Personality Development
1 of 2 sets
1. Which of the following statements is TRUE about Introverts?
  A. introverts have lower level of arousal than extraverts for the same stimulus.
  B. introverts can become overstimulated.
  C. introverts are more easily conditioned to emotional stimuli than those high in neuroticism.
  D. introverts are more impulsive than extraverts.
Answer:B
2. At what time of life does Erikson stage Industry vs. Inferiority occur?
  A. old age
  B. adolescence
                                                           o m
  C. infancy
                                                        . c
  D. school age
                                                 te
Answer:D                                        a
                                    q M
                                 c
3. If a young adult sees stealing as wrong because of the harm it brings to someone,
                              M
which of Kolberg?s stages are they displaying?
  A. punishment and obedience orientation
  B. good boy?good girl orientation
  C. legalistic orientation
  D. social order orientation
Answer:C
4. Bob hasn?t missed a day of work since he started his job three years ago. Every
morning he comes in with a smile on his face that remains there until he leaves. He
works for a charity and it gives him great satisfaction to know that he?s helping
others. He loves his job. Bob is most likely
  A. a workaholic
  B. driven by protestant work ethic
  C. burned out
  D. work enthusiast
Answer:D
5. A relationship based on a previous friendship that developed into lovers is
characteristic of what love style?
  A. agape
  B. storge
  C. ludus
  D. pragma
Answer:B
6. A mother and her infant son are being tested by Aisworth?s Strange Situation
procedure. After the mother has left and comes back onto the room the child acts
like he is mad at the mother. This child is said to be?
  A. secure
  B. anxious
  C. highly neurotic
  D. avoidant
Answer:D
7. Some people crave high levels of arousal through high levels of stimulation. They
are said to be
  A. sensation seekers
  B. excitation transfers
  C. securely attached
  D. inhibited
Answer:A
8. Which of the following is not a characteristic of a Protestant Work Ethic?
  A. hard work
  B. high in delay of gratification
  C. do not value leisure
  D. spend a lot of money
Answer:D
9. James Marcia?s 4 identity stages are:
  A. diffusion, foreclosure, achievement, longitudinal achievement
  B. diffusion, foreclosure, moratorium, longitudinal achievement
  C. identity diffusion, identity foreclosure, moratorium, identity achievement
                                                                         View all MCQ's at McqMate.com
  D. identity diffusion, identity foreclosure, identity achievement, identity attachment
Answer:B
10. According to Erikson?s eight stages of psychosocial development, during which
age does the psychological stage of trust vs. mistrust develop?
  A. early childhood
  B. infancy
  C. adolescence
  D. adulthood
Answer:B
11. Which one(s) is (are) myths about heredity?
  A. if the heritability of a trait is high, it shows that society has had little influence on the trait
  B. heredity means that the person will not change
  C. if a trait is inherited, it will have similar effects in the various people who inherit it.
  D. all of the above
Answer:D
12. Which love style does this example fir? "I try to keep lover a little uncertain
about my commitment to him/her".
  A. pragma
  B. agape
  C. storge
  D. ludus
Answer:D
13. Bill Clinton displays what form of political personality?
  A. paranoid
  B. passive-independent
  C. active-independent
  D. active-dependent
Answer:D
14. Which of the following would be true of birth order?
  A. first born and only children are higher in achievement motivation
  B. young children are more relation oriented.
                                                                               View all MCQ's at McqMate.com
  C. having younger siblings increases power motivation.
  D. all of the above
Answer:D
15. Which of the following would be an evolved trait(s)?
  A. tendency to overeat
  B. quick response to danger
  C. aggression in men
  D. all of the above
Answer:D
16. A "strange-situation" setting is developed in a lab. After a mother and her
young child are playing and interacting with each other as they so often do, the
mother suddenly leaves. The observer witnesses the child becoming hysterical and
upset, and when the mother returns, the child will not let go of her. The child is
said to be
  A. securely attached
  B. anxiously attached
  C. avoidantly attached
  D. completely attached
Answer:B
17. Which of the following is a way to measure activity level in an infant?
  A. how often they smile
  B. how much they sleep
  C. how much they want to be held
  D. all of the above
Answer:B
18. Ever since Roxanne could remember, she had always wanted to be an Olympic
gymnast?never once had she suggested anything else! In grade school, she asked
parents to send her to gymnast team. When her friend asked her to go to "career
day", Roxanne said that she didn?t need to. According to Marcia, she is
demonstrating
  A. identity achievement
  B. identity diffusion
  C. identity foreclosure
                                                            View all MCQ's at McqMate.com
  D. moratorium
Answer:C
19. John and Jane have two children?Billy, 21 and Jerome who?s only 10. Which
of the following statement is probably true?
  A. billy has low n affil and high n ach
  B. birth order has no impact on personality
  C. jerome has high n ach and high n power
  D. jerome?s personality will drastically change as he becomes older
Answer:A
20. According to James Marcia, a person who has never doubted what they wanted
to become and so never explored other options is considered to be
  A. in moratorium
  B. identity achieved
  C. identity foreclosed
  D. in identity diffusion status
Answer:C
21. Which one of the following descriptions is best associated with Protestant Work
Ethic?
  A. always attributes success to ability
  B. tends to spend money a lot
  C. belief in the value of hard work
  D. take credit for the work of others
Answer:C
22. The identity status that Marcia came up with that involved the early acceptance
of choice is what?
  A. identity diffusion
  B. identity foreclosure
  C. moratorium
  D. identity achievement
Answer:B
23. Which would stress the idea of delay of gratification?
                                                                        View all MCQ's at McqMate.com
  A. workaholic
  B. work enthusiast
  C. protestant work ethic
  D. perfectionist
Answer:C
24. Which style of love matches this statement "I try to keep my lover a little
uncertain about my commitment to him/her"?
  A. eros
  B. ludus
  C. storge
  D. pragma
Answer:B
25. Kathryn Mazzaferro Of the following, which is not considered a delay of
gratification?
  A. receiving a decent job, but holding out for a job with more pay and better hours
  B. going to college
  C. wanting to buy an article of clothes, but instead waiting for it to go on sale
  D. buying a national enquirer in the check out line at the grocery store
Answer:D
26. What aspect(s) of personality are believed to have evolved in humans?
  A. overeating
  B. quick response to danger
  C. aggression in men
  D. all of the above
Answer:D
27. People high in the trait of ________ are more easily conditioned with emotional
stimuli.
  A. neuroticism
  B. extraversion
  C. psychoticism
  D. agreeableness
Answer:A
                                                                          View all MCQ's at McqMate.com
28. The research strategy for assessing personality stability that studies two or
more groups assumed to be at different stages of development is
  A. stratification
  B. cross-sectional
  C. binominal
  D. longitudinal
Answer:B
29. _________ vs. _________ achieved a high .75 on the heritability of Cattell?s 16
PF.
  A. relaxed vs. tense
  B. conservative vs. liberal
  C. concrete vs. abstract
  D. sober vs. enthusiastic
Answer:C
30. Which of the following is NOT one of the Erikson?s stages of psychosocial
development?
  A. industry vs. inferiority
  B. intimacy vs. isolation
  C. trust vs. mistrust
  D. life vs. death
Answer:D
31. A baby being measured for attachment using Ainsworth?s Strange-situation
procedure appears to be extremely clinging and attached to the mother?s side
when she comes back into the room. This baby would be classified as
  A. secure
  B. anxious
  C. happy
  D. avoidant
Answer:B
32. Generativity is best described as
  A. part of erikson?s later adulthood stage
  B. a desire to help others
                                                             View all MCQ's at McqMate.com
  C. the ability to make general observations
  D. both a and b
Answer:D
33. Ainsworth?s three types of attachment in an infant?s "strange situation" are
  A. secure, avoidant, anxious
  B. secure, avoidant, achievement
  C. generativity, avoidant, achievement
  D. secure, active, anxious
Answer:A
34. The part of personality development where one seems to have no evidence of
exploration and also does not have a clear identity is
  A. identity diffusion
  B. identity foreclosure
  C. moratorium
  D. identity achievement
Answer:A
35. According to James Marcia?s identity statuses, which of the following is NOT
an identity status?
  A. identity foreclosure
  B. identity association
  C. moratorium
  D. identity diffusion
Answer:B
36. George is in preschool. His teachers notice that he is hyper?likes to jump
around a lot and cannot sit still during nap time. George is probably
  A. high in sociability
  B. anxious attached child
  C. introvert
  D. high in activity level
Answer:D
                                                            View all MCQ's at McqMate.com
37. Dennis always wanted to be a doctor. His parents pushed him in biology and
chemistry. When he applied for college, he declared his major as pre-medical and
only took classes that would help him to get into Medical School. According to the
identity status paradigm, Dennis is in which stage?
  A. identity foreclosure
  B. moratorium
  C. identity diffusion
  D. identity lease
Answer:A
38. An identity that results in an individual exploring different options before
making a decision is said to be
  A. identity diffusion
  B. identity foreclosure
  C. moratorium
  D. negative identity
Answer:C
39. The idea that you can assess someone’s personality by studying their face is
called:
  A. phrenology
  B. physiology
  C. somatology
  D. physiognomy
Answer:B
40. Humanistic psychologists explained
  A. human traits
  B. humanity
  C. sociology
  D. can’t say
Answer:A
41. Extraverts have ________ participation
  A. mental
  B. social
                                                            View all MCQ's at McqMate.com
  C. physical
  D. none of these
Answer:B
42. traits could be organized into three levels:
  A. primary, secondary, tertiary
  B. cognitive, emotional, physiological
  C. id, ego, superego
  D. cardinal, central, secondary
Answer:A
43. Which of the following is NOT one of the Big Five traits?
  A. sense of humour
  B. openness to experience
  C. conscientiousness
  D. extraversion
Answer:B
44. The ________ approach to understanding human behaviour.
  A. palliative
  B. psychodynamic
  C. patronymic
  D. psychedelic
Answer:B
45. The influence of parents on the personality of their children is:
  A. non-existent
  B. weakest in early childhood
  C. strongest in early childhood
  D. consistent across the lifespan
Answer:C
46. A good command over a ……..is need of speech
  A. practice
  B. language
                                                             View all MCQ's at McqMate.com
  C. gestures
  D. activity
Answer:B
47. Few…. traits can not changed.
  A. new
  B. inborn
  C. adopted
  D. natural
Answer:B
48. Which of the following characteristics describe someone who, according to
Maslow, is self-actualized?
  A. creativity
  B. confidence
  C. spontaneity
  D. all of the above
Answer:B
49. One can express through…….
  A. oral
  B. writtien
  C. gesture
  D. all the above
Answer:D
50. Psychometric tests claim give information about:
  A. career interest
  B. intellectual attainment
  C. unconscious passion
  D. all the above
Answer:A
51. People with different body types have different personalities has been:
  A. supported by research
  B. discredited
                                                           View all MCQ's at McqMate.com
  C. shown to be accurate for thin people but not overweight people
  D. shown to be accurate for women but not for men
Answer:A
52. Which of the following is not a defence mechanism?
  A. projection
  B. regression
  C. ingratiation
  D. sublimation
Answer:D
53. Rohan is self-disciplined, focused on achievement and keen to do his duty.
He would be
expected to score highly on:
  A. neuroticism
  B. agreeableness
  C. extraversion
  D. conscientiousness
Answer:D
54. ________ are the basic biological units that transmit characteristics from one
generation to the next:
  A. genes
  B. neurons
  C. glia
  D. instincts
Answer:B
55. Which of the following would NOT be useful to a behavioural geneticist?
  A. family studies
  B. case studies
  C. adoption studies
  D. twin studies
Answer:D
56. Thinking oneself very different is…..
                                                                      View all MCQ's at McqMate.com
  A. superego
  B. self motivation
  C. pleasure
  D. reality,
Answer:A
57. Lana is friendly, always willing to help others and compassionate. We would
expect Lana to score highly on:
  A. extraversion
  B. agreeableness
  C. neuroticism
  D. openness to experience
Answer:A
58. A syllogism is a form of
  A. inductive reasoning
  B. illogical reasoning
  C. independent reasoning
  D. deductive reasoning
Answer:D
59. Most people categorize most rapidly at the _____ level of hierarchy
  A. hyperordinate
  B. superordinate
  C. subordinate
  D. basic
Answer:B
60. Humans think using
  A. emotions and feelings
  B. emotions and images
  C. mental images and concept
  D. feelings and concept
Answer:C
61. Which of the following is the smallest unit within a language system?
                                                           View all MCQ's at McqMate.com
  A. sentence
  B. grapheme
  C. morpheme
  D. phoneme
Answer:D
62. What is the nature of the relationship between language and thought according
to the strong version of linguistic relativity hypothesis?
  A. there is two directional interaction between language and thought
  B. language interacts with thought
  C. thought is required for language
  D. language determines thought
Answer:D
63. What is the nature of the relationship between language and thought according
to the weak version of linguistic relativity hypothesis?
  A. there is two directional interaction between language and thought
  B. language only interacts with thought
  C. there is two directional interaction between language and thought
  D. language determines thought
Answer:B
64. Damage to which area of brain can impair general planning ability according
to Owen?
  A. hippocampus
  B. cerebellum
  C. prefrontal cortex
  D. hypothalamus
Answer:C
65. Reasoning involving moving from specific facts to a conclusion is also known as
  A. conditional reasoning
  B. ill-defined problem
  C. deductive reasoning
  D. inductive reasoning
Answer:D
                                                                         View all MCQ's at McqMate.com
66. All of the following represent components of natural language use except
  A. syntax
  B. pragmatics
  C. mnemonics
  D. semantics
Answer:C
67. When related sentences are put together to make a sensible message, this is
referred to as
  A. context
  B. semantics
  C. pragmatics
  D. discourse
Answer:D
68. The common term used to describe all types of language loss is
  A. dyslexia
  B. aphasia
  C. dysphasia
  D. lexphasia
Answer:B
69. Which of the following is an example of people's reliance on the
representativeness heuristics to make decisions or judgements?
  A. people report that they did more than 50% of the work in domestic situations
  B. people tend top overestimate car accidents
  C. people are more likely to attribute a case of heartburn to spicy food than bland food
  D. people tend to underestimate death from diabetes
Answer:C
70. All of the following qualities describe reasoning by intuition except
  A. occurs automatically
  B. fast analysis of information
  C. strong feeling of conviction
  D. logical analysis
                                                                       View all MCQ's at McqMate.com
Answer:D
71. The temporary inability to retrieve a word that is well known to us is referred
to as
  A. recency effect
  B. tip-of-the-tongue phenomenon
  C. wernicke\s aphasia
  D. broca\s aphasia
Answer:B
72. Availability heuristic is not
  A. influenced by imagination
  B. influenced by information stored in memory
  C. subject to hindsight bias
  D. influenced by the underlying possibilities
Answer:D
73. Chomsky proposed that children learn a language
  A. because they possess learnt words
  B. because they possess an innate language acquisition device
  C. language and thought are separate and independent processess
  D. one\s thought determines the nature of one\s language
Answer:B
74. The term cognition includes
  A. thinking, problem solving, reasoning and dreaming
  B. classical and instrumental conditioning
  C. attention and perception
  D. use of memory systems
Answer:A
75. A student taking multiple choice test by reading the stem of each item,
generating the correct response closest to the answer is using
  A. vicarious problem solving
  B. semantics
  C. heuristics
                                                                    View all MCQ's at McqMate.com
  D. ideal solution
Answer:C
76. Set of rules for structuring sentences is called
  A. grammar
  B. linguistic determinants
  C. morphemes
  D. phonemes
Answer:A
77. ______ thinking goes from general principles to specific facts
  A. divergent
  B. inductive
  C. deductive
  D. convergent
Answer:C
78. A perceptual set that causes one to become hung up on wrong solutions or
remain blind to alternatives is called
  A. fixation
  B. incubation
  C. creative thinking
  D. conditional thinking
Answer:A
79. General 'mental short cuts' or quick decision making rules could be considered
what type of problem solving strategy?
  A. heuristics
  B. ideal strategy
  C. brainstorming
  D. graphical representations
Answer:A
80. Which of the following is the final step in problem solving?
  A. identify the problem
  B. selecting one effective solution
                                                            View all MCQ's at McqMate.com
  C. generate potential solution
  D. evaluation of each solution
Answer:B
81. Which of the following is the first step in problem solving?
  A. identify the problem
  B. selecting one effective solution
  C. generate potential solution
  D. evaluation of each solution
Answer:A
82. In order for something to be creative, it should be useful,
  A. self-explanatory and clever
  B. original and surprising
  C. flexible and inspiring
  D. valuable and unique
Answer:B
83. Creativity includes
  A. convergent thinking
  B. divergent thinking
  C. deductive thinking
  D. inductive reasoning
Answer:B
84. Unconscious thought process involved in creative thinking is at work in this
stage
  A. illumination
  B. evaluation
  C. incubation
  D. preparation
Answer:C
85. Incoming sensory information must go through this sequence in order to be
remembered
  A. storage, encoding, retrieval
                                                             View all MCQ's at McqMate.com
  B. storage, encoding, retrieval
  C. encoding, storage, retrieval
  D. encoding, retrieval, storage
Answer:C
86. Which of the measures of retention is considered the most sensitive?
  A. recognition
  B. free recall
  C. recall
  D. relearning
Answer:D
87. How to measure explicit memory?
  A. recalling method
  B. recognition method
  C. relearning method
  D. all of the above
Answer:A
88. The entry point of memory- the initial stage of the memory system in which all
of
the stimuli that bombard our senses are retained in their original sensory form for
a
very brief time
  A. sensory memory
  B. long term memory
  C. short term memory
  D. implicit memory
Answer:A
89. Rehearsal is the process of actively manipulating information so that it can be
retained in memory. There are two main types of rehearsal, they are
  A. sustenance and maintenance rehearsal
  B. specific and non-specific rehearsal
  C. maintenance and elaborative rehearsal
  D. elaborative and specific rehearsal
                                                            View all MCQ's at McqMate.com
Answer:C
90. The process of linking new information in a meaningful way with information
already stored in memory or with other new information; to aid in its storage and
retrieval from long term memory
  A. maintenance rehearsal
  B. elaborative rehearsal
  C. non-specific rehearsal
  D. sustenance rehearsal
Answer:B
91. The relatively permanent memory system that holds vast amount of
information for a long period of time
  A. sensory memory
  B. long term memory
  C. short term memory
  D. iconic memory
Answer:B
92. Psychologists have distinguished between two types of long term memory
storage. They are called
  A. assertive and procedural memory
  B. declarative and assertive memory
  C. assertive and interrogatory memory
  D. declarative and non-declarative memory
Answer:D
93. The declarative memory system that holds information about specific events or
personal experiences; the declarative memory system that stores the information
we
have about the world
  A. episodic; semantic
  B. semantic; episodic
  C. procedural; explicit
  D. explicit; procedural
Answer:A
                                                          View all MCQ's at McqMate.com
94. A clear memory of an emotionally significant moment or event
  A. echoic memory
  B. flash bulb memory
  C. implicit memory
  D. explicit memory
Answer:B
95. The persistence of learning over time through the encoding , storage and
retrieval of information
  A. memory
  B. learning
  C. serial position effect
  D. semantic learning
Answer:A
96. Unconscious encoding of incidental information
  A. effortful processing
  B. rehearsal processing
  C. chunking processing
  D. automatic processing
Answer:D
97. The most common effortful processing technique where information is repeated
  A. mnemonics
  B. recall
  C. recognition
  D. rehearsal
Answer:D
98. Encoding information from its sound
  A. iconic
  B. echoic
  C. semantic
  D. recall
Answer:B
                                                          View all MCQ's at McqMate.com
99. Encoding information by picturing it in our mind
  A. echoic
  B. semantic
  C. iconic
  D. deja
Answer:C
100. Organizing items into familiar, manageable units
  A. mnemonics
  B. chunking
  C. relearning
  D. recall
Answer:B
                                                        View all MCQ's at McqMate.com
                       Personality Development
                                     2 of 2 sets
101. Our memory for skills, such as riding a bike
  A. implicit memory
  B. explicit memory
  C. echoic memory
  D. iconic memory
Answer:A
102. Implicit memory is to the ______ as explicit memory is to the _____
  A. hippocampus/ cerebellum
  B. cerebellum/ hippocampus
                                                  o m
  C. corpus callosum/ hippocampus
                                               . c
  D. hippocampus/ cerebellum
                                         te
Answer:B                                a
                                 q  M
                               c
103. The mental processing of retrieval of information from memory.
  A. recognition
  B. relearning
                           M
  C. learning
  D. recall
Answer:D
104. When choices are given, it is much easier to identify genuine ones. A multiple
choice test is a good example
  A. recall
  B. relearning
  C. recognition
  D. deja vu
Answer:C
105. This person studied memory retention by stringing together non sense syllable
and memorizing them
  A. herman ebbinghaus
  B. skinner
  C. thorndike
  D. freud
Answer:A
106. Using the acronym VIBGYOR to studying the colors of the rainbow. This is a
good example of
  A. spacing effect
  B. visual encoding
  C. acoustic encoding
  D. mnemonics
Answer:D
107. Encoding information by its meaning to us
  A. semantic
  B. echoic
  C. iconic
  D. chunking
Answer:A
108. This person studied the effects of misinformation and false memories
  A. ebbinghaus
  B. loftus
  C. pavlov
  D. bandura
Answer:B
109. Which factors were included in Sternberg's triarchic theory of intelligence
  A. tacit, perceptual and interpersonal knowledge
  B. analytic thought, creativity and practical knowledge
  C. crystallized, fluid and artificial intelligence
  D. general intelligence, crystallized knowledge and creativity
Answer:B
110. How many factors did Thurstone associate with intelligence?
                                                                   View all MCQ's at McqMate.com
  A. 12
  B. 7
  C. 2
  D. 3
Answer:B
111. Which of these factors was not included in Thurstone's theory of intelligence?
  A. spacial ability
  B. memory
  C. inductive reasoning
  D. deductive reasoning
Answer:D
112. Spiritual and existential intelligence were included in whose theory of
intelligence?
  A. gardner
  B. sternberg
  C. binet
  D. lashley
Answer:A
113. Intrapersonal intelligence can be characterized by which of the following
processes?
  A. communication abilities
  B. self- reflection and self- awareness
  C. musical empathy
  D. team cooperation
Answer:B
114. According to Carroll's model of intelligence, at which level are fluid ability
and crystallized intelligence located?
  A. highest level
  B. lowest level
  C. sub-intelligence level
  D. intermediate level
Answer:D
                                                             View all MCQ's at McqMate.com
115. Which of the following do Gardner's intelligence correlate with?
  A. task capacities
  B. each other
  C. age
  D. crystallized intelligence
Answer:B
116. Which test provides scores for verbal IQ, performance IQ, verbal
comprehension, working memory, perceptual organization and processing speed?
  A. wais-iii
  B. binet
  C. sternberg\s intelligence quotient
  D. stanford
Answer:A
117. Spearman devised which form of factor analysis?
  A. structural
  B. explorative
  C. principle components
  D. rotated
Answer:C
118. The concept of primary mental abilities was proposed by which of the
following?
  A. mcclelland
  B. thurstone
  C. simon
  D. newell
Answer:B
119. How many mental abilities were identified by Guildford?
  A. 0
  B. 44
  C. 120
  D. 32
                                                          View all MCQ's at McqMate.com
Answer:C
120. Cattell identified which two forms of intelligence?
  A. artificial and natural intelligence
  B. musical and tactile abilities
  C. crystallized and fluid intelligence
  D. mental abilities and skills
Answer:C
121. Intelligence can be defined as
  A. knowledge of a great many facts
  B. ability to get good grades in school
  C. all the factors that make one person different from another
  D. ability to think abstractly and ;earn from experience
Answer:D
122. . The leading cause of mental retardation is believed to be
  A. inherited traits
  B. environmental factors
  C. organic brain syndrome
  D. fetal alcohol syndrome
Answer:D
123. The first intelligence test was designed by two French men
  A. binet and simon
  B. allen and honzik
  C. anastasi and forguson
  D. weschlar and fechner
Answer:A
124. In the formula for IQ, CA stands for
  A. comparative age
  B. chronological age
  C. computation argument
  D. contrasting arrangements
                                                                   View all MCQ's at McqMate.com
Answer:B
125. The belief that intelligence is a general ability is a result of the work of
  A. binet
  B. gardner
  C. sternberg
  D. spearman
Answer:D
126. In the normal distribution curve of intelligence test scores, the mean IQ score
is set at
  A. 110
  B. 100
  C. 90
  D. what most people score
Answer:B
127. In relation to the development of intelligence, the results of twin studies
indicate that
  A. genetic factors are more important than environmental factors
  B. environmental factors are more important than genetic factors
  C. neither genetic nor environmental factors are important
  D. both genetic and environmental factors are important
Answer:D
128. If it is demonstrated that an intelligence test discriminates against certain
ethnic groups, then it can be said that the test
  A. is reliable
  B. has used standardisation sample
  C. is valid
  D. has culture bias
Answer:D
129. If an intelligence test measures consistently what it is supposed to be
measuring each time it is used, then it is said that the test is
  A. based on normal distribution
                                                                     View all MCQ's at McqMate.com
  B. standardised
  C. valid
  D. reliable
Answer:D
130. Weschler's intelligence tests were designed to test
  A. verbal intelligence
  B. non-verbal intelligence
  C. crystallized and fluid intelligence
  D. verbal and non-verbal intelligence
Answer:D
131. Which of the following is not of Gardner's multiple intelligences?
  A. spatial
  B. linguistic
  C. musical
  D. creative
Answer:D
132. What do the initials IQ stand for?
  A. investment in education quotient
  B. intellect quotient
  C. intelligence question
  D. intelligence quotient
Answer:D
133. According to Spearman, what does 'g' stand for?
  A. general knowledge
  B. group intelligence
  C. green\s intelligence criteria
  D. general intelligence
Answer:D
134. Which are the main components of Speaman's two factor theory of
intelligence?
  A. visual ability
                                                           View all MCQ's at McqMate.com
  B. spatial ability
  C. specific intelligence and general intelligence
  D. emotional abilities and cognitive abilities
Answer:B
135. Approximately how many trait words for personality are there in the English
language?
  A. 18000
  B. 1000
  C. 10000
  D. 500
Answer:A
136. When analyzing a past president to describe his personality by coding letters
or speeches he has written, you are using a process called
  A. big five
  B. content analysis
  C. personality assumptions
  D. cognitive approach
Answer:B
137. Ancient Greeks hypothesized that there were four different personality
characteristic. they are
  A. irritability, optimism, pessimism, calmness
  B. calmness, depression, pessimism, irritability
  C. depression, irritability, pessimism, optimism
  D. irritability, depression, optimism, calmness
Answer:D
138. In the Big Five personality dimensions, behaviours such as speaking fluently,
displaying ambition, and exhibiting a high degree of intelligence is
  A. agreeableness
  B. openness
  C. extraversion
  D. conscientiousness
Answer:D
                                                           View all MCQ's at McqMate.com
139. Psychologists seek to understand Rob's personality through his thoughts,
beliefs and their impact on his behaviour in certain situations. This is known as
  A. trait approach
  B. humanistic approach
  C. cognitive approach
  D. psychoanalytic approach
Answer:C
140. Personality trait model that researches three factors: extraversion,
neuroticism and psychoticism, is called
  A. eyesenck\s trait model
  B. myers-briggs type indication
  C. cattell\s 16 pf
  D. big five
Answer:A
141. What is the trait approach to personality?
  A. assumes that people are motivated by unconscious emotional conflicts
  B. assumes that each individual has stable personality characteristics
  C. assumes that people\s thoughts and beliefs are central to personality
  D. assumes that people are motivated by conflicts originating in childhood
Answer:B
142. According to William Sheldon's theory of Personality, which one best
describes a person who is sensitive and intellectual?
  A. conservative
  B. endomorph
  C. mesomorph
  D. ectomorph
Answer:D
143. Eyesenck originally developed ___, a highly researched factor theory of
personality.
  A. interpersonal trait model
  B. sixteen factor model
  C. three factor model
                                                                      View all MCQ's at McqMate.com
  D. big five
Answer:C
144. The id, ego and superego can be best characterized as
  A. part of neocortex
  B. located in the occipital lobe
  C. systems that make up personality
  D. none of the above
Answer:C
145. The attribution of one's own unacceptable urges or qualities to others
  A. regression
  B. repression
  C. projection
  D. denial
Answer:C
146. Albert Bandura was a proponent of which perspective of personality?
  A. psychoanalytic
  B. social cognitive
  C. behaviourist
  D. humanistic
Answer:B
147. People who rate high on the personality trait of ____ tend to be upbeat,
optimistic and sociable.
  A. introversion
  B. neuroticism
  C. extraversion
  D. agreeableness
Answer:C
148. A trait of personality that identifies extraversion, neuroticism, agreeableness,
conscientiousness and openness to experience as the fundamental building blocks
of
personailty is
                                                             View all MCQ's at McqMate.com
  A. five factor model
  B. 16 personality factors
  C. surface trait model
  D. source trait model
Answer:A
149. Personality characteristics or attributes that can easily be inferred from
observable behaviour are
  A. traits
  B. source traits
  C. surface traits
  D. self-concepts
Answer:C
150. Proponents of trait theory include
  A. karen horney, albert bandura
  B. raymond cattell, hans eyesenck
  C. alfred adler, raymond cattell
  D. hans eyesenck, albert bandura
Answer:B
151. Self- report inventories are ______ test, while projective tests are more ____
  A. vague; clear
  B. subjective; objective
  C. objective; subjective
  D. difficult; easy
Answer:C
152. A model proposed by Albert Bandura that explains human functioning and
personality as caused by the interaction of behavioural, cognitive and
environmental
factors
  A. reciprocal determinism
  B. self-efficacy
  C. trait theory
  D. sublimination
                                                            View all MCQ's at McqMate.com
Answer:A
153. The Neo-Freudians include
  A. hans eyesenck, karen horney, albert bandura
  B. carl rogers, sigmund freud, alfred adler
  C. carl jung, karen horney, alfred adler
  D. alfred adler, albert bandura
Answer:C
154. A relatively stable, enduring predisposition to consistently behave in a certain
way
  A. trait
  B. surface trait
  C. self- concept
  D. actualizing tendency
Answer:A
155. The ______ is the set of perceptions and beliefs that you have about yourself,
including your nature, your personal qualities and your typical behaviour.
  A. actualizing tendency
  B. conditional positive regard
  C. self- concept
  D. unconditional positive regard
Answer:C
156. If you were to kick the dog after a hard day at office, you would be using
  A. displacement
  B. projection
  C. reaction formation
  D. rationalization
Answer:A
157. Allport's idea that the traits around which someone organizes their life are
called _____ traits.
  A. cardinal
  B. secondary
                                                            View all MCQ's at McqMate.com
  C. central
  D. source
Answer:A
158. Both the terms 'emotion' and 'motivation' came from the same Latin root
  A. movement
  B. move
  C. moment
  D. movere
Answer:D
159. People from differewnt cultures can recognize which facial expressions?
  A. fear
  B. anger
  C. disgust
  D. all of these
Answer:D
160. Relatively high levels of physiological arousal would most likely interfere with
effectively
  A. enjoying a television football game
  B. solving a crossword puzzle
  C. washing dishes
  D. riding a bicycle
Answer:B
161. The author of the Hierarchical theory of motivation is
  A. o.h. mowrer
  B. mcclelland
  C. j.w. atkinson
  D. a.h. maslow
Answer:D
162. Social needs activate the organism to
  A. provide for physiological deficits
  B. seek pleasure
                                                              View all MCQ's at McqMate.com
  C. avoid pain
  D. gain status and recognition
Answer:D
163. Gregariousness is a/ an
  A. social motive
  B. biological motive
  C. psychological motive
  D. personal motive
Answer:A
164. Individual's life goal is
  A. social motive
  B. biological motive
  C. personal motive
  D. an instinct
Answer:C
165. The brain site most likely involved in fear is
  A. midbrain
  B. left hemisphere
  C. right hemisphere
  D. amygdala
Answer:D
166. Which theory holds that we are afraid because we run or are angry because
we strike?
  A. attribution
  B. james-lange
  C. cannon-bard
  D. cognitive
Answer:B
167. Motivation can be understood as an interaction between
  A. approach and avoidance gradient
  B. wactor and valence
                                                         View all MCQ's at McqMate.com
  C. life space and approach gradient
  D. arousal and effort
Answer:D
168. As motivation is closely related to effort, the emotion is related to
  A. happiness
  B. instinct
  C. displacement behaviour
  D. conflict
Answer:A
169. According to Walter Cannon,
  A. animals without a sympathetic nervous system can still experience emotion
  B. animals without an amygdala cannot experience emotion
  C. emotion can never be experienced until the body has time to react
  D. the parasympathetic nervous system is responsible for the feeling of emotions
Answer:A
170. The relative strength of the drives of hunger, thirst and sex have been studied
experimentally in the white rat by
  A. learning method
  B. obstruction method
  C. activity wheel
  D. the choice and preference method
Answer:B
171. Maslow viewed that motivated behaviour is
  A. need related
  B. a vector
  C. a valence
  D. an approach gradient
Answer:A
172. All the following emotions are universal except
  A. hopefulness
  B. surprise
                                                                     View all MCQ's at McqMate.com
  C. happiness
  D. contempt
Answer:A
173. According to William James High credibility, high word of mouth and news
value are the features of_________.
  A. public relations.
  B. publicity.
  C. advertising.
  D. promotion.
Answer:B
174. __________is a defamation in a tangible medium like print, internet or
broadcast.
  A. slander.
  B. libel.
  C. propaganda.
  D. publicity.
Answer:B
175. _________is the measure of commitment in customer preferences, based on
degree of satisfaction.
  A. customer equity.
  B. brand identity.
  C. customer loyalty.
  D. brand essence.
Answer:C
176. PR for a corporation integrated as part of the company's strategic objectives
is called as_________.
  A. global communications.
  B. integrated communications.
  C. corporate communications.
  D. international communications.
Answer:C
                                                           View all MCQ's at McqMate.com
177. Having a communications plan in place that can be effectively put in to action
when something goes wrong for a company or organization is called__________.
  A. crisis management.
  B. resource management
  C. plan management.
  D. market management.
Answer:A
178. __________also known as online PR involves communications using the
internet or new technology to communicate with stakeholders.
  A. internet pr.
  B. e-pr.
  C. web pr.
  D. ip pr.
Answer:B
179. The following which is the four class model of PR__________.
  A. press agentry/publicity.
  B. one way asymmetrical model.
  C. one way symmetrical model.
  D. public model
Answer:A
180. A multi disciplinary approach which uses a number of marketing
communications techniques in order to deliver a consistent set of messages
is__________.
  A. integrated campaign.
  B. imc.
  C. ad programs.
  D. publicity.
Answer:A
181. The process of communicating an organization's point of view on issues or
causes to political audiences like MP's and lobbying groups' is_________.
  A. propaganda.
  B. public opinion.
                                                           View all MCQ's at McqMate.com
  C. public affairs.
  D. publicity.
Answer:C
182. A press release format designed for the online media world links, videos and
pictures is called as_________.
  A. social media release.
  B. out door release.
  C. web release.
  D. club release.
Answer:A
183. A media relating to different market sectors for a product or service is called
as_______.
  A. vertical media.
  B. horizontal media.
  C. straight media.
  D. diverted media.
Answer:A
184. __________is the standard wording about a company that usually appears
near the bottom of all company issued press releases.
  A. boilerplate.
  B. jump cut.
  C. credit line.
  D. by line.
Answer:A
185. ___________publicity is the publicity accompanying unplanned events.
  A. spontaneous.
  B. . grapevine.
  C. corporate.
  D. global.
Answer:A
186. _________ experts will tell you that a well planned public relations campaign
is often far more effective than advertising.
                                                            View all MCQ's at McqMate.com
  A. marketing.
  B. planning.
  C. advertising.
  D. administrative.
Answer:A
                       View all MCQ's at McqMate.com