Zarządzanie udostępnianiem plików i folderów w aplikacji iCloud Drive na stronie iCloud.com
Po udostępnieniu pliku lub folderu możesz dodać lub usunąć uczestników, zmienić opcje udostępniania lub anulować udostępnianie. Jeśli jesteś uczestnikiem, możesz samodzielnie usunąć się, a także dodać lub usunąć innych uczestników.
Aby dowiedzieć się więcej o rolach właściciela i uczestnika, zobacz Co można zrobić w przypadku udostępnianego pliku lub folderu na stronie iCloud.com?
Zarządzanie udostępnianiem, jeśli jesteś właścicielem
Jeśli jesteś właścicielem pliku lub folderu, możesz zarządzać uczestnikami i ustawieniami udostępniania.
Uwaga: Nie można zmienić ustawień udostępniania pojedynczego pliku w udostępnionym folderze. Musisz zmienić ustawienia folderu.
Przejdź do strony icloud.com/iclouddrive, a następnie zaloguj się na swoim koncie Apple (w razie potrzeby).
Zaznacz
obok pliku lub folderu, który chcesz udostępnić, a następnie wybierz Udostępnij. Na komputerze przytrzymaj wskaźnik nad plikiem lub folderem, aż pojawi się
.
Wybierz Zarządzaj udostępnianym plikiem lub Zarządzaj udostępnianym folderem, a następnie wykonaj dowolną z następujących czynności:
Usuwanie uczestników: Wybierz
obok imienia osoby (na komputerze przytrzymaj wskaźnik na imieniu osoby, aż pojawi się
), a następnie wybierz Usuń dostęp.
Edytowanie opcji udostępniania dla uczestnika rzeczy udostępnianej prywatnie: Wybierz
obok imienia osoby (na komputerze przytrzymaj wskaźnik nad imieniem osoby, aż pojawi się
), a następnie wybierz poziom dostępu (Możliwość edycji lub Tylko wyświetlanie).
Wybór, kto ma mieć dostęp: Wybierz Opcje udostępniania, a następnie wybierz opcję Osoby wybrane przez Ciebie lub Każdy, kto ma łącze.
Wybór opcji dla nowego uczestnika: Wybierz Opcje udostępniania, a następnie wybierz opcję Edycja lub Tylko przeglądanie i pobieranie.
Usuwanie swojego nazwiska z udostępnionego pliku lub folderu
Jeśli jesteś uczestnikiem, możesz samodzielnie usunąć się z udostępnionego pliku lub folderu.
Przejdź do strony icloud.com/iclouddrive, a następnie zaloguj się na swoim koncie Apple (w razie potrzeby).
Wybierz
obok pliku lub folderu, z którego chcesz się usunąć, a następnie wybierz opcję Udostępnij. Na komputerze przytrzymaj wskaźnik nad plikiem lub folderem, aż pojawi się
.
Wybierz Zarządzaj udostępnianym plikiem lub Zarządzaj udostępnianym folderem.
Wybierz
obok swojego imienia (na komputerze przytrzymaj wskaźnik na swoim imieniu, aż pojawi się
), a następnie wybierz Usuń siebie.
Zatrzymywanie udostępniania plików lub folderów
Aby przestać udostępniać plik lub folder, musisz być jego właścicielem.
Przejdź do strony icloud.com/iclouddrive, a następnie zaloguj się na swoim koncie Apple (w razie potrzeby).
Zaznacz
obok pliku lub folderu, który chcesz modyfikować, a następnie wybierz Udostępnij. Na komputerze przytrzymaj wskaźnik nad plikiem lub folderem, aż pojawi się
.
Wybierz Zarządzaj udostępnianym plikiem lub Zarządzaj udostępnianym folderem, a następnie wykonaj jedną z następujących czynności:
Wyłączanie udostępniania wszystkim uczestnikom: Wybierz Przestań udostępniać.
Wyłączanie udostępniania tylko jednemu uczestnikowi: Wybierz
obok imienia osoby (na komputerze przytrzymaj wskaźnik na imieniu osoby, aż pojawi się
), a następnie wybierz Usuń dostęp.
Jeśli zatrzymasz udostępnianie lub usuniesz udostępniony folder, uczestnicy nie będą już mogli wyświetlać lub edytować zawartych w nim plików.
Aby wyłączyć udostępnianie pliku znajdującego się w folderze udostępnianym bez zmiany ustawień folderu, przenieś ten plik do folderu, który nie jest udostępniany.
Jeśli masz udostępnione pliki Pages, Numbers lub Keynote przechowywane w usłudze iCloud Drive, możesz wyświetlić i edytować je przy użyciu aplikacji Pages, Numbers lub Keynote na stronie iCloud.com.