0% found this document useful (0 votes)
5K views7 pages

Justice Act 2 Print

Act II of 'Justice' by John Galsworthy unfolds in a courtroom where Falder is on trial for forgery after altering a cheque to support his relationship with Ruth, who is separated from her husband. The act highlights the legal proceedings, the characters involved, and the themes of justice and morality, emphasizing that one wrongdoing does not justify another. Falder's fate is ultimately a reflection of the mechanical nature of justice as portrayed in the play.

Uploaded by

sohel.rana1995
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5K views7 pages

Justice Act 2 Print

Act II of 'Justice' by John Galsworthy unfolds in a courtroom where Falder is on trial for forgery after altering a cheque to support his relationship with Ruth, who is separated from her husband. The act highlights the legal proceedings, the characters involved, and the themes of justice and morality, emphasizing that one wrongdoing does not justify another. Falder's fate is ultimately a reflection of the mechanical nature of justice as portrayed in the play.

Uploaded by

sohel.rana1995
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

Justice

John Galsworthy

Act - II

Youtube Channel : Solutio4

Important Notes & Mcq Questions

➢ Act II takes place in a court room, on a foggy October afternoon .


➢ Falder had altered the cheque on 7th July ( Friday) .
➢ Falder gave Ruth money on 8th July ( Saturday ) . Falder gave Ruth money for buying outfit for
her and the children, and get ready to start for South America.
➢ Davis sailed for Australia on 10th July ( Monday ) . He had not come to the office after Saturday.
➢ Falder altered the counter-foil of the cheque on 12th July ( Wednesday) .
➢ The discovery of the fraud was made on 18th July ( Tuesday ) and Falder was arrested on the day.
➢ Hector Frome is the Defence counsel . A young advocate.
➢ Harold Cleaver is the counsel for the crown. An old advocate.
➢ The full name of Cokeson is Robert Cokeson.
➢ Falder has been working at the office of James and Walter How for 17 days less than 2 years.
➢ By profession, Ruth's husband is a traveller.
➢ Ruth was separated from her husband in the month of July.
➢ Ruth went to meet Falder 7th July at 8 O’clock.( morning)
➢ Ruth and Falder has been on in a relationship for last 6 months .
➢ Falder came to know Ruth through his married sister.
➢ The difference between the office of James and Walter How and the bank was not more than 50
yards.

Important Lines :

# One wrong is no excuse for another.


#The rest has followed, as death follows a stab to the heart, or water drops if you hold up a jug to empty
it. .
# Justice is a machine that, when someone has once given it the starting push, rolls on of itself.
# Is he to become a member of the luckless crews that man those dark, ill- Starred ships, called prisons ?
Is that to be his voyage – From which so few return?’

Important Phrases / Terms :

* Poor Law * point blank * prime facey

* romantic glamour * palpitating life *chariot – wheel

* second stage *third stage * proverbial woman

* ab initio
Justice Act - 2

Youtube Channel : Solutio4

1. Act II in Justice takes place


a) Inside the prison
b) In the office of James and Walter How
c) In the house of Falder
d) In the courtroom. Answer: d

2. The name of the judge in the court where Falder undergoes the trial is
a) Hector Frome c ) Justice Floyd
b) Harold Cleaver d) Edward Clement. Answer: c

3. Hector Frome is the


a) Defence counsel
b) Counsel for the crown
c) One of the jury members
d) Falder’s friend. Answer: a

4. Harold Cleaver is the


a) Defence counsel
b) Counsel for the crown
c) One of the jury members
d) Prison warder. Answer: b

5. Falder altered the amount of the cheque on


a) 7th July, Friday c) 11th September
b) 9 July, Friday
th
d) 10th August Wednesday. Answer: a

6. The discovery of the forgery was made on


a) 10th July Thursday
b) 18th July, Tuesday
c) 11th June, Wednesday
d) 17th February. Answer: b

7. Falder was arrested on


a) 18th July, Tuesday c) 17th February
b) 11th June d) 19th July. Answer: a

8. The trial of Falder took place in


a) August c) October
b) July d) September. Answer: c

9. The term ushers means


a) officers or servants acting as doorkeepers in court
b) ushering servants
c) officers for pleading
d) Welcomers. Answer: a

10. Falder was


a) 21 c) 23
b) 24 d) 26 years old. Answer: c
Youtube Channel : Solutio4

11. Ruth Honeywill is


a) 25 c) 26
b) 27 d) 22 years old. Answer: c

12. Ruth has ______ child / children with her present husband
a) One c) Three
b) Two d) She does have no child at all. Answer: b

13. Ruth and Falder intended to go to


a) North Africa c) South Asia
b) South America d) South Korea. Answer: b

14. Falder gave Ruth money on


a) 7th July (Friday)
b) 8th July (Saturday)
c) 9th July (Sunday)
d) 10th July (Monday). Answer: b

15. Falder gave Ruth money for


a) Buying outfit for her and the children, and get ready to start for South America
b) Giving court fees for divorcing her husband
c) Handing it over to his mother
d) Maintaining her family with her husband. Answer: a

16. Ruth and Falder has been in a relationship for the past
a) One year c) Six months
b) Two years d) Nine months. Answer : c

17. Falder got familiarity with Ruth through


a) Sweedle c) Cokeson
b) Davis d) His married sister. Answer: d

18. Ruth was separated from her husband in the month of


a) May c) July
b) June d) August. Answer: c

19. Ruth is unable to get a divorce from her cruel husband because
a) ill-treatment of a husband was not enough to get a divorce
b) her husband was a powerful person
c) her husband was economically sound, while she herself was financially very weak
d) a) & c )

Answer: a

20. In “another offence besides violence is necessary to enable a woman to obtain a divorce”,
another offence refers to
a) adultery by her husband
b) adultery of the wife
c) adultery by another person
d) Adulthood. Answer: a
Youtube Channel : Solutio4

21. In “I shall fire point blank in a minute”, ‘fire point blank’ means
a) very soon come to the case in hand
b) very soon fire
c) very soon spray bullets
d) set fire. Answer: a

22. Here ‘Poor Law’ refers to


a) The indigent law
b) the law good for the poor
c) A by-law passed in 1601-each parish was to provide for its aged poor and pauper people
d) law being of poor basis.

Answer: c

23. ‘One wrong is no excuse for another’ What wrongs are referred to here ?
a) Falder’s love-affair with Ruth and his elopement with her.
b) Falder’s act of forging the cheque of nine pounds and his act of deceiving the farm’s
members.
c) Falder’s love-affair with Ruth and his act of forging the cheque of nine pounds.
d) none of the above

Answer: c

24. How long has Falder been working at the office of James and Walter How ?
a) For 27 days less than two years
b) For 70 days less than three years
c) For 17 days less than two years
d) For 27 days less than three years. Answer: c

25. The term ‘prime facey’ as used by Cokeson means


a) At first sight c) at rapid pace
b) At the first pace d) At slow pace. Answer: a

26. By profession, Ruth’s husband is a/an


a) Amateur sportsman
b) Traveller
c) Navigator
d) Dealer in wine. Answer: b

27. The main point Frome upheld to save Falder in the court was
a) Falder did the forgery of the cheque to save his own family
b) Falder did the forgery because of temporary insanity
c) Ruth’s helpless condition provoked Falder to commit the crime
d) Both (b) & (c)

Answer: d

28. Here the ‘romantic glamour’ refers to ***


a) False and light colour of romantic love
b) romantic splendor
c) Romantic heroism
d) romantic fervor. Answer: a
Youtube Channel : Solutio4

29. Here “that palpitating life” refers to


a) Throbbing life
b) Play of passion emotion which influence living persons
c) The life which is moving
d) mental disturbance Answer: b

30. According Frome, Falder should be treated as a


a) Patient c) Social reformer
b) Criminal d) deceiver Answer: a

31. In the court Frome points out that Falder does not have vicious face. What is the meaning of
vicious face ?
a) The face of a criminal
b) the face of a hero
c) The face of a saint
d) The face of a common man. Answer: a

32. Why does Frome describe Falder as a patient rather than a criminal ?
a) Falder suffers from childhood a kind of strange disease which makes him weak and sick
b) Falder suffers from a mental vacuity and a kind of temporary insanity
c) Falder, from his childhood is suffering from a kind of permanent insanity
d) a) & c ) Answer: b

33. In the phrase ‘the cage of the Law’, the Law is compared to
a) the cage c) The nest
b) the cell d) the prison

Answer: a

34. What does Frome mean by the ‘cage of Law’ in Justice ?


a) Law is caged
b) The firm grip of Law
c) the great impact of law
d) None of the above

[ Law is compared to a cage. Once it has gotten a criminal within it, it will never let him be free. ]

Answer: b

35. In the play justice is looked upon as ***


a) A machine c) A wheel
b) a cage d) a rain Answer: a

36. In the phrase ‘Chariot-wheels of Justice,’ Justice is personified as a relentless


a) Legal system c) prisoner
b) Deity d) Prison house. Answer: b

37. What is meant by the ‘chariot wheels’ of justice in Justice ? ***


a) The power of justice
b) The relentless course of legal justice that smashes its poor victims
c) Justice is imagined as a king riding on chariot
d) All of the above
[ justice is here personified as a relentless deity riding a heavy chariot which drives on without caring
who is smashed under it: i.e., justice is administered mechanically without taking into consideration the
psychology of the criminal. ]

Answer: b

38. Is he to become a member of the luckless crews that man those dark, ill- Starred ships, called
prisons ? Is that to be his voyage – From which so few return?’ What do the line from Justice
mean ? ***
a) Once Falder becomes a jail-bird, he will not be allowed to get rehabilitation in society
b) Once Falder becomes sea-voyager, he will never come back
c) Falder is helpless in a ship without rider
d) none of the above. Answer: a

39. In ‘We are now already at the second stage. If you permit it to go on to the third I would not
give-that for him’, the second stage refers to
a) the stage of forgery
b) The stage of mental vacuity
c) The actual trial at the court during which Falder is mentally tortured.
d) Falder’s love with Ruth.

Answer: c

40. Here the third stage refers to


a) A the torture of imprisonment
b) torture inflicted upon him in near Future
c) Torture thrown upon Falder in jail custody
d) All of these

Answer: a

41. The plea uttered by Frome is


a) One of temporary insanity
b) One of palpitating life
c) one of glamorous life
d) one of emotional life. Answer: a

42. Here the ‘proverbial woman’ refers to


a) fanatic woman
b) Glamorous woman
c) Beautiful woman
d) influence and fascination of a woman. Answer: d

43. Falder spent life in prison for


a) More than 2 months c) 4 months
b) 3 months d) 5 months. Answer: a

44. The term felony means


a) serious offence c) demeanour
b) misdemeanour d) misdeed Answer: a

45. The Latin term Ab initio means


a) Absent from the beginning
b) from the beginning
c) From the initial point
d) From the end. Answer: b
Youtube Channel : Solutio4
46. How does the Judge look upon the law in Justice ?
a) As a mighty machine that smashes crushes the poor under its wheel
b) as a mighty edifice that shelters and protects all people against crime and lawlessness
c) As a chariot of wheels that ruins the criminals and offenders
d) All of the above Answer: b

47. According to Frome justice in the play Justice


a) Is administered mechanically without taking into consideration the psychology of the criminal.
b) is administered impartially taking into consideration the psychology of the criminal.
c) is administered strictly according to the letter of the law
d) All of the above

Answer: a

48. According to the Judge, the law is


a) A majestic edifice
b) a mansion
c) A sky-kissing building
d) A sacred structure. Answer: a

49. What punishment was Falder awarded for forging the cheque ?
a) Was declared innocent
b) Was sentenced to penal servitude for three years
c) Was sentenced to life imprisonment
d) Was fined for 1000 pounds. Answer: b

50. After Falder’s , whose case was taken for up hearing in the court ?
a) Johnny Bob’s case
b) Johnson Boyler’s case
c) John Bolster’s case
d) John Booley’s case. Answer: d

You might also like