Justice
John Galsworthy
                                                     Act -3
                                         Youtube Channel : Solution4
   Important notes & Mcq questions :
   ➢   Act 3 Scene I opens at in a prison.
   ➢   Act 3 Scene II opens at part of the ground corridor of the prison.
   ➢   Act 3 Scene III opens at Falder's cell.
   ➢   The time of the scene I is Christmas Eve (24 December)
   ➢   Prisoners are dressed in yellow clothes marked with arrows and yellow brimless caps .
   ➢   There are 2 warders. They are in blue uniforms with peaked caps and swords.
   ➢   Governor : Captain Danson ,VC is the governor of the prison. He is a neat, grave-looking man,
       with trim, fair moustache and grizzled hair. He has the eyes of a theorist. He was in the army. He
       has lost 2 fingers in action.
   ➢   Warder : Wooder is the chief warder in the prison. He is a tall, thin, military looking man. He is
       60 years old man. He has money like eyes.
   ➢   Edward Clements is the doctor of the prison. He has quick eye .
   ➢   Name of the convicts are – Moaney , O ‘ Cleary, Falder, Clipton.
   ➢   Moaney had made a saw and tried to cut the window-bar . Moaney is having his fourth term of
       penal servitude.
   ➢   O ‘ Cleary : He is an Irishman.. He banged the door .
   ➢   Old Clipton : He is called the Philosopher . He was very much disturbed by the sound of the
       banging on the door in morning and evening.
   ➢   The articles found in the Museums of the prison are ropes, hooks, saws, and metal tools with
       labels tied on them.
   ➢   Falder's father died of consumption.
   ➢   Description of the Falder's cell : 13 feet broad, seven feet deep and nine feet high with a rounded
       ceiling.
   ➢   The mattress and bedding are rolled up in a corner of Falder's cell . This suggests that Falder
       have not slept for many nights.
   ➢   “ The only sound that has broken the silence ”– the sound refers to the clatter of the tin lid falling
       out of Falder’s hand broke the silence of the cell.
   ➢   Tumbril : Tumbril is a two – wheeled cart. It was used during the French Revolution for bringing
       the prisoners for execution. It symbolises here the fear of Falder for death.
Important lines :
# If it wasn’t for drink and women, sir, this prison might be closed.
# I keep dogs.
                                             Justice
                                     Act – 3 Mcq Questions
                                  Youtube Channel : Solution4
1. The time when Act III Scene I takes place is
    a) Christmas Eve ( 24 December)
    b) Just after Christmas
    c) January Easter
    d) Easter tide.                Answer: a
2. How were the prisoners dressed ?
  a) In yellow clothes marked with arrows and yellow brimless caps
  b) In red clothes marked with stars and yellow caps
  c) In blue clothes marked with arrows
  d) In striped clothes marked with eagle and red caps.     Answer: a
3. Who is discussing the prisoners with the governor in the prison ?
   a) The warder              c) Falder’s sister
   b) Cokeson                  d) The prison doctor.      Answer: a
4. Who was the prison governor ?
   a) Edward Clements        c) Miller
   b) Wooder                 d) Captain Danson.             Answer: d
5. Which prisoner is called “the philosopher” by the prison governor ?
    a) Moaney                   c) Clipton
    b) O’ Cleary                d) Falder.     Answer: c ( ভিভিও তে একটু mistake হয়েভিল এটা )
6.   The man who banged on his door this morning is
      a) Falder              c) Moaney
      b) Clipton             d) O’Cleary.        Answer: d
7.   The doctor for the prisoners in Justice is
      a) Moaney                  c) Clement
      b) Danson                   d) Wooder.           Answer: c
8. Who is Wooder ?
   a) Falder’s co-prisoner
   b) A doctor in the prison where Falder is kept
   c) A priest in the prison-chapel
   d) The chief warder in the prison where Falder is kept.  Answer: d
9. How old is Wooder ?
   a) 59 years                c) 60 years
   b) 62 years                 d) 65 years.            Answer: c
10. The prisoner who sawed his window is
     a) O’ Cleary              c) Clipton
     b) Moaney                 d) Clement.                   Answer: b
11. The maker of saws is
     a) Moaney                   c) Clipton
     b) Falder                   d) O’Cleary.            Answer: a
                               Youtube Channel : Solutio4
12. Who among the prisoners wants to escape from jail ?
    a) O’ Cleary             c) Clipton
    b) Moaney               d) Wooder.            Answer: b
13. “ Have to punish this poor devil ” - Here poor devil refers to
     a) O’ Cleary              c) Clipton
     b) Moaney                d) Wooder.             Answer: b
14. The age of Moaney is
     a) 54 years                c) 56 years
     b) 55 years                d) 57 years.           Answer: c
                                       Youtube Channel : Solution4
15. “ You’d think an old lag like him… ” -Here the term ‘old lag’ means
      a) a convict who has been to prison more than once
      b) a prisoner not so much guilty
      c) An honest person
      d) An admirable person.              Answer: a
16. Falder’s co-prisoner (s) is/are
     a) Moaney                   c) Clipton
     b) O’ Cleary                d) All of the above          Answer: d
17. What is the nationality of O’ Cleary ?
     a) He is a Frenchman
     b) He is an Englishman
     c) He is a Scottish
     d) He is an Irishman.            Answer: d
18. “ Falder was a “star class prisoner.” What does “star class” mean ?
    a) He is a prisoner sentenced for life
    b) He is a political prisoner
    c) He is a new comer in the prison
    d) He is a prisoner with special facilities.        Answer: c
19. “There’s a regular wave going through them just now.” Here the regular wave refers to
a) Current of restiveness
b) River current
c) Turbulence
d) Gushing of waters.         Answer: a
20. “They’re just like dumb animals”-here ‘ they ’ refer to
  a) The prisoners
  b) The innocent person
  c) the haughty person
  d) persons like Falder.         Answer: a
21.    Who is Hugh Miller in Justice ?
 a)   He is the prison chaplain
 b)   The chief warder in the prison where Falder is kept
 c)   Falder’s co-prisoner
 d)   A doctor in the prison where Falder is kept.        Answer: a
                                     Youtube Channel : Solutio4
22. Falder is prisoner number ***
      a) Q 3007                         c) M 323
      b) Q 3132                         d) P 3456             Answer: a
23. Who is suffering from melancholia and nervousness ?
    a) Moaney                  c) Clipton
    b) O’Cleary                d) Falder.       Answer: d
24. After examining Falder in his solitary cell, the jail-doctor reports that there is nothing wrong
    with him except his
    a) Nervousness        c) Fever
    b) Insomnia           d) Allergy to certain food.             Answer: a
25. How many prisoners are mentioned in the act ?
     a) Three                 c) Five
     b) Four                   d) Six.         Answer: b
26. When Falder was in jail, who had requested Cokeson to enquire about him ?
    a) Falder’s sister         c) Walter How
    b) Ruth                    d) Sweedle.      Answer: a
27. Why is Falder considered an outcast by his relatives ?
    a)   He committed a crime
    b)   He married against their wishes
    c)   He is mentally unstable
    d) He is unemployed.        Answer: a
28. Falder’s separate confinement lasts for
       a) one month              c) three months
       b) two months             d) four months.        Answer: a
29. The phrase separate confinement means
    a) solitary life         c) Imprisoned life
    b) Linely life            d) Solitary confinement          Answer: d
30. The term ‘com-il-fo’ (comme il faut, French ) means
   a)     As it should be, correct
   b)     Wrong
   c)     Incorrect
   d) Deviant.       Answer: a
31.    Who promises to wait for Falder when he is sentenced ?
      a) The prison governor        c) Cokeson
      b) Ruth                       d) The warder.       Answer: b
32. Why did Ruth go to the workhouse ?
   a)    To visit Falder
   b)    To escape her husband
   c)    To reunite with her children
   d) All of these                              Answer: b
                                        Youtube Channel : Solutio4
      33. Who persuaded Ruth not to go to the workhouse?
           a) Cokeson              c ) The prison governor
           b) Falder’s sister      d) The prison doctor.               Answer: a
      34. How does Cokeson describe Ruth’s husband ?
           a)   Compassionate and caring
           b)   Cruel and a drunkard
           c)   Rich and influential
           d) Absent and neglectful.          Answer: b
      35.   The phrase ‘dogged hostility’ means
       a)   Determined opposition
       b)   hostility which is tender
       c)   Haughtiness
       d)    Loving care.             Answer: a
      36.   “But it’s a pitiful sight.” Here the sight refers to
       a)   bad lot
       b)   Hard labour
       c)   the sight of solitary confinement
       d)   None of these                            Answer: c
      37. What is the main topic of discussion between Cokeson and the governor ?
          a)    Prison reforms
          b)     Falder’s sentence
          c)     Christmas celebrations
          d) The treatment of Falder               Answer: d
      38. What does the doctor say about Falder’s condition compared to others ?
          a) He is different and requires special treatment
          b) He is perfectly normal
          c) He needs immediate medical attention
          d) He is not mentioned in the text.          Answer: b
      39.   The Third Act III Scene II takes place at
            a) at the corridor
            b) At the prison
            c) At the yard of the prison
            d) Part of the ground corridor of the prison           Answer: d
      40. The duty of the warder instructor is to
          a) to distribute food
          b) To take care of the prisoners
          c) to supervise them
          d) Distribute work to the prisoners, show each of them how to do his particular piece of
             work, and realize from each the work done and report
Answer: d
                               Youtube Channel : Solutio4
41. “That’s the blessed truth said by O’Cleary.” Here the truth is that
     a) Moaney is a hardened criminal
     b) O’Cleary hate mat-making work
     c) Clipton escaped
     d) All of these                 Answer: b
42. “ You’ve got a youngster next door…” - Here youngster refers to
 a) Falder                 c) The Instructor
 b) The Warder            d) The Governor.             Answer: a
43. The phrase rush mat means
     a) Mat made of dried leaves of reed plants
     b) mat made at rush hour
     c) Mat which is rushing
     d) galloping mat.             Answer: a
44. “ Can’t help liking the poor blackguard.” - The Blackguard refers to **
     a) O’Cleary                c) Moaney
     b) Clipton                 d) the convict.      Answer: a
45. The term lurches means
     a) Hold latches
     b) holds a stick
     c) Holds a bamboo
     d) Bends forward because of inability to keep his balance.           Answer: d
46. “ That’s morbid my lad ” - The term morbid means
      a) Technical
      b) Pleasant
      c) Unpleasant
      d) Diseased, uneasy, troubled or distressed            Answer: d
47. The phrase dogged resentment means
     a) Obstinate, determined sullenness
     b) Obstinacy
     c) dissatisfaction
     d) unruly.                  Answer: a
48. “ It doesn’t amount to melancholia ? ” - The term melancholia means
  a) melancholy
  b) depression
  c) Morbid depression of the mind
  d) Dissatisfaction.                 Answer: c
49. The Mute scene in Justice refers to *****
      a) Act III, Scene I
      b) Act III, Scene III
      c) Act II, Scene II
      d) Act II, Scene I          Answer: b
                                      Youtube Channel : Solutio4
      50. How is Falder’s cell ?
       a) 11 feet broad, six feet deep and five feet high with a rounded ceiling
       b) 13 feet broad, 10 feet deep and eight feet high with a rounded ceiling
       c) 10 feet broad, seven feet deep and seven feet high with a rounded ceiling
       d) 13 feet broad, seven feet deep and nine feet high with a rounded ceiling
Answer: d
      51. The floor of Falder’s cell is made of
       a) Rock                  c) Bricks
       b) Tiles                 d) Sand.          Answer: c
      52. What articles are seen on the wooden shelf in Falder’s cell ?
       a) A novel, several little devotional books, and a tooth-brush
       b) A Bible, several packets of biscuits, black hair-brush, a tooth-brush and a bit of soap
       c) A novel, several song books, a black hair-brush, and a bit of soap
       d) A Bible, several little devotional books, a black hair-brush, a tooth-brush and a bit of soap
Answer: d
      53. What lies rolled up in a corner of Falder’s cell ?
          a) Books                   c) Bedding
          b) Clothes                 d) Utensils
   [ Bedding = two blankets, two sheets, and a coverlet ]        Answer: c
      54. What novel is seen in Falder’s cell ? ***
       a) A novel entitled Roderick Random
       b) A novel entitled Treasure Island
       c) A novel entitled Lorna Doone
       d) A novel entitled Tom Jones              Answer: c
      55.   Lorna Doone, a novel found in Falder’s cell in the prison, was written by
       a)   Richard Doddridge Blackmore
       b)    Thomas More
       c)   William Scott
       d)   Richardson.             Answer: a
      56. What is Falder’s set work in the prison ?
          a) Making button holes in a shirt
          b) Cleaning the cell
          c) Writing letters
          d) Painting the walls.               Answer: a
      57. What is hanging from a nail above the table in Falder’s cell ?
           a) A painting                 c) A shirt
           b) A mirror                   d) A clock.       Answer: c
      58. What is Falder’s emotional state described as ?
          a)    Happy and content            c) Nervous and melancholy
          b)    Angry and aggressive        d) Energetic and enthusiastic          Answer: b