rakesh, who is moving to another team
from the next day. The team has brought cake, soft drinks, and snacks for
everyone in the Offshore Development Centre (ODC). Team members take selfies
with Rakesh and post them on social media. What actions should the team have
avoided?
a) Clicking pictures within office premises and then sharing them on social
media.
b) Wasting money on soft drinks and cake.
c) Consuming food items within the ODC.
*Correct Answers: a) Clicking pictures within office premises and then sharing
them on social media. (Most organizations have policies restricting or
prohibiting photography and social media sharing from secure areas like ODCs.
This can pose security and compliance risks.); c) Consuming food items within
the ODC. (Eating in workspaces like the ODC is usually discouraged or restricted
to maintain cleanliness, equipment safety, and hygiene standards.)

**176. You have been given the responsibility of consolidating weekly updates
from your team of eight members. Your responsibility also includes sharing the
consolidated updates with the client. However, due to a technical error you are
unable to consolidate the updates before the deadline. What is the most
appropriate way to act in this situation?
a) Inform the client regarding the glitch; let him/her know that you are looking
into it urgently; and follow up with tech support to resolve the glitch.
b) Send each of the 8 updates individually as 8 separate mails, so that the
client understands that the update was given on time.
*Correct Answer: a) Inform the client regarding the glitch; let him/her know
that you are looking into it urgently; and follow up with tech support to
resolve the glitch. (This demonstrates transparency, accountability, and a
proactive attitude—all key traits of professionalism in client communication.)

**177. Avani is responsible for leading meetings with the onsite team. These
meetings include members from multiple countries. In addition to strong
technical knowledge, Avani has an excellent command of English and often uses
complex, lengthy sentences with uncommon words. However, she notices that
meetings are not progressing smoothly—she frequently has to repeat herself, and
the agenda is not being completed. What can Avani do to improve the situation?
a) Avani can ask someone else to lead the meetings as this model is not working.
b) It is possible that some of the members are not as fluent in English. It
would help to use simple words and keep the message clear.
c) Avani can slow down the speed of speaking, to ensure that everyone is able to
follow what she is saying.
*Correct Answers: b) It is possible that some of the members are not as fluent
in English. It would help to use simple words and keep the message clear.
(Clear, concise language increases understanding, especially in multicultural
and multilingual teams.); c) Avani can slow down the speed of speaking, to
ensure that everyone is able to follow what she is saying. (Speaking slowly and
clearly improves communication and ensures that everyone can keep up, especially
non-native speakers.)

*178. Sujata has joined a new location on deputation. During weekly team
meetings, she notices that some members form sub-groups and switch to the local
regional language to express their thoughts. As a result, Sujata sometimes
misses out on important discussions and feels decisions are being made without
her input. What can Sujata do?
a) In the next meeting, request clearly but politely that they use a language
that everyone understands.
b) Speak to the team leader and explain the challenge. Request the team leader
to ensure that everyone speaks the common language.
c) Learn the local language quickly.
*Correct Answers: a) In the next meeting, request clearly but politely that they
use a language that everyone understands. (This is a respectful and direct
approach to promote inclusivity and ensure effective communication.); b) Speak
to the team leader and explain the challenge. Request the team leader to ensure
that everyone speaks the common language. (Escalating in a constructive way
helps bring about team-level awareness and accountability.)

*179. Which of the following tasks would you categorize as unethical at the
workplace?
a) Your ID card seems to have stopped working. You use your colleague’s ID card
to swipe in and out of the ODC.
b) Your colleague is going on leave and mails the responsibility matrix to the
team.
c) You took leave but did not apply for the leave because no one tracks leaves.
d) You came to know of a pharmacy, which can give you fake medical bills that
you can apply for reimbursement.
*Correct Answers: a) Using a colleague’s ID card to swipe in/out of secure zones
is a violation of security and access control policies.; c) Taking leave without
applying for it is dishonest and violates time and attendance policies.; d)
Submitting fake medical bills for reimbursement is fraud and a serious ethical
and legal violation.

**180. Content created for projects following the Agile approach need not be
reviewed.**
a) True. The focus is on functional software, content is secondary.
b) False. Inaccuracies and lack of clarity can adversely impact your team's
standing with the customer. Review can help you address these issues.
*Correct Answer: b) False. Inaccuracies and lack of clarity can adversely impact
your team's standing with the customer. Review can help you address these
issues.*
**181. Consistent messaging across multiple posts and multiple social media
platforms is important as it helps:**
a) Reinforce your message.
b) Establish your personal and your company's brand image.
c) Establish that you take the medium of communication and your messaging
seriously.
d) Get more comments, likes, and shares.
*Correct Answers: a) Reinforce your message, b) Establish your personal and your
company's brand image, c) Establish that you take the medium of communication
and your messaging seriously.*

**182. Reporting status periodically helps to:**


a) Provide a clear view into work accomplished and planned.
b) Maintain a formal record of the project's progress.
c) Ensure all stakeholders are always on the same page.
d) All of the above.
*Correct Answer: d) All of the above.*

**183. When developing documentation required for an Agile project, authors


must:**
a) Understand the customer's requirements and record these.
b) Use a template to develop documents or document information in the tools used
by the project.
c) Obtain customer sign-off on the documented requirements, and the template.
d) Update all documentation on a quarterly basis.
*Correct Answers: a) Understand the customer's requirements and record these, b)
Use a template to develop documents or document information in the tools used by
the project, c) Obtain customer sign-off on the documented requirements, and the
template.*

**184. If your customer has not shared a template or standards for


documentation:**
a) Accept TCS in-house standards after approval from the customer.
b) Customize available standards and start using them.
c) Develop project-specific standards and obtain approval from the customer.
d) Seek support from your friend working for a similar project for another
customer, and re-use the templates.
*Correct Answers: a) Accept TCS in-house standards after approval from the
customer, c) Develop project-specific standards and obtain approval from the
customer.*

**185. When planning a presentation, the first step is to:**


a) Evaluate the audience and identify their needs.
b) Create the outline of the presentation.
c) Decide on the formatting standards to be used.
d) Create a repository of illustrations.
*Correct Answer: a) Evaluate the audience and identify their needs.*

**186. You have been given a one-hour slot in a meeting to give a detailed
presentation on a technical upgrade and its effects on work schedule, benefits,
and drawbacks. You arrive at the meeting to find the time has been reduced to
half-an-hour. What should you ideally do?**
a) Ask the meeting coordinator to reschedule your presentation.
b) Present the shorter second version that you have ready, or present the key
slides only.
c) Talk really fast.
d) Present as many of your slides as you can within the time provided, and let
the audience know you cannot complete the presentation due to lack of time.
*Correct Answer: b) Present the shorter second version that you have ready, or
present the key slides only.*

**187. Knowing your audience and their information needs helps you to:**
a) Create a database of audience that you can rely on to read your content.
b) Create content that is relevant and meaningful for your audience.
c) Use appropriate presentation elements such as fonts, colours, visuals, and
formats.
d) All of the above.
*Correct Answer: b) Create content that is relevant and meaningful for your
audience, c) Use appropriate presentation elements such as fonts, colours,
visuals, and formats. *

**188. When replying to or forwarding an email, it is recommended that the


subject line be changed according to the focus or content of the email.**
a) True.
b) True only when the recipient is different.
c) False.
*Correct Answer: a) True.*

**189. To arrive quickly and safely at your documentation delivery


destination:**
a) Understand customer expectations about the documentation that you need to
deliver.
b) Share your document with a friend on your team. If the feedback is positive,
go ahead and submit the documentation to the customer.
c) Seek TechCom assistance for training, standards, and guidelines.
d) Ensure that your documentation is reviewed and all feedback is implemented.
*Correct Answers: a) Understand customer expectations about the documentation
that you need to deliver, c) Seek TechCom assistance for training, standards,
and guidelines, d) Ensure that your documentation is reviewed and all feedback
is implemented.*

**190. You should always acknowledge the receipt of an email as soon as


possible.**
a) False.
b) True.
*Correct Answer: b) True.*

**191. Review of content involves:**


a) Ensuring timely delivery.
b) Editing for correctness and clarity of the content.
c) Checking for conformance to specification and standards.
d) None of the above.
*Correct Answers: b) Editing for correctness and clarity of the content, c)
Checking for conformance to specification and standards.*

**192. Identify the incorrect option:**


a) Project status reports are shared with stakeholders, according to the
procedure which is normally defined in the project's communication management
plan.
b) Reporting requirements and the frequency of reporting vary from project to
project.
c) Formal status reporting is a substitute for all other types of communication
– formal and informal.
d) None of the above.
*Correct Answer: c) Formal status reporting is a substitute for all other types
of communication – formal and informal.*

**193. All projects following the Agile approach must develop 14 documents as
per the Agile project lifecycle.**
a) True, documentation as per the lifecycle is an integral part of Agile
delivery.
b) False. Documentation can vary across projects based on customer needs.
*Correct Answer: b) False. Documentation can vary across projects based on
customer needs.*

**194. Review of the content you develop is essential to improve and ensure the
quality of content.**
a) True.
b) False.
*Correct Answer: a) True.*

**195. When showcasing value addition in a status report:**


a) Provide measurable facts and metrics to showcase the benefit to the customer.
b) Specify how the initiatives you have implemented have improved the current
process.
c) Map the key features of your solution to the customer's requirement /
challenge.
d) All of the above.
*Correct Answer: d) All of the above.*

**196. Select the message that will help you elicit the right response when you
request for information:
a) Send me your product brochure please.
b) Would it be possible for you to send me a product brochure?
c) Send me your product brochure ASAP!
d) I am responding to a customer query regarding an issue they are facing, and
need some key information about your product. Could you please send me your
product brochure?
*Correct Answer: d) I am responding to a customer query regarding an issue they
are facing, and need some key information about your product. Could you please
send me your product brochure?*

**197. Which of the following documents is not developed by a project team


following the Agile approach?****202. In the carbon copy (Cc) field, include
those who:**

a) Are not aware of the content


b) Have little involvement with the content
c) May need to be aware of the content
d) All of the above

*Correct Answer: c) May need to be aware of the content.*

**203. A list of all the headings or topics covered in a document along with
their page numbers, provided at the beginning of a document is called:**

a) Glossary
b) Index
c) Contents
d) Indices

*Correct Answer: c) Contents.*

**204. A Project Status Dashboard or Summary presents the following


information:**

a) Risks and challenges


b) Key decisions to be taken
c) Key accomplishments for the reporting period
d) Details of the solutions provided in the reporting period

*Correct Answers: a) Risks and challenges, b) Key decisions to be taken, c) Key


accomplishments for the reporting period.*
a) Design document
b) User Manual
c) Interface Specification
d) None of the above
*Correct Answer: d) None of the above.*

**198. Which among the following should not form a part of the status report?**
a) Detailed project background
b) Description of functionality
c) Change History
d) Value Addition and Highlights
*Correct Answers: a) Detailed project background, b) Description of
functionality, c) Change History.*

**199. The sequence in which information is provided in a status report is based


on the customer's priorities and preferences, and the aspects you want to
highlight:**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) True.*

**200. An alphabetic arrangement of important terms to help users quickly locate


information they are looking for is called:**
a) List of abbreviations
b) Table of contents
c) Glossary
d) Index
*Correct Answer: d) Index.*

**201. In an Agile project, ___ are an effective way of breaking down


requirements into prioritized and testable pieces of work:**
a) User Stories
b) User Manuals
c) Use Cases
d) Requirements Specifications
*Correct Answer: a) User Stories.*

**202. In the carbon copy (Cc) field, include those who:**


a) Are not aware of the content
b) Have little involvement with the content
c) May need to be aware of the content
d) All of the above
*Correct Answer: c) May need to be aware of the content.*

**205. While updating status on pending action items of the previous reporting
period, ensure:**
a) Owner of an action item is clearly identified
b) Each item is numbered in a sequence, based on the action item’s date
c) Specific information is provided about why an action item could not be closed
on time
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**206. Select the elements that do not indicate the logical flow of content in a
document:**
a) Illustrations
b) System of Headings
c) Glossary
d) Table of Contents
*Correct Answers: a) Illustrations, c) Glossary.*

**207. Readers value and share social media content that is:**
a) Sensational and dramatic
b) Trustworthy
c) Connected to their beliefs
d) Clear
*Correct Answers: b) Trustworthy, c) Connected to their beliefs, d) Clear.*

**208. A well-written User Story helps you describe a feature from the
perspective of the:**
a) End user
b) Software Team
c) Product Owner
d) Developer
*Correct Answer: a) End user.*

**209. Trend analysis based on various key performance indicators helps your
customers to:**
a) Assess the situation better and plan ahead
b) Understand and appreciate the team's concerns and challenges
c) Work hand-in-hand where required, to resolve challenges and ensure continuity
of work
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**210. A well-articulated resume can help you create a good first impression
with a potential supervisor and can help you further your career. For this, your
resume:**
a) Must provide a detailed description of each of your projects, your roles and
responsibilities, and any other information you think will be needed
b) Must specify how you suit the role you are applying for
c) Must be well-structured and easy to scan, providing a quick view into the
work you have done so far
d) Both b & c
*Correct Answer: d) Both b & c.*

**211. Lack of documented procedures may increase:**


a) Dependency on process
b) Dependency on seniors
c) Missed deadlines, or a drop in the quality of service
d) Process compliance
*Correct Answers: b) Dependency on seniors, c) Missed deadlines, or a drop in
the quality of service.*

**212. The key objectives of interacting on social media are:**


a) Enabling reach
b) Engaging with your audience in real time
c) Increasing the visual appeal of your content
d) Creating an influence
*Correct Answers: a) Enabling reach, b) Engaging with your audience in real
time, d) Creating an influence.*

**213. When you are writing user messages, anticipate as many errors as
possible, and provide corrective action for each.**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) True.*

**214. The Bcc field is used:**


a) So that you can send copies of business email to your coworkers without your
supervisor's knowledge
b) To keep your email looking clean
c) To respect the privacy of the recipients
d) To manage perceptions of your recipients
*Correct Answer: c) To respect the privacy of the recipients.*

**215. If your audience is from a mixed background, with a varying degree of


understanding of the topic being discussed:**
a) Make your presentation very detailed
b) Avoid having too many slides in the main presentation
c) Include supplementary slides or material that can be displayed, if required
d) Focus on addressing the requirements of the most senior members of the
audience
*Correct Answers: b) Avoid having too many slides in the main presentation, c)
Include supplementary slides or material that can be displayed, if required.*
**216. You require information regarding an asset from the Knowledge Officer by
EOD. Which of the following options would you use?**
a) Where can I find templates for knowmax? I require the info ASAP please
b) Where can I find templates for Knowmax? PLz send the info by EOD.
c) I am creating the Project Profile for my project and I need to upload it by
tomorrow. Please let me know the location of the template by EOD.
d) None of the above
*Correct Answer: c) I am creating the Project Profile for my project and I need
to upload it by tomorrow. Please let me know the location of the template by
EOD.*

**217. Select the message that sets the right tone in a formal email message:**
a) We need to act fast. I don't think we are anywhere near a solution.
b) The document is nowhere near completion. When can we talk?
c) I have some feedback on the document. Can we discuss at noon today, so that
we can update the document and submit it by end of day.
d) All of the above
*Correct Answer: c) I have some feedback on the document. Can we discuss at noon
today, so that we can update the document and submit it by end of day.*

**218. Ana is articulating the findings of a legacy application study, in an


Analysis Report. She has found that the application is no longer able to cater
to the current operational needs. Select the sentences that she should use in
her Analysis Report to present a clear analysis:**
a) The existing system at Xilica operates in a batch mode, which catered to the
requirements when the company commenced operations in 2015.
b) Xilica should do some serious thinking on its future course of action.
c) The system used by Xilica is extremely outdated, very slow and uses an
outmoded form of processing. It cannot keep pace with current operational needs.
d) The existing system needs to be upgraded, or a new system developed, to cater
to the current business needs and work volumes.
*Correct Answers: a) The existing system at Xilica operates in a batch mode,
which catered to the requirements when the company commenced operations in 2015,
d) The existing system needs to be upgraded, or a new system developed, to cater
to the current business needs and work volumes.*

**219. Which of the following informs the user most accurately about the outcome
of an action?**
a) All customer records updated successfully
b) Records updated
c) You can check your updated records now
d) None of the above
*Correct Answer: a) All customer records updated successfully.*

**220. In a Software Requirements Specification (SRS) document, which of these


sentence constructions would be most appropriate?**
a) The system would read Clearance Values mentioned in the data file
b) The system will read Clearance Values mentioned in the data file
c) The system reads Clearance Values mentioned in the data file
d) None of the above
*Correct Answer: b) The system will read Clearance Values mentioned in the data
file.*

**221. A training program that interests you has been announced on Knome after a
fairly long time, after several requests from you in the past. You are
commenting on the post. Which of the following would be the most appropriate?**
a) I requested for this training multiple times. Thank you for considering the
request finally and scheduling it now! I certainly look forward to attending it,
after this long wait!
b) That's a rather long wait, I must say! Thank you for finally announcing the
program!!! Registered for it, and look forward to attending it.
c) Glad to see the training program announced. I have been looking forward to
attending this. Thank you for considering my request.
d) Any of the above
*Correct Answer: c) Glad to see the training program announced. I have been
looking forward to attending this. Thank you for considering my request.*

**222. Which of the following sentences is not appropriate in a formal document?


**
a) As XML is pretty vast and is beautifully structured, it will work well for us
in this context.
b) The drawbacks identified by the preliminary study indicate complex problems
in the system.
c) TCS will implement its existing Problem Management process to identify and
eliminate potential problems.
d) None of the above
*Correct Answer: a) As XML is pretty vast and is beautifully structured, it will
work well for us in this context.*

**223. Geographic Infographics can be used to:**


a) Depict and analyze trade patterns, climate, population across regions
b) Capture regional data
c) Communicate and visualize a workflow
d) Depict a model that shows specific problems and provides the solution
*Correct Answers: a) Depict and analyze trade patterns, climate, population
across regions, b) Capture regional data.*

**224. It is okay to send a flame email if it is only a joke.**


a) True
b) False
*Correct Answer: b) False.*

**225. In an email message, abbreviations and acronyms can be used:**


a) As required, without the expanded forms
b) When the receiver is aware of the expanded form of the terms
c) Sparingly with expanded forms at the first instance of usage
d) None of the above
*Correct Answers: b) When the receiver is aware of the expanded form of the
terms, c) Sparingly with expanded forms at the first instance of usage.*

**226. Beginning your Social Media post or a Presentation with an anecdote or a


short story is an excellent way of connecting with your audience.**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) True.*

**227. Your audience's perception of you and your personal or business brand is
based on:**
a) How many visuals are part of your Social Media posts
b) Your articulation style
c) The values you stand for, and whether these resonate with your audience
d) None of the above
*Correct Answer: c) The values you stand for, and whether these resonate with
your audience.*

**228. You are creating a blog post that provides tips to create content that
works on social media. Which of the following titles would you choose for your
post, to increase the number of views?**
a) How to create a blog
b) 5 Easy Tips to create content that will go viral
c) Useful tips to create content that works on social media
d) All about creating a successful Blog
*Correct Answer: b) 5 Easy Tips to create content that will go viral.*

**229. Choose the message that clearly conveys the status of an action to the
user:**
a) Booking components not processed completely. Please try again later.
b) Loading!!! This might take several minutes.
c) Your booking is not yet processed completely due to a temporary system error.
We are trying to process your booking offline. You can try retrieving your
booking after 15 minutes.
d) Oops!! Bad command. Please try later.
*Correct Answer: c) Your booking is not yet processed completely due to a
temporary system error. We are trying to process your booking offline. You can
try retrieving your booking after 15 minutes.*

**230. Colour combinations such as Red-Green, Orange-Blue, Red-Blue can be used


in business presentations as they offer sufficient contrast.**
a) False, these are warm colours and are not suitable for formal business
presentations
b) True, because these colour combinations are striking and vibrant
c) True only when the slide background does not use dark colours
*Correct Answer: a) False, these are warm colours and are not suitable for
formal business presentations.*

**231. Visuals often enhance the effectiveness of Articulation because:**


a) Visuals can help you refer to key content easily
b) Visuals are easier to recall
c) Visuals can be processed faster
d) All the above
*Correct Answer:b) Visuals are easier to recall, c) Visuals can be processed
faster *

**232. Using a template helps you to ensure uniformity in the style and layout
of the documents:**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) True.*

**233. Your audience will not benefit from your presentation if you:**
a) Cover all points required by the audience
b) Have no time for a Q&A session
c) Are a confident speaker
d) Follow a high pace of delivery
*Correct Answer: b) Have no time for a Q&A session, d) Follow a high pace of
delivery.*

**234. Bar charts are most suitable for:**


a) Presenting sequential information
b) Demonstrating improving trends
c) Making comparisons
d) Representing relationships of people or things
*Correct Answer: c) Making comparisons.*

**235. To logically distinguish one heading level from the other, visual clues
can be provided. You can:**
a) Use different colours for different heading levels
b) Use different font styles for different heading levels
c) Use different section numbering for different heading levels
d) Use a decreasing font size rule for lower levels
*Correct Answer: c) Use different section numbering for different heading
levels, d) Use a decreasing font size rule for lower levels.*

**236. Select the techniques that help to enhance readability and aid quick
understanding of your content.**
a) Consistently formatted tables
b) Breaking down of dense paragraphs into lists
c) Effective use of white space
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**237. In a business presentation:**


a) Use visuals for quick understanding and impact
b) Use complete sentences and dense paragraphs, to ensure that the intent is
clear and the coverage is complete
c) Use bulleted lists to convey key points
d) All of the above
*Correct Answers: a) Use visuals for quick understanding and impact, c) Use
bulleted lists to convey key points.*

**238. Tables are used to:**


a) Convey simple information in a complex way
b) Convey complex information in a simple way
c) Both a & b
*Correct Answer: b) Convey complex information in a simple way.*

**239. For a text-only slide, what is the recommended ratio for text to white
space on a presentation slide?**
a) 90% text, 10% white space
b) 10% text, 90% white space
c) 50% text, 50% white space
d) None of the above
*Correct Answer: c) 50% text, 50% white space.*

**240. Colours like Red and Orange symbolize warmth or high energy and make your
presentations and visuals look vibrant. They can be used for corporate
presentations in a business.**
a) True
b) False
*Correct Answer: a) False.*

**241. Pie charts help you to:**


a) Demonstrate improving trends
b) Present sequential information
c) Show the relationship of parts to a whole
*Correct Answer: c) Show the relationship of parts to a whole.*

**242. The purpose of visual aids in presentations is to:**


a) Convey information clearly and accurately
b) Enable correct interpretation
c) Convey the presenter's thoughts and feelings
d) Enable audience to retain the information
*Correct Answers: a) Convey information clearly and accurately, b) Enable
correct interpretation, d) Enable audience to retain the information.*

**243. Infographics are very effective because:**


a) Combine text with visual elements, conveying complex information in a concise
way
b) They are easily read, understood and remembered
c) Enable quick tracking and analysis
d) They enhance brand awareness
*Correct Answer: d) All of the above.*

**244. Select the techniques that help to enhance the presentation of content in
a status report.**
a) Effective use of white space
b) Appropriate text highlighting conversion
c) Graphs presenting trends
d) None of the above
*Correct Answers: a) Effective use of white space, b) Appropriate text
highlighting conversion, c) Graphs presenting trends.*

**245. When you have more than one team member working on your project
documentation, you can do the following to ensure uniformity across all the
documents:**
a) Get each team member to create a template. You can then choose the one with
the best layout and presentation, and use this for all the documents.
b) Share the customer-provided or TCS template with all team members to ensure
uniformity.
c) Ensure that all team members focus on the content of the document. Layout and
presentation of the document do not matter.
d) None of the above
*Correct Answer: b) Share the customer-provided or TCS template with all team
members to ensure uniformity.*

**246. Avi works in an agile project. He is extremely shy and has issues in
opening up and sharing his thoughts. He has to join a Scrum retrospective
meeting next week and he is worried. What advice should be given to Avi?**
a) He could rehearse his part a few times before the actual meeting.
b) He should exhibit confidence while interacting with the team.
c) He could request the SCRUM Master to speak for him.
d) He need not be worried as he will receive support from his team and he would
be encouraged to share his ideas without hesitation.
*Correct Answers: a) He could rehearse his part a few times before the actual
meeting, d) He need not be worried as he will receive support from his team and
he would be encouraged to share his ideas without hesitation.*

**247. Which of the following statements is true with respect to giving polite
replies?**
a) Providing an alternative is an effective way to add a polite note to a
negative response
b) One-word replies are appropriate for positive responses to requests but not
for negative responses
c) While giving a negative response, it is not important to give a reason for
turning down the request
d) None of the above
*Correct Answers: a) Providing an alternative is an effective way to add a
polite note to a negative response, b) One-word replies are appropriate for
positive responses to requests but not for negative responses.*

**248. Which of the following ideas will help Alex in launching the product
successfully?**
a) Highlight how user-friendly the product is
b) Weave a story around the product that will connect with the audience
c) Use the word of mouth approach to promote the product
d) Adopt a delivery style that focuses only on detailing the parts
*Correct Answers: a) Highlight how user-friendly the product is, b) Weave a
story around the product that will connect with the audience, d) Adopt a
delivery style that focuses only on detailing the parts.*

**249. Machine First Delivery Model: Fill in the blanks with the correct
words.**
The Future of Jobs Report 2018 compiled by the World Economic Forum forecasts
that by 2025, machines will perform more work tasks than humans, compared to 70%
of the tasks being (performed) by humans today. In fact, close to two-thirds of
global CEOs see Artificial Intelligence as bigger than the internet. So, will
machines then replace every possible human worker with AI and other technologies
that can automate labor? The answer is a resounding adapt the three key digital
technologies — analytics, automation, and AI. Not instead, the Machine First
approach appeals to leaders to innovate in every area of the business. The
Machine First model was born out of the desire to drive automation and
Artificial Intelligence into every aspect of TCS' business. Since MFDM’s
internal launch in March 2018, the model has received immense positive feedback
from customers and analysts. Since then, there has been no looking back.
*Correct Answers: performed, possible, innovate, has received, looking.*

**250. Which of the following points will help you make better small talk?**
a) Choose topics that are familiar to you rather than your counterpart
b) Once you initiate small talk, one needs to persist even if the worst
c) Have awareness of the context in which the communication is to take place.
For example, understanding the cultural background of the counterpart
d) Make a genuine attempt to gauge if the person is comfortable talking about
the topic, and try to change the topic if you think they are not comfortable
with it
*Correct Answers: c) Have awareness of the context in which the communication is
to take place. For example, understanding the cultural background of the
counterpart, d) Make a genuine attempt to gauge if the person is comfortable
talking about the topic, and try to change the topic if you think they are not
comfortable with it.*

**251. Susan is articulating the findings of a legacy application study in an


Analysis Report. She has found that the application is no longer able to cater
to the current operational needs. Select the sentences she should use in her
Analysis Report to present a clear analysis.**
a) The system used by Xilica is extremely outdated, very slow and uses an
outmoded form of processing. It cannot keep pace with current operational needs.
b) Xilica should do some serious thinking on its future course of action.
c) The existing system at Xilica operates in a batch mode, which catered to the
requirements when the company commenced operations in 2015.
d) The existing system needs to be upgraded, or a new system developed, to cater
to the current business needs and work volumes.
*Correct Answers: c) The existing system at Xilica operates in a batch mode,
which catered to the requirements when the company commenced operations in 2015,
d) The existing system needs to be upgraded, or a new system developed, to cater
to the current business needs and work volumes.*

**252. What can Mani do to prevent rushing through his presentation in the
future?**
a) Allow almost double the time than originally planned as the services of an
interpreter are being used
b) Share the presentation with the interpreter and ask her to read out the
presentation notes. There is no point in two people saying the same thing.
c) Include all the required data and notes in the slides and request the clients
to read them. He does not need to speak much.
*Correct Answer: b) Share the presentation with the interpreter and ask her to
read out the presentation notes. There is no point in two people saying the same
thing.*

**253. During a meeting with a person from another culture, conflict could arise
due to:**
a) Difference in meal timings
b) Difference in meeting etiquette
c) Difference in time management
*Correct Answers: a) Difference in meal timings, b) Difference in meeting
etiquette, c) Difference in time management.*

**254. Presentations targeted at clients from the US would need to:**


a) Have limited background and contextual information
b) Be focused on the benefit to the customer
c) Be brief
d) Be to the point
*Correct Answers: b) Be focused on the benefit to the customer, c) Be brief, d)
Be to the point.*

**255. Which of the following countries do people feel upset if professional


work intrudes into their personal time?**
a) Australia
b) USA
c) Japan
d) South Korea
*Correct Answers: a) Australia, b) USA, d) South Korea.*

**256. Anoop is excited to work on an Agile project as he feels that his


thoughts and ideas can be communicated across various channels with fewer
constraints. Is Anoop correct to think so?**
a) Perhaps, though Anoop may not be able to get requirements as quickly as he
wants
b) Anoop will have the flexibility to share his ideas
c) No, it will not be easy for Anoop to share his thoughts
d) No, Anoop will have to go through a lot of red tape
*Correct Answer: b) Anoop will have the flexibility to share his ideas.*

**257. What are the qualities of an assertive speaker?**


a) Respect for other people and their opinions
b) Defensiveness
c) Effective non-verbal communication
d) Openness and honesty
*Correct Answers: a) Respect for other people and their opinions, c) Effective
non-verbal communication, d) Openness and honesty.*

**258. During a sprint planning session, the Product Owner would like to address
the backlog at the start, but a few members of the development team start making
various suggestions to address some foreseeable challenges with meeting the
deadline. What is the best way for the Scrum Master, Naveen, to bring the
meeting back on track?**
a) Naveen can just let the discussion carry on without saying anything
b) Naveen can say, "Can everyone just be quiet? Speak only when I say you can."
c) Naveen can allow the project manager to take control of the situation
d) Naveen can say, "I am sorry to interrupt, but it is necessary to discuss the
backlog first."
*Correct Answer: d) Naveen can say, "I am sorry to interrupt, but it is
necessary to discuss the backlog first."*

**259. What feedback could Juliana's manager give her to help create a more
favourable impression?**
a) That she can also ask questions to show her interest and to express her
desire to participate
b) Instead of responding with yes or no statements, she can use complete
sentences
c) That she can find common topics to talk about with the client
d) It is normal and perfectly fine to be shy in the presence of a client. She
need not change her approach
*Correct Answers: a) That she can also ask questions to show her interest and to
express her desire to participate, b) Instead of responding with yes or no
statements, she can use complete sentences, c) That she can find common topics
to talk about with the client.*

**260. In which of the following countries is it the standard practice for an


associate to greet the stakeholder by using his/her first name (after having
been introduced earlier)?**
a) Australia
b) USA
c) France
d) Japan
*Correct Answers: a) Australia, b) USA.*

**261. Given below is a list of phrases used when presenting a new idea.
Identify the most appropriate phrase for each of the following 3 categories: (A)
Introductory statements, (B) Statements developing the presentation's argument,
(C) Concluding statements.**
List of Phrases:
1) "If you observe closely, you'll note that there's a lot to be said in support
of X rather than Y"
2) "At the end of the day, anyone can see that..."
3) "However, do remember what I had just mentioned about..."
4) "What if I were to tell you about..."
5) "I've no doubt that you are convinced by now that..."
6) "Have you ever considered how..."
*Correct Answer: (A) Introductory statements: 4) "What if I were to tell you
about...", 6) "Have you ever considered how..."; (B) Statements developing the
presentation's argument: 1) "If you observe closely, you'll note that there's a
lot to be said in support of X rather than Y", 3) "However, do remember what I
had just mentioned about..."; (C) Concluding statements: 2) "At the end of the
day, anyone can see that...", 5) "I've no doubt that you are convinced by now
that...".*

**262. Which of the following value proposition statements would work best to
get approval from leadership for an email portal enhancement feature?**
a) Would you like to see apps like Google calendar integrated with the email
portal?
b) Would you want the email portal of the organization to get an enhancement it
has never had?
c) Would you want every single employee of the organization to be on time for
every single appointment?
d) Would you like the email portal of the company to double up as a personal
assistant of each employee?
*Correct Answers: c) Would you want every single employee of the organization to
be on time for every single appointment?, d) Would you like the email portal of
the company to double up as a personal assistant of each employee?*

**263. In which of the following countries would committing to a work delivery


by "tomorrow" indicate, in all probability, that the delivery would reach the
recipients within a loose range of dates beyond the following day?**
a) Bangladesh
b) India
c) Switzerland
d) Qatar
*Correct Answers: a) Bangladesh, b) India, d) Qatar.*

**264. Which of the following statements is true with respect to giving polite
replies?**
a) Providing an alternative is an effective way to add a positive note to a
negative response
b) One word replies are appropriate for positive responses to requests but not
for negative responses
c) None of the above
d) While giving a negative response, it is not important to give a reason for
turning down the request
*Correct Answers: a) Providing an alternative is an effective way to add a
positive note to a negative response, b) One word replies are appropriate for
positive responses to requests but not for negative responses.*

**265. Effective Articulation is about:**


a) Getting straight to the point, without beating around the bush
b) Expressing yourself readily, clearly, and effectively
c) Directly addressing what your audience wants or needs to know
d) Providing detailed information in all contexts, for all audience
*Correct Answers: a) Getting straight to the point, without beating around the
bush, b) Expressing yourself readily, clearly, and effectively, c) Directly
addressing what your audience wants or needs to know.*

**266. Graphics and visuals you use should:**


a) Be understood at a glance
b) Be inserted for decorative purposes
c) Reinforce and complement your message
d) Use images of people from any one ethnicity
*Correct Answers: a) Be understood at a glance, c) Reinforce and complement your
message.*

**267. The act of expressing something in a coherent form is:**


a) Documentation
b) Articulation
c) Knowledge Management
d) Digital Marketing
*Correct Answer: b) Articulation.*

**268. To make your Articulation journey truly Agile:**


a) Understand your audience's need and orient the articulation based on this
b) Spend time on structuring information logically, to help your users scan
quickly and access the info they need
c) Be concise and to-the-point
d) Only a and b
*Correct Answers: a) Understand your audience's need and orient the articulation
based on this, b) Spend time on structuring information logically, to help your
users scan quickly and access the info they need, c) Be concise and to-the-
point.*

**269. You are creating content in English, which will be translated into five
other languages after the customer approves the baseline content. Which of the
following guidelines would you follow to write in a way that is translation-
ready?**
a) Start with Active Voice
b) Use the standard terminology
c) Avoid idioms
d) Avoid using lists and illustrations to present information
*Correct Answers: a) Start with Active Voice, b) Use the standard terminology,
c) Avoid idioms.*

**270. A well-articulated message is:**


a) Coherent and concise
b) Easy to understand
c) Always uses visuals
d) Descriptive and provides extensive detail
*Correct Answers: a) Coherent and concise, b) Easy to understand.*

**271. For effective articulation, avoid using:**


a) Lists, tables, charts and graphics
b) Acronyms and abbreviations with their expanded forms
c) Cross references
d) Jargon and long, complex sentences
*Correct Answer: d) Jargon and long, complex sentences.*

**272. In today's Agile world, nobody has the time to read too much detail.
Therefore, it is important to:**
a) Get straight to the point
b) Provide details after the main point is articulated at the beginning
c) Structure information such that your readers are able to scan through the
content quickly
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**273. Which of the following statements is incorrect?**


a) Messaging/communication happens at every step during Project delivery
b) Articulation is a key component of all aspects that involve messaging,
whether it is in the form of communication, user interface design or
documentation
c) Articulation does not apply to user documentation as it can be shared with
multiple user groups
d) Email, Chat, Phone Calls, Presentations, Ticket Responses and Status Reports
are all application areas of articulation as they involve direct communication
with specific receivers
*Correct Answer (Incorrect Statement): c) Articulation does not apply to user
documentation as it can be shared with multiple user groups.*

**274. Articulation is a key component of all aspects that involve messaging,


such as:**
a) Project documentation
b) Business communication such as email, chat, presentations and status reports
c) User Interface, web content and user messages
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**275. To make your presentation effective, follow the 4W and 1H formula while
drafting the content. Match the two columns:**
1. Who → a) Presentation delivery (time factors)
2. Why → b) Presentation methods
3. What → c) Audience
4. How → d) Presentation content
5. When → e) Presentation objectives
*Correct Matching: 1-c) Audience, 2-e) Presentation objectives, 3-d)
Presentation content, 4-b) Presentation methods, 5-a) Presentation delivery/time
factors.*

**276. Content created for projects following the Agile approach need not be
reviewed.**
a) True. The focus is on functional software, content is secondary
b) False. Inaccuracies and lack of clarity can adversely impact your team's
standing with the customer. Review can help you address these issues
*Correct Answer: b) False. Inaccuracies and lack of clarity can adversely impact
your team's standing with the customer. Review can help you address these
issues.*

**277. Consistent messaging across multiple posts and multiple Social Media
platforms is important as it helps:**
a) Establish that you take the medium of communication and your messaging
seriously
b) Establish your personal and your company's brand image
c) Reinforce your message
d) Get more comments, likes and shares
*Correct Answers: a) Establish that you take the medium of communication and
your messaging seriously, b) Establish your personal and your company's brand
image, c) Reinforce your message.*

**278. Reporting status periodically helps to:**


a) Maintain a formal record of the project's progress
b) Provide a clear view into work accomplished and planned
c) Ensure all stakeholders are always on the same page
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**279. Use the Document of Understanding to record your customer expectations


about:**
a) The documentation set to be delivered
b) Template to be used
c) Delivery timelines
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**280. When developing documentation required for an Agile project, authors


must:**
a) Understand the customer's requirements and record these
b) Use a template to develop documents or document information in the tools used
by the project
c) Obtain customer sign-off on the documented requirements, and the template
d) Update all documentation on a quarterly basis
*Correct Answers: a) Understand the customer's requirements and record these, b)
Use a template to develop documents or document information in the tools used by
the project, c) Obtain customer sign-off on the documented requirements, and the
template.*
**281. If your customer has not shared a template or standards for
documentation, what should you do?**
a) Adopt TCS in-house standards after approval from the customer
b) Customize available standards and start using them
c) Develop project-specific standards and obtain an approval from the customer
d) Seek support from your friend working for a similar project for another
customer, and re-use the templates
*Correct Answers: a) Adopt TCS in-house standards after approval from the
customer, c) Develop project-specific standards and obtain an approval from the
customer.*

**282. Which of the following is not a best practice for status reporting?**
a) Address the customer's requirements about status reporting, and provide
status objectively
b) Report project status to the customer as and when it is asked for, with no
fixed periodicity
c) Provide a detailed description of all the features and technical details of
the product
d) State the benefits and risks for the customer, for quick understanding
*Correct Answers (Not Best Practices): b) Report project status to the customer
as and when it is asked for, with no fixed periodicity, c) Provide a detailed
description of all the features and technical details of the product.*

**283. When planning a presentation, the first step is to:**


a) Evaluate the audience and identify their needs
b) Create the outline of the presentation
c) Decide on the formatting standards to be used
d) Create a repository of illustrations
*Correct Answer: a) Evaluate the audience and identify their needs.*

**284. You have been given a one-hour slot in a meeting to give a detailed
presentation on a technical upgrade and its effects on work schedule, benefits,
and drawbacks. Your available time is suddenly reduced to half an hour. What
should you ideally do?**
a) Ask the meeting coordinator to reschedule your presentation
b) Present the shorter second version that you have ready, or present the key
slides alone
c) Talk really fast
d) Present as many of your slides as you can within the time provided, and let
the audience know you cannot complete the presentation due to lack of time
*Correct Answer: b) Present the shorter second version that you have ready, or
present the key slides alone.*

**285. What would be the correct order of activities before you start reporting
status to your customer?**
Match the activities to the proper sequence:
Activities:
1. Create an outline of the content based on customer expectations
2. Customize an existing status report template, or create a new one
3. Get the template approved by the customer
4. Develop content and ensure technical and editorial reviews
5. Share the status report and obtain sign-off from the customer
Options:
a) 5, 3, 2, 1, 4
b) 3, 2, 4, 5, 1
c) 3, 2, 5, 1, 4
d) 2, 4, 3, 1, 4
*Correct Answer: b) 3, 2, 4, 5, 1.*

**286. Given below is an example of content that is well-articulated and easy to


understand. From the list below, choose the elements that enable first-time-
right articulation.**
*Sample Content:*
*Highlights of TCS's Solution*
*The experience of working with EmPower for five years has provided TCS with an
in-depth understanding of people, processes, systems, and the work culture at
EmPower.*
*Specifically, TCS's experience with the four mission-critical systems—Materials
Management, Transmission & Distribution, Billing, and Financial Accounting—
coupled with product implementation will:*
*- Reduce the effort required for the initial Gap Analysis by about 40% (from 8
person months to 4.5 person months)*
*- Reduce the duration of the entire assignment by about 20%*
Options:
a) The content gets straight to the point, demonstrating how TCS can begin
supporting EmPower
b) Provides specific information about the value TCS can create, which indicates
a deep understanding of EmPower's requirements and the business context
c) Provides detailed information about TCS's capabilities and solution
d) All of the above
*Correct Answers: a) The content gets straight to the point, demonstrating how
TCS can begin supporting EmPower, b) Provides specific information about the
value TCS can create, which indicates a deep understanding of EmPower's
requirements and the business context.*

**287. Documentation in Agile projects is just as much as is required in a given


situation.**
a) True. The goal is to have just enough documentation, of the right kind, for
the right audience.
b) False. Projects that follow the Agile approach do not have any documentation.
*Correct Answer: a) True. The goal is to have just enough documentation, of the
right kind, for the right audience.*

**288. Given below is an example of content that is well articulated and easy to
understand. From the list below, choose the elements that enable effective
articulation in this context.**
*Sample Content:*
*Highlights of TCS's Solution*
*The experience of working with EmPower for five years has provided TCS with an
in-depth understanding of people, processes, systems, and the work culture at
EmPower.*
*Specifically, TCS's experience with the four mission-critical systems—Materials
Management, Transmission & Distribution, Billing, and Financial Accounting—
coupled with product implementation will:*
*- Reduce the effort required for the initial Gap Analysis by about 40% (from 8
person months to 4.5 person months)*
*- Reduce the duration of the entire assignment by about 20%*
Options:
a) Short and simple paragraphs that focus on one key idea each, help quick
understanding
b) Use of a bulleted list helps to quickly scan through the information provided
c) The heading indicates the focus of the section clearly, and the reader knows
what to expect
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**289. Select the elements that help to enhance readability and presentation of
content in a document.**
a) Headings
b) Paragraphs
c) Lists
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**290. When providing information about project milestones or project schedule,


it would be most appropriate to use a:**
a) Tabular format
b) Pie chart
c) Gantt chart
d) Bar chart
*Correct Answer: c) Gantt chart.*

**291. You found this illustration in your project information repository. In


which of the scenarios listed below would you use this?**
(Assuming the illustration includes a timeline with dates such as 04/18, 05/18,
06/18, 07/18)
a) To depict a project plan with goals and timelines
b) To depict roles and responsibilities in a project
c) To depict a sequential process
d) None of the above
*Correct Answer: a) To depict a project plan with goals and timelines.*

**292. Effective use of infographics can help you:**


a) Connect with your target audience
b) Persuade, impress and influence perceptions
c) Increase brand awareness and reach
d) All of the above
*Correct Answer: d) All of the above.*

**293. Infographics are very effective because:**


a) They enhance brand awareness
b) Combine text with visual elements, conveying complex information in a concise
way
c) They are easily read, understood and remembered
d) Enable quick tracking and analysis
*Correct Answers: a) They enhance brand awareness, b) Combine text with visual
elements, conveying complex information in a concise way, c) They are easily
read, understood and remembered.*

**294. Sunitha wants to handle criticism from a colleague assertively. What are
the qualities of an assertive speaker?**
a) Respect for other people and their opinions
b) Defensiveness
c) Effective non-verbal communication
d) Openness and honesty
*Correct Answers: a) Respect for other people and their opinions, c) Effective
non-verbal communication, d) Openness and honesty.*

**295. Which of these techniques can be used to create a positive impact when
making presentations in the virtual mode?**
a) Identify a quiet environment to make your presentation so that you can avoid
background noise
b) Use rhetorical questions to get the audience involved in the presentation
c) Focus on how the solution you propose will make a positive impact on the end
user
d) Use storytelling techniques to create a positive impact
*Correct Answers: a) Identify a quiet environment to make your presentation so
that you can avoid background noise, b) Use rhetorical questions to get the
audience involved in the presentation, c) Focus on how the solution you propose
will make a positive impact on the end user, d) Use storytelling techniques to
create a positive impact.*

**296. Which of these techniques can be used to create a positive impact when
making presentations in the virtual mode?**
a) Identify one receptive person from the audience so that it can better
b) Use storytelling techniques to create a positive impact
c) Use flattery to appeal to the audience involved in the presentations
d) Focus on how the solution you propose will make a positive impact on the end
user
*Correct Answers: a) Identify one receptive person from the audience so that it
can better, b) Use storytelling techniques to create a positive impact, d) Focus
on how the solution you propose will make a positive impact on the end user.*

You might also like