Udostępnianie folderów w aplikacji Notatki na stronie iCloud.com
Możesz udostępniać folder innym osobom. Kiedy udostępniasz folder, wszystkie podfoldery oraz notatki znajdujące się w tym folderze również zostają udostępnione. Tylko osoby, które zaprosisz do folderu, mogą wyświetlać lub edytować jego zawartość.
Uwaga: Nie możesz udostępniać folderu, który zawiera zablokowaną notatkę.
Kiedy udostępniasz folder, obok folderu na pasku bocznym jest widoczny przycisk Zarządzaj uczestnikami .
Uwaga: Aby udostępniać foldery i zarządzać udostępnianiem, musisz korzystać z tabletu lub komputera. Możesz jednak uaktualniać foldery udostępniane i usuwać je na telefonie.
Udostępnianie folderów
Przejdź do strony icloud.com/notes, a następnie zaloguj się na swoim koncie Apple (w razie potrzeby).
Na pasku bocznym wybierz
obok folderu, który chcesz udostępnić. (Na komputerze zatrzymaj wskaźnik na folderze, aż pojawi się
).
Jeśli korzystasz z tabletu i nie widzisz listy folderów, upewnij się, że lista folderów jest otwarta.
Wybierz opcję Udostępnij folder, a następnie wybierz opcję udostępniania:
Email: Wybierz opcję Email, wybierz poziom uprawnień uczestników, a następnie wybierz przycisk Udostępnij. W wyświetlonym oknie dodaj adresy email w polu Do, opcjonalnie napisz wiadomość, a następnie wybierz
.
Kopiuj link: Wybierz opcję Kopiuj link, a następnie dodaj adresy email lub numery telefonów uczestników. W obszarze Opcje udostępniania wybierz ich poziom uprawnień, a następnie wybierz przycisk Udostępnij.
Uwaga: Możesz zaprosić osoby, używając dowolnego adresu email lub numeru telefonu, ale uczestnicy muszą mieć konto Apple, aby wyświetlać i edytować notatki.
Zarządzanie uczestnikami w folderze udostępnianym
Właściciel folderu może dodawać i usuwać uczestników. Każdy, kto został dodany do notatki i ma uprawnienie do dodawania innych osób, również może dodawać i usuwać uczestników. Każdy z uczestników zawsze może sam się usunąć.
Przejdź do strony icloud.com/notes, a następnie zaloguj się na swoim koncie Apple (w razie potrzeby).
Wybierz
na prawo od folderu na pasku bocznym.
Jeśli korzystasz z telefonu lub tabletu i nie widzisz listy folderów, upewnij się, że lista folderów jest otwarta.
Wykonaj jedną z następujących czynności:
Dodawanie uczestników: Wybierz przycisk Dodaj osoby u dołu listy uczestników. Jeśli osoba została zaproszona, ale jeszcze nie przyjęła zaproszenia, pod nazwiskiem tej osoby widoczny jest komunikat Zaproszono.
Zarządzanie uprawnieniami: Stuknij w nazwisko wybranej osoby lub zatrzymaj na nim wskaźnik, wybierz
, a następnie wybierz, czy ta osoba może wprowadzać zmiany w folderze, czy tylko go wyświetlać. Możesz również pozwolić danej osobie na dodawanie innych osób.
Usuwanie uczestników: Stuknij w nazwisko osoby lub zatrzymaj na nim wskaźnik myszy, a następnie wybierz
i wybierz opcję Usuń dostęp.
Porada: Możesz też wybrać przycisk Wyświetl osoby na notatce w folderze udostępnianym, a następnie wybrać opcję Zarządzaj udostępnianym folderem, aby dostosować uprawnienia uczestników do tego folderu.
Usuwanie swojego nazwiska z udostępnionego folderu
Jeśli jesteś uczestnikiem, możesz samodzielnie usunąć się z udostępnionego folderu.
Przejdź do strony icloud.com/notes, a następnie zaloguj się na swoim koncie Apple (w razie potrzeby).
Wybierz
na prawo od folderu na pasku bocznym.
Jeśli korzystasz z telefonu lub tabletu i nie widzisz listy folderów, upewnij się, że lista folderów jest otwarta.
Stuknij w swoje nazwisko lub zatrzymaj na nim wskaźnik, a następnie wybierz
i wybierz opcję Usuń mnie.
Kończenie udostępniania folderu
Uwaga: Aby zakończyć udostępnianie folderu, musisz być jego właścicielem.
Przejdź do strony icloud.com/notes, a następnie zaloguj się na swoim koncie Apple (w razie potrzeby).
Wybierz
na prawo od folderu na pasku bocznym.
Jeśli korzystasz z telefonu lub tabletu i nie widzisz listy folderów, upewnij się, że lista folderów jest otwarta.
Wykonaj jedną z następujących czynności:
Zakończenie udostępniania wszystkim uczestnikom: Wybierz opcję Zatrzymaj udostępnianie.
Zakończenie udostępniania tylko jednemu uczestnikowi: Stuknij w nazwisko wybranej osoby lub zatrzymaj na nim wskaźnik myszy, a następnie wybierz
i wybierz opcję Usuń dostęp.