Panduan Pengguna iCloud
- Selamat Datang
-
- Daftar masuk dan gunakan iCloud.com
- Sesuaikan dan gunakan jubin halaman utama
- Jemputan Apple
- Keynote
- Numbers
- Pages
-
- Gambaran keseluruhan Foto di iCloud.com
- Lihat foto dan video anda
- Cari foto atau video anda
- Sembunyikan foto dan video anda
- Muat naik dan muat turun foto
- Tambah penilaian bintang, kapsyen dan kata kunci
- Susun foto dan video
- Tambah foto dan video pada Kegemaran
- Mainkan tayangan slaid foto
- Padam dan pulihkan foto dan video
- Pulihkan fail dan maklumat
- Gunakan iCloud pada peranti Windows anda
- Dapatkan bantuan lanjut dengan iCloud
- Notis undang-undang dan perakuan
- Hak cipta dan tanda dagangan
Kongsi fail dan folder dalam iCloud Drive di iCloud.com
Anda boleh menggunakan iCloud Drive untuk berkongsi fail dan folder dengan orang lain supaya anda boleh bekerjasama pada projek bersama-sama. Orang yang anda jemput boleh memuat turun item dikongsi daripada iCloud ke mana-mana peranti mereka, yang mereka boleh melihatnya dan—bergantung pada keistimewaan yang anda setkan—bekerjasama. Anda boleh melihat sebarang kemas kini kali seterusnya anda membuka fail di iCloud.com.
Pergi ke icloud.com/iclouddrive, kemudian daftar masuk ke Akaun Apple anda (jika perlu).
Pilih
di sebelah fail atau folder yang anda mahu kongsi, kemudian pilih Kongsi. (Pada komputer, tahan penuding anda di atas fail atau folder sehingga
kelihatan.)
Pilih orang yang boleh mengakses fail atau folder:
Orang yang anda pilih: Benarkan hanya orang yang anda jemput untuk mengakses fail atau folder. Jika anda memilih kotak semak bersebelahan Permintaan Akses, orang pertama yang melawat pautan diberikan akses, kemudian orang lain dengan pautan boleh meminta anda untuk akses.
Sesiapa dengan Pautan: Benarkan sesiapa yang menerima pautan untuk mengakses fail atau folder. Jika anda memilih pilihan ini, orang yang anda jemput boleh berkongsi pautan dan memberi akses kepada orang yang tidak termasuk dalam jemputan asal anda.
Pilih pilihan Peserta Baharu (anda boleh melaraskan seting ini kemudian dalam Urus perkongsian untuk fail dan folder):
Edit: Benarkan peserta baharu untuk mengedit fail atau folder.
Lihat dan Muat Turun Sahaja: Benarkan sesiapa yang melawati pautan untuk melihat dan memuat turun fail atau folder.
Pilih Cipta Pautan, pilih Salin Pautan, kemudian hantar kepada orang yang anda mahu kongsi.
Apabila anda berkongsi folder, semua item dalam folder mempunyai pilihan akses dan pengeditan seperti folder induk. Untuk menukar pilihan akses atau peserta baharu, anda perlu menukar seting folder dikongsi. Anda tidak boleh memilih fail atau folder individu dalam folder dikongsi dan menambah peserta padanya.
Untuk menambah atau mengeluarkan peserta, atau berhenti berkongsi fail, lihat Urus perkongsian untuk fail dan folder.
Jika anda telah berkongsi fail Pages, Numbers atau Keynote dalam iCloud Drive, anda boleh melihat dan mengeditnya menggunakan Pages, Numbers atau Keynote di iCloud.com.