0% found this document useful (0 votes)
29 views3 pages

Answer Key - Development

The document is a worksheet containing multiple-choice questions (MCQs) related to the topic of development in economics. It covers various concepts such as per capita income, human development, sustainable development, and literacy rates, along with their respective answers. The questions also include statistics related to India and comparisons with neighboring countries.

Uploaded by

sstsc
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
29 views3 pages

Answer Key - Development

The document is a worksheet containing multiple-choice questions (MCQs) related to the topic of development in economics. It covers various concepts such as per capita income, human development, sustainable development, and literacy rates, along with their respective answers. The questions also include statistics related to India and comparisons with neighboring countries.

Uploaded by

sstsc
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

CLASS: X WORKSHEET-2

27/02/2020 ECONOMICS - CH1 - DEVELOPMENT (MCQS)

1: Which method is used by the World Bank to classify the countries?


(a) Human Development (b) Per Capita Income (c) National Income (d) Economic
Development
Ans: (b) Per Capita Income

2: Which of the following neighboring countries has better performance in terms of human
development than India?
(a) Bangladesh (b) Sri Lanka (c) Nepal (d) Pakistan
Ans: (b) Sri Lanka

3: Per capita Income is also known as:


(a) Average Income (b) National Income (c) Gross Income (d) Personal
Income
Ans: (a) Average Income

4: If there are five persons in a family and their total income is Rs 20,000/- what would be
the average income of each person. ?
(a) Rs. 6000/- (b) Rs. 4000/- (c) Rs. 5000/- (d) Rs. 10,000/-
Ans: (b) Rs. 4000/-

5: Sustainable Development focuses on more use of


(a) Renewable Resources (b) Abiotic Resources (c) Agricultural Resources (d)
Natural Resources
Ans: (d) Natural Resources

6: Which of the following do we get when we divide the national income of a country by its
total population?
(a) Per capita income (b) Gross Development Product (c) Human Development Index (d) None
of the above
Ans: (a) Per capita income

7: According to the World Development Report a country is considered rich when the per
capita income is more than which of the following figures?
(a) Rs. 24,000 per annum (b) Rs. 37,000 per annum (c) Rs. 4,53,000 per annum (d) Rs.
5,43,000 per annum
Ans: (c) Rs. 4,53,000 per annum

8: Infant mortality rate refers to the number of children that die:


(a) before the age of one year as a proportion to 1000 live births in that particular year
(b) before the age of five years as a proportion to 1000 live births in that particular year
(c) before the age of one year as a proportion to 100 live births in that particular year
(d) out of 1000 live births in the particular year
Ans: (a) before the age of one year as a proportion to 1000 live births in that particular
year

9: Which one of the following statement defines "Literacy Rate". :


(a) Total literate population divided by the total population
(b) Total literate population divided by total illiterate population
(c) The proportion of the literate population in the 18 and above age group
(d) It measures the proportion of the literate population in the 7 years and above age group
Ans: (d) It measures the proportion of the literate population in the 7 years and above age
group

10: A person is overweight if the body mass index is more than


(a) 18 (b) 20 (c) 22 (d) 25
Ans: (d) 25

11: In which state in India is the infant mortality rate lowest?


(a) Kerala (b) Bihar (c) Uttar Pradesh (d) Punjab
Ans: (a) Kerala

12: Which one of the following has prepared Human Development Report?
(a) UNO (b) WHO (c) IMF (d) UNDP
Ans: (d) UNDP

13: Which one among the following is a development goal for the landless rural labourers?
(a) To get electricity and water (b) To educate their children
(c) More days of work and better wages (d) To shift to the cities
Ans: (c) More days of work and better wages

14: Which of the following states of India has a low literacy rate?
(a) Punjab (b) Bihar (c) Kerala (d) Tamil Nadu
Ans: (b) Bihar
15: India's HDI rank in the world is:
(a) 125 (b) 115 (c) 126 (d) 134
Ans: (d) 134

You might also like