0% found this document useful (0 votes)
5K views5 pages

Justice Act 4 Print

Act IV of John Galsworthy's play 'Justice' unfolds in the office of James and Walter How, where Falder, recently released from prison, struggles with his past and seeks employment. The characters discuss themes of social injustice, personal responsibility, and the consequences of illicit relationships, particularly focusing on Falder's connection with Ruth Honeywill. The play critiques the judicial system and highlights the need for equality and understanding in society.

Uploaded by

sohel.rana1995
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5K views5 pages

Justice Act 4 Print

Act IV of John Galsworthy's play 'Justice' unfolds in the office of James and Walter How, where Falder, recently released from prison, struggles with his past and seeks employment. The characters discuss themes of social injustice, personal responsibility, and the consequences of illicit relationships, particularly focusing on Falder's connection with Ruth Honeywill. The play critiques the judicial system and highlights the need for equality and understanding in society.

Uploaded by

sohel.rana1995
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

Justice

John Galsworthy

Act- 4

Youtube Channel : Solution4

Important Notes & Mcq questions

➢ The scene is opens at James & Walter How office ( Cokeson's room ) in a March morning.
➢ Falder was imprisoned in October for 3 years. But he has been released in about 2 years because
of his satisfactory and submissive conduct.
➢ Coming out of jail Falder has worked in 2 places. But he could not stick.
➢ “ They've forgot what human nature’s like. ” [ Sweedle said to Ruth ]
= They refer to big men like James How, the Judge, the Jurymen.
➢ They come down on you like a cartload of bricks, flatten you out, and when you don’t swell up
again they complain of it. [ Sweedle told Ruth ] ****
= Sweedle describes the law as a cartload of bricks, what Frome called the law chariot-wheels of
justice.
= They refer to men who are well-placed in life.
➢ Ruth Honeywill through her work earned a week 10 shillings .
➢ “ He treated me all right. But I've done with that. ” [ Ruth told Cokeson]
= He refers to Ruth's employer .
➢ Ruth met Falder at Hyde Park .
➢ The address of Ruth is 83, Mullingar Street .
➢ Richard is an applicant for the vacant post.
➢ Falder became thin, pale, older, his eyes have grown more restless and his clothes are very worn
and loose ( after 2 years spent in jail ) .
➢ When a man's down never hit him. ’Tisn’t necessary. Give him a hand up. That's a metaphor I
recommend to you in life. [Cokeson told Sweedle ] ***
= When a man falls into misery and loses social position never insult or be rude to him. Try to
help him to recover his position and human rights too.

= metaphor means maxim or moral advice .

➢ She's striking while the iron’s hot . [ Cokeson said ]

= Ruth is a clever girl who knows how to make the best use of opportunities.

➢ “ I'm glad to hear that about this matter.” [Cokeson said]


= this matter refers to about giving a post in the office.
➢ “ I’ve paid for the job a thousand times and more. ” [ Falder said ]
= the job refers to the forgery .
➢ “ But they got you a place, didn’t they?”[Cokeson said ]
=they refer to the jail authorities, a place refers to a job .
➢ Falder had 2 sisters. One of them is in consumption.
➢ Falder went to his sister house when they were at supper.
➢ “ But he just looked at her, and said : “what, have you come for ? ”
= he refers to Jim ( Falder's sister’s husband) .

➢ “ His wife's just had a little family ”


= a little family refers to a new baby.
➢ The rolling of the chariot-wheels of Justice . ****
= Walter How said this line in Act 4 but it is actually said by Hector Frome in Act 2 .
➢ I've never got that out of my head. [Walter How said] ****

= That means The rolling of the chariot-wheels of Justice.


Youtube Channel : Solution4

➢ “ The doctrine of full responsibility doesn’t quite hold bin these days.” [Walter told his father
James How ]
= Man himself is responsible for his own deeds. But in modern society, a man is also a victim of
social circumstances, over which he has no control.
➢ I’ve had the party here this morning . [ Cokeson said ]
= the party refers to Ruth Honeywill.
➢ “ The two things together make it very awkward for you ”[Cokeson said ] ****
= Two things are i) Falder’s conviction for forgery and ii) his living with Ruth.

➢ “ My son and I want to give you another chance ; but there are two things I must say to you. ” [
James said ] ****
= i) Falder must get rid of the feeling that he has been a victim of social injustice ii) Falder
must give up his immoral connection with Ruth.

➢ “ Poor devil ” refers to Falder [ Walter said ]


➢ “ It's knocked me out of time. ” [ Falder said ]
= What Falder means is that his criminal impulse seized him for a moment and for that his
punishment has been so great that he cannot rise up again and is ruined for ever.
➢ It was the cause of all your disaster. [ James said ]
= It refers to Falder’s illicit relationship with Ruth.

➢ “ He must have given her full cause since ; she could prove that he drove her to leave him . ”
= He refers to Ruth's husband.
➢ We can’t consult how to swindle the law. [ Cokeson said ]
= It is not lawful for Ruth Honeywill to obtain a divorce from her cruel husband, because she has
been her employer’s mistress. Cokeson means to say that they cannot cheat the law by professing
ignorance of Ruth’s adultery.
➢ “ I don’t think that’s practicable. ” [ James said to Falder ]
= That refers to Ruth's getting a divorce.
➢ He stares at Ruth, who is standing absolutely still ; his face and hands twitch and quiver as the
truth dawns on him.
=the truth refers to Ruth’s pregnancy.
➢ I’m a servant of the law, but I dislike peaching . [ James said ]
= peaching means acting as a spy
➢ “That finishes him. It'll go on for ever now ” [Walter said]

=That means the rolling of the chariot-wheels of Justice.

➢ No one'll touch him now ! Never again! He's safe with gentle Jesus ! [ Cokeson said ] ******
➢ Cokeson, who bending humbly before her, holds out his had as one would to a lost dog.
= A lost dog is one which has lost its master. Now Ruth is helpless like a lost dog as she has lost
his lover for ever.

Words Notes :

Skin and bone – very thin , Snubby -unkind, uncivil, forthy – eager or willing to help, waywise –
experienced , derogative – discreditable ( হানিকর) , Sanguine – certain ( নিনিত) , gumption – common/
practical sense, Penitent – repentant ( অিুতপ্ত) , scot-free – free from punishment
Justice. by. John Galsworthy Act- 4

Youtube Channel : Solution4

1. Act IV of Justice takes place in


a) a prison
b) Part of the ground corridor of the prison
c) The Governor’s office
d) The office of James and Walter How Answer : d

2. When Act IV of Justice happened


a) In July, 3 years after Act III
b) October, 3 years after Act III
c) In March, 2 years after Act III
d) In December, 2 years after Act III ( Christmas Eve) Answer : c

3. Falder is released from prison after


a) 2 months c) 2 years
b) 2 years and a half d) 3 years Answer: c

4. “ They come down on you like a cartload of bricks” - Here they refer to *
a) The jail authorities
b) Society
c) Men who are well -placed in life
d) Uncivilized people Answer: c

5. What does Ruth plead Cokeson for regarding Falder ?


a) To give her a divorce from her cruel husband
b) To let Falder have another chance
c) To punish Falder severely
d) To keep Falder away from her Answer: b

6. Ruth Honeywill through her work earned a week


a) 30 shillings c) 8 shillings
b) 20 shillings d) 10 shillings. Answer: d

7. Why was Falder faced problems when he tried to find employment elsewhere ?
a) He has a illicit relationship with a married woman
b) He was a convict
c) He had no skills
d) His behaviour is not good Answer: b

8. The address of Ruth is


a) Hyde Park c) 83, Mullingar Street
b) Colle Park d) London street Answer: c

9. What does Cokeson promise to do for Falder ?


a) Find him a new home
b) Give him money
c) Talk to his employers for another chance
d) Help him escape the country. Answer: c
10. Who comes into Cokeson’s room while Cokeson and Falder are talking ?
a) The Governor c) Wooder
b) Wister d) James and Walter How Answer: d
Youtube Channel : Solution4

11. The person who is going to join the vacant post of the clerk is
a) young Sweedle c) young Richards
b) young Falder d) young Marlow Answer: c

12. "That's a metaphor I recommend to you in life. It's a sound policy." Here metaphor means
a) an implicit comparison c) an explicit comparison
b) maxim or moral advice d) All of the above Answer: b

13. On giving him 25 pounds, Falder’s sister asked him to go to


a) London c) Australia
b) Canada d) South America. Answer: b

14. "It's crushing me, said by Falder." Here it refers to


a) Three years penal servitude
b) some malign influence or spirit in society
c) the Judgement
d) Ruth's illegal relation Answer: b

15. “The two things together make it very awkward for you-I see that.” - Here the two things are
a) Falder’s conviction for forgery and his living with Ruth
b) Falder’s imprisonment and Ruth’s miserable life
c) The ruthless society and its evils
d) The darker sides of the prison Answer: a

16. Here ‘poor devil’ refers to


a) Wister c) James
b) Falder d) Ruth Answer: b

17. James How agreed to appoint Falder to the job for the second time in his office on
a) Only one condition c) Two conditions
b) Three conditions d) Four conditions Answer: c

18. ‘My son and I want to give you another chance; but there are two things’-Here the two things
refer to
a) Falder must not think himself unjustly treated and he must give up his immoral connection
with Ruth
b) Falder must beg pardon and go to America
c) Falder must excuse himself and live with Ruth
d) a) & c) ( Answer: a )

19. “It was the cause of all your disaster”, said by James. ”- Here it refers to
a) Falder’s forgery c) Falder’s jobless situation
b) Falder’s weak behaviour d) The illegal relationship with Ruth Answer: d

20. “This’s a matter that requires courage, ma’am.” Here the matter is
a) Ruth must live with Falder
b) Ruth must live with her former husband
c) Ruth must be brave in the spirit of sacrifice to Falder alone
d) Ruth must get a divorce ( Answer: c )
Youtube Channel : Solution4

21. “I don’t think that’s practicable .” said by James How.” Here that refers to
a) Ruth’s illegal relationship with Falder c) Ruth’s getting a divorce
b) Ruth’s relationship with her employer d) Ruth’s relations with her husband
Answer: c

22. Why does Detective Sergeant Wister visit ?


a) To congratulate Falder c) To offer him a job
b) To punish Falder for a lapse d) To deliver a message from Ruth Answer: b

23. Wister came to arrest Falder even after the latter’s release from prison because
a) Falder is lately wanted in connection with a forged reference with which he secured an
employment
b) Falder failed to report himself to police for the last four weeks
c) Falder makes a illegal relationship with Ruth
d) Both (a) & (b)

Answer: d

24. How does James react to Detective Sergeant Wister’s visit ?


a) He supports and protects Falder c) He helped Wister
b) He agrees with the punishment d) He fires Falder ( Answer: a )

25. According to James How, the best way Ruth can take care of Falder will be to
a) A marry him c) fled with him to South America
b) To give him up d) Live with her husband ( Answer: b )

26. “…his face and hands twitch and quiver as the truth dawns on him.” - Here the truth refers to
a) Now she is not living with her husband
b) the truth of Ruth’s pregnancy
c) the truth of Ruth’s not getting a divorce
d) She met with Falder in Hyde Park ( Answer: b )

27. “That finishes him.” Here that refers to


a) Falder’s hallucination
b) Falder’s mental despondency
c) Falder’s imprisonment for the second time
d) The rolling of the chariot-wheels of Justice ( Answer: d )

28. “No one’ll touch him now! Never again! He’s safe with gentle Jesus.” Who said this line ? *****
a) James How c) Ruth
b) Falder d) Cokeson Answer: d

29. What is the main purpose of John Galsworthy’s play Justice ?


a) To entertain the audience with a satirical tone
b) To criticize the unfair practices of the judicial system
c) To highlight the crimes committed by the upper class
d) To focus on the trivial illegal acts of the wretched people Answer: b

30. What does the title “Justice” suggest in the context of the play ?
a) The triumph of the upper class
b) The punishment of the common people
c) The need for equality in the judicial system
d) The importance of social issues in the play Answer: c

You might also like