Urus perkongsian untuk fail dan folder dalam iCloud Drive di iCloud.com
Selepas anda berkongsi fail atau folder, anda boleh menambah atau mengeluarkan peserta, mengubah pilihan perkongsian atau berhenti berkongsi. Jika anda seorang peserta, anda boleh mengeluarkan diri anda sendiri dan anda mungkin boleh menambah atau mengeluarkan peserta lain.
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang peranan pemilik dan peserta, lihat Apakah yang boleh anda lakukan dalam fail atau folder kongsi di iCloud.com?
Urus perkongsian jika anda pemiliknya
Jika anda memiliki fail atau folder, anda boleh menguruskan peserta dan seting perkongsian.
Nota: Anda tidak boleh mengubah seting perkongsian untuk fail individu dalam folder yang dikongsi. Anda mesti mengubah seting folder.
Pergi ke icloud.com/iclouddrive, kemudian daftar masuk ke Akaun Apple anda (jika perlu).
Pilih
di sebelah fail atau folder yang anda mahu kongsi, kemudian pilih Kongsi. (Pada komputer, tahan penuding anda di atas fail atau folder sehingga
kelihatan.)
Pilih Urus Fail Dikongsi atau Urus Folder Dikongsi, kemudian lakukan mana-mana yang berikut:
Keluarkan peserta: Pilih
di sebelah nama orang (pada komputer, tahan penuding di atas nama orang sehingga
kelihatan), kemudian pilih Keluarkan Akses.
Edit pilihan perkongsian untuk peserta item yang dikongsi secara peribadi: Pilih
di sebelah nama orang (pada komputer, tahan penuding di atas nama orang sehingga
kelihatan), kemudian pilih Boleh Mengubah Suai atau Boleh Melihat Sahaja.
Pilih orang yang boleh mengakses: Pilih Pilihan Perkongsian, kemudian pilih Orang Anda Pilih atau Sesiapa dengan Pautan.
Pilih pilihan peserta baharu: Pilih Pilihan Perkongsian, kemudian pilih Edit atau Lihat dan Muat Turun Sahaja.
Keluarkan diri anda daripada fail atau folder yang dikongsi
Jika anda merupakan seorang peserta, anda boleh mengeluarkan diri anda dari fail atau folder yang dikongsi.
Pergi ke icloud.com/iclouddrive, kemudian daftar masuk ke Akaun Apple anda (jika perlu).
Pilih
di sebelah fail atau folder yang anda mahu keluarkan diri anda, kemudian pilih Kongsi. (Pada komputer, tahan penuding anda di atas fail atau folder sehingga
kelihatan.)
Pilih Urus Fail Dikongsi atau Urus Folder Dikongsi.
Pilih
di sebelah nama anda (pada komputer, tahan penuding di atas nama anda sehingga
kelihatan), kemudian pilih Keluarkan Diri Anda.
Berhenti berkongsi fail atau folder
Anda mestilah pemilik fail atau folder dikongsi untuk berhenti berkongsinya.
Pergi ke icloud.com/iclouddrive, kemudian daftar masuk ke Akaun Apple anda (jika perlu).
Pilih
di sebelah fail atau folder yang anda mahu ubah suai, kemudian pilih Kongsi. (Pada komputer, tahan penuding anda di atas fail atau folder sehingga
kelihatan.)
Pilih Urus Fail Dikongsi atau Urus Folder Dikongsi, kemudian lakukan salah satu daripada yang berikut:
Berhenti berkongsi dengan semua peserta: Pilih Hentikan Perkongsian.
Hentikan perkongsian dengan hanya seorang peserta: Pilih
di sebelah nama orang tersebut (pada komputer, tahan penuding di atas nama orang itu sehingga
kelihatan), kemudian pilih Keluarkan Akses.
Jika anda berhenti berkongsi atau memadam folder yang dikongsi, peserta tidak boleh lagi melihat atau mengedit fail dalam folder.
Untuk berhenti berkongsi fail dalam folder yang dikongsi tanpa menukar seting folder, anda boleh memindahkan fail ke folder yang anda tidak kongsikan.
Jika anda telah berkongsi fail Pages, Numbers atau Keynote dalam iCloud Drive, anda boleh melihat dan mengeditnya menggunakan Pages, Numbers atau Keynote di iCloud.com.